Boekenplank:
Kies

Boeken van Gavin Lyall


Overzicht

 • 1 minuut na middernacht - Midnight plus one
 • De achterkant van de hemel - The wrong side of the sky
 • Draaiboek voor een dictator - Shooting script
 • Geef de doden de schuld - Blame the dead
 • Het allergevaarlijkste spel - The most dangerous game
 • Judasland - Judas country
 • Venus met pistool - Venus with pistol

Dubbel uitgegeven titels

 • De lucht is vrij - zie De achterkant van de hemel
 • Het Jamaica-incident - zie Draaiboek voor een dictator
 • Middernacht plus één - zie 1 minuut na middernacht
 • Tylers oorlog - zie Majoor Maxim geheim agent

Harry Maxim

 1. Majoor Maxim geheim agent - The secret servant
 2. Een vreemd soort wapenbroeders - The conduct of Major Maxim
 3. De tweede man - The crocus list

gedetailleerd overzicht

Overzicht1 minuut na middernacht
Merlijn spreidde zijn handen uit. 'Je hoort zoveel over zulke mensen. Ik kan je er niet veel over vertellen, dat begrijp je wel - misschien kan hij zelf je wat meer vertellen, maar hij verliest een hoop geld als hij niet gauw in Liechtenstein is.'
 'De zwijgplicht van de advocaat, hè? Maar laten we even spijkers met koppen slaan. Ik haal Maganhard in Bretagne op, in een auto, en rijd hem naar Liechtenstein en zorg dat ik me onderweg de bandieten van het lijf houd. Heel eenvoudig. Alleen dit: waarom gaat hij niet per vliegtuig of per trein en vraagt hij onderweg geen bescherming van de Franse politie?'
 'O ja.' Hij knikte en keek een beetje somber. 'Er is natuurlijk nóg een probleem. Hij wordt door de Franse politie gezocht...'

Lewis Cane, een gesjochten Engelsman die in het Franse verzet heeft gezeten, gaat na vele jaren weer op het oorlogspad. Hij wordt bijgestaan door een lijfwacht, een Amerikaan met een onvoorzien 'probleem', dat tijdens de moordende rit door Frankrijk en Zwitserland iedereen fataal dreigt te worden.

De oorlogsdagen herleven in volle hevigheid, ook als Cane op een van zijn oude onderduikadressen Ginette weer ontmoet, de enige vrouw die ooit in zijn leven iets betekend heeft...


* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Middernacht plus één.

Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: Midnight plus one
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-218-2852-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De achterkant van de hemel
Jack Clay is piloot van een chartervliegtuig dat het eigendom is van een obscuur luchtvaartmaatschappijtje. Het toestel is oud en enigszins gammel, maar Clay - oud-oorlogsvlieger - is allang blij dat hij vliegen mag.
Als hij met motorpanne in Athene landt, krijgt Clay een lading aangeboden die zou bestaan uit 'materiaal voor olieboringen' dat naar Tripoli moet worden vervoerd. Clay weigert eerst, vermoedend dat de bevrachter probeert hem bij een wapensmokkel te betrekken. Maar dan krijgt hij een tip dat het om heel wat kostbaarder lading gaat en stemt hij toe.
En daarmee begint een opwindende jacht, met levensgevaarlijke vluchten boven de Afrikaanse woestijn, een praktisch onmogelijke landing op een Grieks eilandje en de huiveringwekkende vondst van een lang geleden neergestort toestel.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De lucht is vrij.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: The wrong side of the sky
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 90-218-3124-4
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Draaiboek voor een dictator
Keith Carr is oorlogsvlieger geweest, maar werkt - sinds hij zijn eigen vrachtvliegtuigje heeft - als zelfstandig charterpiloot in het Caribisch gebied. Als hij op een warme middag op weg is naar Portorico wordt hij totaal onverwacht in de lucht aangevallen door een paar straaljagers. Eenmaal veilig op de grond ontdekt hij dat de toestellen uit de Republica Libre komen.
Carrs wraakactie brengt hem in contact met de dictator van de Republica en diens louche vrienden. En binnen een week is hij betrokken in een revolutie die als een orkaan over het eiland raast.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titels Het Jamaica-incident & Incident op Jamaica.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: Shooting script
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-218-2953-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Geef de doden de schuld
"Ik sloop doodstil naar beneden. Toen ik halverwege de trap was, ging de deur open en een zee van licht waaierde over de vloer van de hal. Twee gedaanten, nauwelijks meer dan schaduwen, liepen achter het licht aan. Ik drukte me tegen de muur en hield mijn adem in. Het licht zwaaide besluiteloos rond, een vaag gemompel steeg naar me op. Toen flitste het licht de trap op, over me heen, verder weg en weer terug, het pinde me vast als een vlinder in een verzameling.
 Een ongelovige stem zei: 'Jezus, het is Card!'
 Een jongere stem zei jankend: 'Hij heeft een wapen!'
 Er glinsterde iets langs in het licht, de oudere stem schreeuwde: 'Niet schieten!' en toen wierp ik mezelf tegen de trapleuning. Een reusachtige dubbele explosie dreunde door het huis, de lucht om me heen suisde. Een roodgloeiende nagel ging kervend over mijn rug..."
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: Blame the dead
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 90-229-1547-6
Uitgever: Bruna
Het allergevaarlijkste spel
'Hij trachtte te glimlachen, en midden in die poging stierf hij.'
Beroepsvlieger Bill Carey heeft - net als zijn amfibievliegtuig, overigens - betere dagen gekend. Na allerlei omzwervingen is hij beland in Noord-Finland, vlakbij de Russische grens, waar hij aan de kost moet zien te komen door verkenningsvluchten uit te voeren voor een mijnbouwmaatschappij. En soms ook door losse karweitjes, zoals het vervoeren van fanatieke jagers naar de afgelegen bossen van Lapland.
Maar er gebeuren vreemde dingen rond de poolcirkel. Er wordt een man vermoord gevonden. Een ervaren piloot verongelukt op een onverklaarbare manier. De Finse veiligheidsdienst is koortsachtig op zoek naar gouden sovereigns. Waarom? En wie is de geheimzinnige figuur uit Bill Carey's eigen verleden die een rol in het geheel lijkt te spelen? En wat is eigenlijk dat allergevaarlijkste spel?
Op al die vragen komt een antwoord - onder het gebrul van vliegtuigmotoren en het knallen van schoten, in de dichte bossen van Lapland, waar het dichtstbijzijnde menselijke wezen kilometers weg kan zijn, of misschien staat te wachten achter de volgende boom.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: The most dangerous game
Eerste uitgave: 1963
ISBN/EAN: 90-218-2872-3
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Judasland
Toen Ken Cavitt werd gevraagd of hij en Roy Case eigenaars waren van een vliegmaatschappij, zei hij: 'Inderdaad. We weten alleen niet waar hij gebleven is.' Hij was helaas aan de verkeerde kant van de Jordaan gebleven, tijdens een wapensmokkelzaak. Daarom had Roy nu een champagnesmokkelvlucht naar Cyprus aangenomen, om in de buurt te zijn als Ken uit een Israëlische gevangenis kwam.
Op Cyprus ontmoet Roy een Weense archeoloog die wel eens zou kunnen weten waar zich het zwaard van Richard Leeuwenhart bevond; zijn dochter Mitzi: een weelderige New Yorkse wetenschapster, met als sterkste punt de middeleeuwen; een Israëlische 'agent' en een paar zakelijk geïnteresseerden uit Beiroet, van wie er een merkwaardig genoeg nieuwsgierig is naar de lading champagne.
Als ze weer compagnons zijn, zien Roy en Ken kans om de meeste zakenlieden, revolverhelden en politiemensen van zich af te schudden en ze vliegen met het vrouwelijk schoon achter het kostbare (miljoenen dollars) zwaard aan. Beiroet is hun eerste doel, daarna net op tijd terug op Cyprus voor nog meer moeilijkheden, en uiteindelijk in Jeruzalem via een van die klassieke vliegtochtbeschrijvingen die Gavin Lyall zo beroemd hebben gemaakt.
Maar de zorgeloze dagen van weleer kunnen niet eeuwig duren. Ze ontdekken dat het zwaard de oplossing is voor de problemen van teveel mensen, vooral in Judasland.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: Judas country
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-229-1747-9
Uitgever: Bruna
Venus met pistool
Bert Kemp, handelaar in antieke vuurwapens, heeft een avontuurlijk bijbaantje: kunstsmokkelaar. En als zodanig wordt hij ingehuurd door een miljonairsweduwe uit Nicaragua, die voor haar land een kunstcollectie bij elkaar aan het halen is. Kemps eigen methoden zijn niet altijd even officieel, maar de manier waarop de weduwe en haar gezelschap zaken doen, gaat hem toch iets te ver. Als hij na zijn eerste smokkelactie in Amsterdam aankomt, heeft hij bovendien aanwijzingen dat Dona Margarita's eigen vrienden haar bedriegen.
Na een aanslag op hemzelf, de moord op een collega en de vernieling van zijn dierbare smokkelkoffer, wordt de tocht langs Europese kunsthandels voor Bert Kemp een gevecht om te overleven. Bij elke stap die hij doet moet hij de anderen te slim af zijn. Tenslotte komt het in Wenen, waar de kunstkopers hun grote slag willen slaan, tot een gewelddadige confrontatie. En dan blijkt dat Kemps tegenstanders zowel zijn gevechtstactiek als zijn kennis van oude kunst hebben onderschat.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: Venus with pistol
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 90-218-2862-6
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Dubbel uitgegeven titelsDe lucht is vrij
Zie voor de beschrijving van dit boek: De achterkant van de hemel.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: zie De achterkant van de hemel
Eerste uitgave: 1961
Uitgever: Elsevier
Het Jamaica-incident
Zie voor de beschrijving van dit boek: Draaiboek voor een dictator.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: zie Draaiboek voor een dictator
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 90-229-1764-9
Uitgever: Bruna
Middernacht plus één
Zie voor de beschrijving van dit boek: 1 minuut na middernacht.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: zie 1 minuut na middernacht
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-229-1470-0
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Tylers oorlog
Zie voor de beschrijving van dit boek: Majoor Maxim geheim agent.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: zie Majoor Maxim geheim agent
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-218-2713-1
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Harry MaximMajoor Maxim geheim agent
In dit boek introduceert Gavin Lyall zijn hoofdpersoon Harry Maxim, veiligheidsofficier in Downing Street 10, de ambtswoning van de Engelse premier.
Harry moet zien te voorkomen dat professor Tyler, een belangrijke Engelse defensiespecialist uit de weg geruimd wordt. Niet alleen hebben buitenlandse geheime diensten belangstelling voor de prof, maar ook voor anderen is hij een vaak gekozen doelwit.
Aan Harry de taak de professor in leven te houden, en om door te dringen tot de zwarte bladzijden uit Tylers verleden die hij al zo lang en genadeloos verborgen heeft weten te houden.
* Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Tylers oorlog.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: The secret servant
Eerste uitgave: 1980
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Een vreemd soort wapenbroeders
Harry Maxim; zo te zien een hoge ambtenaar met een kantoor op Downing Street 10, in werkelijkheid een majoor van de speciale legerafdeling voor terroristenbestrijding. Een vakman, een vechter.
Officieel heeft Maxim niets te maken met het grootscheepse onderzoek dat de Britse Inlichtingendienst doet naar het onfrisse verleden van een opkomend Oost-Duitse politicus, maar als de jonge korporaal het slachtoffer dreigt te worden van de onmenselijkheid van het spionagevak, begint Maxim een privéoorlog tegen de bureaucraten.
En, zich een weg vechtend door het Londense havendistrict, onderhandelend met een Duitse prostituee, nauwelijks meer wetend wie zijn voor- of tegenstanders zijn, vindt Maxim de informatie waarnaar de inlichtingendienst zo koortsachtig zocht. En dan kan hij zijn eisen stellen...
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: The conduct of Major Maxim
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-218-3015-9
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De tweede man
Tijdens een begrafenisdienst in de Westminster Abby is ook de Amerikaanse president aanwezig. Hij wordt op een haar na getroffen door drie kogels uit een Russisch geweer. De schutter heeft meer pech: Harry Maxim heeft dienst.
Maar was de man, die bij deze actie omkomt, wel alleen? Of was er misschien een tweede man in de abdij? Whitehall weigert te accepteren dat hun veiligheidsmaatregelen zo ontoereikend waren dan Maxim besluit op eigen houtje uit te vinden of er een samenzwering schuilgaat achter de schietpartij en andere voorvallen die de hand van de KGB suggereren.
Hij sleept zijn oude mentor George Harbinger, die nu op defensie werkt, mee om te helpen bij een simpele inbraak - en wordt met twee plotselinge sterfgevallen geconfronteerd. Nu is er geen terug meer mogelijk. Doorgaan betekent de hulp inroepen van Agnes Algar van M15, nu in ballingschap in Washington, die de eerste verwijzing naar de geheimzinnige Krokuslijst ontdekt en die, met meer dan kameraadschappelijke gevoelens, Maxim traint voor een jacht die van Amerika naar het verste uiteinde van de Berlijnse muur leidt.
Schrijver: Gavin Lyall
Oorspronkelijke titel: The crocus list
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 90-218-3691-2
Uitgever: Luitingh-Sijthoff