Boekenplank:
Kies
 • Home
 • K
 • Yvonne Kroonenberg

Boeken van Yvonne Kroonenberg

Yvonne Kroonenberg studeerde psychologie in Leiden en werkte na haar studie enkele jaren als psychotherapeut. Vanaf 1981 ging ze columns schrijven voor diverse media en in 1986 verscheen haar eerste boek Alle mannen willen maar één ding.

NB: de jeugdboeken van Yvonne Kroonenberg zijn hier niet opgenomen.

Meer over Yvonne Kroonenberg

Genre: Diversen

Geboren: 1950

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • Alle mannen willen maar één ding
 • Alles went behalve een vent
 • Ballade voor de Zeedijk
 • De familieblues
 • De mannenfluisteraar
 • De tietenbus
 • Een echte man
 • Een ster aan het stuur
 • Het zit op de bank en het zapt
 • Ik lees nooit een boek
 • Kan ik hem nog ruilen?
 • Meneer als ik u zie heb ik zo'n zin in ruzie
 • Nee, dan die van mij
 • Nog één man om het af te leren
 • Tijd voor een sigaar
 • Volmaakte benen
 • Was hij in de aanbieding?
 • Wat rijmt er op huwelijk?
 • Zij houdt van hem. Hij ook

Literaire juweeltjes

 • Kulwa & Doto
 • Mannenwerk
 • Pijntje hier, pijntje daar

Non-Fictie

 • Alleen als ik lach
 • Alleen de knor wordt niet gebruikt
 • Als ik Hier! zeg, loopt 'ie weg
 • Eerstejaars koken
 • God in Amerika
 • Hoe komen we de feestdagen door?
 • Monogamie voor beginners
 • Nooit meer deftig
 • Spitsbergen, de reis van mijn zus
 • Wees blij dat je ze nog hebt

Dubbel uitgegeven titels

 • Trouw - zie Monogamie voor beginners
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlle mannen willen maar één ding
Alle mannen willen maar één ding: gelijk hebben. Dat is de mening van Yvonne Kroonenberg, wellicht de vrolijkste columniste van Nederland.

In deze eerste bundel staat de man centraal: Echte Mannen, Gevulde Koeken, Paperclips, Drenten, maar ook Leuke Jongens worden besproken. De moderne man wordt geanalyseerd, waarbij versieren, huishoudelijke problemen, het vrijgezellendom, overspel en het zeuren als topsport aan de orde komen. Maar ook op andere zaken zoals mooi scheiden en de academische zoen geeft Yvonne Kroonenberg u graag haar visie.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789025466350
Uitgever: Atlas Contact
Alles went behalve een vent
Voor mannen is de vrouw een eeuwig en onoplosbaar raadsel. Is dat andersom eigenlijk ook zo?

In de hier gebundelde columns doet Yvonne Kroonenberg een 'onderzoek' naar het wezen van de man en de conclusie kan niet anders luiden dan dat de man een open boek is. Op haar tocht ontmoeten we Henk die liever aan zijn computer zit dan aan zijn vrouw Anke, Bart die een kenau als vriendin wil en een ingenieur uit Wageningen die om gemakkelijker te praten zijn gebit uitdoet.

Maar ook hun vriendinnen komen we tegen, met al hun eigenaardigheden, zodat we in een boek over de man ook de geheimen van de vrouw leren kennen.

Dat mannen en vrouwen zich tot elkaar aangetrokken voelen is misschien nog wel het grootste raadsel, maar met humor en in een vrolijke stijl lost Yvonne Kroonenberg ook die kwestie op.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789025467807
Ebook: 9789493256323
Uitgever: Atlas Contact
Ballade voor de Zeedijk

In een nostalgische en liefdevolle ballade blikt de auteur terug op de tijd dat de Amsterdamse Zeedijk nog niet ten prooi was gevallen aan gentrificatie. Ooit was dit kloppend hart van Chinatown een plek waar uitdagende jonge vrouwen en zeelieden in overvolle nachtkroegen op zoek waren naar een onenightstand. In de periode daarna viel de inmiddels beruchte Zeedijk ten prooi aan junkies, koffieshops en harddrugdealers.

Op beide periodes blikt Kroonenberg weemoedig terug. Door de torenhoge huizenprijzen is er veel veranderd in Chinatown de laatste jaren, maar je kunt de Zeedijk wel een parelketting omdoen en een paar dure woorden leren: ze is en blijft een slet. Op zoek naar nachtelijk avontuur...

Ballade voor de Zeedijk is speciaal geschreven door Yvonne Kroonenberg voor MatchBoox (een boek in een luciferdoosje) en geïllustreerd door Wendy Nieuwendijk.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: MatchBoox
De familieblues
Je familie kies je niet uit. Je hoort er bij of je dat leuk vindt of niet. Sommige mensen vinden het enig, ze gaan naar alle verjaardagen. Ze helpen elkaar.

Yvonne Kroonenberg maakte een rondgang langs allerlei families. In dit vrolijke boek legt ze uit, waarom broers liever niet op elkaar lijken en zussen juist wel. Waarom oma's elkaar niet aardig vinden en ooms flauwe grappen maken. Ze ziet hoe sommige schoondochters oppermachtig zijn, terwijl andere als voetveeg worden gebruikt. Terwijl je dit boek leest, zie je de structuur van je eigen familie.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789045022598
Ebook: 9789025437978
Uitgever: Atlas Contact
De mannenfluisteraar
Nieuwe keuze ('de beste verhalen') uit reeds verschenen bundels met verhalen en stukken. Pakkende titels leiden de 61 ongenummerde korte verhalen in, die telkens 4 tot 6 pagina's beslaan. Yvonne Kroonenberg schreef al vele boeken voor volwassenen (non-fictie) en kinderen (fictie, o.a. de Koosje-serie). Ze is de expert in Nederland als het gaat om relaties, seks(ualiteit) en man-vrouwverhoudingen.

Kroonenberg heeft een heel eigen stemgeluid dat zich niet laat indelen in een feministisch of anderszins ideologisch hokje; zij is een autoriteit op zichzelf. De achterflaptekst belooft de beste en leukste stukken van Kroonenberg, en dat is niet gelogen. Scherpzinnige observaties staan zij aan zij met verrassende inzichten over mannen en vrouwen, die er allebei ongenadig van langs krijgen.

De verhalen zullen zorgen dat elke vrouw van elke leeftijd kritisch naar haar relatie(-verleden) zal kijken. Vlot geschreven in een toegankelijke stijl met een droogkomische en vertrouwelijke toon. Hilarische beschrijvingen; schaterlachen gegarandeerd.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789046700396
Uitgever: Pandora


De tietenbus

‘Moet ik nou chemo?’ vroeg ik bang. ‘Ja!’ antwoordde ze. ‘Word ik dan kaal?’ ‘Ja!’ zei ze. ‘En wat nog meer?’ vroeg ik. ‘Je kunt moe worden. Je hersens werken niet goed. Het gevoel in je handen en voeten kan ook minder worden.’ Dat laatste vond ik nog erger dan kaal worden. Als je de grond onder je voeten niet goed voelt, kun je niet lopen. En als je vingers half gevoelloos zijn, laat je alles uit je handen vallen. Ik zag mezelf voor me. Een vrouw met bevende handen, achter een rollator, met een dweiltje. Yvonne had weer een bord spaghetti laten vallen.

Yvonne Kroonenberg is 68 jaar als ontdekt wordt dat ze borstkanker heeft. Dit boek gaat over wat er daarna gebeurt. Van de fietstochtjes naar het ziekenhuis, tot de gesprekken met artsen. Van patiënt zijn, tot je weer beter voelen. Over hoop en wanhoop. Over grote keuzes en kleine gelukjes.

Wat kun je verwachten als je borstkanker hebt? Hoe is het om opeens in de wereld van de zieken te wonen? Wat zeg je tegen iemand met borstkanker? En wat juist niet? Dat lees je in dit boek, geschreven in eenvoudige taal.

* De tietenbus is een uitgave in de boekenserie Leeslicht; dit zijn leesboeken voor volwassenen in gewone taal.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789086967001
Uitgever: Eenvoudig Communiceren
Een echte man

Een echte man bevat een bewerkte keuze uit de bundels Alle mannen willen maar een ding...

In Een echte man staan zeven verhalen over... mannen! Aardige mannen, vervelende mannen, saaie of stoere mannen. Mannen met een snor. Mannen die liever klussen en weinig praten. Een echte man gaat ook over vrouwen. Over vrouwen die soms denken: Kan ik hem nog ruilen?

* Een echte man is een uitgave in de boekenserie Leeslicht; dit zijn leesboeken voor volwassenen in gewone taal.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789086960217
Uitgever: Eenvoudig Communiceren
Een ster aan het stuur
'Mijn ex-verloofde reed een eindje met mij mee in de auto. Het was maar een paar honderd meter, maar hij zat er bij alsof hij een wisse dood tegemoet ging. Hij zegt dat hij altijd bang is als hij niet zelf achter het stuur zit. Dat hebben wel meer automobilisten.'

Vroeger liet Yvonne Kroonenberg zich van de ene plek naar de andere brengen terwijl ze argeloos uit het raam staarde. Dat veranderde toen ze haar rijbewijs haalde. Ze let nu op alles en ze heeft overal een mening over.

Ook haar eigen rijgedrag blijft niet onbesproken: 'Ik ben niet snel jaloers, maar de file brengt lelijke eigenschappen in mij naar boven.'
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025427047
Ebook: 9789025433161
Uitgever: Atlas Contact
Het zit op de bank en het zapt
Mannen domineren hun omgeving via de afstandsbediening of zijn hun sleutels kwijt nog voor ze ernaar gezocht hebben. Hun vieze sokken laten ze overal rondslingeren en echt thuis voelen ze zich pas als ze ongegeneerd scheten kunnen laten.

Maar ook vrouwen hebben hun eigenaardigheden, ze zijn moeilijk te doorgronden. Doet zij net of ze klaarkomt om gauw van die vent af te zijn? Of om hem niet teleur te stellen? Is het liefdeslust of een hormonenpleister die haar in de armen van haar minnaars drijft?

In deze bundel scherpzinnige observaties beschrijft Yvonne Kroonenberg wat er zoal kan gebeuren tussen mensen die zich ooit vast hadden voorgenomen lang en gelukkig samen te leven.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789025424763
Uitgever: Atlas Contact
Ik lees nooit een boek

Speciaal voor het 25-jarig jubileum van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren schreef Yvonne Kroonenberg haar herinneringen aan lezen op. Over leesplankjes en zinnen als kronkelende rivieren. Over meisjesboeken en iPads. Dit alles gelardeerd met verhalen over laaggeletterdheid, over het nut van voorlezen en over haar liefde voor geschreven taal.

Elk hoofdstukje is een afzonderlijk te lezen verhaal. Zo kun je tijdens de les iedere dag een stukje lezen met je groep. Zomaar, omdat lezen zo fijn is! Vroeger dacht niemand aan boeken lezen. Het gaf niks als je het niet kon. Er waren er zoveel die niet konden lezen. Dat veranderde.

De scholen werden beter. Er kwam leerplicht. Steeds meer mensen leerden lezen. Ze veranderden er door. Want als je leest, is het net of jij degene bent over wie het boek gaat. Je verplaatst je in een ander. Dat schijnt heel goed te zijn. Mensen die kunnen voelen wat een ander meemaakt, zijn aardig. Ze begrijpen anderen. Als je je nooit verdiept in het gevoel van een ander, word je een botterik. Van lezen word je een beter mens.

* Ik lees nooit een boek is een uitgave in de boekenserie Leeslicht; dit zijn leesboeken voor volwassenen in gewone taal.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789086965175
Uitgever: Eenvoudig Communiceren


Kan ik hem nog ruilen?
Onder de grote vragen van het leven - vanwaar, waarom, waarheen - schuilt ook de beroemde vraag van Freud: 'Was will das Weib?' Yvonne Kroonenberg heeft daarop een eenvoudig antwoord: de vrouw wil een huis.

Maar na dat antwoord beginnen de moeilijkheden pas. 'Zoals de man, achter zijn penis aan, zijn ondergang tegemoet wandelt, metselt de vrouw haar vrijheid in achter de muren van haar woning.' Soms zet ze in dat huis dan een man. En wanneer die niet voldoet zou ze tegen de muren willen roepen: Kan ik hem nog ruilen?

Ook deze bundel verzamelde columns bevat geestige en scherpe observaties over mannen en vrouwen en de manieren waarop ze met elkaar omgaan.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789025469474
Uitgever: Atlas Contact
Meneer als ik u zie heb ik zo'n zin in ruzie
Yvonne Kroonenberg laat ons in deze verhalenbundel zien hoe groot de verschillen en gelijkenissen tussen beide seksen zijn. Met haar ironische kijk op de wereld van man en vrouw maakt ze ons duidelijk dat de bekende vooroordelen misschien wel clichés zijn, maar nog lang niet passé.

Wat is het geheim van de clitoris? Waarom verbouwen sommige mannen hun huizen en alle vrouwen hun man? Hoe jaag je een man in de gordijnen?

Yvonne Kroonenberg geeft in deze verhalenbundel antwoord op al deze vragen. Niet alleen mannen krijgen ervan langs, ook op vrouwen heeft de schrijfster het een en ander aan te merken.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789025462116
Uitgever: Atlas Contact
Nee, dan die van mij
De man is een ondoorgrondelijk diersoort. Maar ook de vrouw is een gesloten boek.

Yvonne Kroonenberg is een van de zeldzame schrijvers die in staat zijn om het wezen van mannen en vrouwen bloot te leggen. In scherpe observaties en rake typeringen toont ze hun drijfveren. Hoe gaan ze met elkaar om, waarom werken ze elkaar op de zenuwen, welke pogingen doen ze om een relatie in stand te houden en waar gaat het mis?

Deze bundel bevat een selectie uit de eerder verschenen bundels:
 • Alle mannen willen maar één ding;
 • Volmaakte benen;
 • Alles went behalve een vent;
 • Kan ik hem nog ruilen?;
 • Zij houdt van hem, hij ook;
 • Het zit op de bank en zapt.

Het boek geeft antwoord op al die vragen die bepalend zijn voor een gelukkig huwelijk of voor het mooie bestaan als vrijgezel.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789025411985
Uitgever: Atlas Contact
Nog één man om het af te leren
Messcherpe observaties en rake typeringen kenmerken de verhalen van Yvonne Kroonenberg.

Geestig en met niet-aflatende humor beschrijft zij de komische, onhandige, onverwachte en dubbelzinnige manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan. Het eeuwige en onoplosbare raadsel man is steeds weer het uitgangspunt voor minzame spotlust in een onverbloemde en humoristische stijl.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025417154
Uitgever: Pandora
Tijd voor een sigaar

Yvonne Kroonenberg heeft een hokjesgeest. Toen zij nog psycholoog was, maakte zij indelingen op grond van wetenschappelijke waarnemingen van onderzoekers, sinds ze columnist is, onderzoekt zij zichzelf. Voor dit boekje maakte zij een rondgang langs verschillende deskundigen die haar iets konden leren over het wezen van de sigaar. Volg haar langs de importeur, de manierenman, de kleine sigarenroker, de oude sigarenroker en de grote sigarenmaker. Met tekeningen van Han van Hagen.

* Dit boekje werd geschreven in opdracht van Justus van Maurik Sigarenfabrieken bv.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Ebas Nederland bv


Volmaakte benen
'Gisteren zag ik haar rijden: Rooms Katholiek, 19 jaar, Volmaakte Benen. Dat is geen persoonsbeschrijving, maar het nummerbord van een auto.'

Uit haar columns, die hier verzameld zijn, blijkt dat Yvonne Kroonenberg de wereld precies zo ziet en ervaart als haar lezers. Maar zij beschrijft nu juist die dingen die wij vergeten of waarvoor wij ons schamen. Wie zit, opgesloten in een file, niet te spelen met die vreemde letter- en cijfercombinaties van nummerborden?

