Boekenplank:
Kies

Boeken van Garth Nix

Meer over Garth Nix

Genres: Fantasy / SF, Young Adult

Geboren: 1963

Geboorteland: Australië

Website: Garth Nix


Overzicht

  • De Lappenheks - The Ragwitch

De Sleutels van het Koninkrijk / The Keys to the Kingdom

  1. Meneer Maandag - Mister Monday
  2. Grim Dinsdag - Grim Tuesday
  3. Vrouwe Woensdag - Drowned Wednesday
  4. Heer Donderdag - Sir Thursday

Het Oude Koninkrijk / The Old Kingdom

  1. Clariël - Clariel
  2. Sabriël - Sabriël
  3. Lirael - Lirael, daughter of the Clayr
  4. Abhorsen - Abhorsen
  5. Over de muur - The creature in the case
Overzicht
De Sleutels van het Koninkrijk / The Keys to the Kingdom

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Lappenheks
Julia en haar jongere broer Paul vinden op een verlaten strand een enorm vogelnest bedekt met grote zwarte veren. In het nest vindt Julia een lappenpop, de mooiste die ze ooit heeft gezien. Ze neemt de pop mee naar huis.

Maar de pop bevat de geest van de Lappenheks, die het lichaam van Julia in bezit neemt en haar dwingt terug te keren naar haar eigen land.

Paul volgt haar naar het strand, waar hij Julia in het vogelnest ziet verdwijnen. Hij aarzelt niet en gaat haar achterna. Zo komt hij terecht in Yendre, een land vol vreemde wezens en magie, waar de heks haar strijdkrachten verzamelt om het land opnieuw aan zich te onderwerpen. Niets lijkt haar overwinning in de weg te staan - behalve Paul.

Terwijl Paul het ene avontuur na het andere beleeft op zoek naar zijn zus, zit Julia opgesloten in de geest van de Lappenheks. Haar situatie lijkt hopeloos, totdat ze hulp krijgt uit wel heel onverwachte hoek..
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: The Ragwitch
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022537404
Uitgever: Uitgeverij M

De Sleutels van het Koninkrijk / The Keys to the KingdomMeneer Maandag
Arthur Penhaligon heeft astma, waardoor hij vaak in het ziekenhuis ligt. Op een dag ontmoet hij een vreemde man, meneer Maandag en zijn enge butler Snuiter, die hem een geheimzinnige Sleutel geeft in de vorm van de wijzer van een klok en een boek met vreemd dansende letters.

Als hij thuiskomt uit het ziekenhuis gebeuren er wonderlijke dingen: poppen komen tot leven in zijn kamer en er zwerven gevleugelde hond-mensen rond het huis. Als een vreemd virus de hele wereld plat dreigt te leggen ontdekt Arthur dat de sleutel hem beschermt, maar ook dat er nog meer hond-mensen achter hem aanzitten.

De ziekte lijkt verband te houden met de Sleutel. Het boek blijkt de toegang tot een mysterieuze wereld, waar sinistere wezens leven en de mensen gekleed gaan in 19de-eeuwse kleding.

Gelukkig vindt hij hier ook medestanders in Trudie, Noen met de zilveren tong en Schemer. Maar de tocht is niet zonder gevaar, vooral als blijkt dat Meneer Maandag zijn sleutel terug wil...
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Mister Monday
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022538357
Uitgever: Uitgeverij M
Grim Dinsdag
Arthur Penhalion dacht niet dat hij ooit nog hoefde terug te keren naar het huis waar hij bijna het leven liet. Hier maakte hij een geheimzinnige Sleutel buit op Meneer Maandag en verwierf daardoor gezag in het vreemde universum binnen het huis.

Maar veel tijd om bij te komen krijgt hij niet. De volgende dag al bedreigt Grim Dinsdag, de Heer van het Verre Bereik, Arthur en zijn familie.

Arthur moet de tweede Sleutel zien te veroveren op Grim Dinsdag om iedereen te redden - maar dat betekent dat hij wederom het Huis moet betreden...
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Grim Tuesday
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789022539422
Uitgever: Uitgeverij M
Vrouwe Woensdag
Zeven dagen en zeven Sleutels - zeven deugden en zeven zonden - een geheim met zeven sloten aan het einde van de Tijd.

Nadat Arthur Penhalion de machtige Grim Dinsdag, de Heer van het Verre Bereik, heeft verslagen, ligt hij in het ziekenhuis om te herstellen van zijn avonturen.

Dan vindt hij onder zijn kussen een uitnodiging van Vrouwe Woensdag voor een lunch. 'Voor vervoer is gezorgd' staat erop. Even later wordt hij plotseling met bed en al getransporteerd naar de wereld van Vrouwe Woensdag, de Grenszee, een wereld vol water.

Hier gaat hij op zoek naar het derde deel van de Wil en de Derde Sleutel en moet hij het opnemen tegen piraten, stormen, explosies en een walvis zo groot als een continent.

Gelukkig krijgt hij ook ditmaal hulp van de Rebelse Ratten en hun duikboot, zijn trouwe vriendin Lover en dokter Scamandros, die over magische krachten blijkt te beschikken...
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Drowned Wednesday
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022541586
Uitgever: Uitgeverij M
Heer Donderdag
Iemand heeft de identiteit van Arthur Penhaligon gestolen en zijn leven overgenomen. Arthur komt daardoor opgesloten te zitten in het Huis en wordt tot overmaat van ramp opgeroepen voor het leger van Heer Donderdag.

Hij moet een manier zien te verzinnen om zijn dienst te overleven en tegelijkertijd de Vierde Sleutel van Heer Donderdag te pakken te krijgen om het volgende Deel van de Wil te kunnen bevrijden.
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Sir Thursday
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022547885
Uitgever: Mynx

Het Oude Koninkrijk / The Old KingdomClariël

In Clariël neemt Garth Nix zijn lezers mee naar een tijd, zes eeuwen vóór de geboorte van Sabriël. Een tijd waarin de basis wordt gelegd voor de gebeurtenissen in Het Oude Koninkrijk.

Clariël behoort tot een van de aanzienlijkste families in het Oude Koninkrijk. Wanneer haar ouders besluiten naar de stad Belisaere te verhuizen, gaan er geruchten dat Clariëls moeder de troonopvolger is. Maar daar wil Clariël niets van weten. Als geboren jager droomt ze van een terugkeer naar de stille, groene wereld van het Grote Woud.

Die droom wordt door diverse krachten tegengewerkt. Wanneer Clariël ­betrokken raakt bij de inspanningen om een gevaarlijk wezen op te sporen, ontdekt ze dat ze over magische krachten beschikt. Is ze in staat weerstand te bieden aan de verleiding van de macht? Kan ze ontsnappen aan een ongewenst huwelijk om de koning te redden?

Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Clariel
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022555903
Ebook: 9789460239984
Uitgever: Boekerij
Sabriël
De magiër Abhorsen is een ongewone zwarte magiër: in plaats van doden tot leven te brengen, zorgt hij dat ze echt dood blijven door hun geest terug te zenden naar het Rijk van de Dood.

Sabriël, zijn dochter, is voor haar eigen veiligheid naar een kostschool in Ancelstierre gestuurd, buiten het Oude Koninkrijk, waar de dodenmagie niet werkt. Op een dag ontvangt Sabriël het zwaard en de werktuigen van haar vader, het teken dat hij ofwel dood is, ofwel gevangen zit in het Rijk van de Dood.

Vastbesloten om haar vader te zoeken, betreedt Sabriël het Oude Koninkrijk, dat bedreigd wordt door Kerrigor, een boosaardige geest die ooit mens was.

Samen met Mogget, een magisch wezen in de gedaante van een kat en Splijtsteen, een mysterieuze jongeman die door Sabriël uit een magische slaap bevrijd wordt, neemt Sabriël het op tegen wezens uit het Rijk der Doden, in een dappere poging haar vader te bevrijden.
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Sabriël
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022555866
Ebook: 9789460921582
Uitgever: Boekerij
Lirael
Veertien jaar zijn verstreken sinds Sabriël de boosaardige Kerrigor versloeg en hem verbande voorbij de Negende Poort van de Dood, en zo het Oude Koninkrijk behoedde voor het Rijk van de Dood.

De jonge Lirael voelt zich niet gelukkig bij de Clayr, de gemeenschap van zieners die in de toekomst kunnen schouwen. Op haar veertiende verjaardag is haar gave nog immer niet ontwaakt en ze overweegt de Clayr voorgoed te verlaten.

Dan krijgt ze een baan aangeboden in de bibliotheek, een uitgestrekt labyrint gevuld met vele magische geheimen en wezens in ruimtes waar al millennia lang niemand meer een voet gezet heeft. In de beschutte omgeving van de bibliotheek ontdekt Lirael dat ze over ongewone magische vaardigheden beschikt.

Samen met haar trouwe vriend, de Ongemanierde Hond - een zeer oud magisch wezen - begint ze aan een avontuur dat haar leven voorgoed zal veranderen. Want het is aan haar om het kwaad te bezweren dat het koninkrijk bedreigt en dat de grenzen tussen Dood en Leven dreigt te doorbreken.
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Lirael, daughter of the Clayr
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022555910
Ebook: 9789402302790
Uitgever: Boekerij
Abhorsen
Het enige wat Lirael weet is dat haar verwanten, de helderziende Clayr, in de toekomst hebben gezien dat zij een cruciale rol zou spelen bij het verslaan van een millennia oud duister kwaad.

Samen met haar magische metgezel De Ongemanierde Hond verlaat ze de veilige beschutting van de gletsjer waaronder de Clayr al vele millennia wonen en trekt ze het Oude Koninkrijk in. Tot haar verbijstering ontdekt Lirael dat ze geen ziener is zoals de ander Clayr, maar in staat is om het Rijk van de Doden te betreden.

Als ze Prins Sameth ontmoet, met zijn reisgezel Mogget - een magisch wezen in de vorm van een kat - blijkt zelfs dat ze de nieuwe Abhorsen is, de opvolger van Sabriël, de doodgewaande koningin van het Oude Koninkrijk.

Lirael is nu de enige die in staat is het ultieme kwaad dat op het punt staat de wereld te vernietigen te verslaan.
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: Abhorsen
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022572443
Ebook: 9789402304367
Uitgever: Boekerij
Over de muur
Nicholas Sayre, een van de hoofdpersonen in de trilogie Het oude koninkrijk, speelt de hoofdrol in deze novelle, dat zich afspeelt zes maanden na de gebeurtenissen in Abhorsen.

Nadat hij is bijgekomen van zijn strijd tegen de Verwoester komt hij voor een zo mogelijke nog gevaarlijker uitdaging te staan...
Schrijver: Garth Nix
Oorspronkelijke titel: The creature in the case
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789022545317
Uitgever: Uitgeverij M