Boekenplank:
Kies

Boeken van Leila Aboulela

Leila Aboulela werd geboren in Caïro, Egypte maar groeide op in Karthoum, Soedan. Daar behaalde ze aan de Universiteit ook haar diploma Economie.

In 1990 verhuisde ze vanwege het werk van haar man met het hele gezin naar Aberdeen wat haar inspiratie opleverde voor haar eerste roman.

Een belangrijk onderwerp in haar verhalen is haar geloof, de islam.

Aboulela woont met haar gezin in Aberdeen.

Meer over Leila Aboulela

Genre: Roman

Geboren: 1964

Geboorteland: Egypte

Website: Leila Aboulela


Overzicht

  • De vertaalster - The translator
  • Minaret - Minaret
  • Soraya's lied - Lyrics alley

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe vertaalster
Sammar heeft vier jaar geleden het lichaam van haar verongelukte echtgenoot teruggebracht naar Soedan. Ze heeft er ook haar zoontje Amir achtergelaten. Zelf is ze teruggereisd naar Schotland, waar ze een baan heeft aan de universiteit van Aberdeen. In het gure Schotland heeft ze heimwee naar de warmte, de geuren en kleuren van het land waar ze geboren is. Dan wordt ze verliefd op Rae, een hoogleraar Arabische politiek voor wie ze teksten vertaalt. Ze vraagt hem moslim te worden, zodat ze met hem zal kunnen trouwen.
Schrijver: Leila Aboulela
Oorspronkelijke titel: The translator
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-445-0104-6
Uitgever: De Geus
Minaret
Onder haar hoofddoek is Najwa onzichtbaar voor de ogen van de rijke families wier huizen ze schoonmaakt. Twintig jaar geleden, toen ze nog studeerde, had ze zich niet kunnen voorstellen dat ze ooit als huishoudster zou moeten werken. Ze droomde ervan een goed huwelijk te sluiten en een familie te stichten. Tot een staatsgreep haar en haar familie dwong naar Londen te vluchten. In de jaren die volgen wordt Najwa voortdurend op de proef gesteld, maar tijdens de bezoeken aan de moskee in het Londense Regent's Park put ze troost uit haar samenzijn met moslims. Haar dromen liggen in duigen, maar de ontdekking van de islam biedt rust. Dan ontmoet ze Tamer, de eenzame jongere broer van haar werkgeefster. Ze vinden een gemeenschappelijke band in hun geloof en langzaamaan worden ze verliefd.
Schrijver: Leila Aboulela
Oorspronkelijke titel: Minaret
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 978-90-445-0612-9
Uitgever: De Geus
Soraya's lied
Terwijl de Britse heerschappij in Soedan afneemt probeert patriarch en succesvol zakenman Mahmoud Abuzeid grip te houden op de verschillende takken van zijn familie. De veelbelovende opvolger van het familiebedrijf en tevens briljante en knappe zoon Nur loopt ernstig letsel op tijdens een ongeluk waardoor de welvarende familie Abuzeid voor een onzekere toekomst geplaatst wordt. De familie wordt geconfronteerd met de wrijving tussen de tradities van het verleden en het vooruitzicht van een moderne toekomst.
Schrijver: Leila Aboulela
Oorspronkelijke titel: Lyrics alley
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044518030
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers