Boekenplank:
Kies

Boeken van Joanne Harris

Meer over Joanne Harris

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): Joanne M. Harris

Geboren: 1964

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Joanne Harris


Overzicht

 • Blauwe ogen - Blueeyedboy
 • Bokkensprongen - Jigs & reels
 • Bramenwijn - Blackberry wine
 • Een klasse apart - Different class
 • Gods dwazen - Holy fools
 • Schaakmat - Gentlemen & players
 • Schimmenspel - Sleep, pale sister
 • Stranddieven - Coastliners
 • Vijf kwarten van de sinaasappel - Five quarters of the orange

Chocolat

 1. Chocolat - Chocolat
 2. Rode schoenen - The lollipop shoes
 3. De zoetheid van perziken - Peaches for Monsieur le Curé
 4. De aardbeiendief - The strawberry thief

Rune (YA)

 1. Vuurvolk - Runemarks
 2. Runenvuur - Runelight
 3. De lessen van Loki - The gospel of Loki

Non-Fictie

 • De Franse keuken - The French kitchen

gedetailleerd overzicht

OverzichtBlauwe ogen
B.B. is een 43-jarige man die als enige van drie broers nog thuis woont bij zijn moeder. Zijn leven speelt zich grotendeels online af op de website badguysrock. Hij noemt zich daar 'Blueeyedboy' en beweert een moordenaar te zijn.

Een klein groepje mensen volgt zijn Blog en schrijft zelf ook, onder wie Albertine, met wie hij een duister verleden deelt. Maar schrijven zij verhalen, of gaan de teksten over het echte leven? En als dat laatste het geval is, wie schrijft dan de waarheid?

Door hun verhalen en moorddadige fantasieën komt de gruwelijke waarheid over Blueeyedboy aan het licht.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Blueeyedboy
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789032511883
Uitgever: De Kern
Bokkensprongen
Bokkensprongen is een breed geschakeerde selectie eigentijdse, spitsvondige verhalen, die tegelijkertijd verrassen, ontroeren, vermaken en soms ontgoochelen. Joanne Harris laat weer een geheel nieuwe kant van zichzelf zien.

Opstandige oude dames, suïcidale loterijwinnaars, middelbare verkopers van erotische lederwaren, Vinex-heksen en dolfijnenvrouwen. In tweeëntwintig verhalen gaat het wonderlijke hand in hand met het aardse en het bittere met het zoete.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Jigs & reels
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789032509736
Uitgever: De Kern
Bramenwijn
Jay Mackintosh, schrijver met een writer's block verruilt Londen voor het Franse platteland. In zijn bagage bevinden zich een paar flessen met bijzondere vruchtenwijn en een typemachine. Wat gebeurt er als de magie van de bramenwijn begint te werken?

De carrière van schrijver Jay Mackintosh zit door gebrek aan inspiratie in het slop. In een opwelling koopt Jay een vervallen château in het Franse dorpje Lansquenet. Met een typemachine en een paar flessen vruchtenwijn als bagage vertrekt Jay uit Londen.

De ongewone eigenschappen van deze wijn helpen hem een plek te vinden in de dorpsgemeenschap en het hart te veroveren van de geheimzinnige Marise...
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Blackberry wine
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789032509330
Uitgever: De Kern
Een klasse apart
In Een klasse apart heeft het jongensgymnasium St. Oswald een roerig jaar achter de rug: een moord, het vertrek van het schoolhoofd, een rampzalig eindexamenresultaat...

Roy Straitley, leraar klassieke talen, had eigenlijk met pensioen zullen gaan maar hij voelt dat hij zijn school nu niet in de steek kan laten. De komst van een nieuw schoolhoofd zal hopelijk rust brengen.

Maar het nieuwe hoofd blijkt een oud-leerling te zijn die zelf het middelpunt was van het schandaal dat de school eerder aan de rand van de afgrond bracht. Straitley wordt verscheurd tussen zijn loyaliteit jegens St. Oswald enerzijds en de angst dat hij zelf de school te gronde zal richten anderzijds. Kan hij zowel zijn geliefde school als zichzelf trouw blijven?
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Different class
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789026141812
Ebook: 9789026141829
Uitgever: De Fontein
Gods dwazen
In het zeventiende-eeuwse Frankrijk, tegen een achtergrond van heksenproeven, koningsmoorden en godsdienstwaanzin, speelt het verhaal van Juliette, toneelspeelster en koorddanseres, die gedwongen wordt om het reizende bestaan te verlaten om onderdak te zoeken bij de zusters van de afgelegen abdij van Sainte Marie-de-la-mer.

Als zuster Auguste bouwt Juliette een nieuw bestaan op met haar dochtertje Fleur onder de liefdadige hoede van de vriendelijke moeder-overste.

Maar de tijden veranderen: de moord op koning Henri IV vormt de aanzet tot sociale en politieke oproer in Frankrijk, die al snel ook het afgelegen eiland van de abdij bereikt...
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Holy fools
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789032509255
Uitgever: De Kern


Schaakmat
St. Oswald is een traditionele upper class jongensschool in Noord-Engeland. Het nieuwe jaar is net begonnen, en er zijn veranderingen op komst: mannen in pakken en de nieuwe media zijn aan de macht.

Roy Straitley, de excentrieke en traditionele leraar Latijn en een van de veteranen van St. Oswald denkt dan ook, met tegenzin, na over zijn pensioen. Hij verzet zich tegen de nieuwelichterij, maar weet ondertussen als geen ander wat er speelt: onder de dagelijkse ergernissen wordt een donkere onderstroom voelbaar en zet bittere wrok een reeks catastrofale gebeurtenissen in gang.

Wie is de geheimzinnige insider, kind van een vroegere conciërge, die gruwelijke grappen uithaalt die steeds moorddadiger worden? Zal een haast vergeten schandaal het verval kunnen inzetten van het glorieuze St. Oswald?
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Gentlemen & players
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789032510374
Ebook: 9789032515072
Uitgever: De Kern
Schimmenspel
Henry Chester, een Victoriaanse dominante en puriteinse kunstschilder is op zoek naar het ideale model. In de negenjarige Effie vindt hij haar.

Tien jaar later lijkt de lieflijke, fee-achtige Effie zijn ideale echtgenote. Maar iets in haar begint te ontwaken. Door haar minnaar Mose wordt ze meegesleurd in een onderwereld vol corruptie, chantage en intrige.

Daar ontmoet Effie bordeelhoudster Fanny Miller, en de geest van Fanny's dochter Martha, die tien jaar eerder werd vermoord, op de dag van Henry's wekelijkse bezoek aan het bordeel...

Wanneer vriendschap omslaat in bezetenheid en Henry's geheime verleden duidelijk wordt, bundelen Effie en Martha hun krachten om wraak te nemen.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Sleep, pale sister
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789032510244
Uitgever: De Kern
Stranddieven
Op het kleine Bretonse eiland Le Devin staat het leven al bijna honderd jaar stil. Generaties lang strijden het rijke dorp La Houssinière en het in armoede vervallen Les Salants om de macht over het enige strand en de enige bron van welvaart op het eiland.

Wanneer Mado na een afwezigheid van tien jaar terugkeert naar Les Salants, komt ze tot de ontdekking dat het huis van haar vader ten prooi dreigt te vallen aan de zee en aan de manipulaties van de plaatselijke ondernemer Claude Brismand, wiens meedogenloze zelfzucht Les Salants in zijn voortbestaan bedreigt.

Wat de zaak er niet beter op maakt, is dat Mado's vader GrosJean, net als de rest van het dorp, leidt aan een chronisch gevoel van uitzichtloosheid. Mado laat zich echter niet zo snel uit het veld slaan.

Omdat ze met argusogen door de wantrouwende dorpelingen wordt bekeken, voelt ze zich genoodzaakt om de hulp in te roepen van Flynn, een aantrekkelijke jongeman die haar helpt de machtsbalans in het voordeel van Les Salants te herstellen. Maar de pogingen van Mado om het zieltogende dorp te transformeren hebben onvoorziene gevolgen.

