Boekenplank:
Kies

Boeken van Boris Akoenin

Meer over Boris Akoenin

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Boris Akoenin


Overzicht

 • Sprookjes voor idioten - Skazki dlja idiotov

Erast Fandorin

 1. Fandorin - Azazelj
 2. Turks gambiet - Toeretskij gambit
 3. Leviathan - Leviathan
 4. De dood van Achilles - Smertj Achillesa
 5. Bijzondere opdrachten - Osobye poroetsjenija
 6. Staatsraad - Statskij sovetnik
 7. De kroning - Koronatsia

Nicholas Fandorin

 1. Dubbelschat - Altyn-tolobas
 2. Vrij lezen - Vneklassnoje tsjtenie

Zuster Pelagia

 1. De witte buldog - Pelagia i belyi buldog
 2. De zwarte monnik - Pelagija i chornyi monkh
 3. De rode haan - Pelagia i krasnyj petuch
Nicholas Fandorin

gedetailleerd overzicht

OverzichtSprookjes voor idioten
Moderne verhalen voor mensen die alles geloven, idioten dus. De auteur van de reeks Avonturen van Erast Fandorin schonk Douane deze bundel verhalen waarin Rusland op het breukvlak van twee eeuwen wordt doorgelicht. Met hilarisch Engels voorwoord van de schrijver op het omslag: 'Dear Dutch reader...'
Wie kent niet de Avonturen van Erast Fandorin, de reeks historische literaire thrillers die bij De Geus verschijnt? In deze sprookjes houdt Akoenin huis in het Russische heden.
In zeven verhalen worden de mores van zijn tijd verdedigd en gerechtvaardigd. Als u ze gelooft, bent u gek. Dan gelooft u in sprookjes, hele akelige sprookjes. Met een korte, in het Engels gestelde introductie van de schrijver aan zijn dear Dutch reader, op het omslag.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Skazki dlja idiotov
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-808804-4-2
Uitgever: Douane

Erast FandorinFandorin
In een Moskous park, anno 1876, pleegt een jonge student op een curieuze manier zelfmoord. Hij stapt op een knap meisje af en vraagt of hij haar op de wang mag kussen. 'Staat u mij toe op uw onschuldig aangezicht een nog onschuldiger, volmaakt broederlijke kus te drukken! Eén enkele kus, anders sla ik terstond de hand aan mezelf!' Als het meisje nee zegt, schiet hij zich door het hoofd.
Erast Petrovitsj Fandorin werkt sinds kort als ambtenaar op een politiebureau. Hij krijgt de opdracht wat schrijfwerk te doen voor de zaak van de zelfmoordenaar. Routinewerk, zo lijkt het.
Maar al snel bemachtigt Fandorin interessante informatie. De student blijkt zeer rijk: na de dood van zijn vader, een machtige industrieel, heeft hij het gehele vermogen geërfd. Waarom dan deze zelfmoord?
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Azazelj
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-445-0048-1
Uitgever: De Geus
Turks gambiet
Erast Fandorin, die zijn speurderstalent inmiddels heeft bewezen, moet een Turkse spion ontmaskeren. Terwijl Rusland in conflict is met het Osmaanse Rijk, brengt de mooie Varja, een feministe avant-la-lettre, een bezoek aan het Russische legerkamp, waar ook een aantal journalisten zijn ondergebracht. Haar verloofde werkt er op de coderingsafdeling.
Op de dag dat Varja arriveert, wordt een belangrijke geheime militaire order op mysterieuze wijze veranderd. De vervalsing leidt tot strategische winst voor de Turken. Wie kan het bericht hebben vervalst? Varja's verloofde lijkt de dader, maar Fandorin gelooft daar niets van.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Toeretskij gambit
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-445-0065-1
Uitgever: De Geus
Leviathan
In Parijs is een gruwelijke meervoudige moord gepleegd. De beroemde India-expert lord Littleby is, samen met zijn negen man sterke huispersoneel, om het leven gebracht.
Op de plaats van het misdrijf is een speldje van rederij JAP aangetroffen. Aanleiding voor commissaris Gauche om aan boord van de Leviathan alle passagiers die geen speldje dragen bijeen te roepen.
Onder hen is ook de Russische politie-inspecteur Erast Fandorin. Al snel wordt op Fandorins speurzin een beroep gedaan als ook op zee de moordenaar weer toeslaat.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Leviathan
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-445-0066-X
Uitgever: De Geus
De dood van Achilles
Erast Fandorin is teruggekeerd uit Japan en verblijft met zijn knecht Masa in een Moskous hotel. In dit hotel wordt de held van de Russisch-Turkse oorlog dood in zijn kamer aangetroffen. Deze generaal Michail Sobolev was in het bezit van een aktetas met een miljoen roebel waarmee een staatsgreep moest worden gefinancierd. Onnodig te zeggen dat de tas spoorloos is.
In een wirwar van intriges in het staatsapparaat en de onderwereld moet Fandorin op zoek naar de moordenaar. En ook nog eens zijn eigen vege lijf zien te redden.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Smertj Achillesa
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-445-0067-8
Uitgever: De Geus
Bijzondere opdrachten
Twee in één: in Bijzondere opdrachten vervolgt Boris Akoenin de avonturen van de negentiende-eeuwse inspecteur Erast Fandorin in twee korte misdaadromans.
In Schoppenboer moet Fandorin het meesterbrein achter een oplichtersbende ontmaskeren. Enkele leden van deze bende lijken gerespecteerde Moskouse burgers.
In Decorateur krijgt Fandorin opdracht Moskou te ontdoen van een krankzinnige seriemoordenaar die zijn moorden 'decoratieve meesterwerken' pleegt te noemen. Fandorin: `Ik ben bang dat Jack the Ripper naar Moskou is verhuisd.'
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Osobye poroetsjenija
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-445-0068-6
Uitgever: De Geus


Staatsraad
Eind negentiende eeuw wordt Rusland geteisterd door bommenwerpende anarchisten. Het wekt daarom geen verbazing dat inspecteur Erast Fandorin te maken krijgt met een politieke moord.
Hij wordt zelfs persoonlijk beschuldigd van de moordaanslag op de nieuwe gouverneur-generaal van Sint-Petersburg. Fandorin moet niet alleen zijn eigen onschuld bewijzen, maar ook de echte dader pakken en diens opdrachtgever ontmaskeren.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Statskij sovetnik
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-445-0070-8
Uitgever: De Geus
De kroning
Vlak voor de kroning van de tsaar wordt diens neefje ontvoerd door ene doctor Lind. Als losgeld eist Lind een kroonjuweel, de Orlov, een pronkstuk dat in 1773 voor Catherina de Grote in Amsterdam is gekocht. Omdat een adequate reactie uitblijft, stuurt Lind alvast een vinger van het neefje om zijn eis kracht bij te zetten.
De uitwisseling van neefje en kroonjuweel moet plaatsvinden op de dag van de kroning. Een enorm schandaal zal het gevolg zijn, vanwege de vele buitenlandse gasten. Fandorin moet het dreigende gezichtsverlies van de Romanovs voorkomen, maar wordt zelf ook niet helemaal vertrouwd.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Koronatsia
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 90-445-0071-6
Uitgever: De Geus

Nicholas FandorinDubbelschat
Historicus Nicholas Fandorin, kleinzoon van de legendarische inspecteur Erast Fandorin, is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. Het Rusland van zijn voorvaderen kent hij niet - hij is immers geboren in Engeland. Het 'nieuwe' Rusland zal hij spoedig leren kennen.
Nicholas bezit de linkerhelft van het testament van Cornelius van Dorn, zeventiende-eeuwse stamvader van de Russische Fandorins. Als hij daarover in een historisch vakblad publiceert, krijgt hij van een Russische collega bericht dat diens instituut de rechterhelft heeft.
Zodoende reist Nicholas naar Rusland om met het volledige testament in de hand op zoek te gaan naar de juwelensschat van Iwan de Verschrikkelijke. Zal hij het werk voltooien dat zijn voorvader Cornelius van Dorn ooit begon?
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Altyn-tolobas
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-445-0155-0
Uitgever: De Geus
Vrij lezen
Nicholas Fandorin runt een adviesbureau in Moskou. Op een dag vertelt een potentiële klant over een vrouw die voor een ziekte alleen in Zwitserland kan worden behandeld. Daarvoor is minstens een miljoen dollar nodig - geld dat er niet is. Bij zijn vertrek wordt de man in het trappenhuis vermoord...
Daarmee belandt Fandorin in een meedogenloos schaakspel tussen twee Moskouse zakenlieden die elkaars doodsvijanden zijn. Precies zoals twee eeuwen eerder de kleine Mitja Karpov werd belaagd door nietsontziende lieden die streden om de troon van de afgetakelde tsarina Catharina de Grote.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Vneklassnoje tsjtenie
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-445-0156-9
Uitgever: De Geus

Zuster PelagiaDe witte buldog
Een uitermate dynamische vrouw is zuster Pelagia, een non met veel talenten. Van tijd tot tijd wordt er een beroep op haar gedaan om ingewikkelde mysteries op te lossen in de haastige werkelijkheid buiten het klooster.
In De witte buldog moet Pelagia - in opdracht van haar 'baas' bisschop Mitrofani - erachter zien te komen wie de drie witte buldoggen van een plaatselijke aristocratische familie heeft vergiftigd. En vooral: met welk motief? Het ziet ernaar uit dat de moord op de buldoggen als een waarschuwing bedoeld is.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Pelagia i belyi buldog
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-445-0315-9
Uitgever: De Geus
De zwarte monnik
In De Zwarte Monnik leidt het moordonderzoek zuster Pelagia naar een voor haar bekend terrein: een bezinningsklooster gesitueerd bij een afgelegen meer. In het omringende woud wonen slechts drie monniken die bovendien volledige stilte moeten betrachten. Zij kunnen dus geen helderheid verschaffen in het mysterie van de moorden die in het klooster plaatsvinden of over de geruchten over de zwarte monnik die dood en waanzin veroorzaakt.
Wanneer politiechef Lagrange dicht bij de oplossing komt, loopt hij in een dodelijke val en beneemt zichzelf ogenschijnlijk het leven. Daarop wordt de hulp van Pelagia ingeroepen en zij ontdekt dat het mysterie verrassend dicht bij het moderne leven staat.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Pelagija i chornyi monkh
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 978-90-445-0313-5
Uitgever: De Geus
De rode haan
Voor bisschop Mitrofani is zuster Pelagia onmisbaar als slimme en charmante gezelschapsdame en daarom begeleidt ze hem op een bootreis van Moskou naar Tsaritsyn, het huidige Volgograd. Al snel stelt hun misdaadexpertise hen voor een nieuwe uitdaging: een passagier wordt 's nachts in zijn hut overvallen en om het leven gebracht.
Het slachtoffer is de leider van een groep tot het jodendom bekeerde christenen die op weg zijn naar Jeruzalem. Deze man had niet alleen de reiskas in zijn beheer, hij werd door de groep ook als hun 'messias' vereerd. Niemand op de boot kent zijn echte naam en zijn herkomst.
Een hoge ambtenaar van het Russische ministerie van Justitie denkt de geboorteplaats en identiteit van de 'messias' algauw gevonden te hebben, maar de nieuwsgierige Pelagia is er niet gerust op. Zij zet op eigen houtje het onderzoek voort, tot de moordenaar het op haar gemunt heeft en zij moet vluchten, helemaal naar Jeruzalem.
Schrijver: Boris Akoenin
Oorspronkelijke titel: Pelagia i krasnyj petuch
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 978-90-445-0314-2
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers