Boekenplank:
Kies

Boeken van Tanith Lee

Meer over Tanith Lee

Genre: Fantasy / SF

Geboren: 1947 / Overleden: 2015

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Tanith Lee


Overzicht

 • Ara - A heroine of the world
 • Cyrion en andere magistrale verhalen - Cyrion
 • Dag bij nacht - Day by night
 • De drakenschat - The dragon hoard
 • De glazen dolk - The glass dagger
 • De Jang-generatie - Biting the sun **
 • Het bloed van rozen - The blood of roses
 • Het boek van de doden - Paradys: The book of the dead
 • Het electrische woud - Electric forest
 • Kasteel van de duisternis - The castle of dark
 • Laat de doden sterven - Kill the dead
 • Land voorbij de mist - The winter players
 • Prinses Hynchatti en nog wat verrassingen - Princess Hynchatti and some other surprises
 • Sabella - Sabella
 • Schimmen in de duisternis - Companions on the road
 • Shon bezeten - Shon the Taken
 • Ten oosten van middernacht - East of midnight
 • Volkhavaar plus 8 korte verhalen - Volkhavaar
 • Vrouwe van het duister - Vivia
 • Wit als sneeuw, rood als bloed - White as snow
 • Wolvenkinderen - Lycanthia or children of wolves

De Heren van de Duisternis / The Flat Earth

 1. Heerser van de Nacht - Night's Master
 2. Meester van de Dood - Death's Master
 3. Meester van de Waan - Delusion's Master
 4. Vrouwe van de IJlingen - Delirium's Mistress
 5. Prinses van de Nacht - Night's Sorceries
 6. Omnibus De Heersers der Duisternis - The Lords Of Darkness

De Leowulf Trilogie / The Lionwolf Trilogy

 1. Schaduw van ijs - Cast a bright shadow
 2. Hel van ijs - Here in cold hell

De Opera van het Bloed / Blood Opera

 1. De dans van de Scarabae - Dark dance
 2. Het bloed van de Scarabae - Personal darkness
 3. Ik, duisternis - Darkness, I

Het Geboortegraf / Birthgrave

 1. Het geboortegraf - The birthgrave
 2. Schaduwvuur - Vazkor, son of Vazkor
 3. De Witte Heks - Quest for the White Witch

Stormgebieder / Novels of Vis

 1. De Stormgebieder - The Storm Lord
 2. Anackire - Anackire
 3. Het Witte Serpent - The White Serpent
De Leowulf Trilogie / The Lionwolf Trilogy

gedetailleerd overzicht

OverzichtAra
Ara is een vrouw die meer heeft te overwinnen dan een vijandig gezinde omgeving, een wereld die door oorlogen wordt beheerst. Als een waarzegster voor haar de kaarten van de Tarot legt, wordt haar duidelijk dat zij het middelpunt van ingrijpende gebeurtenissen zal zijn. Kort daarop wordt zij gevangen genomen door soldaten van een vijandige krijgsmacht en ver van haar vaderland weggevoerd. De wanhoop slaat toe. Maar als de nood het hoogst is, daagt er licht, een sprankje hoop in de gedaante van een godin, Vrouwe Vulmarda, die haar beschermt en haar de weg wijst op het pas naar haar lotsbestemming. Gaandeweg wordt Ara in staat gesteld grote rijkdom te vergaren, wordt zij door prinsen en krijgsheren aanbeden, maar zij kiest voor de man die sommigen zien als een verrader en anderen als een bevrijder. Gesteund door haar liefde voor hem voelt ze zich sterk genoeg de hindernissen te nemen die haar van haar lotsbestemming scheiden. Of - de gedachte laat haar maar niet los - wordt er door een hogere macht een wreed spel met haar gespeeld?
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: A heroine of the world
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 90-290-4650-3
Uitgever: Meulenhoff
Cyrion en andere magistrale verhalen
Cyrion en andere magistrale verhalen bevat de volgende verhalen: Een held aan de poort A Hero at the gate De goden ontvloden Odds against the Gods De witte vrouw The demoness Winterwit Winter white Slapende tijger Sleeping tiger Een duif als moordenaar The murderous dove De ring 'Vaarwel' Perfidious amber Eén nacht per jaar One night of the year Het loon van de fluiter Paid Piper Rood als bloed Red as blood Doorns Thorns Wolvenland Wolfland La reine blanche La reine blanche Cyrion in was Cyrion in wax Het bestand The truce
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Cyrion
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-290-4069-6
Uitgever: Meulenhoff
Dag bij nacht
De planeet draaide niet. Aan de ene kant was er eeuwige dag, de zon heet schijnend vanaf het midden van de hemel. Aan de andere kant eeuwige nacht, de sterren koud stralend in de zwarte en luchtloze hemel. Toch was de planeet gekoloniseerd. In voorbije tijden had beschaving zich in de rots van de donkere kant gegraven en gedijdde men. Aristocraten wedijverden met aristocraten en de armen, zoals altijd, zwoegden om huis en lichaam te beschermen tegen de immer opdringende koude oppervlakte. Om de lagere klassen gelukkig te houden, verzon Vitro, de verhalenverteller, romantische saga's op het populaire netwerk. Zij verzon een vreemde wereld aan de zonzijde van de planeet, die door mannen en vrouwen bewoond werd die verstrikt waren in misdaad en liefde, plannen en intriges. Vitro geloofde dat zij deze verhalen verzon. Maar was dat ook zo? Was er écht nog een beschaving aan de zonnige kant en zou het kunnen dat wat zij vertelde geen fictie was -, maar gebeurtenissen die beide werelden onvermijdelijk uit balans zouden brengen naar een wederzijdse ramp?
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Day by night
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-6317-952-9
Uitgever: Gradivus SF
De drakenschat
Er valt niet te spotten mte tovenaressen. Zelfs niet als je het in alle onschuld doet, zoals koning Minus ondervond, nadat hij zijn tante Maligna had vergeten uit te nodigen voor het verjaardagsfeest van prins Jasper en prinses Goedheid. Maligna kwam toch op het feest om de akeligste geschenken te brengen, waardoor prinses Goedheid tot totale onnozelheid en het koninkrijk tot armoede verviel. Prins Jasper werd erop uitgestuurd om elders zijn geluk te zoeken, ondanks de pijnlijke gewoonte elke dag voor een uur onverwacht in een raaf te veranderen. Hoe Jasper erin slaagde zich bij prins Dapper en zijn honderd roeiers aan te sluiten om mee te zoeken naar de Drakenschat, hoe Maligna hen achtervolgde met vele duivelse listen, hoe de schatzoekers een ontzettende hoeveelheid van haar weerzinwekkende vrienden en gemene kennissen ontmoetten, hoe bij iedere stap opnieuw het gevaar opdook en hoe het - natuurlijk - allemaal goed afliep, dat alles maakt dit pijlsnelle, romantische avonturenverhaal tegelijk verbazend komisch en heerlijk vindingrijk.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The dragon hoard
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-240-0482-9
Uitgever: Het Goede Boek
De glazen dolk
Michael Zwarian heeft één affaire met Valmé, een artieste en een andere met Yshtar, een actrice. De twee vrouwen ontmoeten elkaar wanneer Yshtar Valmé opdraagt om haar portret te schilderen. Hun ontmoeting leidt bij Valmé uiteindelijk tot nieuw begrip over haar verhouding met Zwarian.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The glass dagger
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-290-4940-5
Uitgever: Meulenhoff


De Jang-generatie
Voor deze science fiction roman ontwierp Tanith Lee een samenleving waar zelfmoord zonder de gebruikelijke gevolgen blijft, aangezien het slechts een methode is om tussendoor tot lichaamsverwisseling te komen, binnen de termijn van dertig 'et'. Limbo-robots vliegen af en aan om de levensvonken in veiligheid te brengen en weer in vlees te plaatsen, in een lichaam dat speciaal voor de aanstaande bewoner is ontworpen. Een muntstelsel kent de samenleving van het Jang Fenomeen niet. Van elk individu wordt emotionele energie afgetapt en opgeslagen in de stedelijke energiebank. Deze en andere primaire zaken zijn volmaakt geregeld. De bevolking heeft eigenlijk nergens omkijken naar en iedereen is dan ook dik-decadent tevreden, op die ene onvermijdelijke dwarsligger na. Deze persoon slaagt erin die éne verboden daad te plegen, en wordt voor altijd uit de hemel verbannen. Maar altijd is een woord dat geen enkele bewoner van dit robot-utopia begrijpt. Dus daagt de persoon de regels uit, verklaart zich onafhankelijk en begint een strijd om te bewijzen dat de mens slimmer is dan de meest geavanceerde robot. Met verstrekkende gevolgen... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het Jang fenomeen. ** Oorspronkelijk waren er twee aparte boeken over het land Jang - Don't bite the sun (1976) en Drinking sapphire wine (1977) - maar deze werden later samengebracht en uitgegeven onder de titel Biting the sun.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Biting the sun **
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-6371-063-1
Uitgever: De Dageraad
Het bloed van rozen
Het bloed van rozen is het levensverhaal van Michail Kohrlen, de mismaakte, verwekt door een woudheer en een vrouw van wie wordt gefluisterd dat zij een heks is. In zijn vroege jeugd daalde iets van duistere aarde op Michail neer en dronk zijn bloed. Wellicht is dat de reden dat alles erop wijst dat eens Het Duister hem zal opeisen. Voor het echter zover kan komen, wordt hij slachtoffer vam een met meedogenloze hand gesponnen intrige: hij wordt door wrede handen om het leven gebracht. Het ware echter te wensen dat zijn moordenaars hun handwerk beter hadden beheerst, want tot ieders verbazing herrijst Michail Kohrlen uit het dodenrijk en neemt op verschrikkelijke wijze wraak...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The blood of roses
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 90-290-5980-X
Uitgever: *Mpact
Het boek van de doden
Naast de horror-cyclus 'De opera van het bloed' en haar grote fantasy-romans werkte Tanith Lee stilaan aan een reeks verhalen, De geheime boeken van Paradys, die, hier bijeengebracht, als een unicum in haar oeuvre mogen worden beschouwd. De verhalen in Het boek van de doden zijn tovertekeningen van fantasy-magie. De stad waar de verhalen zich afspelen, Paradys, is een immense, decadente stad naar Frans model, vergeten door de cartografen, dooraderd met een magisch verleden. Paradys is een wereld op zich, waar ridderlijke typen en beeldschone deernen leven naast gedreven kunstenaars, alchemisten, gewetenloze huurlingen, halfdoden en ander zwart gebroed, waar gruwel en erotiek soms één zijn. Voor wie naar vergelijkende voorbeelden zoekt: de verhalen in Tanith Lee's Paradys vormen het fantasy-equivalent van de verhalen van 1001 nacht... vol erotica, soms gepresenteerd als een liefdesgeschiedenis met een goede afloop, soms in de vorm van beklemmende obsessies met een tragische afloop, rijk aan details, stijlvol en curieus, kortom... Anders!
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Paradys: The book of the dead
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-290-4505-1
Uitgever: Meulenhoff
Het electrische woud
In een onderzoekscentrum in de toekomst wordt het bewustzijn van bestaande mensen overgebracht naar gekweekte duplicaat-mensen. Eén van de onderzoekers laat van buiten af een namaakmens infiltreren om de effecten van de ontmoeting tussen origineel en duplicaat mens te onderzoeken.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Electric forest
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-6371-075-5
Uitgever: Dageraad
Kasteel van de duisternis
Lir wist dat iets hem riep. Niet dat hij een geluid hoorde maar toch klonk er een stem. Onhoorbaar, maar even nadrukkelijk als zijn polsslag. Ook droomde hij en die dromen waren niet geruststellender dan het drieste gedrag van de dorpelingen in dat afgelegen oord. Was er een kasteel of alleen maar een ruïne? Wie of wat riep hem? Als hij nu niet terugging zou hij het nooit weten. Lir gooide zijn lier over zijn schouder en richtte zijn schreden in de richting waar het geluid vandaan kwam. Lilune werd wakker in het kasteel en vroeg zich af wat voor geluid ze hoorde. De oude heks die haar verzorgde wist niet dat ze de toverformule kende. Terwijl ze rustig aan de rand van het spiegelende meer zat hoopte ze dat er iets zou gebeuren. Later zou ze, door schade en schande wijs geworden, ontdekken dat als Lir aan de roepstem gevolg zou geven, zij uit de duisternis bevrijd zou worden. * Ook uitgebracht onder de titel Kasteel der duisternis.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The castle of dark
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-254-0634-3
Uitgever: Piramide


Laat de doden sterven
De zonderlinge Parl Dro is als geestendoder in staat om de on-doden, die weigeren hun sterfelijke lot te aanvaarden, definitief het zwijgen op te leggen. Hij reist van dorp tot dorp en doet overal zijn werk, dat inmiddels een zware tol begint te eisen. Daarnaast is hij ook op zoek naar het mythische Ghyste Mortua, een duistere plaats waar wraakzuchtige geesten de dienst uitmaken. Onderweg komt hij de jonge muzikant Myal Lemyal tegen, die een lied wil schrijven over Ghyste Mortua, om zo zijn naam en faam definitief te vestigen. De zaken worden echter gecompliceerd als Parl Dro de zusters Soban ontmoet, waarvan één eigenlijk de stoffelijke wereld al verlaten had moeten hebben.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Kill the dead
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-6317-962-6
Uitgever: Gradius
Land voorbij de mist
De zeventienjarige Oaive beheert als priesteres de drie relikwieën. Een boze geest steelt van haar het Heilige Been. Oaive weet het been weer te bemachtigen, maar moet de demon ontvluchten door in de tijd te reizen, terug naar de oorsprong van de relikwieën. Ze beseft dan dat deze geschiedenis zich altijd zal blijven herhalen, behalve als ze de cirkel van gebeurtenissen kan doorbreken. Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Het relikwie.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The winter players
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-254-0843-5
Uitgever: Het Goede Boek
Prinses Hynchatti en nog wat verrassingen
Twaalf sprookjes over prinsen, prinsessen, heksen, draken, tovenaars en sprekende dieren. Soms zijn de sprookjes origineel, soms lijken ze op de sprookjes "assepoester" en "sneeuwwitje"; sommige zijn populair van taal, andere zijn erg komisch.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Princess Hynchatti and some other surprises
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-240-0483-7
Uitgever: Het Goede Boek
Sabella
Dracula? Niet meer dan een verzinsel; louter bijgeloof. Een 'ding' dat niet kan bestaan. Sabella? Een bestaan, echter dan echt. Een verlokkend meisje van vlees en warmte... dat het zonlicht haatte, dat het bloed van jongemannen nodig had om in leven te blijven, dat alles was wat aan Dracula werd toegeschreven, behalve een 'ondode'. Sabella leefde; tragisch, sensueel en gevaarlijk. Ze woonde op Nova Mars, een kolonie van de Aarde die erg veel leek op de wereld die wij kennen. Ze wist wie ze was en haar bestaan alleen al was een bedreiging voor al het leven op die wereld.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Sabella
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-6317-892-1
Uitgever: Gradivus
Schimmen in de duisternis
Het beleg was afgelopen. De citadel van Avillis had de hele nacht in brand gestaan, met haar verschrikkelijke Heer en monsterlijke kinderen erin. Er restte nu niets meer dan gebroken muren, verkoolde stronken waar eens bomen oprezen, verwrongen hekwerk. Maar in het hart van het paleis stond de grote Beker van Avillis onberoerd: puur goud, bezet met juwelen die elk de losprijs voor een keizer waard waren. Geen wonder dat Kachil, de gewone dief, hem begeerde. Of Feluce, de kwieke, arrogante 'streber'; rijkdom zou veel voor hem betekenen. Maar waarom deed Havor met ze mee bij het stelen van de vervloekte beker? Want het was Havor die ondervond dat de kelk, eenmaal gestolen, niet meer terzijde geworpen kon worden, zelfs niet in afgrijzen en wanhoop. En altijd, onverbiddellijk, half zichtbaar, als gedaanten voor het geestesoog, volgen drie spookruiters hem over de doodse winter-vlakte... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De beker van Avillis.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Companions on the road
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-254-0028-0
Uitgever: Piramide


Shon bezeten
Wie zich in het Woud waagt, riskeert gegrepen en bezeten te worden door de flonkerende Kinderen des Doods, die 's nachts uit hun gouden paleis zwermen op hun gevleugelde paarden. Ze doden de vermetele niet - daar zorgen diens familieleden wel voor - want wie eenmaal door de nacht in het Woud wordt overvallen wordt Anders. Shon haalt zich de woede van zijn wraakzuchtige broer op de hals... in het woud.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Shon the Taken
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-290-1613-2
Uitgever: Meulenhoff
Ten oosten van middernacht
Dekteon, de weggelopen slaaf, opende zijn ogen. Hij keek omhoog door zijn rode haar en zag een rood-brandend herfstbos, en daarboven een koude rode zonsopgang. Hij lag op zijn zij. Hij had in deze houding liggen slapen, en nu was hij zo stijf dat het pijn deed. Zijn eerste gedachte gold de honden. Hij luisterde, maar hoorde niets. Het verontrustte hem. Het laatste dat hij zich herinnerde was dat hij zich onder de stenen plaat bevond, in het smerige duister, met de blaffende honden boven zijn hoofd. En toch bevond hij zich nu boven de grond in dit bos zonder enig idee hoe hij daar gekomen was. En de zon kwam op. Langzaam stond Dekteon op en wreef zijn ledematen en lichaam weer tot leven. De dag was berijpt, heel stil. Er zongen geen vogels. Toen er dan eindelijk geluid klonk, was het scherp en angstaanjagend door de bomen. Er verscheen plotseling een kar, getrokken door een ruin. Er was iets vreemds aan de kar, de vorm misschien? Dekteon wist niet precies wat het was. Een man met een kap op bestuurde de kar, ineengedoken over de teugels. Dekteon dacht dat de man hem niet had gezien, maar de kar kwam tot stilstand. Er was ook iets met het paard. Het was gedrongen, breder van borstkas en zwaarder van hoofd dan enig ander paard dat Dekteon ooit had gezien... * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Dekteons vlucht.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: East of midnight
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-6317-603-1
Uitgever: Gradivus
Volkhavaar plus 8 korte verhalen
"Eens, op een berg, noemden ze u naar de schaduw en de donkere steen en de dennen aan de voet. En een knaap kwam daar. Hij voelde de zwakke kracht die in hem was, alle kracht van zijn haat en zijn gewelddadigheid. En u antwoordde, u keerde weer. U voedde zich met haat en bloed, en u groeide. Hij gaf u zijn leven en u werd zijn leven. U at zijn schaduw op en de schaduwen van de drie naast het altaar." De lucht flakkerde en trilde. Dit is het verhaal van Kernik die Volkhavaar wordt, de necromancer, de tovenaar, die mensen aan zich bindt en het kwade doet neerdalen over een stad. Het is ook het verhaal van Shaina, de slavin, die de confrontatie met de tovenaar aangaat omdat zij gelooft in de goede, de witte kant van de god. Volkhavaar bevat de volgende verhalen: Volkhavaar Volkhavaar De witte vrouw The demoness Huzdra Huzdra De goden ontvloden Odds against the Gods Winterwit Winter white Slapende tijger Sleeping tiger Een duif als moordenaar The murderous dove Deux amours d'une sorcière Deux amours d'une sorcière De ring 'Vaarwel' Perfidious amber * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De zwarte tovenaar.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Volkhavaar
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-6317-602-3
Uitgever: Gradivus
Vrouwe van het duister
Vivia, dochter van Heer Vaddix - een mans wiens leven door tomeloze woede wordt beheerst, een man die met ijzeren hand over zijn kasteel en domein regeert - leeft voortdurend in angst. En terecht. Dat blijkt als Vaddix' meest geliefde strijdros in de naweeën van een bloedige slag het leven laat en niets of niemand nog langer veilig is voor zijn woede en vernietigingsdrang. Vivia rest weinig troost, behalve in de alleen haar bekende ruimte, een kerker diep in de ingewanden van het immense kasteel, in de nabijheid van het altaar van een eeuwenoude vleermuisgod. Daar zoekt zij haar toevlucht, in de veilige nabijheid van deze godheid voor wie de wensen van mensen weinig of niets betekenen. Dat laatste ervaart Vivia als haar duistere toeverlaat haar het eeuwige leven schenkt. Dan ontmoet zij Zulgaris, prins, krijger en alchemist, heer van het duister, die haar redt van een dood-in-het-leven. Maar waarom? Steeds meer onrustmakende gedachten stapelen zich op. Beschouwt hij haar als zijn minnares? Of als zijn speeltje? Of, erger nog, is zij voor hem niet meer dan een middel tot ultieme, door tovenarij gestuurde macht?
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Vivia
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-4551-5
Uitgever: Meulenhoff
Wit als sneeuw, rood als bloed
Ongeduldig en ontevreden slijt koningin Arpazia haar dagen in het immense kasteel van een oorlogsheer. De jaren hebben hun sporen op haar achtergelaten. Haar hart is kil als een winternacht, maar één passie heeft zij behouden, en die geldt de geheimzinnige jager die de oude, vogelvrijverklaarde goden van de grote wouden dient. Intussen, in de donkere slagschaduw van haar haat, groeit Arpazia’s dochter Cora op, gemeden door haar beide ouders, vergeten door het hof, een grijze mus die alle donkere hoeken en gaten van het kasteel op haar duimpje kent. Haar leven is uitzichtloos gruwelijk. Maar dan, zodra Cora tot wasdom is gekomen, spreekt de spiegel. Ergo, er vloeit bloed en... het woud eist haar op. Want zo ging dat in die tijd...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: White as snow
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-290-7082-X
Uitgever: Meulenhoff