Wanneer Les Salants eindelijk weer tot leven komt, herleven ook tragedies uit het verleden, zoals het verschrikkelijke geheim dat Mado's vader met zich meedraagt.

Ook blijkt Flynn, die geheel achter haar leek te staan, nog andere verborgen loyaliteiten te hebben. Is hij werkelijk wie hij voorgeeft te zijn? Of laat hij hen allemaal in de val lopen?
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Coastliners
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789032508685
Uitgever: De Kern
Vijf kwarten van de sinaasappel
Toen mijn moeder stierf, liet ze de boerderij na aan mijn broer, Cassis, het fortuin in de wijnkelder aan mijn zus, Reine-Claude, en aan mij, de jongste, haar album en een tweeliterfles met daarin één enkele zwarte Périgordtruffel.

De zwijgzame Framboise runt een succesvolle crêperie in Les Laveuses aan de Loire. Vanwege haar moeders rol in de oorlog houdt ze haar ware identiteit verborgen voor de dorpsgenoten.

Maar niemand kan het verleden ontvluchten of ontkennen. Met de hulp van het dagboek van haar moeder - met recepten en memoires - komen de herinneringen aan haar jeugd terug. En leert Framboise de hele waarheid kennen...
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Five quarters of the orange
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789032514273
Uitgever: De Kern

ChocolatChocolat
Wanneer Vianne Rocher met haar zesjarig dochtertje Anouk in Lansquenet-sous-Tannes neerstrijkt, lijken magische krachten in het kleine Zuid-Franse dorp tot leven te komen. Op Aswoensdag opent ze, pal tegenover de kerk, haar chocolaterie - tot woede en afkeuring van de starre dorpspastoor Francis Reynaud. Met lede ogen moet hij toezien hoe Vianne uitgerekend in de vastentijd zijn parochianen verleidt met haar onweerstaanbare chocoladecreaties en haar warme persoonlijkheid.

Door haar uitzonderlijke vermogen de persoonlijke smaken en behoeften van haar klanten te kennen, sluit Viane al snel vriendschap met de eenzame Guillaume, de tachtigjarige eigenzinnige Armande Voizin, kleptomane Josephine Muscat en met de woonbootbewoners die zijn afgemeerd aan de oever van de Tannes.

Wanneer Vianne aankondigt met Pasen een chocoladefestival te organiseren, raakt pere Raynaud buiten zichzelf en stevent de strijd tussen de tegengestelde krachten die het dorp in hun greep houden onmerkbaar op een dramatisch hoogtepunt af.
Chocolat - 2000
Regisseur: Lasse Hallström
Cast: Juliette Binoche, Johnny Depp, Carrie-Anne Moss, e.a.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Chocolat
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789032507985
Ebook: 9789032513672
Uitgever: De Kern
Rode schoenen
De mooie Yanne Charbonneau heeft een chocolaterie in Parijs, in het pittoreske Montmartre. Ze woont boven de winkel met haar twee kinderen; de 11-jarige Annie en de kleine Rosette.

Haar leven lijkt rustig en op orde, maar schijn bedriegt: eigenlijk heet zij Vianne Rocher, en haar oudste dochter heet Anouck; namen uit een verleden dat ze achter zich wil laten.

Op een dag loopt Zozie de l'Alba op hoge knalrode naaldhakken hun leven binnen. Zij is een betoverende vrouw, met een groot geheim, die beetje bij beetje Anouck en Vianne in haar macht krijgt. Vianne komt voor een moeilijke keuze te staan: op de vlucht gaan, zoals ze al zo vaak deed, of de strijd aangaan...
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: The lollipop shoes
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789032503673
Ebook: 9789032513689
Uitgever: De Kern
De zoetheid van perziken
Het is een warme Parijse zomer. Vianne en Roux wonen op hun woonboot-chocolaterie met Anouk van vijftien en Rosette die net acht is. Op een lome augustusdag ontvangt Vianne een brief van een oude bekende. Ze wordt teruggeroepen naar Lansquenet-sous-Tannes, het dorpje waar ze acht jaar geleden een chocolaterie opende die de bewoners eerst verdeelde en daarna dichter bij elkaar bracht.

Ze kan niet anders dan gehoor geven aan de uitnodiging en keert terug met haar dochters. Ze bezoekt oude vrienden en ontdekt dat er veel veranderd is - maar ook veel hetzelfde gebleven is. In haar vroegere winkel is opnieuw een vrouw alleen komen wonen, die net als zijzelf acht jaar eerder niet welkom is...
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Peaches for Monsieur le Curé
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789032513429
Ebook: 9789032513436
Uitgever: De Kern
De aardbeiendief

Na haar vele omzwervingen heeft Vianne Rocher in Lansquenet, waar ze ooit als buitenstaander de boel flink opschudde, eindelijk een thuis gevonden. Samen met haar dochter Rosette runt ze de chocolaterie. Zelfs père Reynaud is een goede vriend, in plaats van een tegenstander.

Maar als de oude bloemist Narcisse sterft en een deel van zijn land aan Rosette nalaat, strijkt in zijn oude winkel een mysterieuze vreemdeling neer die een duistere wind doet waaien. Opnieuw loopt een scheidslijn door het dorp - maar dit keer staat Vianne aan de andere kant...

Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: The strawberry thief
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789026148743
Ebook: 9789026148750
Uitgever: De Fontein

Rune (YA)Vuurvolk
Malin woont in een afgelegen vallei in de Middenwerelden. De Orde overheerst: chaos, magie en bijgeloof zijn ten strengste verboden. Maar Malin weet dat niet alles verloren is gegaan. Het runenteken dat zij op haar hand heeft, bewijst dat. De dorpelingen denken dat het een teken van hekserij is.

Wanneer Malin bevriend raakt met Eenoog, die ook een runenteken heeft, leert ze van hem hoe ze haar magische krachten kan gebruiken. Krachten die onmisbaar blijken als de strijd tussen Orde en Chaos opnieuw losbarst...
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Runemarks
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789026132308
Uitgever: De Fontein
Runenvuur
Malin draagt een runenteken. Het symbool verwijst naar de oude wereld, toen Noorse goden vanuit hun hemelbastion in Asgard nog heersten over de werelden. Maar nu is Asgard een ruïne en de kracht van de goden is verwoest. Althans, dat denkt iedereen...

Malin en haar vrienden staan voor grote uitdagingen: een oude vijand uit het rijk der doden verslaan en het naderende einde van de wereld voorkomen. Binnen twaalf dagen! Maar om de Apocalyps te overleven moet Malin een wel heel gevaarlijke samenwerking aangaan.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: Runelight
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789026132551
Ebook: 9789026135408
Uitgever: De Fontein
De lessen van Loki
'Bekijk alles van de zonnige kant. Als er geen zonnige kant is... kijk de andere kant op.' Aldus Loki, de ultieme bedrieger die instrumentaal is in de ondergang van Asgard, het Noorse godenrijk.

In zijn lessen doorloopt Loki zijn levensverhaal, hoe hij door de onderwereld van Chaos werd gerekruteerd, hoe hij in opdracht van zijn eenogige meester Odin een reeks dubieuze opdrachten uitvoert, tot en met zijn uiteindelijke verraad van de goden en de val van het mythische Asgard.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: The gospel of Loki
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789024563814
Ebook: 9789024563821
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieDe Franse keuken
Anouchka, Madame Douazan, oudtante Simone: het lijken personages uit een van Joanne Harris' romans, maar in werkelijkheid zijn ze haar inspiratie voor dit kookboek met heerlijke, traditioneel Franse recepten.

Net als bij Framboise, de heldin uit Vijf kwarten van de sinaasappel, zijn er in Joanne Harris' familie generaties oude recepten, die ze ook in dit boek met ons deelt.

Van 'Grootmoeders feestbrood' tot klassiekers als 'Moules marinière' en Boeuf en daube', dit kookboek staat vol met verleidelijke ovenschotels, soepen, gebraad, salades en taarten.
Schrijver: Joanne Harris
Oorspronkelijke titel: The French kitchen
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789032509231
Uitgever: De Kern