Boekenplank:
Kies

Boeken van Desmond Bagley

Desmond Bagley was schrijver en journalist. In 2017 werd een manuscript van een ongepubliceerd boek gevonden tussen Bagley's papieren die waren geschonken aan het Howard Gotlieb Archival onderzoekscentrum in Boston. Het manuscript werd door Michael Davies bewerkt tot compleet boek en in 2019 uitgegeven onder de titel Domino Island. Het is het enige boek van Bagley dat (nog) niet is vertaald in het Nederlands.

Meer over Desmond Bagley

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1923 / Overleden: 1983

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Bahama crisis - Bahama crisis
 • De man met de twee gezichten - The tightrope men
 • De man zonder verleden - Landslide
 • De sneeuwtijger - The Snow Tiger
 • De vijand - The enemy
 • Duel onder water - The Vivero letter
 • Fort in de bergen - High Citadel
 • Konvooi in gevaar - Juggernaut
 • Nachtelijke dwaling - Night of error
 • Orkaan Mabel grijpt in - Wyatt's hurricane

Metcalfe

 1. De gouden kiel - The golden keel
 2. Operatie torpedo - The spoilers

Slade

 1. Op dood spoor - Running blind
 2. De uitbrekers - The freedom trap

Stafford

 1. Vlucht in het verleden - Flyaway
 2. Grof wild - Windfall

gedetailleerd overzicht

OverzichtBahama crisis
Centraal in Bahama Crisis staat Tom Magnan, een steenrijke ondernemer met als basis voor zijn financiële transacties de weelderige Bahama-eilanden, belastingvrije paradijzen in een azuurblauwe Caraïbische Zee.

Tom Magnan staat op het punt de handelstransactie van zijn leven af te sluiten wanneer er plotseling een serie geheimzinnige aanslagen wordt gepleegd, op zijn hotels en die van anderen. Een sinistere organisatie probeert hem financieel te ruïneren, en Magnan merkt al gauw dat ook zijn leven groot gevaar loopt.

Hij besluit het op een rechtstreekse confrontatie met deze gangsters te laten aankomen. En dan ontwikkeld zich een ultraspannend drama van dreiging en geweld en van razendsnelle actie, te land, ter zee en in de lucht.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Bahama crisis
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789010041326
Uitgever: Elsevier
De man met de twee gezichten
Hij stond op en liep naar de spiegel. Het gezicht dat hem aankeek was ouder. Een pafferig gezicht, met een groot litteken, de neus een vormeloze klomp.

Giles Denison, 36 jaar oud, ondergaat tegen zijn wil een gedaanteverwisseling om de spoorloos verdwenen beroemde geleerde Harry Meyrick te vervangen. Wie heeft hem willen vermoorden? Hoe is het mogelijk dat de mooie dochter van Meyrick, die niet van de gedaanteverwisseling op de hoogte is, verliefd wordt op haar eigen 'vader'?

Denisons speurtocht voert hem van de onherbergzame fjorden van Noorwegen tot diep in de eenzame wouden en toendra's van Finland en de Sovjet-Unie.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The tightrope men
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789022506677
Uitgever: Elsevier
De man zonder verleden
In een woest gedeelte van Canada wordt door een groep geharde pioniers een grote stuwdam gebouwd, in opdracht van de machtige zakenman Howard Matterson. Matterson heeft de onderneming waarvan hij eigenaar is pas in handen gekregen bij de dood van zijn compagnon Trinavant bij een auto-ongeluk, tien jaar eerder.

Behalve Trinavant kwamen ook diens vrouw en zoon om. De enige overlevende was een zwaargewonde lifter, die zich na het ongeluk niets meer van zijn leven weet te herinneren. Onder de nieuwe naam Robert Boyd Grant bouwt hij als geoloog een bestaan op. Wanneer hij in Canada onderzoek gaat doen voor Matterson krijgt hij echter steeds sterkere vermoedens over zijn ware identiteit.

Met de bekentenis van een stervende krijgt het verhaal een dramatische wending.
Landslide - 1992
Regisseur: Jean-Claude Lord
Cast: Anthony Edwards, Ken James, John Dodds, e.a.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Landslide
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789010004505
Uitgever: Elsevier
De sneeuwtijger
Een afgelegen mijndorpje in de bergen van Nieuw-Zeeland. Plotseling wordt het dorp opgeschrikt door een lawine, de sneeuwtijger. In één seconde wordt het hele dorp van de aardbodem weggeveegd. Overlevenden, meegesleept door gevoelens van woede, jaloezie en hebzucht naar macht, verdenken Ian Ballard, beheerder van een goudmijn voor een miljardenconcern. Vooral de gebroeders Peterson kunnen zijn bloed wel drinken.

Ian Ballard zal moeten bewijzen dat hij onschuldig is, dat zijn beslissingen, waarvan men zegt dat ze tientallen levens hebben gekost, juist waren. Slechts met hulp van Mike McGill, een poolexpert, en van de verleidelijke Liz Peterson, moet hij - een speelbal op de golven van de meedogenloze machtsstrijd die in het concern wordt uitgevochten - voor de rechters zijn onschuld bewijzen.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The Snow Tiger
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789010015068
Uitgever: Elsevier
De vijand
Malcolm Jaggard is agent van de economische contraspionage. Hij is verloofd met Penny Ashton, de dochter van de industrieel George Ashton. Merkwaardig is echter dat Ashton de warme belangstelling van de Engelse geheime dienst heeft, althans van sommige afdelingen. Ook de Russen blijken veel interesse voor hem te hebben.

Als Ashton op de vlucht slaat (voor wie?) komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Wat ontdekt Lord Cregar, hoofd van de inlichtingendienst, ten huize van Ashton? Welke rol speelt de verhouding tussen Malcolm Jaggard en Penny Ashton? En vanwaar die plotselinge belangstelling voor de immense modelspoorbaan die George Ashton heeft aangelegd?
The Enemy - 2001
Regisseur: Tom Kinninmont
Cast: Luke Perry, Olivia d'Abo, Roger Moore, e.a.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The enemy
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789010021106
Uitgever: Elsevier


Duel onder water
Een antiek koperen blad blijkt onverwachts van grote archeologische waarde te zijn. Veel kopers dienen zich aan, maar de onderhandelingen worden wreed verstoord door een brute moord op de eigenaar. Het blad bevat de sleutel tot een vierhonderd jaar oude schat.

Jemmy Wheale, die de moord op zijn broer wil wreken, gaat op zoek naar de verborgen schat, diep in de wouden van Midden-Amerika. Maar zijn expeditie is niet de enige.

In de Mexicaanse jungle komt het tot een gewelddadig treffen met onderwereldfiguren en ontvluchte dwangarbeiders. Rond een peilloos diep meer woedt ten slotte een strijd op leven en dood.
The Vivero Letter - 1998
Regisseur: H. Gordon Boos
Cast: Robert Patrick, Chiara Caselli, Fred Ward, e.a.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The Vivero letter
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789010011190
Uitgever: Elsevier
Fort in de bergen
Hoog tussen de bergtoppen van de Andes wordt een chartervliegtuig tot landen gedwongen. De gestrande passagiers komen al snel tot de ontdekking dat ze worden bedreigd door een bende goedbewapende revolutionairen, die het vooral voorzien hebben op een diplomaat en zijn knappe nichtje, maar er niet voor terugdeinzen de rest van de groep uit te roeien.

Wanneer ex-oorlogspiloot Tim O'Hara en zijn lotgenoten beseffen wat er op het spel staat begint een bizarre strijd tegen de revolutionairen, waarin zelfs van geïmproviseerde Middeleeuwse wapens gebruikt wordt gemaakt. Drie anderen beginnen aan een levensgevaarlijke tocht door de bergen in een wanhopige poging om hulp te halen.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: High Citadel
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789010004475
Uitgever: Elsevier
Konvooi in gevaar
Neil Mannix wordt door zijn superieuren naar het West-Afrikaanse Nyala gestuurd om een transport van uiterst kostbaar boormateriaal te begeleiden. Het land, een voormalige Britse kolonie, wordt door een militaire junta bestuurd en volgens Neils baas is de politieke situatie er 'redelijk stabiel'.

Wanneer het konvooi de duizend kilometer lange tocht begint, merkt Neil al snel dat het broeit in Nyala. Het duurt niet lang of hij zit midden in een bloedige burgeroorlog en moet het opnemen tegen goed getrainde rebellen en saboteurs, wier doel het is het enorme konvooi te laten stranden.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Juggernaut
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789010056269
Uitgever: Elsevier
Nachtelijke dwaling
Mike Trevelyan ontvangt het bericht dat zijn broer Mark in het buitenland aan een acute blindedarmontsteking is bezweken. De schamele bezittingen van de dode worden bij Mike afgeleverd en daarmee lijkt de kous af.

Maar nog diezelfde avond wordt Mikes flat door inbrekers bezocht. Er wordt slechts één ding vermist: Marks aantekeningen over een nieuwe vindplaats van mangaanknollen op de bodem van de Stille Oceaan.

Mike laat het er niet bij zitten en gaat op onderzoek uit. Waar is Kane gebleven, de enige die wist dat Marks spullen in de flat waren? Wat is er met Norgaard, Marks Noorse partner gebeurd? En wat is er mis met de overlijdensakte die een slordige Hollandse arts heeft opgesteld?
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Night of error
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789025506803
Uitgever: Elsevier
Orkaan Mabel grijpt in
Op een Caribisch eiland woedt een hevige burgeroorlog. Meteoroloog David Wyatt zit er middenin. Terwijl de opstandelingen vechtend de hoofdstad proberen te bereiken, waarschuwt Wyatt tegen een naderende orkaan.

De rebellen zijn maar matig geïnteresseerd in zijn waarschuwing tot zij in de orkaan een mogelijk wapen zien tegen de dictator. De opstand en het leven van Wyatt krijgen daarmee een onverwachte wending die tot een verrassende ontknoping leidt.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Wyatt's hurricane
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789022507612
Uitgever: Elsevier

MetcalfeDe gouden kiel
"We sloegen de eerste smelting gezamenlijk gade. Coertze liet het klompje goud op het grafietmatje vallen en schakelde de machine in. Het matje begon te gloeien en straalde een fel wit licht uit. Het goud werd vloeibaar en kon binnen luttele seconden in de vorm gegoten worden. Coertze en Pietro zagen er in de felle flitslichten uit als demonen. Walker had een flink aantal baren in stukken gezaagd. We werkten zestien uur per dag, maar dat tempo konden we niet lang volhouden. De zaak zag er somber uit. Het zou ons zeker nog acht dagen hard werken kosten om de kiel klaar te krijgen."

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog liet een SS-commandant de schatten van Mussolini verdwijnen. In De gouden kiel beschrijft Desmond Bagley de levensgevaarlijke expeditie van drie oorlogskameraden die op ingenieuze wijze het goud van Mussolini uit Italië willen smokkelen.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The golden keel
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 9789010004482
Uitgever: Elsevier
Operatie torpedo
De dochter van de miljonair Sir Robert Hellier overlijdt aan een overdosis heroïne. Hellier wil bloed zien, niet van de kleine handelaars, maar van de grote leveranciers. Hij krijgt de steun van dokter Nicholas Warren, specialist op het gebied van verdovende middelen en goed op de hoogte van de handel daarin.

Op basis van twee twijfelachtige tips vertrekt Warren met een groepje medewerkers naar het Midden-Oosten. Eenmaal in Beiroet vertakt het spoor zich en gaan de speurders uiteen. Eén groep volgt het spoor naar de vallei waar de papaverplantage ligt. De andere infiltreert de organisatie die van plan is in één slag duizend kilo heroïne te exporteren.

Het spel is levensgevaarlijk, de inzet is dan ook hoog: honderd miljoen dollar.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The spoilers
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789010001153
Uitgever: Elsevier

SladeOp dood spoor
'Een simpel karweitje', had de chef van de geheime dienst gezegd. 'Je bent alleen maar een boodschappenjongen.'

Maar Alan Stewart vond het helemaal geen simpel karweitje meer toen hij op een verlaten weg in IJsland stond met het lijk van een vermoorde man voor zijn voeten en het geheimzinnige pakje dat hij moest afleveren, nog in zijn auto.

En dat was nog maar het begin. Hij moet het, alleen geholpen door zijn vriendin Elin, opnemen tegen een overmachtige en sluwe vijand. En dat is alleen nog maar het zichtbare deel van de tegenpartij, want Stewart kan zich niet aan de indruk onttrekken dat er ook door zijn eigen dienst een spelletje met hem wordt gespeeld.

En de inhoud van dat geheimzinnige pakje? Daar komt Stewart pas achter in de formidabele ontknoping.
Running Blind - 1979
Regisseur: William Brayne
Cast: Stuart Wilson, Ragnheiður Steindórsdóttir, George Sewell, e.a.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Running blind
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 978901001256
Uitgever: Elsevier
De uitbrekers
Owen Stannard, geheim agent in ruste, krijgt van zijn vroegere baas Mackintosh de opdracht te infiltreren in een bende die voor fabelachtige bedragen gevangenen bevrijdt: 'De uitbrekers'.

Hiertoe pleegt Stannard een echte overval en wordt tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Eenmaal in de gevangenis verliest hij alle contact met de buitenwereld, ook met zijn baas.

Als hij al anderhalf jaar in de cel zit, en er nog steeds niets is gebeurd, vraagt Stannard zich wanhopig af: 'Heeft Mackintosh een fout gemaakt?'

Maar niet lang daarna wordt het tegendeel bewezen en belandt Stannard in een maalstroom van gebeurtenissen en beleeft hij avonturen die hem zijn maandenlange isolatie snel doen vergeten...
The Mackintosh Man - 1973
Regisseur: John Huston
Cast: Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, e.a.
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: The freedom trap
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789010010889
Uitgever: Elsevier

StaffordVlucht in het verleden
De verdwijning van Paul Billson, werkzaam in een technisch bedrijf, lijkt aanvankelijk van weinig belang voor Max Stafford, hoofd van het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de bewaking en veiligheid. Er schijnen persoonlijke redenen in het spel te zijn.

Totdat een routineonderzoek ertoe leidt dat Stafford in elkaar wordt geslagen. Dan moet hij te weten komen wie en wat erachter steekt. En zo besluit hij zelf op zoek te gaan naar Billson.

Paul Billson is in een vlaag van woede vertrokken naar de Sahara, waar zijn vader tijdens de vliegrace van Londen naar Kaapstad in 1936 was neergestort. In een recent krantenartikel werd gesuggereerd dat zijn vader de verzekering had opgelicht en het ongeluk had overleefd, en zijn impulsieve zoon is vast van plan het wrak van het vliegtuigje te vinden om zijn vaders naam van alle blaam te zuiveren.

Maar iemand wil niet dat hij het vliegtuig vindt. Welk geheim herbergt het veertig jaar oude wrak?

Voor Stafford, geholpen door een raadselachtige Amerikaan die van de woestijn zijn thuis had gemaakt, wordt het een race tegen de klok om Paul Billson nog op tijd te bereiken, een race op leven en dood...
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Flyaway
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789010027559
Uitgever: Elsevier
Grof wild
De onverwachte dood van een excentrieke miljonair heeft ingrijpende gevolgen in zijn omgeving, vooral wanneer het leeuwendeel van de erfenis bestemd blijkt te zijn voor een landbouwproefstation in Kenya.

Max Stafford, directeur van een bewakingsbureau vertrouwt de zaak niet. Wanneer hij besluit de zaak tot op de bodem uit te zoeken ontdekt hij al gauw dat bepaalde dingen niet in de haak zijn. De reusachtige erfenis is verweven met allerlei sinistere en verdachte gebeurtenissen; een huis in de Verenigde Staten waarin een aantal lastige getuigen levend worden verbrand, een miljonair die straatarm blijkt te zijn, een raadselachtige erfgenaam die verdwijnt en dan weer opduikt onder de hoede van een louche collega van Stafford - of is het een dubbelganger?

Maar pas in Kenya, in een woest grensgebied dat onveilig wordt gemaakt door roofdieren en menselijke hyena's, komt hij op het spoor van een sinister complot, met vertakkingen door heel zuidelijk Afrika, een complot dat is beraamd door BOSS, de beruchte geheime dienst van Zuid-Afrika...
Schrijver: Desmond Bagley
Oorspronkelijke titel: Windfall
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789010043320
Uitgever: Elsevier