Wolvenkinderen
Zelfs in de wereld van vandaag zijn er plaatsen, waar het kwaad van het verleden zijn angstaanjagende schaduwen vooruit werpt. Toen de jonge man, Christian, in het bezit van zijn erfenis kwam – een groots maar vervallen buitenverblijf in een afgelegen hoek van Frankrijk – wist hij dat ook anderen aanspraak maakten op het oude gebouw en de landerijen eromheen. Zelfs nadat de dorpelingen hem aanvaard hadden als Heer van het kasteel, kwamen er twee uit het bos hun belangen bepleiten. Ze brachten liefde, lust en doodsangst mee... een combinatie die onweerstaanbaar was – maar ook fataal.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Lycanthia or children of wolves
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-6371-085-2
Uitgever: De Dageraad

De Heren van de Duisternis / The Flat EarthHeerser van de Nacht
In die dagen was de aarde geen bol en de demonen huisden in een reusachtige magische grot onder een vulkaan in hun ijzeren paleizen: de Onderaarde. Hier stroomde de rivier van de Slaap, hier joegen de demonen voor hun genoegen op de zielen van de slapenden, hier stond hun luisterrijke metalen stad Druhyim Vanashta. Terwijl in de verheven ijle sferen van de Opperaarde de koele en onverschillige goden neerzagen op het werk hunner handen. Oppermachtig in de Onderaarde was Azhram, Prins der Demonen, een van de Heren der Duisternis, Heerser van de Nacht. Hij was het die gruwelen en gevaar bracht aan degenen die hij bezocht, hij was het die hartverscheurend leed berokkenen kon, maar ook wonderen verrichtte. Hij die onuitsprekelijk kwaad bezorgde aan al wie hem de voet dwars zette... Een andere Heer van het Duister was Uhlume, de zwarte Meester van de Dood. Zijn domein was de vreugdeloze Binnenaarde, waar een koud grijs licht heerste en zelfs de schaarse bomen van steen waren. Hier woonden alleen Uhlume zelf en zijn weinige dienaren, de zielen van mensen die zich voor duizend jaar verkocht hadden aan Uhlume in ruil voor een gunst die hij alleen kon verlenen. Zo was het in die dagen op aarde.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Night's Master
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-290-1494-6
Uitgever: Meulenhoff
Meester van de Dood
In die dagen was de aarde geen bol en de demonen huisden in een reusachtige magische grot onder een vulkaan in hun ijzeren paleizen: de Onderaarde. Hier stroomde de rivier van de Slaap, hier joegen de demonen voor hun genoegen op de zielen van de slapenden, hier stond hun luisterrijke metalen stad Druhyim Vanashta. Terwijl in de verheven ijle sferen van de Opperaarde de koele en onverschillige goden neerzagen op het werk hunner handen. Een andere Heer van het Duister was Uhlume, de zwarte Meester van de Dood. Zijn domein was de vreugdeloze Binnenaarde, waar een koud grijs licht heerste en zelfs de schaarse bomen van steen waren. Hier woonden alleen Uhlume zelf en zijn weinige dienaren, de zielen van mensen die zich voor duizend jaar verkocht hadden aan Uhlume in ruil voor een gunst die hij alleen kon verlenen. Een van hen was Merh, de luipaardkoningin van het rijk Narasen. Opdat haar verwoeste land weer zou bloeien, schonk zij haar maagdelijkheid aan een dode jongen. Uit deze verbintenis sproot een bizar kind dat, verstoten na de dood van zijn moeder, opgenomen werd door de twee van de Eshwa, de demonische onderdanen van Azharn. Zij gaven het kind zijn eerste naam Simmu.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Death's Master
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-290-1485-7
Uitgever: Meulenhoff
Meester van de Waan
In die dagen was de aarde geen bol en de demonen huisden in een reusachtige magische grot onder een vulkaan in hun ijzeren paleizen: de Onderaarde. Hier stroomde de rivier van de Slaap, hier joegen de demonen voor hun genoegen op de zielen van de slapenden, hier stond hun luisterrijke metalen stad Druhyim Vanashta. Terwijl in de verheven ijle sferen van de Opperaarde de koele en onverschillige goden neerzagen op het werk hunner handen. Maar de meest bizarre demonische Heer van de Duisternis was de Meester van de Waan, Chuz. Het spel dat Chuz speelde met een wonderschone vrouw, een ambitieuze koning, een oeroude keizerlijke stad, was een subtiel, geraffineerd web van intrige, van goed en kwaad, van hoop en waanzin. Immer weerstreefd door de ever machtige Azhrarn, lokte Chuz een eeuwen durend conflict uit waarin de mensen slechts onwetende en bevreesde pionnen waren.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Delusion's Master
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 90-290-1028-2
Uitgever: Meulenhoff
Vrouwe van de IJlingen
In die dagen was de aarde geen bol en de demonen huisden in een reusachtige magische grot onder een vulkaan in hun ijzeren paleizen: de Onderaarde. Hier stroomde de rivier van de Slaap, hier joegen de demonen voor hun genoegen op de zielen van de slapenden, hier stond hun luisterrijke metalen stad Druhyim Vanashta. Terwijl in de verheven ijle sferen van de Opperaarde de koele en onverschillige goden neerzagen op het werk hunner handen. Oppermachtig in de Onderaarde was Azhrarn Prins der Demonen, één van de Heren der Duisternis, Heerser van de Nacht. Hij was het die gruwelen en gevaar bracht aan degenen die hij bezocht, hij die hartverscheurend leed berokkende maar ook wonderen verrichtte; bovenal was hij een hartstochtelijk minnaar van mensen en demonen. De meest bizarre Heer van het Duister was Chuz, Prins Waanzin, verleider en beschermer van de gekken der aarde. Om zijn aandeel in de dood van Azhrarns beminde, Dunizel Ziel-van-de-Maan, zwoer Azhrarn hem eeuwige vijandschap. Nu verleidt Chuz in de gedaante van een schone jongeling Azhrarns half demonische, half menselijke dochter Azhriaz die voortgesproten is uit de verbintenis tussen de Prins van de Nacht en de sterfelijke Dunizel. Door Azhrarn gestraft met levenslange waanzin, verlaat Chuz zijn minnares voor een dooltocht van een halve eeuw of langer. En Azhriaz? Zij is door de Heer van de Nacht voorbestemd de mensheid kwaad te doen, en legt zich daar nu bij neer - totdat Chuz' straf om zal zijn. Azhrarn kroont haar tot Vrouwe van de IJlingen, een stralende godin die een derde van de wereld verovert en vernedert. Totdat de ijle goden in de Opperaarde haar eindelijk, getergd, hun vernietigende aandacht schenken en drie engelen neerzenden. In deze woelige dagen op de platte aarde wordt zelfs de Chaos aan de rand van de wereld beroerd... en niets zal ooit meer hetzelfde zijn.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Delirium's Mistress
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-290-1660-4
Uitgever: Meulenhoff
Prinses van de Nacht
In die dagen was de aarde geen bol en de demonen huisden in een reusachtige magische grot onder een vulkaan in hun ijzeren paleizen: de Onderaarde. Hier stroomde de rivier van de Slaap, hier joegen de demonen voor hun genoegen op de zielen van de slapenden, hier stond hun luisterrijke metalen stad Druhyim Vanashta. Terwijl in de verheven ijle sferen van de Opperaarde de koele en onverschillige goden neerzagen op het werk hunner handen. Zo was het in die dagen op aarde... Oppermachtig in de Onderaarde was Azhrarn Prins der Demonen, één van de Heren der Duisternis, Heerser van de Nacht. Hij was het die gruwelen en gevaar bracht aan degenen die hij bezocht, hij die hartverscheurend leed berokkende maar ook wonderen verrichtte; bovenal was hij een hartstochtelijk minnaar van mensen en demonen. De meest bizarre Heer van het Duister was Chuz, Prins Waanzin, verleider en beschermer van de gekken der aarde. Om zijn aandeel in de dood van Azhrarns beminde, Dunizel Ziel-van-de-Maan, zwoer Azhrarn hem eeuwige vijandschap. Nu verleidt Chuz in de gedaante van een schone jongeling Azhrarns half demonische, half menselijke dochter Azhriaz die voortgesproten is uit de verbintenis tussen de Prins van de Nacht en de sterfelijke Dunizel. Door Azhrarn gestraft met levenslange waanzin, verlaat Chuz zijn minnares voor een dooltocht van een halve eeuw of langer. En Azhriaz legde zich neer bij haar lot. De Heer van de Nacht had haar voorbestemd voor de mensheid een gesel te zijn, en zo geschiedde. Tot Vrouwe van de IJlingen gekroond, een stralende Godin die een derde van de wereld verovert, tergt en vernedert Azhriaz het mensdom een leven lang. Zo schandalig zelfs dat eindlijk de ijle goden in de Opperaarde haar hun vernietigende aandacht schenken en drie engelen neerzenden. In de woelige dagen van chaos, die hierop volgen, loopt Chuz' straf te langen leste af - en de minnaars treffen elkaaar wederom. Ahriaz en haar prins trekken op liefdesreis door de wereld van de mensen en laten hun sporen na in het leven van talrijke passanten. Sommigen worden er beter van, anderen krijgen ook wat hun toekomt... of het tegendeel. Demonen hebben zo hun eigen normen.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Night's Sorceries
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-290-4001-7
Uitgever: Meulenhoff


Omnibus De Heersers der Duisternis
De omnibus De Heersers der Duisternis bevat de vijf boeken van de serie De Heren van de Duisternis. Heerser van de Nacht Night's Master Meester van de Dood Death's Master Meester van de Waan Delusion's Master Vrouwe van de IJlingen Delirium's Mistress Prinses van de Nacht Night's Sorceries
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The Lords Of Darkness
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-290-4480-2
Uitgever: Meulenhoff

De Leowulf Trilogie / The Lionwolf Trilogy

Schaduw van ijs
In een wereld gevangen in een apocalyptische ijstijd, vol bevroren jungles en besneeuwde woestijnen, wordt Safee, de dochter van de koning van Ru Karismi, weggestuurd om te trouwen met de leider van een barbarenstam. Onderweg wordt ze overvallen, maar weet te ontsnappen en wordt uiteindelijk gevonden door haar verloofde Atluan. Als Atluan sterft bij de geboorte van hun kind, Leowulf, wordt ze uit de stam gestoten en op de ijzige vlaktes achtergelaten om te sterven. Wederom slaagt Safee er echter in te overleven en zij ziet haar zoon in een paar jaar tijd opgroeien tot een volwassen man met goddelijke krachten. Uiteindelijk trekt hij de wijde wereld in om te ontdekken wie hij is: een man of een god. Het wordt een tocht van vele veroveringen en evenveel gevaren...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Cast a bright shadow
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 90-225-4249-1
Uitgever: Uitgeverij M
Hel van ijs
Nadat hij gedood is door de god Zezet wordt de held Leowulf verbannen naar een ijzige onderwereld, verlicht door een bleke blauwe zon. Hier gaat hij met de andere levende doden het gevecht aan met een koning gemaakt van steen. Maar dan komt hij de koningin tegen, die niemand anders blijkt te zijn dan zijn voormalige minnares en nemesis Killa. Intussen moet Leowulfs moeder Safee, nu ook begiftigd met goddelijke krachten, haar volk naar een nieuwe wereld leiden, terwijl de wereld om haar heen in chaos vervalt. Om haar te doen slagen moet Leowulf zich een weg vechten uit de hel van ijs waar hij zich bevindt...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Here in cold hell
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-225-4408-7
Uitgever: Uitgeverij M

De Opera van het Bloed / Blood Opera

De dans van de Scarabae
Rachaela Day leidt een saai, rustig leven in een stadje nabij Londen. Ze werkt voor een hongerloontje in een boekhandel waarmee ze nauwelijks in staat is haar rekeningen te betalen. Maar dat alles begint te veranderen vanaf de dag dat zij een brief ontvangt van de familie Scarabae. Het enige dat zij over hen weet, is dat Adamus Scarabae haar moeder voor de geboorte van Rachaela verliet. Met haar moeders waarschuwingen in gedachten, wil zij niets met hen te maken hebben en ze vindt hun hardnekkigheid bijzonder opdringerig. Wat willen zij? Maar als ze zowel haar slechtbetaalde baan als haar flat verliest, gaat Rachaela uiteindelijk akkoord met hun aanbod en gaat bij hen wonen in Het Huis, een mysterieus, op de kliffen gebouwd huis, ver weg van de bewoonde wereld. De ogenschijnlijk leeftijdloze Scarabae-familie is zowel intrigerend als beangstigend. Bijeengekomen uit alle delen van de wereld, brengen zij hun luxe leventjes door verborgen achter glas-in-lood ramen die de zon in een rijke kleurenschakering verandert. Door dit vreemde landhuis sluipt een enorme kat en overal waar ze gaat, voelt Rachaela zacht sluitende deuren en glurende ogen. Dan, op een stormachtige nacht, verschijnt de grote, donkere man uit Rachaela's dromen en nachtmerries. Hij is jong - de eerste jonge man die ze in Het Huis is tegengekomen - hoewel hij beweert ouder te zijn. Wat is hij voor haar? Een keten om haar aan de Scarabae-familie te binden of de ultieme demon waaraan zij moet ontsnappen? Kunnen Rachaela, en de dochter die zij zal dragen, ooit denken te vechten tegen de overweldigende invloed van Het Huis?
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Dark dance
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-290-4086-6
Uitgever: Meulenhoff
Het bloed van de Scarabae
De Scarabae zijn eeuwenoude demonen in mensengedaante, vampiers die zich bedienen van waarlijk duivelse methoden om in het moderne heden hun bloedlijn voort te zetten. In de Dans van de Scarabae werd de beeldschone Rachaela Day het slachtoffer van hun wrede manipulaties. In dit deel is het haar dochter Ruth, bij Rachaela verwekt door de demon Adamus Scarabae, die in het eens zo rustige zuiden van Engeland dood en verderf zaait als ware zij de duivel zelf. Hoewel het Huis van de Scarabae, een landhuis als een vesting aan de zeekust, volledig afbrandde - waarbij de meesten van het demonengeslacht ter plekke het leven lieten - laten de overlevenden met inzet van alle financiële middelen en macht waarover zij beschikken een nieuw Huis verrijzen. Dan arriveren zij, Malach en Althene, leeftijdloos, bizar, exotisch en buitengewoon wreed, Scarabae ook, en zij hebben zo hun eigen plannen met Rachaele Day en haar dochter Ruth, van wie de laatste zich in toenemende mate manifesteert als een waarachtige verschrikking in tienergedaante.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Personal darkness
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-290-4062-9
Uitgever: Meulenhoff
Ik, duisternis
De leden van de eeuwenoude familie Scarabae – zijn het vampiers, magiërs of demonen? – doen er alles aan om in het moderne heden hun bloedlijn voort te zetten. In De dans van de Scarabae werd de beeldschone Rachaela Day het slachtoffer van hun wrede manipulaties. In Het bloed van de Scarabae was het de dochter van Rachaela, Ruth, die wanhopig probeerde de lange arm van de vreeswekkende familie te ontlopen. Toen verscheen Hij op het toneel, Camillo, de verschrikkelijkste Scarabae van allemaal... Nu zijn ze opnieuw van de partij: Rachaela, Camillo, Malach en Althene. Ditmaal licht hun schepper opnieuw een tip op van de sluiers die het verleden van de Scarabae aan het zicht onttrekken. Via een fascinerende schakel naar het Egypte van weleer, wordt veel duidelijk. Zoals de oorzaak van veel haat en nijd tussen de verschillende Scarabae onderling. Tegelijkertijd wordt in het heden de strijd om de familiemacht meedogenloos voortgezet. Zo voert een van de verhaallijnen naar een bizarre houseparty in het Engeland van nu. Een tweede verhaallijn voert naar een onbetwistbaar hoogtepunt, een bezoek aan de Amsterdamse grachtengordel. Want wat zich daar afspeelt achter sommige gevels in de schaduw van de Westertoren, dat tart iedere verbeelding...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Darkness, I
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-290-4509-4
Uitgever: Meulenhoff

Het Geboortegraf / Birthgrave

Het geboortegraf
Uit het hart van een dode vulkaan wordt een vrouw geboren, haar gelaat verhuld dor een masker, haar lichaam onsterfelijk, haar ziel getekend door de vloek van het verleden. De speurtocht naar haar verloren identiteit voert haar langs overwoekerde tempels, over zingende vlakten en door de vervallen wijken in de schaduw van de reusachtige zwarte forten, waar de nachten rood oplichten door de gloed van grote vuren en het geluid van staal op staal weerklinkt. Waar zij gaat wordt ze achtervolgd door het beeld van het Mes van de Zachte dood, dat als enige haar kan doden...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The birthgrave
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-6317-831-X
Uitgever: Gradivus
Schaduwvuur
De schokkende kroniek van een held, begiftigd met magische kracht, die dorst naar wraak op zijn heksenmoeder. Ik zei: "Heb ik je dat niet gezegd?" Haar haar was in het ochtendlicht als felgekleurde rook en ze zei: "Bij Eshkorek is een hoop puin te vinden, de resten van een toren. Dat is het graf van Vazkor. Twintig jaar geleden nam hij de steden in zijn handen en polijstte ze zoals hij wilde en verbrijzelde ze. Hij huwde een heksengodin, Uastis heette ze. Een kinderlijk verhaal doet de ronde dat ze de dood vond, maar terugkwam uit de dood, de gedaante aannam van een witte lynx en vluchtte, voor de soldaten haar konden grijpen. Ze zeggen dat ze nog leeft, in een ander land, Uastis Karnatis. Maar Vazkor is dood." Een rilling trok langs mijn ruggegraat. Ik kon nog steeds zien hoe ze voor me waren neergeknield in het fort, de al wat oudere mannen, die zich hem nog konden herinneren, die zijn gelaat moesten hebben gezien en dat nu terugzagen in het mijne. "Vazkor moet je me noemen," zei ik.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Vazkor, son of Vazkor
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-6317-542-6
Uitgever: Gradivus
De Witte Heks
Hij noemde zich naar de vader die hij nooit gekend had: Vazkor, koning van een vergeten land. De Zwarte Wolf van Ezlann was zijn vader, zijn moeder was een heks, Uastis, de Kat, de laatste overlevende van het mystieke Verloren Ras. Zij had zijn vader gedood. Hij had diens schim gezworen dat hij haar zoeken en doden zou. Door een barbaarse, decadente wereld trekt Vaskor, de zoon van Vazkor, een bloedig spoor. Tijdens zijn queeste groeit ook zijn eigen kracht, de gave die zijn ouders hem hebben nagelaten. Langzaam komt hij tot een vergelijk met zichzelf, maar dan volgt de confrontatie met Karrakas, Vrouwe van de Witte Berg...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Quest for the White Witch
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 90-6317-552-3
Uitgever: Gradivus

Stormgebieder / Novels of Vis

De Stormgebieder
Stormgebieder is de geschiedenis van Raldnor, verwekt door de Stormgebieder bij een bleke heks op de Schaduwloze Vlakte en verborgen onder vreemden, ver van de hoofdstad, gedoemd door het Lot om de verschrikkelijke keus te maken tussen enerzijds zijn verlangen naar liefde, en het besef van zijn onontkoombare bestemming als vorst van de wereld anderzijds. Als zijn liefde een wrede dood sterft, bindt hij de strijd voor zijn geboorterecht aan en rusteloos als een aanwakkerende wind, onverbiddelijk als een orkaan, marcheert hij naar de overwinning op zijn valse halfbroer. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Heer der Stormen.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The Storm Lord
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 90-290-4380-6
Uitgever: Meulenhoff
Anackire
Het meisje uit de Lage Landen leek van vlammen vervult. Haar haren roerden zich, flakkerden, wolkten omhoog in een wapperende gloed van vuur terwijl er toch geen wind stond. Een toren van licht schoot de hemel in vanaf haar voeten. Een oogwenk was er slechts licht, toen kreeg het licht vorm. Het was de vorm van Anackire... Zij torende, zij stuwde naar de hemel. Haar lichaam was een blanke bergpiek, haar slangenstaart een rivier van stromend vuur. Haar gouden hoofd raakte de top van de hemel, en daar flitsten de slangen van haar haren als bliksems. Haar ogen waren tweelingzonnen. De acht armen, wijd gestrekt als eerst de twee armen van het meisje, rustten gewichtloos op de lucht, en de lange vingers bewogen licht... Het meisje dat voor de bron stond en niet verteerd was door het vuurwezen dat zij had opgeroepen, leek slechts te dromen. Eindelijk dan kon men zien dat haar gezicht, en dat altijd al, het gelaat was van Anackire...
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: Anackire
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 90-290-4370-9
Uitgever: Meulenhoff
Het Witte Serpent
Het witte serpent is het slotdeel van de heldensage die verhaalt van de heroïsche, mysterieuze en vooral dramatische avonturen in het land Vish.
Schrijver: Tanith Lee
Oorspronkelijke titel: The White Serpent
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-290-4390-3
Uitgever: Meulenhoff