Boekenplank:
Kies

Boeken van Mark Helprin

Mark Helprin (Manhattan, New York, VS) is afgestudeerd aan Harvard University, Harvard's Graduate School of Arts and Sciences, Princeton University en Magdalen College, University of Oxford. Hij is van Joodse afkomst en heeft gediend bij de Israëlische infanterie en luchtmacht. Helprin woont met zijn gezin op een grote boerderij in Earlysville, Virginia.

Meer over Mark Helprin

Genre: Roman

Geboren: 1947

Website: Mark Helprin


Overzicht

  • Een soldaat uit de Grote Oorlog - A soldier of the Great War
  • Wintervertelling - Winter's tale

gedetailleerd overzicht

OverzichtEen soldaat uit de Grote Oorlog

Het verhaal van Een soldaat uit de Grote Oorlog begint in de zomer van 1964, als de oude professor Alessandro Giuliani in een buitenwijk van Rome op de trolleybus stapt. Hij wil naar zijn dochter in Monte Prato, maar stapt al gauw boos uit omdat de bestuurder weigert een jongeman die al minutenlang achter de trolley aanholt om mee te kunnen, tussen twee haltes te laten instappen. Verontwaardigd en koppig besluit Alessandro de zeventig kilometer naar Monte Prato te gaan lopen. De jongeman, Nicolo, zeventien jaar, nooit naar school geweest, arbeider, zal het grootste deel van de tocht met hem meelopen.

Aanvankelijk vraagt hij zich af of de professor met zijn merkwaardige verhalen wel goed bij zijn hoofd is: wie begint er nu op die leeftijd aan zo'n lange tocht? Maar Alessandro vertelt en de jongen luistert met stijgende verwondering. De oude man haalt herinneringen op aan zijn leven: aan zijn gouden jeugd aan het begin van de eeuw, paardrijden, bergbeklimmen, studeren. Een onstuimige, avontuurlijke periode vol verliefdheden en verrukkelijke dromen, die ruw verstoord worden door het uitbreken van de wereldoorlog, die voor Italië zo tragisch zal verlopen. Alessandro gaat in dienst, neemt deel aan gevechten in de Alpen en gaat bijna ten onder aan kou en ontberingen. Hij wordt gevangen genomen en deserteert en probeert in de chaos van het Europa van die dagen zijn weg te vinden.

Terwijl ze voortgaan op hun tocht vervolgt de oude man het verhaal van zijn leven en van zijn liefde. En dan dringt het tot zijn metgezel door dat Alessandro zich nog één keer al die belevenissen voor de geest wil halen voor het einde is bereikt. Het slot van zijn verhaal is een grandioze lofzang op het leven, op de gruwelijkheid en de schoonheid in zijn bestaan, maar ook op de hoogtepunten - groots als de bergen die hij afdaalde en beklom.

Schrijver: Mark Helprin
Oorspronkelijke titel: A soldier of the Great War
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789060747117
Uitgever: Ambo | Anthos
Wintervertelling

Wintervertelling is een zeldzaam meeslepende roman waarin de stad New York de hoofdrol speelt.

De ontmoeting tussen Beverly Penn en Peter Lake is allesbehalve alledaags. Peter breekt in bij het mooiste huis van de stad. Wanneer Beverly niet de politie belt, maar de dief een kop thee aanbiedt, wordt Peter overweldigd door sterke gevoelens voor het ongeneeslijk zieke meisje. Hij is vastbesloten om het meisje met de roden haren te redden. De tijd stilzetten en zo de dood tegenhouden is zijn enige hoop. Maar zal het hem lukken dat wonder te verrichten voor het te laat is?

Winter's Tale - 2014
Regisseur: Akiva Goldsman
Cast: Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Russell Crowe, e.a.
Schrijver: Mark Helprin
Oorspronkelijke titel: Winter's tale
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789401602471
Ebook: 9789401600941
Uitgever: Xander

Gerelateerde schrijvers