Yvonne Kroonenbergs oog voor het betekenisvolle detail is echter maar één aspect van haar talent. De exacte en vrolijke stijl maken haar stukjes over staatssecretarissen, cafégangers, dierentuinbezoekers, kindernamen, kunstgebitten en al het andere dat los en vast zit tot een volmaakt genoegen.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789025466978
Uitgever: Atlas Contact
Was hij in de aanbieding?
Yvonne Kroonenberg begrijpt mannen zoals niet één vrouw dat doet. Maar dat maakt haar niet milder in haar oordeel over hen. In deze bundel legt zij opnieuw uit hoe mannen denken, waarom ze maar zo zelden doen wat vrouwen leuk vinden en zich eindeloos kunnen bezighouden met zaken die voor een vrouw doodsaai zijn.

'Vrouwen denken dat het stikgezellig wordt als je samen op de sofa zit. Maar een man heeft het gevoel dat hij dan iets belangrijks mist. Hij wil wel thuiskomen, maar liever na gedane zaken. Als hij zeker is dat er niets meer gebeurt in de wereld, waar hij bij had moeten zijn. Als er geen andere kerels staan te pronken, die hij op hun plaats had moeten zetten. Als hij voldoende heeft laten weten wat hij van de voetbalwedstrijd vond.'
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025431754
Uitgever: Atlas Contact
Wat rijmt er op huwelijk?
Mannen, relaties en seks vormen opnieuw de hoofdthema's in deze bundel bijtende humor van Yvonne Kroonenberg. Van enige mildheid door de jaren heen is geen sprake. Kerels krijgen ervan langs, maar ook op vrouwen is het nodige aan te merken. Mannen stellen zich vaak te onverschillig op: 'Het gaat niet goed met het huwelijk van Marja. Dat huwelijk is eigenlijk ook van haar man, maar daar trekt hij zich de laatste tijd weinig van aan.'

Van vrouwen kent de betutteling geen grenzen: 'Ik ken een vrouw die haar man uitsluitend als decor gebruikt. Zij koopt de pyjama's van haar man in de kleuren van de dekbedhoes. Hij mag wel zelf zijn nachtgoed uit de kast halen, maar als hij de verkeerde pyjama kiest, een met een streep of een figuurtje dat niet bij de overtrek past, stuurt ze hem terug: ga maar wat anders uitzoeken'.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789025425616
Ebook: 9789025433536
Uitgever: Atlas Contact
Zij houdt van hem. Hij ook
Vrouwen houden van mannen. Telkens weer vallen we voor de brede schouders, die jongensachtige lach, de belofte van liefde. Het is maar de vraag in hoeverre mannen van vrouwen houden.

In Zij houdt van hem. Hij ook onderzoekt Yvonne Kroonenberg de innige relatie die de Nederlandse man met zijn eigen ego onderhoudt.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789025400781
Uitgever: Atlas Contact

Literaire juweeltjesKulwa & Doto

Kulwa & Doto bevat 14 korte verhalen, die alle in het teken staan van reizen en toerisme. Aan de orde komen voor- en achternamen, zowel hier als in den vreemde, de gevaren waaraan de reiziger blootstaat, de beleving van de eigen woonomgeving als men thuiskomt na een reis, een Indische douche in Egypte, de meest verlaten plekken van Australië, voedsel, vervoer, voetenetiquette, het bewegingstempo in warme streken, het belang van het reukvermogen, Chinezen die al dan niet allemaal op elkaar lijken en last but not least: wie zijn Kulwa & Doto?

Kulwa & Doto is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789085162407
Uitgever: B for Books
Mannenwerk

In Mannenwerk beschrijft Yvonne Kroonenberg diverse aspecten van het menselijke gedrag: treuzelen, zin en onzin van het elkaar de groeten doen, geloof, bijgeloof en het verhelpen van de hik, in welk opzicht 'het nut' deel uitmaakt van de gebruiksaanwijzing van mannen, het weten wanneer er sprake is van verkering en wanneer (nog) niet en de rol die de telefoon daarbij kan spelen.

Dit alles wordt op lichtvoetige wijze beschreven en geadstrueerd met de belevenissen van Kroonenberg zelf, haar ouders, vrienden, vriendinnen en collega’s en niet in de laatste plaats een lange reeks verloofdes...

* De hoofdstukken van dit boek zijn eerder, in gewijzigde vorm, verschenen in het AD-magazine.

