Boekenplank:
Kies
 • Home
 • H
 • Astrid Harrewijn

Boeken van Astrid Harrewijn

Astrid Harrewijn heeft rechten gestudeerd en werkte daarna als vertaalster. In 2006 deed ze mee aan de Jill Mansell schrijfwedstrijd, georganiseerd door het tijdschrift Flair en uitgeverij Sijthoff. Uit meer dan honderd inzendingen werd haar manuscript Ja kun je krijgen uitgekozen als de beste en leukste roman. Sindsdien zijn meerdere romans van haar uitgegeven. Harrewijn heeft een onmiskenbaar eigen stijl en schrijft met humor over de valkuilen van het dagelijks bestaan.

Meer over Astrid Harrewijn

Genre: Roman

Geboren: 1963

Geboorteland: Nederland

Website: Astrid Harrewijn


Overzicht

 • De stroopwafelshop
 • In zeven sloten
 • Ja kun je krijgen
 • Luchtkussen
 • Prinses in de polder

De Eerste

 1. De eerste zin
 2. De eerste stap
 3. De eerste keer

Didi, Lein & Iris

 1. Miss Communicatie
 2. Miss Match
 3. Miss Verstand

Noor, Joost & Kiki

 1. Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)
 2. Daar heb je vrienden voor
 3. Vrienden voor het leven

Onder de Franse Zon

 1. Un
 2. Deux
 3. Trois
Onder de Franse Zon

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe stroopwafelshop

Suze vertrekt in een opwelling naar New York om de grootste uitdaging van haar leven aan te gaan...

De ouders, vriend en beste vriendin van Suze nemen het haar niet in dank af als ze spontaan ja zegt tegen een bizarre uitdaging. Samen met nog twee vrienden uit haar studententijd doet ze mee aan een wedstrijd van de Stroopwafelfabriek: wie maakt in één jaar de meeste winst met een koffietentje waar de stroopwafels vers worden gebakken? De hoofdprijs is honderdduizend euro, de verliezers zijn slechts een ervaring rijker. Suze gaat het in New York proberen, haar vrienden gaan naar respectievelijk Rome en Parijs.

Nog voordat ze in het vliegtuig stapt heeft Suze al spijt van deze ondoordachte actie, en als ze door een taxichauffeur in het upcoming maar nog behoorlijk criminele Bushwick, Brooklyn, wordt afgezet, zakt de moed haar al helemaal in de schoenen.

Suze heeft haar leven tot nu toe beschouwd als een fijn verblijf in de ballenbak, maar het leven in Bushwick is rauw, eenzaam en vol heimwee. Gelukkig krijgt ze hulp van vier Mexicanen die haar koffietentje verbouwen, wordt ze gesteund door de kleurrijke buurtbewoners die dagelijks hun kopje koffie drinken aan de bewonerstafel, en vindt ze troost bij haar oppashond. Maar is dat genoeg om de hoofdprijs te winnen?

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789022587225
Ebook: 9789402314144
Uitgever: Boekerij
In zeven sloten

In een vlaag van verstandsverbijstering deelt Christel aan haar nieuwe baas van reclamebureau P&R mee dat ze op sabbatical gaat. Maar ze vertrekt niet op wereldreis, ze gaat naar... Friesland. En ze heeft geen flauw idee wat ze dat halfjaar moet gaan doen!

Christel is hip, ze is snel, en plotseling zit ze op het platteland, zonder haar vriendinnen en eigenlijk wel heel erg op zoek naar die ene Ware. Maar vindt ze die tijdens haar doldwaze wereldreis?

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789021800769
Ebook: 9789402313000
Uitgever: Boekerij
Ja kun je krijgen

Opgevoerde rollators, verdacht riante vooruitzichten, lachwekkende bazen, bommeldingen: in het leven van Anne de Bree gebeuren de gekste dingen. Ze is begin dertig, heeft een grote vriendinnenkring en een boeiend liefdesleven, maar de hoofdmoot van haar drukke bestaan is haar werk op een advocatenkantoor in Amsterdam.

Als een oude vriendin haar naam leent om een boek te publiceren, neemt Annes leven een hilarische wending.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789024558902
Ebook: 9789402313017
Uitgever: Boekerij
Luchtkussen

Als een vriendin haar wijst op een vacature bij het hippe Gooise bedrijf Personal Whatever, grijpt Lieke deze kans met beide handen aan. Niet dat ze veel keus heeft. Gescheiden, zonder geld maar mét puberdochter staat het water haar tot de lippen.

Als haar dementerende moeder vervolgens bij haar intrekt, de Prada-parade bij Personal Whatever vol valkuilen blijkt te zitten en het bedrijf aan de rand van de financiële afgrond verkeert, is de chaos compleet.

Gelukkig zijn er nog de nieuwe buurman én Liekes bijzondere talent om altijd te lachen als de situatie eigenlijk om een stortvloed van tranen vraagt.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789021806976
Ebook: 9789402312997
Uitgever: Boekerij
Prinses in de polder

Sara Janszen is een wereldverbeteraar: ze reist de hele wereld over voor ontwikkelingsprojecten. Als ze voor een korte tussenstop in Nederland is, blijkt het thuis een grote chaos: het huwelijk van haar ouders staat op springen en Sara's jongere zus, die topmodel in Parijs is, zit in de problemen. Zelf zit Sara nog met haar hoofd bij de leuke fotograaf, Sander, die ze in het vliegtuig heeft ontmoet.

Sara brengt haar vader, die nog geen ei kan bakken, onder in een pension en vertrekt halsoverkop naar Parijs om haar zus te redden. Daar komt ze bij toeval een man tegen die verdacht veel lijkt op Sander. Zijn hij en deze playboy werkelijk dezelfde persoon?

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021803357
Ebook: 9789402312980
Uitgever: Boekerij

De EersteDe eerste zin

Elkie, nog net geen dertig, heeft maar één droom. Ze wil bibliothecaris worden en de mooiste bibliotheken van de wereld bezoeken. Als die droom in duigen valt, gaat ze op dwingend advies van haar familie naar een vriend van haar vader die in Florida een sportschool heeft. Het wordt namelijk tijd dat Elkie gaat nadenken over haar leven; hoe nu verder?

Maar Elkie zou Elkie niet zijn als in Florida alles compleet anders loopt. Een serie misverstanden maakt haar verblijf tot een rollercoaster aan toestanden. Gelukkig weet ze zich gesteund door de voornamelijk bejaarde clientèle van de sportschool en haar vriendinnen Soda en Milou met wie ze een bijzonder verbond heeft gesloten om elkaar nooit meer uit het oog te verliezen.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9781774537886
Uitgever: Kobo Originals
De eerste stap

Milou heeft haar leven weer redelijk op orde na haar scheiding van Pepijn, maar heeft nog wel een diepgewortelde kinderwens. Als ze voor haar baan als docent diëtiek een collega moet vervangen, wordt ze als stagebegeleider uitgezonden naar het buitenland. Daar komt het gemak waarmee ze uit balans gebracht kan worden al snel aan het licht.

Hoewel ze haar angst voor spinnen, slangen en links rijden weet te overwinnen, gooit uiteindelijk een handelaar in dieetbladeren alsnog roet in het eten. Terwijl de stagiaires de tijd van hun leven hebben, probeert Milou nieuwe stappen te zetten en bedenkt ze een plan om in haar eentje een kind te krijgen. De vraag is alleen: wie kan je vertrouwen?

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9781774537893
Uitgever: Kobo Originals
De eerste keer

Welke keuzes moet je maken als van de ene op de andere dag je leven in elkaar stort, en je jezelf uit het oog dreigt te verliezen?

Het overkomt Soda. Wanneer ze in twee dagen tijd haar relatie én haar baan bij een gerenommeerd architectenbureau op de klippen ziet lopen, besluit ze te gaan werken voor het Noorse bedrijf Think Big. Ze stort zich, als architecte die dol is op de stad, op het ontwerpen van tiny houses midden in de natuur.

Soda trekt alles uit de kast om weer haar oude vertrouwde, stoere en vooral grappige zelf te worden. Als ze vlak voor Kerst wordt gevraagd naar Canada te vliegen voor een meeting met een belangrijke investeerder, komt ze erachter dat als je jezelf en het leven weer wilt omarmen er meer nodig is dan slechts het omzetten van een knop... Maar gelukkig is er altijd nog de eerste van de maand!

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2022
Ebook: 9781774537909
Uitgever: Kobo Originals

Didi, Lein & IrisMiss Communicatie

Journaliste Didi werkt aan een artikel over Twitter, dé kans om zich te bewijzen bij haar hoofdredacteur. Wanneer ze ontdekt dat twee meiden opeens zijn verdwenen uit alle sociale netwerken, ruikt ze een primeur. Voor research gaat ze met haar huisgenoten Lein en Iris naar een Twitter-party in Noordwijk - tegelijk het perfecte excuus om een ouderwets feestje te bouwen.

Op de dansvloer loopt Didi de knappe Joep tegen het lijf en ze is op slag verliefd. Maar klopt alles wel aan Joep? Terwijl haar vriendinnen toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven, stort Didi zich op haar artikel en ontdekt de schokkende waarheid.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789022585672
Ebook: 9789402312904
Uitgever: Boekerij
Miss Match

Twaalf ambachten, dertien ongelukken: dat is Lein. Maar als ze voor zichzelf begint met een afslankproduct wordt dat een groot succes. Ze verhuist naar het hippe Amsterdam-Zuid en raakt bevriend met haar chaotische expatbuurvrouw. En dan is er nog Jonas, Leins assistent en rots in de branding, die maar één ding wil: een kind, samen met zijn vriend Bert.

Terwijl Lein de wereld verovert, komt haar bedrijf in gevaar door vals spel. En wat moet Lein met Matthijs: de enorm aantrekkelijke China-deskundige die niet van zakenvrouwen houdt?

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789022585689
Ebook: 9789402312911
Uitgever: Boekerij
Miss Verstand

Alles lijkt kinderpsychologe Iris voor de wind te gaan. Het leven knipoogt vrolijk naar haar. Ze heeft een nieuwe praktijkruimte in Den Haag, een sociaal leven met leuke vrienden en dan wordt ze ook nog eens gevraagd als deskundige in een televisieprogramma.

Maar als Iris een groot familiegeheim ontdekt, gaat alles wankelen. Ellende kruist haar pad. Iris lijkt zich er dapper doorheen te slaan, maar als ze ook met de liefde de degens moet kruisen, kan ze niet zonder de hulp van haar beste vriendinnen Didi en Lein.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789022585696
Ebook: 9789402312928
Uitgever: Boekerij

Noor, Joost & KikiDrie vrienden, een huis (en een klusjesman)

Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend.

Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum.

Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022585887
Ebook: 9789402305692
Uitgever: Boekerij
Daar heb je vrienden voor

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten - wie weet volgt de rest dan vanzelf?

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig...

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789022580677
Ebook: 9789402306170
Uitgever: Boekerij
Vrienden voor het leven

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt.

Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen...

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789022574447
Ebook: 9789402309058
Uitgever: Boekerij

Onder de Franse ZonUn

Emma heeft haar leven goed op orde. Ze heeft een goede baan op de educatieve afdeling van een groot museum en samen met haar man, de succesvolle architect Ben, heeft ze twee kinderen.

Maar wanneer haar huwelijk begint te wankelen, haar zoon achterblijft op school en er op haar werk merkwaardige dingen gebeuren, voelt Emma hoe dit zorgvuldig opgebouwde leventje in een razend tempo als zand door haar vingers dreigt weg te glijden. En dan ligt er opeens een brief van een Franse notaris op de deurmat.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2021
Ebook: 9781774533796
Uitgever: Kobo Originals
Deux

Met haar kinderen op de achterbank van haar stokoude Volvo vertrekt Emma naar Frankrijk om de zomervakantie te combineren met een bezoek aan de notaris. Maar als ze na de nodige omleidingen en kampeertrauma’s eindelijk op haar bestemming aankomt, wordt ze verrast door een wel heel bijzondere erfenis van ene tante Agatha.

Wanneer Ben vervolgens laat weten niet verder te willen met Emma ziet ze zich gedwongen een ingrijpende beslissing te nemen, die haar toch al onrustige leven nog verder op zijn kop zet.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2021
Ebook: 9781774533819
Uitgever: Kobo Originals
Trois

De voorwaarden van de erfenis hebben grote gevolgen, ook voor Emma’s kinderen die zichtbaar moeite hebben met de veranderingen. En wat betekenen toch al die boodschappen die tante Agatha heeft achtergelaten?

Emma stort zich vol goede moed in het Franse leven en haar wekelijkse uurtje Franse les. Maar dan treedt de winter in, slaat de eenzaamheid toe en blijkt de enige persoon die ze vertrouwde zich anders te hebben voorgedaan. Emma is ervan overtuigd dat ze het niet gaat redden onder de Franse zon, maar dan is daar die allesbepalende laatste boodschap van tante Agatha.

Schrijver: Astrid Harrewijn
Eerste uitgave: 2021
Ebook: 9781774533833
Uitgever: Kobo Originals

Gerelateerde schrijvers