Boekenplank:
Kies

Boeken van Philip Pullman

Meer over Philip Pullman

Genres: Fantasy / SF, Young Adult

Geboren: 1946

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Philip Pullman


Overzicht

 • De goede man Jezus en de schoft Christus - The good man Jesus and the scoundrel Christ
 • Vlindertatoeage - The butterfly tattoo

Het Noorderlicht / Het Gouden Kompas / His Dark Materials

 1. Het gouden kompas - Northern lights
 2. Het listige mes - The subtle knife
 3. De amberkleurige kijker - The amber spyglass
 4. Het Oxford van Lyra - Lyra's Oxford
 5. Er was eens in het Noorden - Once upon a time in the north

Het Boek van Stof / The Book of Dust

 1. La belle sauvage - La belle sauvage
 2. Het geheime genootschap - The secret commonwealth

Sally Lockhart Mysteries

 1. Het raadsel van de robijn - The ruby in the smoke
 2. De schaduw in het noorden - The shadow in the north
 3. De tijger in de put - The tiger in the well
 4. De tinnen prinses - The tin princess

Jeugdboeken

 • Aladdin en de wonderlamp - Aladdin and the enchanted lamp
 • De vogelverschrikker en zijn knecht - The scarecrow and his servant
 • Ik was een rat - I was a rat!

Dubbel uitgegeven titels

 • De robijn in de rook - zie Het raadsel van de robijn
 • Het noorderlicht - zie Het gouden kompas
Het Boek van Stof / The Book of Dust

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe goede man Jezus en de schoft Christus
Dit is geen evangelie, dit is een roman. In De goede man Jezus en de schoft Christus herschept Philip Pullman het meest tot de verbeelding sprekende verhaal aller tijden: dat van Jezus Christus. Hij omzeilt zorgvuldig de bestaande evangeliën en schetst een tegendraads maar bovenal humaan portret van de Messias, die in deze versie als tweeling wordt geboren, Jezus en Christus.

Het boek maakt op inventieve en spraakmakende wijze inzichtelijk hoe verhalen ontstaan en van generatie op generatie worden overgeleverd. De goede man Jezus en de schoft Christus werpt een verhelderend nieuw licht op de persoon die Jezus moet zijn geweest en de opkomst van de christelijke kerk in de westerse wereld.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The good man Jesus and the scoundrel Christ
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789023461968
Uitgever: De Bezige Bij
Vlindertatoeage
'Chris Marshall ontmoette het meisje dat hij zou vermoorden op een warme avond in juni.'

Zo begint De vlindertatoeage, een hartverscheurend verhaal van leven en dood, een tragedie. De jonge Chris en Jenny ontmoeten elkaar op een bal in Oxford waar ze allebei niet op hun plaats zijn. Chris wil gaan studeren. Jenny woont in een kraakpand, weggelopen uit een traumatische jeugd.

Ze worden verliefd, maar hun droom wordt al snel een nachtmerrie. Chris raakt betrokken bij zaken uit het duistere verleden van zijn baas. Langzaam komt hij erachter hoe de wereld in elkaar steekt. Spoken uit het verleden duiken op en nemen wraak.
The Butterfly Tattoo - 2008
Regisseur: Phil Hawkins
Cast: Duncan Stuart, Jessica Blake, Aidan Magrath, e.a.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The butterfly tattoo
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789044611021
Uitgever: Prometheus

Het Noorderlicht / Het Gouden Kompas / His Dark MaterialsHet gouden kompas
Als Lyra's vriend Roger verdwijnt, zijn zij en haar daemon Pantalaimon vastbesloten hem te vinden. Hun zoektocht leidt hen naar de bleke schoonheid van het Noorden, waar gepantserde beren over het ijs heersen en heksenkoninginnen door de bevroren lucht vliegen - en waar een groep wetenschappers experimenten uitvoert die te afschuwelijk zijn voor woorden.

Lyra trotseert deze vreemde gevaren, om dan te ontdekken dat er een groter avontuur op haar wacht – een avontuur dat haar zelfs verder dan het Noorderlicht zal voeren...
The Golden Compass - 2007
Regisseur: Chris Weitz
Cast: Dakota Blue Richards, Nicole Kidman, Daniel Craig, e.a.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: Northern lights
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789044611120
Uitgever: Prometheus
Het listige mes
Will is twaalf jaar oud en heeft net een man vermoord. Nu is hij in zijn eentje, op de vlucht, en vastbesloten om de waarheid achter zijn vaders verdwijning te achterhalen.

Dan stapt Will door een raam in de lucht een andere wereld binnen, en daar vindt hij zijn metgezel Lyra - een wild, mysterieus meisje. Net als Will heeft ze een missie die ze het koste wat het kost wil voltooien.

Maar de wereld van Cittàgazze is een duistere en verwarrende plaats. Dodelijke, zielverslindende Spoken dwalen door de straten, terwijl hoog boven de stad de verre vleugelslagen van engelen weerklinken. En verscholen in de mysterieuze Torre Degli Angeli schuilt Cittàgazzes belangrijkste geheim: een object dat door mensen uit vele werelden zo begeerd wordt, dat ze ervoor zouden moorden...
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The subtle knife
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044611137
Uitgever: Prometheus
De amberkleurige kijker
Will is de drager van het mes. Nu is het zijn taak om, vergezeld door engelen, dat machtige, gevaarlijke wapen naar Lord Asriel te brengen - zoals opgedragen door zijn stervende vader.

Maar hoe kan hij op zoek gaan naar Lord Asriel als Lyra verdwenen is? Alleen met haar hulp kan hij de vele obstakels en intriges doorgronden. De twee grote krachten van alle werelden bereiden zich voor op oorlog, en Will moet Lyra vinden, want samen zijn ze op weg naar de veldslag, een onontkomelijke reis die hen zelfs naar de wereld van de doden zal voeren...
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The amber spyglass
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044611144
Uitgever: Prometheus
Het Oxford van Lyra
Het korte verhaal Het Oxford van Lyra begint twee jaar na het einde van De amberkleurige kijker. In dit mysterieuze avontuur komt Lyra meer te weten over zichzelf en over haar verbintenis met Oxford.

Het Oxford van Lyra is de tussenstap van het derde deel van de trilogie naar het op handen zijnde vierde deel. Het boek bevat bovendien prachtige zwart-witillustraties van graveur John Lawrence, en gedetailleerde uitvouwbare kaarten van Oxford.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: Lyra's Oxford
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044612837
Uitgever: Prometheus
Er was eens in het Noorden
In Er was eens in het Noorden krijgt de lezer een glimp van hoe het allemaal is begonnen. Dit boek bevat net als Het Oxford van Lyra illustraties van John Lawrence, en is aangevuld met accessoires en souvenirs, compleet met bordspel.

Tijdens Lyra's studie aan de universiteit van Oxford ontdekt ze hoe Lee Scoresby, de ballonvaarder uit Texas, en Iorek Byrnison, de gepantserde ijsbeer, elkaar vele jaren geleden ontmoetten. De lezer krijgt zo meer inzicht in de wonderbaarlijke wereld van De Noorderlicht-trilogie.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: Once upon a time in the north
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044612844
Uitgever: Prometheus

Het Boek van Stof / The Book of DustLa belle sauvage
22 jaar na Het gouden kompas, het eerste deel van de beroemde Noorderlicht-trilogie, keert Philip Pullman terug naar de parallelle wereld die al meer dan 17,5 miljoen lezers wereldwijd wist te betoveren. Voor oude Pullman-fans werpt dit avontuurlijke verhaal nieuw licht op oude bekenden; voor aanstaande Pullman-fans is het een meeslepende introductie. Eén ding staat vast: deze nieuwe held zal alle harten veroveren.

Malcolm Polstead is een eerlijke en hulpvaardige jongen - maar hij is ook vreselijk nieuwsgierig. In het klooster verderop wordt in het diepste geheim het baby'tje Lyra verzorgd. Er is niets aan de hand, tot op een dag handlangers van het Magisterium hem opzoeken en alles over Lyra willen weten.

Nietsvermoedend gaat Malcolm op onderzoek uit en raakt langzamerhand verstrengeld in een gevaarlijk complot. Ondertussen is er een storm op komst, en een overstroming dreigt. Deze overstroming zal ieders leven op zijn kop zetten. Wat kan Malcolm nog doen om Lyra in veiligheid te houden?
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: La belle sauvage
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044635089
Ebook: 9789044635096
Uitgever: Prometheus
Het geheime genootschap

Het is twintig jaar na de gebeurtenissen uit La Belle Sauvage, en bijna tien jaar nadat we Lyra en de liefde van haar jeugd, Will, achterlieten op een bankje in de botanische tuin in Oxford, aan het slot van de magistrale Noorderlicht-trilogie.

In Het geheime genootschap ontmoeten we Lyra Zilvertong. Lyra is twintig en wordt gedwongen de relatie met haar daemon Pantalaimon te veranderen op een manier die ze nooit had voorzien. Malcolm, ooit een jongen op een boot met de missie Lyra als baby van de grote vloed te redden, is uitgegroeid tot een man met een sterk plichtsbesef.

Hun wereld is tegelijkertijd vertrouwd en ongewoon, en ze moeten op reis, dwars door Europa en Azië, op zoek naar alles wat verloren is: een stad die beheerst wordt door daemonen, een geheim midden in de woestijn en het mysterie van het ongrijpbare Stof.

Het geheime bondgenootschap is zowel een grootscheeps avontuur als een beschouwing van wat het betekent om mens te zijn, op te groeien en de wereld om ons heen te begrijpen: een waarachtig boek voor onze tijd.

Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The secret commonwealth
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789044635782
Ebook: 9789044635799
Uitgever: Prometheus

Sally Lockhart MysteriesHet raadsel van de robijn
Sally Lockhart is zestien en ongewoon mooi. Ze weet niets van de moderne talen, geschiedenis, kunst en muziek, maar des te meer over militaire aangelegenheden en het runnen van een bedrijf. En met een pistool is ze onverslaanbaar.

Als haar vader onder verdachte omstandigheden verdrinkt in de Zuid-Chinese Zee, moet Sally voortaan voor zichzelf zorgen, als wees helemaal alleen in het mistige, Victoriaanse Londen.

Ze probeert erachter te komen wat er gebeurd is met haar vader. Hoe meer ze te weten komt, hoe groter het mysterie én het gevaar worden. Alles lijkt te leiden naar de Zeven Zegeningen, opium en een heel waardevolle robijn...
The Ruby in the Smoke - 2006
Regisseur: Brian Percival
Cast: Billie Piper, Matt Smith, J.J. Feild, e.a.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The ruby in the smoke
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789064941016
Uitgever: Prometheus
De schaduw in het noorden
In het prettig onconventionele bedrijfje van Garland & Lockhart heerst een en al bedrijvigheid. Jim Taylor, gek op toneel, staat op het punt een bekende magiër te helpen verdwijnen, Frederick Garland wil met de nieuwste fotografische technieken een spiritistische seance vastleggen, en Sally Lockhart staat op het punt te beginnen aan een diepgaand financieel onderzoek in een mannenwereld.

Zonder dat ze het weten brengt elke stap die ze zetten hen verder in doodsgevaar en raken ze meer en meer in de kille greep van de schaduw in het noorden...
The Shadow in the North - 2007
Regisseur: John Alexander
Cast: Billie Piper, Matt Smith, John Standing, e.a.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The shadow in the north
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789064941085
Uitgever: Van Goor
De tijger in de put
Het is 1881 en Sally Lockharts leven ziet er zonnig uit. Haar vrienden Jim Taylor en Webster Garland zijn op reis, maar Sally woont met haar dochtertje Harriët in een mooi huis met bedienden. Ze heeft een bloeiende praktijk als financieel adviseur en het leven is nog nooit zo goed voor haar geweest.

Maar dat zal allemaal dramatisch veranderen. Ze zal al haar moed, haar morele kracht en haar aangeboren scherpzinnigheid en vastberadenheid nodig hebben om erachter te komen wie haar leven overhoop heeft gegooid. Ze zal er helemaal alleen voor komen te staan en van gevaarlijk dichtbij alles over de tijger in de put te weten komen...
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The tiger in the well
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789044607154
Uitgever: Prometheus
De tinnen prinses
De tinnen prinses begint als Jim Taylor zojuist is aangenomen als bodyguard van prinses Adelaide. Maar Adelaide kan nauwelijks een prinses genoemd worden. Ze is een kind uit een Londense achterbuurt dat niet kan lezen of schrijven.

En Jim kent haar al. Adelaide verdween tien jaar geleden en al die tijd is hij naar haar op zoek geweest. Ze is tevoorschijn gekomen als kroonprinses van Razkavia, een minuscuul Midden-Europees land waar politieke onrust heerst.

De kroonprins is tot over zijn oren verliefd op haar en de reden is duidelijk: Adelaides moed en vastberadenheid zijn een bron van inspiratie voor zijn liefde. Maar als Adelaide en Jim aankomen in Razkavia zal Jim velen vinden die de nieuwe kroonprinses, en alles waar ze voor staat, haten...
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The tin princess
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789044609912
Uitgever: Prometheus

JeugdboekenAladdin en de wonderlamp
Aladdin en de wonderlamp heeft alles in zich: komedie, drama, fantasie, magie, angst, opwinding, een geweldig plot en een situering die ook vroeger al exotisch geweest moet zijn. Dit eeuwenoude verhaal, dat in vele talen door tientallen vertellers mondeling is doorgegeven, heeft nog niets van zijn aantrekkingskracht verloren en spreekt tot ieders verbeelding.

Philip Pullman, die internationaal naam verwierf met de verschillende keren bekroonde trilogie Het gouden kompas, heeft zich met zijn sprankelende bewerking geschaard in de rij van meestervertellers.

Sophy Williams is tweemaal genomineerd voor de Readers Digest Young Illustrators Award en tevens genomineerd voor de Mother Goose Award. Haar levendige illustraties geven de tekst van Philip Pullman een extra dimensie.

* Dit boek is vrij groot in het vierkant; vanwege layoutdoeleinden is de vorm van de cover aangepast.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: Aladdin and the enchanted lamp
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789062387281
Uitgever: Christofoor
De vogelverschrikker en zijn knecht
De vogelverschrikker is een hoffelijke knul met erwten in plaats van hersenen en geweldige ideeën. Hij ontmoet Jack, een jongen die zijn trouwe knecht wordt. De vogelverschrikker houdt zijn normale taak - vogels verschrikken - voor gezien en samen gaan ze op reis.

De dappere vogelverschrikker stort zich in angstaanjagende gevaren - gevechten, schipbreuken, struikrovers en oplichters - en het is aan Jack om hem keer op keer uit de penarie te halen.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: The scarecrow and his servant
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789000036691
Uitgever: Van Goor
Ik was een rat
'Ik was een rat!' beweert een jongetje in een verfomfaaid page-uniform terwijl hij op de stoep staat bij een goedhartige schoenmaker en zijn vrouw. Bob en Joan halen het kleine mannetje in huis, leren hem tafelmanieren, geven hem de naam Roger en doen hun best om voor hem te zorgen.

Het blijft echter niet lang goed gaan - en er begint een reeks van tegenspoed en ongeluk waarin Roger van school gestuurd wordt, tentoongesteld wordt in een reizende freakshow en deel uitmaakt van een kinderbende. Ten slotte belandt hij - afgeschilderd als levensgevaarlijk rioolmonster - in de gevangenis, waar hem de doodstraf boven het hoofd hangt.

Een schaamteloos roddelblad volgt alle gebeurtenissen op de voet en voorziet in hilarisch en volslagen overdreven commentaar. Pullman zorgt voor een 'eind goed al goed' als Rogers leven gespaard blijft dankzij de liefdevolle standvastigheid van Bob en Joan én dankzij de tussenkomst van een pasgetrouwde prinses, wiens korte optreden in het boek subtiel de herkomst van Roger onthult.
I Was a Rat - 2001
Regisseur: Laurie Lynd
Cast: Calum Worthy, Tom Conti, Brenda Fricker, e.a.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: I was a rat!
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789000037421
Uitgever: Van Goor

Dubbel uitgegeven titelsDe robijn in de rook
Zie voor de beschrijving van dit boek: Het raadsel van de robijn.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: zie Het raadsel van de robijn
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789070661328
Uitgever: Wildeboer
Het noorderlicht
Zie voor de beschrijving van dit boek: Het gouden kompas.
Schrijver: Philip Pullman
Oorspronkelijke titel: zie Het gouden kompas
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789035117907
Uitgever: Bakker

Aan boord van het spookschip

Het boek Aan boord van het spookschip is een graphic novel en is niet opgenomen op deze website.