Boekenplank:
Kies

Boeken van Noel Barber

Noel Barber was een Engelse journalist en schrijver.

Meer over Noel Barber

Genre: Roman

Geboren: 1909 / Overleden: 1988

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

  • Als de druiven weer rijpen - A farewell to France
  • De poort van het geluk - The weeping and the laughter
  • Schaduwen over het paradijs - The other side of paradise
  • Serena - A woman of Cairo
  • Tanamera - Tanamera
  • Villa Magari - The daughters of the prince

Non-Fictie

  • De Hongaarse opstand - Seven days of freedom
  • De sultans - Lords of the golden horn
  • Het verloren land - The flight of the Dalai Lama

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls de druiven weer rijpen
De familie Astell - van Amerikaans-Franse afkomst - bewoont een chateau in Douzy, een dorpje in de Champagne, omringd door uitgestrekte wijngaarden. Tegen de boeiende achtergrond van het champagnebedrijf bloeit de liefde op tussen Larry Astell en Sonia Riccardi, dochter van een Italiaanse diplomaat.

De familie vindt hen echter te jong voor een volwassen verhouding en de geliefden worden gescheiden. Pas jaren later komen ze elkaar weer tegen, juist als Sonia heeft moeten instemmen met de verloving met een ander.

In het geheim blijven Sonia en Larry minnaars, maar door het uitbreken van de oorlog verliezen ze elkaar weer uit het oog. Vanaf dit moment zijn de gebeurtenissen niet meer te stuiten. Ieders leven neemt een dramatische wending.

Niet alleen dat van Sonia en Larry, maar ook van de jongste Astell, Guy, diens joodse vriendin Olivia, van Larry's zus Anna, die met een Duitse ingenieur trouwde en berooid naar het ouderlijke huis terugkeert.

Pas na de bevrijding keren alle Astells terug naar Douzy en kunnen zij de balans van de gevolgen van de oorlog opmaken. Het Frankrijk zoals zij dat hebben gekend bestaat niet meer, maar een nieuwe toekomst is voor hen weggelegd...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: A farewell to France
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789024509515
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De poort van het geluk
Rusland, 1919. Terwijl de revolutie het hele land overspoelt besluit prins Dmitri Korolev met zijn gezin te vluchten en al zijn bezittingen achter te laten. Tijdens de vlucht raken zij in de haven van Kronstadt verzeild in een betogende, woedende mensenmenigte. De prinses wordt vermoord en de tweelingbroertjes Nikki en Rudi worden wreed gescheiden.

Nikki vlucht met zijn vader naar Zwitserland. Vandaar reizen zij naar Frankrijk waar zij worden verenigd met Olga, Nikki's tante, en haar dochtertje Natasja.

Nikki groeit op in het middelpunt van het culturele leven van Parijs, tussen schilders, musici, dansers, de high-society en de demi-monde. Tussen hem en zijn nichtje Natasja ontstaat een hartstochtelijke liefde.

Als de Tweede Wereldoorlog op het punt staat uit te breken wordt het dagelijks leven in Parijs steeds gewelddadiger. Dan ontdekt Nikki dat zijn tweelingbroer Rudi nog leeft. Hij onderneemt wanhopige pogingen om zijn broer terug te vinden...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: The weeping and the laughter
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789024519644
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Schaduwen over het paradijs
Oxford 1937. De jonge arts Kit Masters doodt per ongeluk een fascist wanneer hij bij een schermutseling een joodse man te hulp schiet. Er volgt een proces waarna hij wordt vrijgesproken. Maar toch besluit de ziekenhuisdirectie hem te ontslaan.

Kit vertrekt naar Koraloona, een eiland in de Stille Zuidzee, waar hij zijn beroep als arts weer kan uitoefenen. Koraloona: een andere wereld die een diepe indruk op Kit maakt.

De liefde die hij al snel opvat voor de mooie prinses Aleena maakt zijn geluk compleet. Maar wanneer Aleena het slachtoffer van polio dreigt te worden is Kit radeloos van verdriet. Gedreven door zijn kennis en zijn hartstochtelijke liefde bindt hij de strijd aan met deze ziekte...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: The other side of paradise
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789024519323
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Serena
Serena is het verhaal van een liefde tussen Mark Holt, zoon van een Britse diplomaat in Egypte voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, en Serena Sirry, dochter van een raadsman aan het hof van de Egyptische koning.

Doordat de families bevriend zijn is het lot van Mark en Serena nauw met elkaar verweven. Eenmaal redde Mark de baby Serena van een woedende menigte.

Jaren later wordt hij hartstochtelijk verliefd op de dan tot een schoonheid uitgegroeide vrouw. Mark bekent haar zijn liefde aan de voet van de beroemde trappiramide in Sakkara. Door omstandigheden komt er echter een verwijdering tussen hen en beiden raken verstrikt in een ongelukkig huwelijk.

Tegen het veelbewogen decor van Egypte speelt zich het drama af van een eeuwige liefde die hevig op de proef wordt gesteld...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: A woman of Cairo
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789024513970
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Tanamera
Tanamera is het indringende, schilderachtige verhaal van Singapore in een tijd van omwentelingen. Het is ook het verhaal van een liefde die tegen alles bestand bleek, verrijkt met de beelden en geluiden van een kleurrijke, veeltalige wereldstad, de weelde van de grote koloniale woningen en de verschrikkingen van de door de Japanners bezette oerwouden.

Het is de geschiedenis van twee grote dynastieën - een Britse en een Chinese - de normen die hen scheiden en de hartstocht die hen bond.

In de formele koloniale gemeenschap mochten John en Julie Soong, dochter uit de rijkste en machtigste Chinese familie van Singapore, wel samen opgroeien, maar niet aan een gezamenlijke toekomst bouwen. Ze mochten wel vrienden zijn, maar geen minnaars.

Toch gingen ze, alle tegenwerking ten spijt, van elkaar houden en dat was het begin van een relatie die sterker was dan scheiding en verraad, gedwongen huwelijk en diep weggestopte familiegeheimen, oorlogsgeweld en schrikbewind...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: Tanamera
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789024508068
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Villa Magari
Op het terras van de Villa Magari, een landgoed buiten Florence, zitten drie jongemannen bijeen in de stralende zon: Steve Price, een welgestelde Amerikaan, Kurt von Schill, een getalenteerd pianist en Hamilton Johns, een veelbelovend schilder.

Ze zijn bijeengekomen voor een ontmoeting met Giorgio Caesari, zijn Engelse vrouw en hun drie beeldschone dochters. De situatie lijkt geschapen voor liefde en romantiek... maar het is 1938 en Italië zucht onder het fascistische juk terwijl de oorlogsdreiging toeneemt.

Liefde en romantiek krijgen hun kans, maar ze worden zwaar op de proef gesteld...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: The daughters of the prince
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789024514656
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Non-FictieDe Hongaarse opstand
Studenten van de Technische Hogeschool van Boedapest dromden op 23 oktober 1956 samen voor het radiostation om hun eisen voor een rechtvaardiger bestaan kracht bij te zetten. Hun verlangens werden met geweervuur beantwoord: de Hongaarse opstand was geboren.

Russische troepen schoten de marionettenregering van Erno Gero te hulp in het onderdrukken van de opstand, maar de Hongaarse vrijheidsstrijders gaven zich niet gewonnen.

Op 28 oktober kon de nieuwe premier Imre Nagy aankondigen dat alle Russische troepen Hongarije zouden verlaten. Zeven dagen lang koesterden de Hongaren zich in de nieuwverworven vrijheid, terwijl achter de schermen een zware diplomatieke strijd woedde.

Op zondagochtend 4 november werd de illusie van een onafhankelijk Hongarije wreed verstoord; een grote Russische legermacht rukte op naar Boedapest om het verzet te smoren. Terwijl het Westen in beslag werd genomen door de Suez-crisis vochten de Hongaren hun ongelijke strijd.

De dramatische gebeurtenissen van 1956 zijn door de Engelse journalist Noel Barber - die de opstand van nabij meemaakte - van dag tot dag opgetekend. Het resultaat is een beklemmend verslag van een der meest tragische episoden uit de Europese geschiedenis na 1945.
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: Seven days of freedom
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789010016171
Uitgever: Elsevier
De sultans
De eerste sultans hadden in 300 jaar een rijk opgebouwd met 30 miljoen onderdanen die twintig verschillende talen spraken. Elke vierkante meter was veroverd onder de persoonlijke leiding van die sultans, die, al waren ze wreed, staatslieden van formaat waren.

Na de dood van sultan Soliman de Prachtlievende kwam daar verandering in. De prestaties van de sultans op het slagveld werden vervangen door prestaties in de harem. Staatsmanskunst maakte plaats voor omkoopbaarheid en extravaganties.

De sultans geeft een boeiend relaas van vier eeuwen pracht en praal, maar ook van de wreedheden en uitspattingen van de heersers van een ondergaand wereldrijk.
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: Lords of the golden horn
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789022839959
Uitgever: Fibula-Van Dishoeck
Het verloren land
Dit is wellicht het laatste boek dat het oude Tibet beschrijft - dat verre en romantische land, voor tien jaren Chinese onderdrukking de bevolking in opstand brachten en de Dalai Lama tot ballingschap dwongen.

In 1959 begon Chime, de jeugdige leider der Khamba's, Tibets enige strijdbare stam, bij de zuidoostelijke grens zijn heldhaftige opmars naar Lhasa, met het doel de al even jeugdige Dalai Lama ertoe te bewegen een effectieve opstand tegen de Chinezen te ontketenen.

De Dalai Lama zag zich toen gesteld voor een kwellend dilemma, want alles waarin hij geloofde en waarvoor hij pal stond, verbood bloedvergieten, ook van de vijanden. Te weigeren gehoor te geven aan een officiële uitnodiging der Chinezen om in Peking te verschijnen, zou vreselijke represailles ten gevolge hebben; maar als hij wel ging zou hij zijn volk zonder leider achterlaten, want dan zou hij stellig niet meer mogen terugkeren.

In het besef, dat zijn situatie hopeloos was en zijn volk in een rebelse stemming verkeerde, ontsnapte hij op dramatische wijze uit het Koninklijk Paleis. En dan volgt een levendige beschrijving van het gewapend verzet in Lhasa. Niet alle Tibetanen waren helden - sommigen ontpopten zich zelfs als verraders...
Schrijver: Noel Barber
Oorspronkelijke titel: The flight of the Dalai Lama
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: 9789060865569
Uitgever: Semper Agendo