Boekenplank:
Kies

Boeken van Fay Weldon

Fay Weldon studeerde psychologie en economie aan de Universiteit van St. Andrews in Schotland. Weldon trouwde en scheidde drie keer en had vier kinderen, waarvan de oudste 'buiten het huwelijk' geboren was. Weldon was een uitgesproken feministe.

Meer over Fay Weldon

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Franklin Birkinshaw

Geboren: 1931 / Overleden: 2023

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Fay Weldon


Overzicht

 • Dagboek van een stiefmoeder - The stepmother's diary
 • De Bulgari connectie - The Bulgari connection
 • De harten en levens van mannen - The hearts and lives of men
 • De klonen van Joanna May - The cloning of Joanna May
 • De oorlog tussen boven en beneden - The Shrapnel Academy
 • De regels van het leven - The rules of life
 • Echte dames lunchen niet
 • En mevrouw ging er vandoor - And the wife ran away
 • Gestrikt - Mantrapped
 • Grote vrouwen - Big women
 • Het hart van het land - The heart of the country
 • Het huis aan Chalcot Crescent - Chalcot Crescent
 • Het huis van het huwelijk - Trouble
 • Het kind van de president - The president's child
 • Het poppenhuis - Worst fears
 • Het utopia van Darcy - Darcy's Utopia
 • Kehua! - Kehua!
 • Levenslust - Life force
 • Met de muziek mee - The leader of the band
 • Misschien blijft ze wel - She may not leave
 • Niks om aan te trekken - Nothing to wear and nowhere to hide
 • Praxis - Praxis
 • Rhode Island blues - Rhode Island blues
 • Rijk worden - Growing rich
 • Saunageheimen - The spa decameron
 • Stuifzwam - Puffball
 • Uit elkaar - Splitting
 • Vergeet me niet - Remember me
 • Vriendinnen - Female friends
 • Vrouwen onder elkaar - Down among the women
 • Zusjes - Little sisters

Liefde & Erfenis / Love & Inheritance

 1. Macht der gewoonte - Habits of the house
 2. Leve de koning - Long live the king
 3. De nieuwe gravin - The new countess

Duivelin / She Devil

 1. Leven en liefdes van een duivelin - The life and loves of a she-devil
 2. Dood van een duivelin - Death of a she devil

Non-Fictie

 • Auto da Fay - Auto da Fay
 • Brieven aan Alice - Letters to Alice
 • De beste manier om een man te vergeten is een andere man - Livet for let øvede
 • Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? - Why will no-one publish my novel?
 • Wat vrouwen gelukkig maakt - What makes women happy
Liefde & Erfenis / Love & Inheritance

gedetailleerd overzicht

OverzichtDagboek van een stiefmoeder
De boze stiefmoeder is een klassiek personage in de wereldliteratuur, van Assepoester tot Hamlet wordt ze geportretteerd als een manipulerende, kwaadaardige heks, altijd eropuit de kinderen van haar man een hak te zetten. In werkelijkheid is net zo vaak het omgekeerde het geval, stiefmoeders worden tot waanzin gedreven door de stiefkinderen, in een gemeen gevecht tot de dood erop volgt.

De heldin in dit verhaal, Sappho, kan erover meepraten. En dat doet ze dan ook. Ze vertrouwt haar dagboek haar allergeheimste gedachten toe over de stiefkinderen, vooral over de onuitstaanbare stiefdochter Isobel. Als de situatie in haar huis onleefbaar wordt, stopt ze al haar dagboeken in een plastic tas, dumpt die bij haar moeder, Emily, en gaat er zelf een tijdje vandoor.

Emily ziet in deze actie een onuitgesproken toestemming om de dagboeken eens even lekker te gaan lezen. En ontdekt zo natuurlijk ook hoe Sappho over háár als moeder denkt.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The stepmother's diary
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789025429553
Uitgever: Atlas Contact
De Bulgari connectie
Een superrijke bouwmagnaat van middelbare leeftijd met brede schouders en sterke industriële kaak ruilt zijn wat uitgezakte middelbare Gracie in voor de veel jongere, nog strak in het vel zittende, hebberige Doris. Logisch toch dat Gracie Doris probeert om te brengen, waarvoor ze ruim een jaar in de gevangenis moet boeten.

Maar het kan verkeren... Gracie vindt een aantrekkelijke jonge minnaar en gaat er met de dag beter uitzien. Met Doris gaat het bergafwaarts.

Dit is het begin van deze vermakelijke en luchtige roman van Fay Weldon over het glamourwereldje van Londen waarin een uniek Bulgari-collier een belangrijke rol speelt. Niet toevallig, want Fay Weldon schreef deze roman (waarmee ze een primeur had en het literaire wereldje in opschudding bracht) in opdracht van de beroemde juwelier Bulgari. Minstens twaalf keer moest de naam Bulgari vallen in het verhaal.

Aanvankelijk was dit boek alleen bedoeld als relatiegeschenk voor een select clubje Bulgari-klanten, maar het bleek zo goed dat een uitgave voor het grote publiek volgde.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The Bulgari connection
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789025408688
Uitgever: Atlas Contact
De harten en levens van mannen
Lezer, ik ga u het verhaal van Clifford, Helen en kleine Nell vertellen. Helen en Clifford wilden alles voor Nell en ze wilden het zo verschrikkelijk graag dat hun dochter het grote gevaar liep om met helemaal niets te eindigen, zelfs niet met het vege lijf.

Clifford en Helen maken deel uit van de Londense kunstwereld van de swingende jaren zestig. Hij is de briljante jonge directeur van een Sotheby-achtig bedrijf. Zij is de vrouw 'die macht heeft over de harten en levens van mannen'. Ze worden verliefd en uit hun liefde wordt Nell geboren, een meisje zo lief en braaf alsof ze zo uit een roman van Dickens is gestapt.

Helaas blijkt de idyllische relatie van Helen en Clifford niet bestand tegen het gekonkel van de heksachtige Zuid-Afrikaanse erfgename Angie Wellbrook. Hun liefde slaat om in haat en kleine Nell raakt verloren in een vijandige wereld, waar ze een hele serie avonturen beleeft.

Pas vele jaren en gebroken harten later zullen haar ouders de dwaasheid van hun daden inzien en beginnen de verwarde stukjes van hun levens op hun plaats te vallen.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The hearts and lives of men
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789035106000
Uitgever: Bakker
De klonen van Joanna May
Joanna May, wegens ontrouw verstoten door haar man, heeft altijd gedacht dat ze uniek en ondeelbaar was, totdat ze op een dag de gruwelijke ontdekking doet dat er vijf van haar zijn; ze is kinderloos en toch moeder, enig kind en desondanks omringd door zusters, jong genoeg om haar dochters te zijn - Jane, Julie, Gina en Alice, De klonen van Joanna May.

In deze onthutsende roman geeft Fay Weldon een web van paradoxen, dat uiterst vernuftig in elkaar zit. Zij doet dit op geestige, serieuze, revolutionaire wijze, en stelt daarbij de individualiteit ter discussie.

Jane, Julie, Gina en Alice, identiek en toch volkomen verschillend, weten om te beginnen al niet van elkaars bestaan. Hoe zullen ze reageren op een ontmoeting? Zal deze gevaarvolle ontdekking hen vernietigen of transformeren? En Joanna, het origineel: wat gebeurt er met haar wezen, met haar eigen ziel?
The Cloning of Joanna May - 1992
Regisseur: Philip Saville
Cast: Patricia Hodge, Brian Cox, Emma Hardy, e.a.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The cloning of Joanna May
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789035108592
Uitgever: Bakker
De oorlog tussen boven en beneden
In een militaire academie is een bonte verzameling gasten bijeengekomen voor de jaarlijkse Wellingtonlezing, ditmaal te houden door generaal Leo Makeshift, die vergezeld is door zijn uiterst aantrekkelijke secretaresse.

Beneden heeft de Afrikaanse butler Acorn, strijder voor de zaak van de derde wereld, de leiding over het personeel. Wanneer de academie door een sneeuwstorm afgesloten raakt van de buitenwereld, besluit Acorn dat het tijd is om toe te slaan.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The Shrapnel Academy
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789025456320
Uitgever: Pandora


De regels van het leven
In het jaar 2004 is de officiële godsdienst de Grote Nieuwe Fictie Religie geworden met als opperste macht de Grote Scenarioschrijver in de Hemel. Priesters van de nieuwe religie bestuderen de bandopnamen van de stemmen van de doden, die 's nachts uit de graven opklinken.

Een van de stemmen is Gabriëlla Sumpter, die op eenenzestigjarige leeftijd is gestorven. Ze vertelt over haar traumatische smetvrees en hang naar ouderwetse luxe; over de dood van haar moeder, waaraan haar vader medeschuldig is doordat hij op dat moment overspel pleegde. Maar vooral spreekt ze vrijmoedig over haar vele minnaars.

Uit haar relaas wordt duidelijk dat Gabriëlla tegelijkertijd een meedogenloze minnares en een gebruikte vrouw is geweest. In haar turbulente leven heeft ze wijze lessen geleerd, onder andere dat alle mannen diep in hun hart vrouwen verachten en dat mensen elkaar alleen liefhebben als het hun uitkomt. Haar conclusies zouden best eens juist kunnen zijn...
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The rules of life
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789022977958
Uitgever: Bruna
Echte dames lunchen niet
In de wereld volgens Weldon is het aangenaam vertoeven, mits men beschikt over de juiste dosis inventiviteit en originaliteit. Overspel is spannend, maar je moet tevoren wel een rampenplan opstellen.

Het kindvrouwtje Lady Di geloofde in sprookjes, maar moest toezien hoe haar prins in een kikker veranderde. Een vrouw moet haar eigen lot in handen nemen. God is dood en van therapeuten valt ook niets te verwachten.

Feminisme biedt geen alibi voor vetzucht; wie te dik is moet gewoon afslanken...
Schrijver: Fay Weldon
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025413927
Uitgever: Atlas Contact
En mevrouw ging er vandoor
Ook in En mevrouw ging er vandoor, één van haar eerste romans, houdt Fay Weldon zich bezig met de tragiek van het huwelijk.

Esther, een te dikke vrouw van middelbare leeftijd, besluit op dieet te gaan. Het ongerief dat hieruit voortvloeit, zet haar aan het denken en doet haar beseffen hoe bekrompen en benauwend het huwelijksleven is.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: And the wife ran away
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789035102590
Uitgever: Bakker
Gestrikt
Trisha heeft rijkdom gekend en armoede, en ze heeft een duidelijke voorkeur voor rijkdom. Maar plotseling raakt ze niet alleen arm in materiële zin, ook haar identiteit wordt haar afgenomen.

Als ze op de trap iets te dicht langs Peter Watson loopt, verwisselen haar ziel en de zijne van lichaam. Trisha wordt 'gestrikt' in het jeugdige, strakke, aantrekkelijke lijf van trendy Peter. Sommigen zouden dit als een verbetering kunnen zien, maar Doralee, de vriendin van Peter, denkt daar heel anders over.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Mantrapped
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789025426736
Uitgever: Atlas Contact
Grote vrouwen
Layla is luidruchtig, dominant en recht in de leer. 'Ik ben de enige goede feministe. Alle anderen begrijpen niet waar het om gaat.' De academisch, filosofisch ingestelde Alice lijkt op een heks. En Nancy, die saai en gevoelig is, heeft als enige een zakeninstinct. Ten slotte is er Stephanie, die haar man verlaat om de politiek, mannen en andere vrouwen te kunnen omarmen.

Tijdens een avond vol ruzie en naaktdansen besluiten deze vrouwen een feministische uitgeverij op te richten.

Grote vrouwen is een vrolijke roman over vier vrouwen die wanhopig proberen een nieuw leven te creëren. Het is een roman over geld en macht, en natuurlijk, De Man.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Big women
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789025415716
Uitgever: Atlas Contact


Het hart van het land
Natalie Harris mag dan een charmante, jonge vrouw vol goede bedoelingen zijn, ze is wat naïef. Daarom heeft ze niet in de gaten dat zij op een ochtend haar man voorgoed uitwuift. Hij is niet zoals gewoonlijk naar kantoor vertrokken, maar op weg naar Spanje met de plaatselijke schoonheidskoningin, Natalies juwelen en het loon van zijn personeel. Van de ene dag op de andere zit ze tot haar nek in de problemen.

Sonia, de reeds lang verlaten vrouw, heeft het allemaal al eens meegemaakt en neemt de wapens op voor haar verdediging. Maar wat kan Natalie nu beginnen tegen haar eigen aard en de stoet mannen die graag van haar kwetsbare kanten profiteren?
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The heart of the country
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789025456108
Uitgever: Pandora
Het huis aan Chalcot Crescent
Het jaar 2013. De tachtigjarige Frances, parttime reclameschrijver, gewezen literair auteur en ooit 's lands lieveling, zit op de trap van haar huis aan Chalcot Crescent als er deurwaarders op de deur bonzen. Vanuit dit huis heeft Frances vijf decennia wereldgeschiedenis meegemaakt, de val van het communisme, en de ineenstorting van het kapitalisme. Terwijl ze zit te wachten tot de deurwaarders eindelijk afdruipen begint Frances te schrijven (niet dat haar boeken nog gepubliceerd worden, of dat er zelfs nog maar uitgevers bestaan).

Ze schrijft over vriendjes die ze leende en mannen die ze stal van haar oudere zus Fay. Over haar dochters en hun kinderen, over familiegeheimen, ontrouw, incest, verloren liefdes. Maar feiten en fictie gaan een beetje met Frances aan de haal. Is het haar op hol geslagen fantasie, of bereiden haar kleinkinderen een terroristische actie voor op haar bovenverdieping?
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Chalcot Crescent
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025434434
Uitgever: Atlas Contact
Het huis van het huwelijk
Als Spicer in therapie gaat komt zijn huwelijk onder grote druk te staan. Zijn therapeute, tevens astrologe, blijkt een rivale die uit is op de verwoesting van zijn liefdesgeluk en daarvoor de sterren misbruikt.

Hoe kunnen Spicer en Annette gelukkig zijn als de sterren strijd leveren in het zevende huis, het huis van het huwelijk? Hoe kan hun liefde het lot overleven dat de sterren en de therapeute hebben uitgestippeld?
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Trouble
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789025404543
Uitgever: Atlas Contact
Het kind van de president
Isabel Acre, opgegroeid in het Australische binnenland, is via de bedden en stegen van Fleet Street en de zelfkant van Washingtons betere kringen, terechtgekomen in een comfortabel huis in Londen. Ze heeft een zekere reputatie als serieus journalist opgebouwd en een echtgenoot die volgens de nieuwe traditie het huishouden met haar deelt en hun kind opvoedt.

