Boekenplank:
Kies

Boeken van Chris Houtman

Chris Houtman werkte in de theater- en televisiewereld voor hij zich in 2016 volledig aan het schrijven ging wijden.

Meer over Chris Houtman

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1955

Geboorteland: Nederland


Overzicht

  • Akte van berouw
  • Getal van het beest
  • Het negende gebod
  • Het Pompeï complot
  • Vliegende Hollanders

Veleda

  1. De Veleda voorspelling
  2. De Veleda vloek
  3. De Veleda erfenis

Jeugdboeken

  • Het geheim van de gouden regen

gedetailleerd overzicht

OverzichtAkte van berouw

Martin Hochtstettler, commandant van de Zwitserse Garde, staat voor de grootste uitdaging van zijn leven als hij een aanslag op de paus moet zien te voorkomen. Het roept traumatische herinneringen bij hem op. Herinneringen aan de nacht van 28 september 1978, de nacht dat Paus Johannes Paulus I tijdens zijn wacht overleed onder mysterieuze omstandigheden. En nu lijkt de geschiedenis zich te herhalen.

Hochstettler moet alles op alles zetten om de veiligheid van de paus te waarborgen. Maar hij heeft te maken met een eigenzinnige en tegendraadse Franciscus die ook nog eens op ramkoers lijkt te liggen met de oude garde in het Vaticaan. De paus heeft aangekondigd het onderzoeksverslag over de bank van het Vaticaan openbaar te maken. De laatste paus die voornemens was een dergelijk onderzoek openbaar te maken was binnen 33 dagen dood...

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789045213453
Uitgever: Karakter
Getal van het beest

Wanneer de Nederlandse televisiemaakster Hannah Soehari wordt gevraagd om een documentaire te maken over megakerken in de VS, reist zij af naar de plaats Wapakoneta, in de staat Ohio. Hier bracht ze in 2004-2005 een schooljaar door bij een Amerikaans gezin als foreign exchange student. Het goedmoedige dorp van toen is gepolariseerd: voor- en tegenstanders van Donald Trump slaan elkaar nog nét niet de hersens in.

Hannah ontmoet haar high school-liefde Rick Hurley, die kampt met PTSS na zijn diensttijd in Irak en Afghanistan. Hij assisteert bij de research voor haar film, waarin zij dubieuze televisiedominees en prosperity preachers wil ontmaskeren. Waarom zijn ze zo enthousiast over de president? Belichaamt Trump de apocalyptische profetie van het Getal van het Beest? Maar ook: hoeveel kan de wapenindustrie verdienen aan deze opgefokte angst voor de naderende eindtijd?

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789045217512
Uitgever: Karakter
Het negende gebod

Als bij een antiquariaat in Parijs een onbekende tekst van de Romeinse schrijver Plinius de Jongere te koop wordt aangeboden, beseft Anthony Mulligan, conservator van het British Museum, dat hij op een historisch unicum is gestuit.

Tegelijkertijd wordt de Nederlandse scenarioschrijfster Esther van Baerle gevraagd voor een internationale speelfilm die de vrouwenhaat binnen de Rooms-Katholieke Kerk aan de kaak wil stellen op basis van ditzelfde Plinius-document. Als Esther voor haar research op bezoek gaat bij haar vroegere professor, expert op het gebied van manuscripten uit de oudheid, treft ze hem aan in zijn werkkamer, badend in het bloed, vermoord.

Ze doet vervolgens een beroep op de geschiedkundige expertise van Anthony Mulligan, die vroeger luitenant in het elite-SAS-corps van het Britse leger blijkt te zijn geweest. Samen worden ze meegezogen in een meedogenloze intrige, waarbij zij de militante en duistere kanten ontdekken van de oerconservatieve katholieke organisatie het Legioen van Christus.

Niet alleen ontdekken zij hoe Maria Magdalena en andere belangrijke vrouwen in de eerste eeuwen van het christendom werden verketterd, maar ook hoe gevaarlijk fake news uit de christelijke oudheid zelfs vandaag nog kan zijn. Worden zij slachtoffer van religieuze fanatici die 'het ware geloof' en de onderdrukking van de vrouw verdedigen?

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789045215686
Uitgever: Karakter
Het Pompeï complot

De wervelende Romeinse geschiedenis vol intriges, liefde én geweld staat centraal in deze adembenemende thriller...

In het jaar 79 barst de Vesuvius uit en verdwijnt Pompeï onder een huizenhoge laag vulkanisch gesteente en kokendhete as. De beroemde wetenschapper Plinius Secundus komt bij de ramp om het leven. Zijn enige erfgenaam is zijn achttienjarige neef Gaius, wiens leven voorgoed verandert als hij het gigantische vermogen van zijn welgestelde oom erft.

Gaius verhuist naar Rome, waar hij ongewild verzeild raakt in een geraffineerd complot om de keizer te vermoorden...

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401615013
Ebook: 9789401615099
Uitgever: Xander
Vliegende Hollanders

Pioniers van de Nederlandse luchtvaart...

De periode tussen beide wereldoorlogen, het interbellum, kenmerkt zich door uitersten: de Roaring Twenties waarin toenemende welvaart, vooruitgang en verandering, de opkomst van de auto en de vliegtuigindustrie, de bioscoop en de radio centraal stonden, werden opgevolgd door de sombere jaren dertig waarin een huiver voor het nieuwe ontstond en spanningen toenamen, ook tussen landen. Het nazisme en fascisme kwamen op. In deze periode leerden Anthony Fokker en Albert Plesman elkaar kennen. Hoewel ze totaal van elkaar verschilden, vonden zij elkaar in een onstuitbare drang naar grootse en weidse horizonten. Samen slaagden zij erin om Nederland tussen 1919 en 1939 tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart. 

Amsterdam, 1938. De Amsterdamse journalist Bart Polak krijgt te horen dat zijn biografie over luchtvaartpionier Anthony Fokker nooit het levenslicht zal zien, omdat zijn hoofdpersoon en opdrachtgever de samenwerking heeft opgezegd. Maar Polak wil helderheid verkrijgen over de pijnlijke zaken uit het verleden van Fokker. Wat heeft deze man te verbergen? Polak besluit zijn onderzoek uit te breiden naar Albert Plesman, de andere luchtvaartpionier en goede bekende van Fokker. Hij ontdekt hoe gecompliceerd de relatie was tussen deze twee ‘vliegende Hollanders’.

* Chris Houtman schreef het boek Vliegende Hollanders op basis van het scenario van Thomas van der Ree.

Vliegende Hollanders - 2020 - tv-serie
Regisseur: Joram Lürsen
Cast: Daan Schuurmans, Fedja van Huêt, Neeltje Langenberg, e.a.
Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789045219295
Ebook: 9789045219394
Uitgever: Karakter

VeledaDe Veleda voorspelling

Een vrouw in verzet tegen Rome...

Rond het jaar 60 na Chr. was het gebruikelijk om vooraanstaande kinderen van buitenlandse bondgenoten, zoals de Friezen, naar Rome over te brengen. Daar kregen ze - als gijzelaar - een klassieke opvoeding aan het Hof. Volgens de Romeinse schrijver Tacitus werden van Germaanse stammen vooral meisjes gevraagd omdat die ‘vanwege hun bijzondere spirituele gaven zoveel aanzien hadden bij hun stamgenoten dat zij niet snel tegen Rome in opstand zouden komen’.

Tegen deze historische achtergrond maken we kennis met de zeventienjarige Elfleda, die in Rome terechtkomt omdat zij de dochter is van Sextus, een Friese hoofdman in Romeinse dienst. Om te voorkomen dat ze aan het decadente hof van keizer Nero moet wonen, ontfermt een vriend van haar vader, de Romeinse cavalerie-officier en geleerde Plinius, zich over de jonge vrouw.

In De Veleda voorspelling botsen twee werelden met elkaar. De Britse koningin Boudicca voert een fanatieke vrijheidsstrijd en in Rome komt het tot een confrontatie tussen Elfleda en haar Romeinse gastheer. Wanneer de jonge Friezin een visioen krijgt over de inktzwarte toekomst van het keizerrijk beseft ze dat ze niet langer gebukt hoeft te gaan onder het Romeinse juk. Bedreigd door keizer Nero, ontvlucht ze Rome in de hoop zich aan te kunnen sluiten bij de opstandige Britten.

Is dit het begin van haar eigen vrijheidsstrijd? Ondanks dat haar vader aan de zijde van de Romeinen strijdt? En wordt hiermee de aangrijpende voorspelling vervuld van de befaamde Germaanse zieneres Veleda? Of is Elfleda slechts een pion in het machtsspel van potentiële toekomstige Romeinse machtshebbers?

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789401613712
Ebook: 9789045216676
Uitgever: Xander
De Veleda vloek

Verdeel en heers...

Twee jaar na de grote stadsbrand van Rome, keert de inmiddels drieëntwintigjarige Friese priesteres Elfleda in het geheim terug naar de hoofdstad van het Romeinse Rijk. Zij heeft namens de Germaanse zieneres Veleda maar één doel: vrijheid realiseren voor alle noordelijke stammen. Terwijl keizer Nero een langdurige reis door Griekenland maakt, wordt generaal Vespasianus naar Judea gestuurd om de Joodse Opstand neer te slaan. Gaat het Elfleda lukken om haar landgenoten in de Bereden Keizerlijke Lijfwacht tegen Nero op te zetten?

In deze historische roman neemt Chris Houtman de lezer opnieuw mee in de Romeinse geschiedenis. Net als de Britse koningin Boudicca, speelde de Germaanse zieneres Veleda een belangrijke rol in de vrijheidsstrijd tegen Rome. Kinderen van vooraanstaande buitenlandse bondgenoten, zoals de Friezen, werden als gijzelaar naar Rome overgebracht voor een klassieke opvoeding aan het Hof. Volgens de schrijver Tacitus werden van Germaanse stammen vooral de meisjes gevraagd, omdat zij vanwege hun spirituele gaven in Rome hoog in aanzien stonden.

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789045216294
Ebook: 9789045218298
Uitgever: Xander
De Veleda erfenis

In De Veleda erfenis komt het verhaal van Elfleda, Plinius, Julius Civilis en natuurlijk de Veleda tot een grootse apotheose.

De Bataafse Opstand tegen Rome kantelt en Elfleda begint te beseffen dat het bijna onmogelijk is om de strijd nog te winnen. Als de Veleda in de boeien dreigt te worden geslagen om in de straten van Rome de ceremoniële wurgdood te ondergaan, neemt Elfleda een gedenkwaardig besluit. Is de band met haar goede vriend Plinius sterk genoeg om ook haar van een gruwelijke dood te redden?

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401613781
Ebook: 9789401613811
Uitgever: Xander

JeugdboekenHet geheim van de gouden regen

Het wonderbaarlijke leven van de Pilgrim’s-dochter Elizabeth Blossom.

Elizabeth Blossom heeft echt bestaan, zij voer in 1629 met een tweede groep Pilgrim Fathers vanuit Leiden naar Amerika. Elizabeth werd 92 jaar en kreeg 11 kinderen van wie 8 de volwassenheid bereikten. Zij kregen ook weer grote gezinnen, waardoor Elizabeth en haar man Edward FitzRandolph vele tienduizenden nazaten kregen. Onder hen maar liefst drie Amerikaanse presidenten.

Leiden, 1629. Elizabeth Blossom rent door de straten. De tranen biggelen over haar wangen; binnenkort vertrekt ze met haar vader, moeder en haar kleine broertje naar een nieuw land, Amerika. Maar Elizabeth wil helemaal niet weg. Dit is wat ze kent, waarom wil haar vader toch naar dat onbekende verre land? Ze kunnen toch ook best in Leiden wonen? Daar heerst toch een redelijke vrijheid hun geloof te belijden? In Leiden wonen mensen die uit diverse windstreken hun toevlucht hebben genomen tot de tolerante republiek der Verenigde Nederlanden. Het is een soort smeltkroes vindt Elizabeth. Een mix van allerlei verschillende geloven, culturen en talen. En iedereen, maar vooral de republiek lijkt er wel bij te varen.

Maar haar vader ervaart dat toch anders. Zijn droom is een nieuw bestaan op te bouwen in de Nieuwe Wereld, een bestaan gebaseerd op de Bijbel. Elizabeth heeft geen keus en moet aan boord van de Mayflower II. Via Engeland zullen ze de verre reis naar Amerika maken. Het beloofde land, volgens haar vader, waar ze vrij zullen zijn hun geloof te belijden zoals zij willen. Wat nou vrij, denkt Betsy bij zichzelf. Ze ervaart het geloof van haar ouders als verstikkend. Maar ze heeft geen keus. Ze moet doen wat haar vader haar opdraagt...

Schrijver: Chris Houtman
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789045217925
Ebook: 9789045218021
Uitgever: Karakter

Gerelateerde schrijvers