Boekenplank:
Kies
  • Home
  • Blog
  • Spionageschrijver John le Carré overleden

Spionageschrijver John le Carré overleden

Spionageschrijver John le Carré overleden

De Britse spionageschrijver John le Carré is zaterdagavond overleden. Le Carré werd 89 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed aan een longontsteking, maakte zijn agent bekend.

Le Carré was zelf actief in West-Duitsland voor de Britse geheime dienst. Zijn carrière als spion kwam in 1964 ten einde toen de Britse dubbelspion Kim Philby hem en een groot aantal andere geheim agenten in een geruchtmakende zaak verraadde aan de Russische geheime dienst KGB.

Le Carré bleef tot op hoge leeftijd schrijven. Hij debuteerde in 1961 met Telefoon voor de dode, waarin hij zijn beroemdste personage George Smiley introduceerde. Die zou nog in verschillende titels terugkeren. Hij moest een pseudoniem kiezen omdat hij officieel diplomaat was, en die mochten onder hun eigen naam geen boeken publiceren.

Vorig jaar bracht Le Carré zijn laatste boek uit: Spion buiten dienst. Wereldwijd zijn meer dan 60 miljoen boeken van zijn hand verkocht.

Een van zijn grootste successen was Spion aan de muur (1964). Dat boek, dat hij naar eigen zeggen schreef uit verveling in zijn jaren op de Britse ambassade in Bonn, ging meer dan twintig miljoen keer over de toonbank. In de verfilming speelde Richard Burton de hoofdrol.

John le Carré heeft naam gemaakt met boeken die zich afspelen in de Koude Oorlog, maar in latere jaren vatte hij ook andere thema's op, zoals de internationale wapenhandel, de farmaceutische industrie en de strijd tegen het terrorisme.


Reacties

Geen reacties nog
 

Reactie