Van de ene op de andere dag komt ze echter oog in oog te staan met haar verleden, waarvan ze tot dan toe dacht dat het veilig achter haar lag. Politieke intrige en samenzwering dringen met een angstaanjagende snelheid de beslotenheid van haar huwelijk binnen; haar leven blijkt in gevaar.

Wie kan ze nog vertrouwen? Haar man? Wanneer ze hem uiteindelijk haar geheim vertelt zijn de gevolgen niet meer te overzien.
The President's Child - 1992
Regisseur: Sam Pillsbury
Cast: Donna Mills, James Read, Nick Tate, e.a.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The president's child
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789035111332
Uitgever: Ooievaar Pockethouse
Het poppenhuis
'De meeste vrouwen zullen je wijsmaken dat zij nooit met getrouwde mannen naar bed gaan; zij liegen! Wanneer zij echt opgewonden raken, gaan ze voor de bijl.'

Een pittoresk dorpje op het platteland herbergt een gelukkig echtpaar. Alexandra is actrice, en vervult een glansrol als Nora in het toneelstuk 'Het poppenhuis' van Ibsen; ook echtgenoot Ned is aan het toneel verbonden.

Op een dag, geheel onverwacht, overlijdt Ned. De vraag waaraan hij stierf en wie hem het laatste moment vergezelde, blijft vooralsnog een raadsel.

Maar al gauw verdringen de vrouwen zich rond het graf en blijkt Ned een overactief erotisch leven geleid te hebben, onder andere met een schrijfster die in het tweede deel van de roman opduikt en het verhaal boekstaaft.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Worst fears
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025406097
Uitgever: Atlas Contact


Het utopia van Darcy
Julian, die samen met zijn vrouw Eleanor een nieuw Utopia heeft bedacht, zit na het Schandaal van Dolle Zondag in de gevangenis. Eleanor, laat zich interviewen door Valerie van het vrouwenblad Aura over haar leven, en door de economisch journalist Hugo over haar ideeën.

Valerie en Hugo, beiden getrouwd, leren elkaar kennen en beleven een hartstochtelijke liefde, die zich afspeelt in de Holiday Inn.

Zoals gewoonlijk lopen bij Fay Weldon het alledaagse en het filosofische door elkaar. Terwijl serieuze en hilarische gebeurtenissen elkaar in een razend tempo afwisselen, maken de personages ieder hun eigen onvoorspelbare ontwikkeling door.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Darcy's Utopia
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789035109827
Uitgever: Bakker
Kehua!
De zonden die we in het verleden hebben begaan, achtervolgen ons voor de rest van ons leven. Noem ze spoken, klopgeesten of kehua - we dragen ze met ons mee...

Fay Weldon voert ons mee naar het Londen van de 29-jarige Scarlet, die haar man wil verlaten voor een B-filmacteur, Jackson. Zij neemt haar grootmoeder Beverly hierover in vertrouwen en de kehua (Maori-geestverschijningen) zijn er ook getuige van. Beverly mag dan wel ruim in de tachtig zijn, ze is niet te oud om Scarlet van advies te voorzien. Ook de kehua blijken een grote invloed op de gebeurtenissen te hebben...

De wijze waarop de verschijningen tot Beverly gekomen zijn vormt het begin van dit familie-epos vol magie, liefde, en een moord.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Kehua!
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025436063
Uitgever: Atlas Contact
Levenslust
Midden in het leven van vier vriendinnen komt opeens Leslie Beck uit de hemel vallen, een oude vlam die nog niet helemaal gedoofd is. Leslie, net weduwnaar, is een beetje huilerig maar nog steeds vol levenslust, iets wat hij maar al te graag deelt met zijn vriendinnen.

Voor Marion, Nora, Rosalie en Susan is hij Leslie de Gelukkige, Leslie met de Enorme Pik. En hoeveel ze ook bereikt hebben in het leven -  de een meer dan de ander -, Leslie heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht op hen.

Levenslust is een triomfantelijk verhaal over hartstochtelijke liefde en jaloezie, trouw en trouweloosheid.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Life force
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025400316
Uitgever: Atlas Contact
Met de muziek mee
'Een gewone vrouw die tot het uiterste gedreven is,' zo noemt Sandra Harris zichzelf.

Lezers mogen dit betwijfelen. Deze 42-jarige astronome, echtgenote van een vooraanstaand advocaat en bekend van radio en televisie, gaat er op een avond vandoor met een volslagen onbekende (die nog getrouwd is ook), de losbandige trompettist Jack, en trekt met hem op tournee door Frankrijk. Hoezo gewoon?

Starlady Sandra, zoals de pers haar noemt, zou daarover meteen in discussie gaan, zoals ze in discussie kan gaan over zaken die uiteenlopen van de aard van de mens, geestverschijningen, de evolutie, genetische experimenten, seksuele aberraties, darwinisme en jazz, tot de rechtvaardiging van haar eigen op het eerste gezicht schaamteloze gedrag.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The leader of the band
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789025455873
Uitgever: Pandora
Misschien blijft ze wel
Hattie heeft een lieve maar lastige partner, Martyn, een afwezige moeder, Lallie, en een nieuwsgierige maar cynische grootmoeder, Frances. En ze heeft een levendige maar niet al te respectabele achtergrond. Ze probeert zich fatsoenlijk te gedragen in een wereld vol valkuilen, maar dat valt niet altijd mee. En de combinatie van haar drukke baan en het huishouden valt sinds de komst van baby Kitty ronduit tegen.

De oplossing lijkt voorhanden met de komst van au pair Agnieszka. Agnieszka is het toonbeeld van huiselijkheid. Geen kant-en-klaarmaaltijden meer, maar ovenschotels en zelfgebakken appeltaart.

Maar is het gedrag en geregel van Agnieszka wel zo onbaatzuchtig als het lijkt? Misschien heeft ze wel een verborgen agenda. Misschien wil ze wel meer dan Hattie aanstaat. Misschien blijft ze wel, ook al vindt Hattie dat allang niet meer leuk.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: She may not leave
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025428150
Uitgever: Atlas Contact


Niks om aan te trekken
Niks om aan te trekken bevat een verzameling heerlijke, spitsvondige en geestige verhalen. Weldons personages proberen zich een onbezorgde weg door het leven te banen in onhandige, wonderbaarlijke, maar vaak tot mislukken gedoemde pogingen.

Vol bravoure, sexy en nietsontziend als ze zijn, bieden zij een unieke kijk op de wereld, waarin zij zonder de minste aarzeling of onzekerheid hun beproevingen tegemoet gaan.

Van het prachtige jonge fotomodel dat al haar zonden tot in detail in de kranten beschreven ziet tot de vrouw van middelbare leeftijd die met het hart op hol de onderwereld in wordt gedreven door een charismatische oplichter.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Nothing to wear and nowhere to hide
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789025418403
Uitgever: Atlas Contact
Praxis
Praxis Duveen is een oude, verbitterde vrouw die met een zeker cynisme terugblikt op haar leven. Een veelbewogen leven, waarin ze tal van - meestal troebele - watertjes heeft doorzwommen.

Slecht bedeeld door het noodlot, mishandeld door de wereld en verraden door haar eigen temperament, stelt Praxis uiteindelijk een tragische daad die haar tegen haar zin tot zowel heldin als slachtoffer van de vrouwenbeweging maakt.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Praxis
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789046420140
Uitgever: Trouw
Rhode Island blues
De vierendertigjarige Sophia werkt als cutter in de filmindustrie. Ze wordt verscheurd tussen haar vrijheid, die haar zoveel genoegen schenkt, en haar knagende behoefte aan familie. Vrijheid blijheid, seks voor een nacht, maar met wie vier je kerstmis?

Sophia's huidige minnaar lijkt verliefd te zijn op een aantrekkelijke filmster uit Hollywood (niet dat dit iets uitmaakt natuurlijk: Sophia is tenslotte een Nieuwe Vrouw). Haar gekke moeder is overleden, en haar enige levende familielid is de drieëntachtigjarige Felicity, die al verschillende echtgenoten heeft overleefd en in het mooie Connecticut woont.

Wanneer het verleden van beide vrouwen zich ontvouwt, roert de geschiedenis zich wreed. Maar - o zoete ironie - dat zal voor beide vrouwen ook de weg naar de toekomst wijzen.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Rhode Island blues
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789025498597
Uitgever: Atlas Contact
Rijk worden
Carmen, Laura en Annie zijn vriendinnen. Carmen is de leider, Laura de mooiste en Annie is altijd wanhopig. Ze wonen in een dorpje waar nooit iets gebeurt, althans niets wat meisjes van zestien interesseert.

Rijk worden vertelt het verhaal van drie vriendinnen op zoek naar geld en geluk. Hoe bereiken ze dat? Door middel van het huwelijk, een carrière of seks? Is je een weg omhoog slapen hetzelfde als je ziel aan de duivel verkopen?

In ieder geval is het een manier om rijk te worden en een luxueus leven te leiden. Maar welk voordeel levert het je uiteindelijk op?
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Growing rich
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025403225
Uitgever: Atlas Contact
Saunageheimen
Phoebe Fox trakteert zichzelf op tien dagen luxeverwennerij in een afgelegen en zeer dure beautyfarm, Castle Spa. Maar dan wordt het noodweer en tien dames raken afgesloten van de buitenwereld.

De dames laten zich niet uit het veld slaan, ze plunderen de koelkast en de voorraad chocolade en champagne en bij de jacuzzi ontstaat een vertrouwelijke sfeer om elkaar verhalen te vertellen. De oorlogscorrespondente blijkt een neurotische en jaloerse maîtresse, de stiefmoeder is nu eens niet de boze heks maar een slachtoffer, de rechter bekent een verbouwde man te zijn.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The spa decameron
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789025428860
Uitgever: Atlas Contact


Stuifzwam
Hoofdpersoon in Stuifzwam is Liffey, een ogenschijnlijk zorgeloos kindvrouwtje. Met haar man Richard huurt ze een idyllisch huisje op het platteland, waar Liffey haar intrek neemt. Richard blijft in Londen wonen en komt alleen in de weekends. Op het platteland tekenen de conflicten zich scherper af. Liffey wordt zwanger en voelt zich geregeerd door de onbekende wereld binnenin haar, de chemische wereld van hormonen, klieren en eisprongen.

Liffey kent zichzelf alleen als beeld in de spiegel. Mabs, haar buurvrouw op het platteland, heeft geen spiegel maar kent zichzelf en beheerst haar omgeving. Zij kan dingen laten gebeuren door in te spelen op de zwakten van anderen, en door haar geheimzinnige krachten. Tucker, de man van Mabs, heeft een heilig ontzag voor haar omdat ze de naam heeft heks te zijn, net als haar moeder vóór haar.

Tegen deze krachten - haar eigen lichaam, haar man, de oermacht van haar buurvrouw - moet Liffey zich verweren in haar lieflijke met stokrozen begroeide huisje op het Engelse platteland.
Puffball - 2007
Regisseur: Nicolas Roeg
Cast: Kelly Reilly, Miranda Richardson, Donald Sutherland, e.a.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Puffball
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789035106949
Uitgever: Bakker
Uit elkaar
Een vrouw, een man, een scheiding: wie wint, wie verliest?

Lady Angelica Rice is overbodig geworden. Haar man heeft besloten dat zij niet meer de juiste is voor hem, hoewel hun liefde grenzeloos leek in de tijd dat zij elkaar in de Londense punkscene leerden kennen.

Haar woede en verdriet hebben echter een vreemd effect: Angelica merkt dat in haar hoofd allerlei stemmen gaan klinken, die elkaar bovendien danig in de weg zitten. De verdrietige en terneergeslagen Lady Rice is nu eens Jelly, een ogenschijnlijk preutse en hardwerkende secretaresse, dan weer Angel, een zwaar rokende en drinkende seksbom die enkel leeft voor een optimum aan genot. Later voegt zich Ajax, een mannelijke stem, bij het gezelschap.

Al deze verschillende kanten van haar persoonlijkheid lijken door het trauma van de scheiding een eigen leven te gaan leiden en zorgen voor de vreemdste complicaties. Alleen een nieuw verworven inzicht kan uiteindelijk weer harmonie brengen...
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Splitting
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789025409838
Uitgever: Atlas Contact
Vergeet me niet
Architect Jarvis is een nieuw leven begonnen; met een verse jonge vrouw en dito baby.

Maar zijn ex-echtgenote Madeleine neemt het niet. Zij wil ook aandacht en liefde - wie niet? Madeleine zint op wraak.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Remember me
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789035103757
Uitgever: Bakker
Vriendinnen
Vriendinnen is een vlijmscherpe, maar toch gevoelige roman over het leven van Marjorie, Chloe en Grace wier vriendschap standhoudt ondanks huwelijksperikelen, gedeelde minnaars en lastige kinderen.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Female friends
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789060198599
Uitgever: Bakker
Vrouwen onder elkaar
Mannen, sex, echtscheidingen, het huisvrouwenbestaan, verliefdheden en verbroken verhoudingen, zwangerschappen, onderlinge vriendschappen en verholen haat en nijd; in Vrouwen onder elkaar knokken drie generaties vrouwen en jonge meiden van diverse pluimage met hun leven en met alles wat dat aan jammerlijke zaken te bieden heeft.

Sommigen gaan ten onder, de meesten blijven overeind, al was het maar tegen wil en dank en tegen beter weten in. En , zoals één van hen zegt: 'Mannen zijn onbelangrijk. Vrouwen zijn gelukkig of ongelukkig, tevreden of ontevreden en dat heeft niets met mannen te maken.'
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Down among the women
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789060197639
Uitgever: Bakker


Zusjes
Elsa mag dan misschien niet erg rijk zijn en in typen is ze ook niet al te best. Haar ware talenten liggen op een ander vlak.

Maar een weekend buiten met haar minnaar Victor en zijn vrienden, het miljonairsechtpaar Hamish en Gemma, bleek niet het aardse paradijs te zijn waarop zij gehoopt had.

Zusjes is een zwarte komedie over de hedendaagse seksuele moraal.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Little sisters
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789025401900
Uitgever: Atlas Contact

Liefde & Erfenis / Love & Inheritance

Macht der gewoonte
Het is 1899, een roerige tijd vol verwarring, sociale onrust, oorlog en economische malaise. Aristocraten vergaren en verliezen fortuinen. Ook de familie Dilberne staat op de rand van een faillissement maar houdt de schijn op, vooral omdat graaf Dilberne, die goed bevriend is met de kroonprins, op een ministerspost hoopt.

Er worden snode plannen gesmeed om de familie van de ondergang te redden. Arthur, de oudste zoon en erfgenaam, zal met een rijke vrouw moeten trouwen. De keuze lijkt te vallen op de Amerikaanse Minnie O’Brien, de enige dochter van een schatrijke vleesbaron, maar ze heeft een ordinaire moeder en een dubieus verleden...
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Habits of the house
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025437985
Ebook: 9789025439729
Uitgever: Atlas Contact
Leve de koning
Voordat Downton Abbey er was, was er Upstairs, Downstairs - en Fay Weldon schreef de allereerste aflevering van deze inmiddels legendarische tv-serie.

In Leve de koning keert ze terug naar het adellijke geslacht Dilberne - en hun kokkin, kamenier en huisknechten. Koningin Victoria is onlangs overleden, en Edward VII zal haar binnenkort opvolgen.

De Dilbernes worden meegezogen in de voorbereidingen op de troonswisseling - totdat een aantal ontwikkelingen op het thuisfront voor afleiding zorgen.

Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Long live the king
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789025441845
Ebook: 9789025441852
Uitgever: Atlas Contact
De nieuwe gravin
Lady Isobel Dilberne is druk bezig Dilberne Hall te moderniseren om koning Edward VII over enkele maanden te kunnen ontvangen voor een jachtpartij.

De voorbereidingen zijn uitputtend, en er zijn ook andere problemen: het huwelijk van Minnie en Arthur dreigt op de klippen te lopen en dochter Rosina heeft een schandalig boek over de seksuele gewoonten van de Aboriginals geschreven. De jachtpartij gaat ondanks alles door, maar verloopt compleet anders dan verwacht.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The new countess
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789025443184
Ebook: 9789025443191
Uitgever: Atlas Contact

Duivelin / She Devil

Leven en liefdes van een duivelin
Ruth zag zichzelf niet als een duivelin. Eerder het tegendeel: een logge, onhandige vrouw van ruim 1,80 lang met een puntkaak; een saaie huisvrouw, moeder van twee kinderen in een fatsoenlijke buitenwijk, die haar best deed elke dag tot een goed einde te brengen.

Maar wanneer haar man Bobbo haar onthult dat hij een hartstochtelijke relatie onderhoudt met Mary Fisher, een jonge, steenrijke schrijfster van romantische romannetjes, breekt de duivelin in haar los.

Binnen enkele weken legt Ruth de echtelijke woning in de as en ontneemt ze Bobbo ieder verhaal op de verzekering, heeft ze een woeste vrijage met de plaatselijke dronkenlap en begint ze een kruistocht van wraak en verandering die uitloopt in een climax die even logisch als verrassend is.

De nooit aflatende strijd tussen vrouw en man, waarin geen middel, geen wapen onbeproefd blijft, is het centrale thema in de romans van Fay Weldon. In Leven en liefdes van een duivelin wordt deze strijd vanuit een wel bijzonder strijdvaardige invalshoek bekeken. Satire is de grote kracht van Weldon. Leven en liefdes van een duivelin is een van haar zwartste.
She-Devil - 1989
Regisseur: Susan Seidelman
Cast: Roseanne Barr, Meryl Streep, Ed Begley Jr., e.a.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: The life and loves of a she-devil
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789046706343
Uitgever: Olympus
Dood van een duivelin
Dood van een duivelin is het vervolg op de bestseller Leven en liefdes van een duivelin, de beroemdste roman van Fay Weldon, die in 1983 verscheen. Leven en liefdes van een duivelin werd maar liefst twee keer verfilmd, onder andere met Meryl Streep in de hoofdrol, en in meer dan twintig landen vertaald.

Het was een verhaal zoals we van de eeuwige dwarsligger Weldon mogen verwachten, geschreven pal tegen de feministische revolutie in: het verhaal van de lelijke, bedrogen huisvrouw Ruth Patchett, en haar zoete wraak op haar man en diens minnares.

In het vervolg op de briljante zwarte komedie geeft Weldon de tijdgeest wederom haar karakteristieke draai in dit verhaal van de kleinzoon van Ruth Patchett, een zelfverzekerde, mooie twintiger die schijnbaar alles heeft - behalve het juiste geslacht.

Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Death of a she devil
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025451424
Uitgever: Atlas Contact

Non-Fictie

Auto da Fay
Eerste deel van de autobiografie van de bekende Britse auteur Fay Weldon (1933). Geboren in Engeland, woonde ze tot haar dertiende in Nieuw-Zeeland en verhuisde in 1946 met haar moeder en zusje terug naar Engeland.

Ze studeerde aan de Schotse universiteit St. Andrews, werd al jong ongehuwd moeder (toen nog een schande), had vervolgens een vijf jaar durend ongelukkig huwelijk met een veel oudere man, werkte o.a. bij Buitenlandse Zaken, de Daily Mirror en als tekstschrijver, en trouwde in 1962 met de kunstschilder Roy Weldon met wie ze nog drie zoons kreeg.

Dit boek eindigt in 1963: ze heeft net haar eerste tv-spel geschreven en haar tweede kind (haar eerste met Weldon) gekregen. Haar echte schrijverscarrière moet nog beginnen.

Weldon werd later bekend met scherpe, maatschappijkritische en zwarthumoristische romans als 'De klonen van Joanna May', 'De harten en levens van mannen', 'Leven en liefdes van een duivelin' (verfilmd), haar tv-bewerking van 'Pride and Prejudice', scripts voor de tv-serie 'Upstairs, Downstairs', etc.

Auto da Fay bevat boeiende, goed geschreven, en interessante memoires in een serieuzere stijl dan we van Weldon gewend zijn. Tegelijk een mooi tijdsbeeld van het naoorlogse Engeland. Een tweede deel en misschien een derde, volgen nog.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Auto da Fay
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789025411268
Uitgever: Atlas Contact
Brieven aan Alice
Alice is een 18-jarige studente met zwart en groen geverfd haar en krachtige ambities. Ze droomt ervan romanschrijfster te worden. Voor Alice is Jane Austen verplicht en schijnbaar irrelevant.

Tante Fay schrijft 16 brieven aan haar nichtje Alice. In haar brieven wordt schrijverschap, literatuur en in het bijzonder het werk van Jane Austen van commentaar voorzien.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Letters to Alice
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789063281649
Uitgever: Sara
De beste manier om een man te vergeten is een andere man
Sinds de man van Maise Njor ervandoor is, ligt haar hele leven op zijn gat. Althans, zo voelt het: forty, fat & finished.. Ze maakt ruzie met hem over de bezoekregeling met haar drie dochters, jaagt uit puur chagrijn collega's tegen zich in het harnas en tot overmaat van ramp bezat ze zich van tijd tot tijd in de verkeerde cafés. En dat helpt niet in de zoektocht naar een nieuw bestaan. Want wat zegt Fay Weldon? 'If you want love, stay sober, if you want sex, get drunk.'

Weldon en Njor hebben elkaar ontmoet bij een literaire happening, en sindsdien schrijven ze regelmatig brieven over en weer, over hun werk, maar vooral over hun leven. En Fay heeft het allemaal al een keer meegemaakt... ze loopt bijna vier decennia voor op Maise, is een paar mannen, vier zonen en drie stiefzonen verder en weet de boel te relativeren.

Een jaloersmakend boek, want wie wil nu niet advies krijgen van een vrouw als Fay Weldon?
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Livet for let øvede
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789025435288
Uitgever: Atlas Contact
Waarom wil niemand mijn boek uitgeven?

Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? is een must voor elke beginnende schrijver die wil weten wat je níét moet doen om wél uitgegeven te worden.

In dit handboek voor afgewezen schrijvers legt Weldon uit waarom je manuscript keer op keer wordt afgewezen en geeft ze tips hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw boek wél opvalt en gelezen wordt.

Fay Weldon was een begenadigd copywriter voordat ze doorbrak als literair auteur. In Waarom wil niemand mijn boek uitgeven? brengt ze haar kennis uit de reclamewereld en jarenlange ervaring als romancier samen. Ze leert de beginnende auteur niet alleen waar een goede roman aan moet voldoen, maar vooral ook hoe je de uitgever en literair agent moet verleiden.

Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: Why will no-one publish my novel?
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789026347931
Uitgever: Ambo | Anthos
Wat vrouwen gelukkig maakt
Het antwoord op de vraag wat vrouwen gelukkig maakt is... Niks. Althans, niet voor langer dan tien minuten per keer...

Vrouwen kunnen verbazingwekkend gelukkig zijn. Als ze verliefd zijn, als iemand ze een bloemetje geeft, of als ze schoenen gevonden hebben die niet alleen sexy zijn, maar ook nog eens lekker zitten. Dit geluk duurt meestal een minuut of tien.

Daarna begint het te knagen: houdt hij wel echt van me? Geeft hij die bloemen om van me af te zijn? Knellen die schoenen niet toch een beetje op de wreef? En ga zo maar door. Angst en schuldgevoel slaan elk gevoel van geluk in no time aan stukken. Maar die perfecte tien minuten zijn het waard om voor te leven.

In zes humorvolle hoofdstukken (over seks, eten, vrienden, familie, shoppen en chocola) geeft Fay Weldon de perfecte handleiding, uiteraard gestoeld op haar levenslange ervaring.
Schrijver: Fay Weldon
Oorspronkelijke titel: What makes women happy
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025426668
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers