Boekenplank:
Kies

Boeken van Naomi Novik

Meer over Naomi Novik

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1973

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Naomi Novik


Overzicht

 • Ontworteld - Uprooted
 • Zilvergaren - Spinning silver

Scholomance

 1. Een dodelijke opleiding - A deadly education
 2. De laatste leerling - The last graduate
 3. De gouden enclaves - The golden enclaves

Temeraire

 1. Temeraire - His majesty's dragon
 2. De jaden troon - Throne of jade
 3. De buskruitoorlog - The gunpowder war
 4. Het Ivoren Rijk - Empire of ivory
 5. De zege van de adelaars - Victory of eagles
 6. Tong van de draak - Tongues of serpents

gedetailleerd overzicht

OverzichtOntworteld
Ontworteld is het verhaal over een volk dat vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot haast net zo verschrikkelijk als in het Woud terechtkomen.

Het volgende keuzemoment nadert en de jonge Agnieszka is bang. Ze weet - iedereen weet - dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest…
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: Uprooted
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789024569670
Ebook: 9789024569700
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Zilvergaren

Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters... Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft.

Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten.

Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is - zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: Spinning silver
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789024581573
Ebook: 9789024581580
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

ScholomanceEen dodelijke opleiding

Les één van de Scholomance...

Ik besloot dat Orion Lake moest sterven nadat hij mijn leven voor de tweede keer redde. Iedereen houdt van hem, behalve ik. Wat mij betreft houdt hij zijn opzichtige magische kunstjes voor hemzelf.

Ik heb geen hulp nodig om deze school te overleven. Vergeet al die dodelijke monsters en vervloekte artefacten, ik ben waarschijnlijk het gevaarlijkste wezen dat hier rondloopt. Geef me een minuutje en ik breek hele bergketens af, vermoord miljoenen mensen. Ik zou mezelf zonder tegenspraak kunnen uitroepen tot de Koningin der Duisternis.

Tenminste, dat is wat iedereen van mij verwacht. De meeste studenten hier zouden juichen als Orion mij ombrengt, net als een van de vele andere duistere wezens die uit de afvoer omhoogkruipen. Soms denk ik dat ze gewoon willen dat ik in de kwaadaardige heks verander waarvoor ze mij houden. De school zelf wil dat zeker.

Maar ze krijgen niet wat ze willen. Zeker Orion Lake niet. Ik mag dan niet zijn droomvoorbeeld zijn van een held, maar ik ga deze plek levend verlaten, en ik ga geen duizenden mensen afslachten om dat doel te bereiken.

Hoewel ik toch serieus overweeg om er tenminste één te vermoorden.

Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: A deadly education
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789024592371
Ebook: 9789024592395
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De laatste leerling

Het examenjaar is aangebroken, en de Scholomance wordt steeds gevaarlijker...

Sinds El afgelopen jaar een paar bondgenoten heeft gekregen, lijkt het wel alsof de school het op haar gemunt heeft - men is vastberaden om haar te vermoorden vóór het eindexamen. En al zou ze dit jaar overleven, dan zou er een wonder moeten gebeuren wil ze levend de school verlaten.

Toch is El vastbesloten haar vrienden de examenzaal uit te helpen - al is dat het laatste wat ze doet...

Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: The last graduate
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789024597468
Ebook: 9789024597475
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De gouden enclaves

El is uit de Scholomance ontsnapt, maar een nieuw gevaar dreigt...

Het enige waar je nooit over praat als je in de Scholomance zit, is wat je zult doen als je eruit komt. El heeft op wonderbaarlijke wijze haar eindexamen gehaald. Samen met Orion en hun bondgenoten redde El de enclaves, maar nu is iemand anders van plan de enclaves te vernietigen.

El is vastbesloten terug te keren naar de Scholomance, ook al is de kans dat ze er ooit weer uit zal komen afschuwelijk klein.

Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: The golden enclaves
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789021033679
Ebook: 9789021033808
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

TemeraireTemeraire
Als de jonge Engelse kapitein William Laurence een Frans schip buitmaakt, vindt hij een drakenei. Het ei komt uit en de draak, die hij Temeraire noemt, kiest hem onverwacht als begeleider.

Het is de tijd van Napoleon en zowel de Fransen als de Engelsen gebruiken draken als aanvalswapens in de oorlog. Er zijn verschillende soorten draken die in zorgvuldig samengestelde en getrainde formaties strijden om de heerschappij van het luchtruim.

Draken zijn waardevoller dan de carrière van een kapitein en Laurence wordt naar Schotland gestuurd, waar hij en zijn draak getraind zullen worden om deel te nemen aan de oorlog tegen Napoleon. Dan wordt duidelijk dat Temeraire een wel heel bijzondere draak is.
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: His majesty's dragon
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022544105
Uitgever: Boekerij
De jaden troon
Het is de tijd van Napoleon en zowel de Fransen als de Engelsen gebruiken draken als aanvalswapen in de oorlog. Er zijn verschillende soorten draken die in zorgvuldig getrainde formaties strijden om de beheersing van het luchtruim.

Als het schip van kapitein William Laurence op open zee verslaat, vinden ze in het ruim een drakenei. Als het ei uitkomt kiest de jonge draak tot ieders verrassing William uit als zijn begeleider.

Man en draak, die Temeraire genoemd wordt, worden door de legerleiding naar Schotland gestuurd om getraind te worden om deel te nemen aan de oorlog tegen Napoleons Frankrijk. Dan blijkt dat Temeraire een zeer zeldzame Chinese draak is, die door China als cadeau naar Napoleon was gestuurd. De Chinese regering eist de draak op, maar ondanks de druk van zijn eigen meerderen weigert William Temeraire af te staan.

Als hij echter hoort dat hem voor deze weigering de doodstraf wacht, besluit William bakzeil te halen en Temeraire te vergezellen op de lange en gevaarlijke zeereis naar het Verre Oosten. Als het duo het Chinese hof bereikt begint het gevaar echter pas goed...
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: Throne of jade
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022550830
Uitgever: Boekerij
De buskruitoorlog
Tijdens hun avontuur in China heeft Laurence ontdekt dat zijn draak Temeraire tot een heel zeldzame soort behoort en door de Chinezen vereerd wordt als een keizerlijke prins. Nadat ze toestemming hebben gekregen terug te keren naar Engeland, krijgen ze onderweg nieuwe orders van het thuisfront. Het Engelse Rijk heeft drie waardevolle drakeneieren gekocht van het Ottomaanse Rijk en Laurence en Temeraire moeten onmiddellijk doorreizen naar Istanbul om de waardevolle lading te begeleiden naar Engeland.

Snelheid is van het grootste belang, want de eieren staan op het punt van uitkomen. Maar gevaar dreigt. De Chinese draak Lin, die door Temeraire werd verslagen, heeft zich aangesloten bij Napoleon en heeft wraak gezworen. Uiteindelijk komen Laurence en Temeraire in Duitsland terecht en komen ze eindelijk tegenover de legers van Napoleon zelf te staan...
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: The gunpowder war
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022544129
Uitgever: Boekerij
Het Ivoren Rijk
Het is de tijd van Napoleon en zowel de Fransen als de Engelsen maken gebruik van draken als wapen in hun oorlog. Kapitein William Lawrence en zijn draak Temeraire hebben een lange reis afgelegd door Europa en keren huiswaarts met een zeldzame Kazilikdraak.

Engeland heeft nu meer dan ooit behoefte aan extra bescherming want tijdens de reis van Lawrence en Temeraire is de Britse kust getroffen door een epidemie die een flink gat heeft geslagen in hun verdediging - de drakenluchtmacht is langzaam aan het uitsterven. En die ontwikkeling mag onder geen beding bekend worden bij de Fransen. Napoleon zou geen seconde aarzelen om van deze buitenkans gebruik te maken en de Engelsen genadeloos aanvallen.

Alle hoop is gevestigd op de laatste gezonde draak... om zijn vrienden te helpen zal Temeraire zich opnieuw in gevaar moeten begeven, op zoek naar een remedie in donker Afrika...
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: Empire of ivory
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022547892
Uitgever: Boekerij
De zege van de adelaars
De langverwachte invasie van Groot-Brittannië is eindelijk in aantocht. Napoleons enorme legers hebben zijn greep op het Europese vasteland versterkt.

Kapitein Laurence is gevangengezet wegens verraad en Temeraire is overgeplaatst naar de fokgronden in Wales. Geen van beiden is erbij als Napoleon Engeland binnenvalt. Maar dan weet Laurence te ontsnappen en gaat hij op zoek naar Temeraire.

Intussen maakt Temeraire van de draken in Wales een verzetsgroep om de Fransen aan te vallen die op jacht zijn naar de koninklijke familie.
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: Victory of eagles
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789089680006
Uitgever: Boekerij


Tong van de draak
In een uithoek van de wereld, ver weg van het front in de oorlog tegen Napoleon, moeten kapitein Will Laurence en zijn draak Temeraire hun dagen slijten. Ze zijn verbannen naar Australië vanwege hun invloed op de Britse draken en luchtlegers.

Zowel de kapitein als de draak hebben nieuwe uitdagingen gevonden - Temeraire in de bescherming van een nest drakeneieren en Will in de opstand tegen de lokale machthebbers - maar allebei voelen ze dat er snel iets moet gebeuren, omdat ze hier anders tot het einde van hun dagen vastzitten. Het laatste grote schip vertrekt namelijk binnenkort en de afstand over zee is te groot voor een draak om te vliegen.

Als een van de drakeneieren wordt gestolen, moeten Will en Temeraire deze zo snel mogelijk zien terug te vinden. Tijdens hun zoektocht doen ze echter een schokkende ontdekking en lopen ze tegen een obstakel aan dat de oorlog tegen Napoleon een gevaarlijke wending kan geven...
Schrijver: Naomi Novik
Oorspronkelijke titel: Tongues of serpents
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789022554173
Uitgever: Boekerij