* Mannenwerk is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789085161202
Uitgever: B for Books
Pijntje hier, pijntje daar

Onze grand old lady van de vileine man-vrouwhumor beweegt zich in dit Literaire Juweeltje op het vlak van het ouder-worden. En dat gaat al net zo vilein. Het zijn columns waarin mannen en vooral vrouwen op leeftijd die klagen op de korrel worden genomen. Doordat de auteur ook zichzelf niet spaart zijn dit fraaie lessen in ouder worden voor beginners.

* Pijntje hier, pijntje daar is een uitgave uit de reeks Literaire Juweeltjes. Literaire Juweeltjes is een reeks die wordt uitgegeven door Uitgeverij B for Books als leesbevorderingsproject. Het zijn kleine hardcover boekjes en bevatten ca. 60 bladzijden.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789085166603
Uitgever: B for Books

Non-FictieAlleen als ik lach

Tekst eerder verschenen in het tijdschrift ZorgInstellingen.

Beschrijving niet beschikbaar. Bestaat uit 59 pagina's.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Koggeschip Vakbladen
Alleen de knor wordt niet gebruikt
De ene dag aaien we een paar biggetjes op een kinderboerderij en zeggen we vriendelijke woorden tegen het moedervarken, de andere dag kopen we een paar karbonades en spekjes voor de spaghetti alla carbonara. En dan deze keer niet bij de groene slager, want veel te druk en niet op de route, nee even snel bij de supermarkt. U weet wat u koopt, maar niet wat eraan vooraf is gegaan.

Hoe worden de biggetjes verwekt? Hoe en waar groeien ze op? Wat eten varkens, hoe worden ze vetgemest, wie vervoert varkens naar hun levenseinde, wie maakt de vleeswaren?

Yvonne Kroonenberg maakte op uitnodiging van Uitgeverij Contact en de Stichting Varkens in Nood een rondgang langs alle tussengelegen stations, van de conceptie tot de boterham met worst. Ze heeft boerderijen bezocht, een KI-station, meerdere slachterijen. Ze heeft met politici gepraat, met dierenartsen en met actievoerders. Ze heeft duizenden varkens gezien en aangeraakt, ze heeft biggetjes op de arm gedragen, ze heeft onafzienbare rijen varkens één voor één zien sterven.

Het verslag van deze tocht is informatief en boeiend en ook een onversneden Kroonenberg. Na het lezen zou u willen dat ze onmiddellijk ook zo'n boek over koeien en paarden ging schrijven (en kippen, en kalkoenen, en struisvogels en ga zo maar door).
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025430481
Ebook: 9789025434021
Uitgever: Atlas Contact
Als ik Hier! zeg, loopt 'ie weg
Het opvoeden van een hond is heel gemakkelijk. Het lijkt wel of iedereen er verstand van heeft. Alleen jij twijfelt wel eens. Ligt het aan jou of aan je hond? Want jouw hond is helemaal niet zo gehoorzaam. De puppycursus is voorbij en nu je hond volwassen is, kun je hem niets meer leren, denk je. Maar daar zijn de auteurs van dit boek het niet mee eens!

Yvonne Kroonenberg en Debbie Rijnders leiden je in 25 grappige hoofdstukken langs alle gekke dingen die honden kunnen doen. Yvonne's eigen ervaringen met haar eigenwijze Jack Russel teefje en de praktische tips van Debbie helpen je. Als je begrijpt dat een hond de wereld anders ziet dan een mens, lijkt zijn reactie op jouw bevel veel logischer. Misschien kun je hem zelfs leren zich te gedragen als de hond van die andere mensen...

* Geschreven door Yvonne Kroonenberg en Debbie Rijnders.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048470068
Ebook: 9789400825628
Uitgever: Ambitium
Eerstejaars koken

Basiskookboek voor studenten.

* Geschreven door Cassandra Kroonenberg & Yvonne Kroonenberg.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789021520971
Uitgever: Kosmos-Z&K
God in Amerika
Yvonne Kroonenberg is atheïstisch en vrijzinnig opgevoed. Met die bagage kwam ze in 1968, op het hoogtepunt van de flowerpowerbeweging, als uitwisselingsstudent in de Amerikaanse Biblebelt terecht. Alleen met de hippies had ze iets gemeen: de frivole liefdesmoraal. Alle andere mensen beschouwden haar als een rare Europeaan.

In 2015 reisde ze terug naar het gebied waar ze in 1968 had gewoond en gestudeerd om de vrienden van vroeger op te zoeken. Ze waren inmiddels zonder uitzondering diepgelovig geworden.

Tijdens haar rondreis door de Biblebelt onderzoekt Kroonenberg - zonder scepsis of vooroordelen - wat gelovige mensen bezielt en hoe het geloof het dagelijks leven beheerst. Ze doet in God in Amerika een poging om één van de diepste emoties van het menselijk bestaan te doorgronden.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789045033051
Uitgever: Atlas Contact


Hoe komen we de feestdagen door?
'Wat doe je met de feestdagen?'

In sommige families valt die vraag al in augustus. Wordt het dit jaar weer de sinterklaashel, het eetfestijn op maar liefst vier kerstdagen? Ontploft er op oudejaar vuurwerk of was je het zelf?

Voor dit vrolijke kleine boekje deed Yvonne Kroonenberg onderzoek onder de feestvierders.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789045022147
Ebook: 9789045022154
Uitgever: Atlas Contact
Monogamie voor beginners
Waarom we niet eens zo vaak vreemdgaan...

Sommige mensen gaan bijna terloops vreemd. Ze vergeten even dat ze al iemand hebben. Het hoeft niet eens te betekenen dat ze niet meer van hun eigen geliefde houden. Ze denken dat een goed huwelijk niet kapot kan. Maar zo is het niet. Alles kan kapot.

Betekent overspel altijd een duurzame ontwrichting van een relatie of kan het geliefden dichter bij elkaar brengen, zoals een felle ruzie soms verlichting brengt. Zijn we door de natuur ontworpen voor de monogamie, zijn mannen nu eenmaal jagers en vrouwen niet te vertrouwen?

In Monogamie voor beginners behandelt Kroonenberg alle aspecten van de verboden liefde. Ze beschrijft en overdenkt de vele vormen van vreemdgaan die er zijn, van de maîtresse die jarenlang een schaduwbestaan leidt tot cyberseks via internet.

Kroonenberg raadpleegt biologen, antropologen, sociologen en andere ervaringsdeskundigen en zoekt tot op de bodem uit waar de drang tot overspel vandaan komt. En bewijst overtuigend dat serieuze non-fictie ook leuk kan zijn.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025425050
Ebook: 9789025433154
Uitgever: Atlas Contact
Nooit meer deftig

Uitnodiging om op 6 januari ten kantore van BvH te toosten op 1993. Gedrukt in beperkte oplage.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: BvH
Spitsbergen, de reis van mijn zus

Cassandra Kroonenberg plande een reis naar Spitsbergen, maar kwam een week voor vertrek te overlijden. Haar zus Yvonne Kroonenberg maakte de reis en schreef er een verslag van.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: SNP magazine
Wees blij dat je ze nog hebt
We worden tegenwoordig oud. Heel oud. En tegen de tijd dat we hulpbehoevend zijn is er geen luxe bejaardenflat meer waar we welkom zijn en vertroeteld worden tot aan een zachte dood. Mantelzorgers moeten het werk doen. Dat zijn meestal kinderen en kleinkinderen: zij geven liefde en zorg zo goed ze kunnen. En zijn ouders daar dankbaar voor? Niet altijd.

In dit boek laat Yvonne Kroonenberg mensen aan het woord die met deze omstandigheden te maken hebben: wanhopige, opofferende, boze en blije mantelzorgers, dankbare en ondankbare senioren, verpleeghuisbewoners, kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden. Ze sprak deskundigen en liep mee in een verpleeghuis.

Wees blij dat je ze nog hebt is een bemoedigend boek over een ingewikkelde levensfase voor ouderen en hun dierbaren.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789045026190
Uitgever: Atlas Contact

Dubbel uitgegeven titels

Trouw

Zie voor de beschrijving van dit boek: Monogamie voor beginners.

Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Oorspronkelijke titel: zie Monogamie voor beginners
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789025438661
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers