Boekenplank:
Kies

Boeken van John Sandford

John Sandford studeerde Amerikaanse geschiedenis en journalistiek. Tijdens zijn studie diende hij twee jaar in het Amerikaanse leger in Korea. Na zijn studie werkte hij voor The Miami Herald en later voor de St. Paul Pioneer-Press. In 1986 won Sandford de Pulitzer Prize for Feature Writing. Sinds 1990 houdt hij zich fulltime bezig met schrijven.

Meer over John Sandford

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Pseudoniem (van): John Camp

Geboren: 1944

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: John Sandford


Overzicht

 • Dodenwake - Dead watch
 • Noodsprong - The night crew

Kidd & LuEllen

 1. Het duivelscontract - The fool's run
 2. De duivelscode - The devil's code
 3. Duivels spel - The hanged man's song

Lucas Davenport

 1. Spel op leven en dood - Rules of prey
 2. Moordritueel - Shadow prey
 3. De ooggetuige - Eyes of prey
 4. Blinde haat - Silent prey
 5. Op glad ijs - Winter prey
 6. De insluiper - Night prey
 7. Zieke geest - Mind prey
 8. Oog om oog - Sudden prey
 9. Dood spoor - Secret prey
 10. Verbeten strijd - Certain prey
 11. Wurggreep - Easy prey
 12. Vals spel - Chosen prey
 13. Prooi - Mortal prey
 14. Doodstrijd - Naked prey
 15. Onder schot - Hidden prey
 16. Moordprofiel - Broken prey
 17. Verborgen boodschap - Invisible prey
 18. Kwade bedoelingen - Phantom prey
 19. Slecht geweten - Wicked prey
 20. Vuile handen - Storm prey
 21. Kille woede - Buried prey
 22. Geschreven in bloed - Stolen prey
 23. Het schandaal - Silken Prey
 24. Galgenveld - Field of prey
 25. Het kwaad - Gathering prey

Virgil Flowers

 1. Het duister van de maan - Dark of the moon
 2. In het heetst van de nacht - Heat lightning
 3. Troebel water - Rough country

Kidd & LuEllen

Kidd, een zeer veelzijdige jongeman, houdt van schilderen en karate en heeft belangstelling voor tarot, maar het grote geld verdient hij met het kraken van computers: hij is een geniale hacker. Zijn vriendin LuEllen zoekt het meer in het stelen van tastbare dingen: juwelen, geld en muntenverzamelingen.

Lucas Davenport

Lucas Davenport is een ongewone politieman. Niet alleen valt hij op vanwege zijn onconventionele, nietsontziende manier van werken, maar ook vooral vanwege zijn Porsche en zijn succes bij mooie vrouwen.

Virgil Flowers

Drie jaar geleden werd Virgil Flowers door Lucas Davenport gerekruteerd voor het Bureau Misdaadbestrijding van Minnesota. Davenport beloofde hem dat hij alleen met de ernstigste misdrijven te maken zou krijgen.

gedetailleerd overzicht

OverzichtDodenwake
Voormalig senator Lincoln Bowe is sinds enkele dagen spoorloos verdwenen. Niemand weet of hij is ontvoerd of vermoord.

Kort na de verdwijning ontvangt Jake Winter een telefoontje van het Witte Huis. Wanneer er iets 'fout' gaat binnen de Senaat of het Huis van Afgevaardigden, of binnen het Pentagon, de FBI of de CIA, wordt Jake vaak gevraagd de onderste steen boven te halen en uit te zoeken wat er werkelijk heeft plaatsgevonden. Koste wat het kost.

De boodschap die hij nu te horen krijgt is duidelijk: als Lincoln Bowe niet snel wordt teruggevonden, breekt de hel los...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Dead watch
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022991749
Uitgever: Bruna
Noodsprong
Wanneer in Los Angeles de nacht valt, gaat cameraploeg the Night Crew op zoek naar nieuws. Op een avond is het team getuige van een zelfmoord: een wanhopige jongeman springt uit een raam, de camera legt zijn dramatische val perfect vast. Materiaal waar de televisiestations van smullen.

Maar de volgende dag is er weer een dode, Jason, een van de cameramannen van het team. De vraag rijst al snel of zijn dood iets met die van de zelfmoordenaar te maken heeft.

Volgens de politie gaat het hier om een ordinaire drugszaak, maar Anna Batory, de baas van de cameraploeg, gelooft dat niet. Ze begint haar eigen onderzoek en stuit algauw op het duistere verleden van beide omgekomen mannen. Maar ongewild brengt ze daarbij haar eigen leven in gevaar...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: The night crew
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 978904498095
Uitgever: Bruna

Kidd & LuEllenHet duivelscontract
Dat is dan ook de reden waarom hij wordt benaderd door Anshiser, een wapenfabrikant die een nieuw zoeksysteem voor gevechtsvliegtuigen heeft ontwikkeld. De plannen voor dit systeem zijn gestolen door concurrent Whitemark. Anshiser vraagt Kidd het netwerk van Whitemark te saboteren - een moeilijke en gevaarlijke klus.

Samen met beroepsinbreker LuEllen en reporter Dace Greeley opent Kidd de aanval op Whitemark. De operatie lijkt te slagen: de hackers weten het computersysteem van Whitemark te kraken. Maar het succes wordt te vroeg gevierd en de praktijk blijkt heel wat gecompliceerder te zijn dan de theorie. De kaarten hadden het al voorspeld...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: The fool's run
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789022979488
Uitgever: Bruna
De duivelscode
Op zekere dag staat er bij Kidd een vrouw op de stoep, die hem vertelt dat zijn collega Jack Morrison is vermoord. Door een zenuwachtige bewaker in het kantoor waar hij een computer kraakte? Dat is de officiële lezing, maar Kidd vermoedt dat er meer achter zit.

Al gauw ontdekt hij dat hij en LuEllen ook gevaar lopen. Zowel de politie als andere gevaarlijke lieden hebben het op hen gemunt...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: The devil's code
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022985274
Uitgever: Bruna
Duivels spel
Kidd, een zeer veelzijdige jongeman, houdt van schilderen en karate en heeft belangstelling voor tarot, maar het grote geld verdient hij met het kraken van computers: hij is een geniale hacker.

Wanneer het erg stil wordt in cyberspace rond collega-hacker Bobby, besluit Kidd - tegen alle regels in - een bezoekje aan zijn huis te brengen. Hier treft hij het levenloze lichaam van Bobby aan en al snel blijkt dat de dader het op zijn laptop had voorzien. Samen met LuEllen, zijn partner in crime, opent hij de jacht op de dief én moordenaar.

In een race tegen de klok probeert Kidd de laptop te achterhalen voordat de moordenaar de informatie die op de laptop staat in de openbaarheid brengt. Want als dat gebeurt kunnen veel politici hun carrière wel vergeten. Maar ook een groot aantal hackers, waaronder Kidd, loopt een enorm risico...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: The hanged man's song
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022988114
Uitgever: Bruna

Lucas DavenportSpel op leven en dood
Louis Vullion is een onopvallende advocaat. In zijn praktijk gebeurd nooit iets dat de aandacht trekt. Maar er is ook een andere Vullion: een die met koele berekening mensen doodt, een die seksueel genot beleeft aan het verkrachten en mishandelen van jonge vrouwen.

Als de politieman de jacht op de lustmoordenaar inzet, herkent hij iets van zichzelf in hem. Ook Vullion is een solist. En ook Vullion is een speler; de jacht die de politieman op hem maakt, is voor hem een spel waarin hij zich de grootmeester waant en waarvan hijzelf de regels bepaalt. Spelregels die hij als macabere aanwijzingen op de gruwelijk verminkte lichamen van zijn slachtoffers achterlaat.

Maar Davenport, ontwerper van ingenieuze computerspelletjes, weet zich dit spel al snel eigen te maken. Hij begrijpt dat er maar één manier is om de moordenaar uit te schakelen: hij zal hem in zijn eigen spel moeten verslaan.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Rules of prey
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789022978986
Uitgever: Bruna
Moordritueel
In Minneapolis worden een huisjesmelker en een ambtenaar van de sociale dienst afgeslacht... In Manhattan wordt op gruwelijke wijze een politicus geëxecuteerd... In Oklahoma wordt een invloedrijk rechter gedood...

Slachtoffers die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar de overeenkomst ligt in de manier waarop ze allen zijn vermoord: volgens een oud indiaans ritueel.

Lucas Davenport weet door briljant speurwerk en volhardendheid een lijn in de zaak te ontdekken. Langzaam maar zeker vallen de stukjes van de puzzel op hun plaats en wordt duidelijk dat het motief van de moorden gezocht moet worden in een misdaad die lang geleden plaatsvond.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Shadow prey
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789022979730
Uitgever: Bruna
De ooggetuige
De gruwelijke moord op een vrouw is het gesprek van de dag in Minneapolis. Iedereen is geshockeerd vanwege het feit dat haar ogen zijn verminkt.

Lucas Davenport leidt het onderzoek in deze misselijkmakende zaak. Zijn tegenstander is een wrede, gestoorde man. Een man die gefascineerd is door de dood, maar tegelijkertijd angstwekkend intelligent is...

Davenport zal alles op alles moeten zetten om hem te ontmaskeren.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Eyes of prey
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789022980354
Uitgever: Bruna
Blinde haat
Michael Bekker, een meedogenloze patholoog, die wegens een aantal uiterst koelbloedige moorden is gearresteerd, weet op geraffineerde wijze te ontsnappen.

Opnieuw ziet hij kans weerzinwekkende experimenten uit te voeren op zijn slachtoffers die de dood nabij zijn. Ten einde raad doet de recherche een beroep op Lucas Davenport, die al eerder met Bekker in aanraking kwam (zie De ooggetuige) en hem als geen ander kent. Maar er dreigt ook nog gevaar uit een heel andere hoek...

De mooie Lily Rothenburg, voor wie Lucas een niet te verwezenlijken liefde heeft opgevat, leidt een ander onderzoek op hetzelfde politiebureau. Als beide zaken met elkaar verweven raken, worden de ex-geliefden tegen wil en dank weer naar elkaar toegedreven.

De levensgevaarlijke Bekker zet ondertussen zijn bloedstollende activiteiten voort...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Silent prey
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789022980941
Uitgever: Bruna
Op glad ijs
Een moordenaar die zichzelf de Iceman noemt vanwege zijn verregaande koelbloedigheid, geeft op niet mis te verstane wijze zijn geloofsbrieven af. In een afgelegen huis ergens in de bossen van Wisconsin vermoordt hij een heel gezin.

Zodra de slachtoffers worden gevonden schakelt de lokale politie Lucas Davenport in. Deze ziet zich niet alleen geconfronteerd met de kille, berekende moordenaar, maar ook met een uiterst strenge vorstperiode. Verblindende sneeuwbuien teisteren de hele streek en ontregelen het dagelijks leven.

Ondanks de barre omstandigheden ontdekt Lucas al snel dat de moordenaar op zoek was naar een foto met kennelijk beschuldigende informatie. Lucas Davenport moet die foto zien te vinden voordat de moordenaar dat doet.

Dan slaat de Iceman opnieuw toe...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Winter prey
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789022981528
Uitgever: Bruna


De insluiper
Minneapolis wordt belaagd door een meedogenloze lustmoordenaar die in korte tijd meerdere jonge, weerloze vrouwen op gruwelijke wijze om het leven brengt.

Lucas Davenport wordt ingeschakeld om samen met Meagan Connell, die aan een ongeneeslijke ziekte lijdt, de psychopaat te grijpen. Terwijl hun onderzoek slechts moeizaam vordert, wordt de politie keer op keer geconfronteerd met nieuwe slachtoffers.

De moordenaar raakt geobsedeerd door Sara Jensen, een van zijn inbraakslachtoffers. Zonder dat zij er erg in heeft, houdt hij haar voortdurend in de gaten. Koste wat het kost wil hij Sara voor zich winnen. Maar dan, in een aanval van razernij, verliest hij even zijn gebruikelijke voorzichtigheid uit het oog. En dat was nu precies waar Lucas Davenport op zat te wachten.

Samen met Meagan, die haar eigen strijd tegen de dood voortijdig dreigt te verliezen, zet hij de definitieve jacht in op deze gewetenloze, geraffineerde sadist.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Night prey
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789022982075
Uitgever: Bruna
Zieke geest
Op een regenachtige dag wordt psychotherapeute Andi Manette met haar twee jonge dochtertjes gekidnapt. Ze worden opgesloten in een vochtige kelder en Andi wordt stelselmatig mishandeld en verkracht door hun belager: John Mail, een geesteszieke man, die ooit bij haar onder behandeling was. Zij stelt zich echter bewust bloot aan zijn martelingen en vernederingen, uit angst dat hij anders zijn oog op haar dertienjarige dochter zal laten vallen.

Lucas Davenport realiseert zich dat hij hiermee een smerige zaak onderhanden heeft. En het frustrerende is dat John Mail, de ongrijpbare, keer op keer van zich laat horen: hij zoekt voortdurend contact met Davenport, via diens zaktelefoon.

De tijd verstrijkt. En terwijl Andi onafgebroken op haar kwelgeest inpraat in de hoop een zwakke plek te ontdekken, stelt Lucas werkelijk alles in het werk om Andi en haar kinderen tijdig te verlossen, vóórdat deze gestoorde geest hen moe is.
Mind Prey - 1999
Regisseur: D.J. Caruso
Cast: Eriq La Salle, Titus Welliver, Sheila Kelley, e.a.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Mind prey
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789022982532
Uitgever: Bruna
Oog om oog
Dick LaChaise heeft pas vier van de negen jaar gevangenisstraf uitgezeten als hij weet te ontsnappen tijdens de begrafenis van zijn vrouw en zijn zusje. Beide zijn omgekomen tijdens een bankoverval; ze zijn op de vlucht doodgeschoten door het arrestatieteam van Lucas Davenport.

LaChaise en zijn maten Butter en Martin zijn wat je noemt white trash: uitschot zonder werk, zonder geld en zonder geweten. LaChaise heeft maar één missie: wraak.

Hij trekt ten strijde tegen het hele politieapparaat en in het bijzonder tegen het team van Lucas Davenport, de echte verantwoordelijken. Zijn motto luidt: oog om oog, tand om tand...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Sudden prey
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789022983157
Uitgever: Bruna
Dood spoor
Als Daniel S. Kriege, president-directeur van de prestigieuze Polaris-bank, tijdens een jachtpartijtje vermoord wordt, ziet het er aanvankelijk naar uit dat de dader snel gevonden zal worden.

Kriege bevond zich op het tragische moment van zijn dood in het gezelschap van vier van zijn ondergeschikten, die stuk voor stuk munt uit zijn dood kunnen slaan. En die er stuk voor stuk blijk van geven dat ze niet aarzelen voor hun carrière over lijken te gaan...

Al snel vallen er nog meer doden te betreuren in de top van de Polaris-bank en wordt duidelijk dat er een niets- en niemand ontziende moordenaar aan het werk is. Maar pas als het dodelijke geweld op onverwachte plaatsen zijn slachtoffers gaat eisen, beseft Lucas Davenport dat hij hier met een ziekelijk brein te maken heeft.

Maar veel tijd om de onafgebroken stroom gruwelijkheden te stoppen heeft hij niet...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Secret prey
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022984253
Uitgever: Bruna
Verbeten strijd
Clara Rinker is een sympathieke en aantrekkelijke vrouw met een ongewoon beroep: ze doodt mensen tegen betaling. Volgens insiders is Clara de beste huurmoordenaar die er is. Ze werkt efficiënt en onopvallend, laat zich uitbetalen en verdwijnt vervolgens geruisloos.

Totdat ze een klusje in Minnesota aanneemt en de zaak in het honderd loopt. Een succesvol advocaat huurt Clara in om een van haar rivalen uit de weg te ruimen. Maar wanneer een van de getuigen van de moord zelf aan de dood weet te ontsnappen, lijkt de jacht op Clara geopend.

Voor Lucas is het al snel duidelijk dat dit de meest verbeten strijd zal worden die hij ooit heeft gestreden. Nog nooit is hij geconfronteerd met een crimineel die zo nauwgezet werkt en die zo intelligent is. Nog nooit heeft hij oog in oog gestaan met iemand die zo feilloos zijn zwakke punten weet te vinden.
Certain Prey - 2011
Regisseur: Chris Gerolmo
Cast: Mark Harmon, Lola Glaudini, Tatiana Maslany, e.a.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Certain prey
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789022984598
Uitgever: Bruna


Wurggreep
Als Lucas Davenport op de plaats van het misdrijf komt, ziet hij dat het slachtoffer Alieé Maison is, een bekend topmodel. Ze is gewurgd tijdens een decadent feest in een van de betere buurten van Minneapolis.

Davenport ontdekt dat ze onder invloed van drugs was en dat haar lichaam sporen van recente seksuele activiteit vertoont. Wat de zaak ingewikkeld maakt is dat er in hetzelfde huis nog een lijk gevonden wordt en een van Lucas´ eigen mannen ook op het feestje aanwezig was en daardoor nu tot de verdachten behoort.

Lucas ontdekt al gauw dat niets in deze zaak is wat het lijkt. En dat datzelfde ook voor bepaalde - niet te onderschatten - personen geldt...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Easy prey
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789022985076
Uitgever: Bruna
Vals spel
James Quatar is een opmerkelijke man. Hij doceert kunstgeschiedenis aan de universiteit, is een gerenommeerd schrijver en houdt van chique kleding en mooie vrouwen. Zijn hobby's: fotografie en... moorden.

Quatar is een psychopaat die vrouwen fotografeert en vervolgens hun gezichten monteert in pornografische foto's die hij van internet haalt. Maar hij wil meer dan alleen dit papieren resultaat, hij wil ze ook lijfelijk bezitten. En dan ontpopt hij zich tot een sadistische seriemoordenaar...

Wanneer het gewurgde lichaam van Julie Aronson wordt gevonden, gaan Lucas Davenport en zijn team zich met de zaak bezighouden. Maar door het gebrek aan aanwijzingen lijkt het een onmogelijke opgave te worden...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Chosen prey
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789022985649
Uitgever: Bruna
Prooi
Clara Rinker moordt voor geld. Met koele charme en elegantie lokt ze haar slachtoffers in haar web en slaat dan genadeloos toe.

Lucas Davenport kan hierover meepraten, want hij is een van de velen die Clara als tegenstander heeft gehad. En een van de weinigen die het heeft overleefd.

Een tijdlang lijkt Clara van de aardbol te zijn verdwenen. Maar dan duikt ze opnieuw op nadat ze ternauwernood aan een moordaanslag is ontsnapt. Bij de aanslag is haar vriend, de zoon van een drugsbaron, om het leven gekomen en is zijzelf haar ongeboren baby kwijtgeraakt. En dus zint Clara op wraak...

Op jacht naar de moordenaars kruist Clara opnieuw het pad van Davenport, die nog een rekening met haar te vereffenen heeft. Maar hij weet niet waar hij aan begint, want Clara is slimmer en onvoorspelbaarder dan ooit. Uit het slangennest waarin Davenport terechtkomt, lijkt geen ontsnapping mogelijk...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Mortal prey
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789022986585
Uitgever: Bruna
Doodstrijd
Op haar ronde langs de muskusratvallen doet een twaalfjarig meisje een gruwelijke ontdekking. In een boom hangen de stijfbevroren, naakte lichamen van een man en een vrouw.

De pers bestempelt deze moorden al snel als een lynchpartij met raciale motieven. De gouverneur, bang voor negatieve publiciteit, vreest voor zijn baan als deze zaak niet snel wordt opgelost. In zijn wanhoop zoekt hij contact met Lucas Davenport.

Davenport werkt sinds kort als troubleshooter in het district Minnesota. Elke zaak die ingewikkeld of precair is, kan rekenen op zijn aandacht en tijd. Wanneer Davenport het onderzoek start, blijkt al snel dat het raciale motief onhoudbaar is en dat hier iets veel weerzinwekkenders achter steekt...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Naked prey
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789022987865
Ebook: 9789044972849
Uitgever: Bruna
Onder schot
In de haven van Duluth wordt het lichaam aangetroffen van een Russische man. De FBI en de plaatselijke politie tasten in het duister, maar al gauw komt er hulp uit Rusland in de persoon van de Russische agente Nadya Kalin.

Om alles in goede banen te leiden wordt Lucas Davenport gevraagd Nadya te helpen met haar onderzoek. Hij vermoedt dat er een politiek kat-en-muisspel wordt gespeeld en vertrouwt de mooie Nadya voor geen cent.

Dan wordt kort daarop opnieuw een moord gepleegd, nu op een onschuldige zwerfster...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Hidden prey
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789051088687
Ebook: 9789044972924
Uitgever: Bruna


Moordprofiel
Aan de oever van een rivier wordt het lijk van een gemartelde en verminkte jonge vrouw aangetroffen. Drie weken later worden de lichamen van een man en zijn zoontje gevonden, al even gruwelijk verminkt.

Het spoor leidt naar een zwaarbewaakte inrichting voor psychisch gestoorde misdadigers. Daar ontdekt inspecteur Lucas Davenport dat de man die er onlangs voorwaardelijk is vrijgelaten in alle opzichten voldoet aan het profiel van de moordenaar.

Te laat beseft hij dat hij wordt misleid...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Broken prey
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789046113554
Uitgever: Bruna
Verborgen boodschap
Constance Bucher, een schatrijke vrouw van in de tachtig, wordt vermoord in haar slaapkamer gevonden. Haar dienstmeisje ligt met verbrijzelde schedel in de hal van het gigantische huis. Rechercheur Lucas Davenport vermoedt aanvankelijk dat het een roofmoord betreft.

Maar waarom zijn er dan zoveel kostbaarheden achtergelaten, zoals een vermogen aan zilver, juwelen en antiek, en worden wel twee stoelen, een rol postzegels en een spelcomputer vermist? Of is er iets veel kostbaarders gestolen waar niemand weet van heeft?
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Invisible prey
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022993828
Uitgever: Bruna
Kwade bedoelingen
De rijke weduwe Alyssa Austin komt 's avonds thuis en treft haar dochter Frances niet aan. Verdwenen. Bovendien zijn de muren van hun kapitale huis besmeurd met bloed. Alyssa vermoedt dat de verdwijning iets te maken heeft met de vriendenclub van haar dochter, zogenaamde Goths: altijd gekleed in zwart, met dramatische make-up en luisterend naar sombere muziek die flirt met de dood.

Davenport raakt betrokken bij de zaak - met tegenzin, want hij heeft het al druk genoeg. Maar wanneer kort daarop een tweede Goth wordt vermoord en meteen daarna wéér een, beseft Lucas dat het menens is. Hij duikt in het duistere Goth-club-wereldje en stuit op diefstal en bizarre activiteiten, waar telkens hetzelfde geheimzinnige Goth-meisje bij betrokken lijkt te zijn. Wie is zij?
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Phantom prey
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022995105
Uitgever: Bruna
Slecht geweten
Wanneer de Republikeinse Conventie in Minneapolis arriveert om de nieuwe presidentskandidaat te kiezen, verneemt rechercheur Lucas Davenport uit betrouwbare bron dat er tevens een bende gewiekste dieven in de stad is neergestreken die er op uit is om mee te profiteren van de miljoenen dollars die de Republikeinen uitgeven gedurende de feestelijkheden. Hun doelwit: goedgevulde campagnekoffertjes en slecht beveiligde geldtransportwagens.

Wat Davenport echter niet weet, is dat er tegelijkertijd twee moordaanslagen worden voorbereid: één op de presidentskandidaat, en de andere op hemzelf...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Wicked prey
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789022996898
Uitgever: Bruna
Vuile handen
Op een bitterkoude ochtend in Minnesota stormen drie gemaskerde mannen een ziekenhuisapotheek binnen. Ze binden alle aanwezigen vast en halen de kasten leeg. Maar er gaat iets mis en een van de personeelsleden sterft. Eén vrouw kan de daders identificeren: Weather Karkinnen, chirurg en echtgenote van rechercheur Lucas Davenport.

De opdrachtgever van de mannen beseft dat een overval-met-doodslag betekent dat de politie koste wat kost zal proberen de daders te vinden. Besloten wordt om de vrouw te lokaliseren. Zij was de enige getuige. Nu moet ze dood.

Lucas Davenport, die algauw zelf op dit dossier zit, komt daarmee onder toenemende druk te staan om het brein achter de overval te ontdekken. Niet alleen vindt er inderdaad een aanslag op Weathers leven plaats, ook worden de dode lichamen van twee criminele motorbendeleden buiten de stad gevonden. Davenport vermoedt dat hun dood te maken heeft met de ziekenhuisoverval en dat zij door hun eigen medebendeleden zijn omgebracht, maar waarom?
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Storm prey
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789400501119
Ebook: 9789044964608
Uitgever: Bruna


Kille woede
Bij de sloop van een blok huizen in Minneapolis wordt een gruwelijke vondst gedaan: de lichamen van twee meisjes, in plastic gewikkeld. Het ziet ernaar uit dat ze er al een hele tijd hebben gelegen - en Lucas Davenport weet precies hoe lang.

In 1985 was Davenport nog een groentje bij de politie. Hij had de reputatie dat hij het niet zo nauw nam met de regels en stond bovendien bekend als een lokale sportheld en een rokkenjager. In dat jaar was hij onderdeel van de enorme politiemacht die op zoek was naar twee ontvoerde meisjes. Ze werden nooit gevonden, dood noch levend, en uiteindelijk werd de zaak - onopgelost - gesloten.

Nu de lichamen van de twee meisjes gevonden zijn, heeft Davenport de kans de zaak opnieuw onder de loep te nemen. Hoe meer hij te weten komt, hoe duidelijker het wordt dat niet slechts de lichamen van de meisjes werden begraven, maar ook de waarheid...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Buried prey
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789400503113
Ebook: 9789044970166
Uitgever: Bruna
Geschreven in bloed
Lucas Davenport heeft al veel gruwelijke zaken geleid. Maar dit is een van de ergste. In het kleine plaatsje Wayzata, Minnesota, is een heel gezin uitgemoord: vader, moeder, twee dochters en hun honden. Op de muur staat in bloed geschreven: Wekomen - zonder spatie.

De plaats delict roept bij Davenport associaties op met de vergeldingsacties die hij heeft gezien bij moorden van Mexicaanse drugsbendes. Maar Wayzata is een rijk dorp, de vader van het gezin runde een klein softwarebedrijfje en de vrouw hield zich wat bezig met de lokale politiek. Het lijkt gewoon niet te kloppen. Totdat de puzzelstukjes in elkaar beginnen te passen en Davenport in de duisterste nachtmerrie van zijn leven belandt.

Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Stolen prey
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789400504165
Ebook: 9789044971668
Uitgever: Bruna
Het schandaal
Een invloedrijke senator wordt betrapt met zeer belastend materiaal op zijn computer. De gouverneur gelooft echter in zijn onschuld, want de senator is veel te intelligent om zoiets te laten gebeuren. Het zaakje stinkt.

Het spoor van Lucas Davenports onderzoek leidt naar een politieke regelaar die van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, daarna - wat verontrustender is - naar de politie van Minneapolis zelf, en uiteindelijk - het meest beangstigende - naar een vrouw die zelfs Machiavelli nog een paar lesjes in manipulatie zou kunnen geven. Deze steenrijke erfgename heeft uitgesproken ideeën over hoe het er op de wereld aan toe zou moeten gaan, plus het geld, het meedogenloze karakter en de koelbloedigheid om dit te laten gebeuren

Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Silken Prey
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789400504233
Ebook: 9789044971699
Uitgever: Bruna
Galgenveld
Op een mooie zomeravond heeft Layton Carlson jr. uit Red Wing, Minnesota, eindelijk eens geluk. Hij heeft de perfecte plek gevonden om alleen te zijn met zijn vriendinnetje: een afgelegen boerderij midden tussen de maisvelden. Er is maar één probleem: de stank. Die is verschrikkelijk. Layton belt de lokale sheriff, en als die op onderzoek uitgaat vindt hij een lijk in een watertank. En nog een, en nog een...

Tegen de tijd dat Lucas Davenport ter plaatse is, heeft de politie vijftien lichamen gevonden. En het einde is nog niet in zicht. De slachtoffers blijken te zijn vermoord over een jarenlange periode. Elke zomer één moord, met de regelmaat van de klok. Hoe kon dit gebeuren zonder dat iemand het ooit merkte? Eén ding is zeker: de moordenaar woont vlakbij. Het is waarschijnlijk iemand die ze elke dag tegenkomen...

Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Field of prey
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789400506909
Ebook: 9789044974676
Uitgever: Bruna
Het kwaad
Ze worden trekkers genoemd. Ze reizen van de ene staat naar de andere, proberen wat geld te verdienen, maar plegen geen misdrijven. Ze reizen gewoon graag. En nu is iemand ze aan het vermoorden...

Lucas Davenports dochter Letty is tijdens de zomervakantie thuis van de universiteit, wanneer ze wordt gebeld door een vrouwelijke trekker die ze in San Francisco heeft leren kennen. De vrouw denkt dat iemand haar vrienden vermoordt, dat ze zelfs weet wie dat doet, en nu wordt haar reisvriend vermist. Ze is naar North Dakota gevlucht en weet zich geen raad.

Letty laat haar vriendin naar Minnesota komen en wil haar ophalen. Lucas vermoedt dat Letty wordt bespeeld, maar biedt desondanks aan om met haar mee te gaan. Als hij het verhaal van de vrouw echter heeft aangehoord, begint hij te geloven dat ze wellicht toch de waarheid spreekt. Hij moest eens weten...

In de daaropvolgende dagen wordt hij meegenomen op een odyssee door een subcultuur die volkomen nieuw voor hem is, een reis die niet alleen Letty en hemzelf in gevaar brengt, maar die misschien zelfs zijn hele leven zal veranderen...

Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Gathering prey
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789400507302
Ebook: 9789044975055
Uitgever: Bruna

Virgil Flowers

Het duister van de maan
Sinds Virgil Flowers voor het Bureau Misdaadbestrijding van Minnesota werkt heeft hij alleen maar met zware misdaden te maken gehad. Maar nog nooit met een zaak als deze...

In het stadje Bluestem, waar iedereen elkaar kent, brandt een afgelegen huis tot de grond toe af. Judd, de eigenaar, zit in het huis opgesloten en kan niet ontsnappen. Gaandeweg komt Virgil erachter dat er vele redenen zijn om Judd te haten. Jaren geleden heeft hij een groot aantal boeren tot bankroet gebracht, een enkeling pleegde hierom zelfs zelfmoord. En er doen vele geruchten de ronde, over affaires met getrouwde vrouwen en een buitenechtelijke dochter.

Waar het volgens Virgil op neerkomt, is dat je hard zult moeten zoeken om iemand te vinden die geen hekel had aan Judd.
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Dark of the moon
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022994573
Ebook: 9789044960549
Uitgever: Bruna
In het heetst van de nacht
Moordzaken-rechercheur Virgil Flowers dacht dat hij alles wel gezien had, dat niks hem meer kon verrassen. Hij had het mis. Wanneer hij tijdens een warme, broeierige nacht in Minnesota in bed ligt met een van zijn ex-vrouwen, gaat de telefoon. Het is zijn chef Lucas Davenport, die hem vertelt dat er een lijk is aangetroffen in Stillwater. Een lijk met twee kogels in het hoofd en een citroen in de mond. Precies hetzelfde als bij het lijk dat de week ervoor werd gevonden...

Hoe dieper Virgil Flowers in deze moordzaken duikt, hoe meer hij vreest dat de dader nog andere namen op zijn lijstje heeft staan. Maar alle sporen die hij volgt, leiden tot meer vragen en slapeloze nachten, in plaats van antwoorden. De enige oplossing die hij kan bedenken is er één waarvan hij hoopt dat die niet waar is...
Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Heat lightning
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022998717
Ebook: 9789044964578
Uitgever: Bruna
Troebel water
Als rechercheur Virgil Flowers meedoet aan een viswedstrijd in een afgelegen gebied in Minnesota, wordt hij gebeld door Lucas Davenport. Bij een nabijgelegen resort aan het meer is het lichaam van een vrouw gevonden, die van dichtbij lijkt te zijn neergeschoten tijdens het kajakken. Flowers wordt op de zaak gezet.

Het resort wordt voornamelijk bezocht door vrouwen die willen ontspannen, herstellen na een operatie of die hun hectische stadse leven tijdelijk willen verruilen voor de rust van de natuur. Maar naarmate Flowers dieper graaft, ontdekt hij dat het in het resort sluimert van jaloezie, chantage, hebzucht en angst. Hij komt erachter dat er een jaar eerder ook een moord is gepleegd, ogenschijnlijk zonder verband met de dood van de kajakster, en nu lijkt het erop dat een derde moord niet lang op zich zal laten wachten. Flowers kan alleen maar hopen dat hij op tijd is om die te voorkomen, want alles wijst erop dat hij het beoogde vierde slachtoffer is...

Schrijver: John Sandford
Oorspronkelijke titel: Rough country
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789400500549
Ebook: 9789044965933
Uitgever: Bruna