Boekenplank:
Kies

Boeken van Alfred Birney

Het oeuvre van de in Den Haag geboren schrijver Alfred Birney bestaat uit romans, novellen, verhalen en essays waarin zijn Nederlands-Indische achtergrond een centrale plaats inneemt.

Meer over Alfred Birney

Genre: Roman

Geboren: 1951

Website: https://www.alfredbirney.com/

Overzicht
 • De fenomenale meerval
 • De onschuld van een vis
 • De tolk van Java
 • Fantasia
 • Radio Monte Carlo
 • Vogels rond een vrouw
Diversen
 • Indische gezichten
 • Oost-Indische inkt
Non-Fictie
 • De dubieuzen
Non-Fictie

Gedetaileerd overzicht

Overzicht

De fenomenale meerval

In ruim dertig jaar schrijverschap onthaalde Alfred Birney, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2017, zijn lezers op tientallen prachtige verhalen. Een selectie van de meest fascinerende zijn deels herzien en bijeengebracht in deze bundel.

De geheimzinnige meerval duikt in een groot aantal vertellingen op en symboliseert het verlangen naar liefde en het raadsel van de onbereikbare vrouw. Een andere inspiratiebron is het Indische verleden, dat onlosmakelijk verbonden is met het leven van de auteur.

‘Wat een geweldige schrijver’, zei Adriaan van Dis over Alfred Birney. Dat daar geen woord van gelogen is, bewijst deze bundel.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 2018
ISBN: 9789044540079
Uitgever: De Geus
De onschuld van een vis

In De onschuld van een vis voert Alfred Birney opnieuw de Indische vader op, ditmaal niet als slachtoffer van een complex koloniaal verleden, maar als schuldige aan de verwoesting van zijn gezin. Eén van zijn zonen, Edu, wordt door zijn moeder op het verlaten huis afgestuurd wanneer de vader niet meer terugkeert van een reis naar zijn geboortegrond in Indonesië. De man is vermist; is hij dood?

Zodra de verloren zoon het huis van zijn vader betreedt wordt hij met beladen voorwerpen uit zijn jeugd geconfronteerd. Ze roepen herinneringen op aan de man die na de onafhankelijkheidsstrijd in Indië naar Nederland kwam en ook daar het vechten niet kon laten: hij zette er een sportschool op en behandelde de leden van zijn gezin als de gevangenen die hij vroeger voor de Nederlanders in Indië verhoorde. Zijn vissen had hij echter lief. Wanneer de zoon het aquarium uit zijn jeugd ontdekt, beginnen zijn herinneringen obsessieve vormen aan te nemen.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 1995
ISBN: 90-254-1242-4
Uitgever: Contact
De tolk van Java

Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt.

Jarenlang zal hij zijn ouders achtervolgen met vragen over de oorlog, die ook hij als een zware last met zich meedraagt. Hun verhalen zijn spannend, hilarisch, gruwelijk, treurig en rauw. Hun onderlinge verhouding is afwijkend: ze zijn eerder tot elkaar veroordeeld dan dat ze een liefhebbende band hebben, met de herinnering als hun gezamenlijke vijand.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 2016
ISBN: 9789044538502
Uitgever: De Geus
Fantasia

De verhalen in Fantasia raken elkaar op het terrein van de seksualiteit, maar verder zijn ze geweldig gevarieerd. Birney kiest thema's die ook in zijn romans voorkomen, zoals eenzaamheid, jaloezie en geweld. In prachtige taal beschrijft hij een wereld die soms lieflijk is en dan weer ijzingwekkend kil en leeg.

Tot dusver publiceerde Birney louter romans. Fantasia is zijn eerste verhalenbundel. Een aantal verhalen verscheen eerder in tijdschriften, kranten en gelegenheidsuitgaven.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 1999
ISBN: 9789025497415
Uitgever: Contact
Radio Monte Carlo

Michael voelt zich een verdwaalde reiziger in het turbulente leven van zijn ouders: een matige muzikant en een variétédanseres. De radio, met zenders die namen hebben als exotische oorden, voert de jongen mee naar een andere wereld. Maar zijn dromen slaan elke keer weer kapot op de harde werkelijkheid.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 2018
ISBN: 9789044540840
Uitgever: De Geus
Vogels rond een vrouw

Vogels rond een vrouw zou een modern Indisch spookverhaal genoemd kunnen worden. Alan Noland, oudste telg uit een Indisch gezin raakt als kind onder de indruk van het portret van zijn grootmoeder, van wie een duistere magische werking lijkt uit te gaan. Tijdens zijn volwassenwording treedt gaandeweg een positieve fascinatie op voor deze Chinese vrouw. Hij gaat op zoek naar haar achtergrond en bezoekt haar graf op Java.

Dwars door het verhaal loopt de dominante lijn van de vader, die met zijn onverwerkt oorlogsverleden tussen kleinzoon en grootmoeder in staat. Zo krijgt de speurtocht een tweevoudig karakter: hij leidt steeds terug naar de vader. Of is hij drievoudig en leidt hij uiteindelijk terug naar de zoeker?

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 1991
ISBN: 90-6265-326-X
Uitgever: In de Knipscheer

Diversen

Indische gezichten

Indische gezichten bevat:

 1. Vogels rond een vrouw
 2. De onschuld van een vis

Indische gezichten verenigt Alfred Birneys Indische romans Vogels rond een vrouw en De onschuld van een vis in één band. Beide boeken geven een onvergetelijk beeld van de Indische vader, inmiddels een klassieke figuur in de Nederlandse literatuur. In het eerste boek wordt hij geschetst als slachtoffer van de oorlog in het voormalige Nederlands-Indië, in het tweede boek als schuldige aan zijn eigen oorlogsverleden en de nawerking in zijn huwelijk en op zijn kinderen.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 2001
ISBN: 9789062654796
Uitgever: In de Knipscheer
Oost-Indische inkt

Aan het begin van de zeventiende eeuw zetten de Hollanders voet aan wal in de Oost en gaan een verbintenis aan met de bewoners van de gondel van smaragd. Deze verbintenis was blijvend, zo bleek aan de enorme rijkdom aan literaire verhalen waarin 'Ons Indië' een rol speelt.

Deze monumentale bloemlezing, samengesteld door Alfred Birney, geeft een leven beeld van de Indische tak van de Nederlandse letteren. Van tempo doeloe tot en met 'politionele acties': Indië is een hoofdstuk van onze geschiedenis en onze literatuur.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 1998
ISBN: 9789025432492
Uitgever: Contact

Non-Fictie

De dubieuzen

Nadat Alfred Birney in 1998 zijn veelbesproken bloemlezing Oost-Indische inkt; 400 jaar Indië in de Nederlandse letteren had gepubliceerd, dook de schrijver nog dieper in de boeken. Dat resulteerde in Yournael van Cyberney waarin hij onder meer de maakbaarheid van de literaire canon onder de loep neemt.

Nu brengt hij in De dubieuzen enkele opzienbarende boeken van vergeten schrijvers onder de aandacht. Het multiculturele leven in het voormalige Nederlands-Indië wordt daarin heel anders beschreven dan in boeken van beroemde schrijvers als Couperus en Multatuli.

In dit diepgravend maar levendig geschreven essay over onze koloniale literatuur worden opvallende en verrassende parallellen met ons huidige anti-multiculturele klimaat getrokken, waarin racisme, vreemdelingenhaat en religieuze uitingen tegenstellingen uitlokken en leiden tot fel debat.

Schrijver: Alfred Birney
Eerste uitgave: 2012
ISBN: 9789062656950
Uitgever: In de Knipscheer