Boekenplank:
Kies
 • Home
 • K
 • Yvonne Kroonenberg

Boeken van Yvonne Kroonenberg

Meer over Yvonne Kroonenberg

Genre: Diversen

Website: http://www.yvonnekroonenberg.nl


Overzicht

 • Alle mannen willen maar één ding
 • Alleen de knor wordt niet gebruikt
 • Alles went behalve een vent
 • Als ik HIER! zeg, loopt 'ie weg
 • De familieblues
 • De mannenfluisteraar
 • Een ster aan het stuur
 • God in Amerika
 • Het zit op de bank en het zapt
 • Hoe komen we de feestdagen door?
 • Kan ik hem nog ruilen?
 • Meneer als ik u zie heb ik zo'n zin in ruzie
 • Monogamie voor beginners
 • Nee, dan die van mij
 • Nog één man om het af te leren
 • Van je familie moet je het hebben
 • Volmaakte benen
 • Was hij in de aanbieding?
 • Wat rijmt er op huwelijk?
 • Wees blij dat je ze nog hebt
 • Zij houdt van hem. Hij ook

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlle mannen willen maar één ding
Alle mannen willen maar één ding: gelijk hebben. Dat is de mening van Yvonne Kroonenberg, wellicht de vrolijkste columniste van Nederland. In deze eerste bundel staat de man centraal: Echte Mannen, Gevulde Koeken, Paperclips, Drenten, maar ook Leuke Jongens worden besproken. De moderne man wordt geanalyseerd, waarbij versieren, huishoudelijke problemen, het vrijgezellendom, overspel en het zeuren als topsport aan de orde komen. Maar ook op andere zaken zoals mooi scheiden en de academische zoen geeft Yvonne Kroonenberg u graag haar visie.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9025466354
Uitgever: Atlas Contact
Alleen de knor wordt niet gebruikt
De ene dag aaien we een paar biggetjes op een kinderboerderij en zeggen we vriendelijke woorden tegen het moedervarken, de andere dag kopen we een paar karbonades en spekjes voor de spaghetti alla carbonara. En dan deze keer niet bij de groene slager, want veel te druk en niet op de route, nee even snel bij de supermarkt. U weet wat u koopt, maar niet wat eraan vooraf is gegaan. Hoe worden de biggetjes verwekt? Hoe en waar groeien ze op? Wat eten varkens, hoe worden ze vetgemest, wie vervoert varkens naar hun levenseinde, wie maakt de vleeswaren? Yvonne Kroonenberg maakte op uitnodiging van Uitgeverij Contact en de Stichting Varkens in Nood een rondgang langs alle tussengelegen stations, van de conceptie tot de boterham met worst. Ze heeft boerderijen bezocht, een KI-station, meerdere slachterijen. Ze heeft met politici gepraat, met dierenartsen en met actievoerders. Ze heeft duizenden varkens gezien en aangeraakt, ze heeft biggetjes op de arm gedragen, ze heeft onafzienbare rijen varkens één voor één zien sterven. Het verslag van deze tocht is informatief en boeiend en ook een onversneden Kroonenberg. Na het lezen zou u willen dat ze onmiddellijk ook zo'n boek over koeien en paarden ging schrijven (en kippen, en kalkoenen, en struisvogels en ga zo maar door).
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025430481
Uitgever: Atlas Contact
Alles went behalve een vent
Voor mannen is de vrouw een eeuwig en onoplosbaar raadsel. Is dat andersom eigenlijk ook zo? In de hier gebundelde columns doet Yvonne Kroonenberg een 'onderzoek' naar het wezen van de man en de conclusie kan niet anders luiden dan dat de man een open boek is. Op haar tocht ontmoeten we Henk die liever aan zijn computer zit dan aan zijn vrouw Anke, Bart die een kenau als vriendin wil en een ingenieur uit Wageningen die om gemakkelijker te praten zijn gebit uitdoet. Maar ook hun vriendinnen komen we tegen, met al hun eigenaardigheden, zodat we in een boek over de man ook de geheimen van de vrouw leren kennen. Dat mannen en vrouwen zich tot elkaar aangetrokken voelen is misschien nog wel het grootste raadsel, maar met humor en in een vrolijke stijl lost Yvonne Kroonenberg ook die kwestie op.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9025467806
Uitgever: Atlas Contact
Als ik HIER! zeg, loopt 'ie weg
Het opvoeden van een hond is heel gemakkelijk. Het lijkt wel of iedereen er verstand van heeft. Alleen jij twijfelt wel eens. Ligt het aan jou of aan je hond? Want jouw hond is helemaal niet zo gehoorzaam. De puppycursus is voorbij en nu je hond volwassen is, kun je hem niets meer leren, denk je. Maar daar zijn de auteurs van dit boek het niet mee eens! Yvonne Kroonenberg en Debbie Rijnders leiden je in 25 grappige hoofdstukken langs alle gekke dingen die honden kunnen doen. Yvonne's eigen ervaringen met haar eigenwijze Jack Russel teefje en de praktische tips van Debbie helpen je. Als je begrijpt dat een hond de wereld anders ziet dan een mens, lijkt zijn reactie op jouw bevel veel logischer. Misschien kun je hem zelfs leren zich te gedragen als de hond van die andere mensen...
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048470068
Uitgever: Ambitium
De familieblues
Je familie kies je niet uit. Je hoort er bij of je dat leuk vindt of niet. Sommige mensen vinden het enig, ze gaan naar alle verjaardagen. Ze helpen elkaar. Yvonne Kroonenberg maakte een rondgang langs allerlei families. In dit vrolijke boek legt ze uit, waarom broers liever niet op elkaar lijken en zussen juist wel. Waarom oma's elkaar niet aardig vinden en ooms flauwe grappen maken. Ze ziet hoe sommige schoondochters oppermachtig zijn, terwijl andere als voetveeg worden gebruikt. Terwijl je dit boek leest, zie je de structuur van je eigen familie.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789045022598
Uitgever: Atlas Contact


De mannenfluisteraar
Nieuwe keuze ('de beste verhalen') uit reeds verschenen bundels met verhalen en stukken. Pakkende titels leiden de 61 ongenummerde korte verhalen in, die telkens 4 tot 6 pagina's beslaan. Yvonne Kroonenberg schreef al vele boeken voor volwassenen (non-fictie) en kinderen (fictie, o.a. de Koosje-serie). Ze is de expert in Nederland als het gaat om relaties, seks(ualiteit) en man-vrouwverhoudingen. Kroonenberg heeft een heel eigen stemgeluid dat zich niet laat indelen in een feministisch of anderszins ideologisch hokje; zij is een autoriteit op zichzelf. De achterplattekst belooft de beste en leukste stukken van Kroonenberg, en dat is niet gelogen. Scherpzinnige observaties staan zij aan zij met verrassende inzichten over mannen en vrouwen, die er allebei ongenadig van langs krijgen. De verhalen zullen zorgen dat elke vrouw van elke leeftijd kritisch naar haar relatie(-verleden) zal kijken. Vlot geschreven in een toegankelijke stijl met een droogkomische en vertrouwelijke toon. Hilarische beschrijvingen; schaterlachen gegarandeerd.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789046700396
Uitgever: Pandora
Een ster aan het stuur
'Mijn ex-verloofde reed een eindje met mij mee in de auto. Het was maar een paar honderd meter, maar hij zat er bij alsof hij een wisse dood tegemoet ging. Hij zegt dat hij altijd bang is als hij niet zelf achter het stuur zit. Dat hebben wel meer automobilisten.' Vroeger liet Yvonne Kroonenberg zich van de ene plek naar de andere brengen terwijl ze argeloos uit het raam staarde. Dat veranderde toen ze haar rijbewijs haalde. Ze let nu op alles en ze heeft overal een mening over. Ook haar eigen rijgedrag blijft niet onbesproken: 'Ik ben niet snel jaloers, maar de file brengt lelijke eigenschappen in mij naar boven.'
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9025427049
Uitgever: Atlas Contact
God in Amerika
Yvonne Kroonenberg is atheïstisch en vrijzinnig opgevoed. Met die bagage kwam ze in 1968, op het hoogtepunt van de flowerpowerbeweging, als uitwisselingsstudent in de Amerikaanse Biblebelt terecht. Alleen met de hippies had ze iets gemeen: de frivole liefdesmoraal. Alle andere mensen beschouwden haar als een rare Europeaan. In 2015 reisde ze terug naar het gebied waar ze in 1968 had gewoond en gestudeerd om de vrienden van vroeger op te zoeken. Ze waren inmiddels zonder uitzondering diepgelovig geworden. Tijdens haar rondreis door de Biblebelt onderzoekt Kroonenberg - zonder scepsis of vooroordelen - wat gelovige mensen bezielt en hoe het geloof het dagelijks leven beheerst. Ze doet in God in Amerika een poging om één van de diepste emoties van het menselijk bestaan te doorgronden.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789045033051
Uitgever: Atlas Contact
Het zit op de bank en het zapt
Mannen domineren hun omgeving via de afstandsbediening of zijn hun sleutels kwijt nog voor ze ernaar gezocht hebben. Hun vieze sokken laten ze overal rondslingeren en echt thuis voelen ze zich pas als ze ongegeneerd scheten kunnen laten. Maar ook vrouwen hebben hun eigenaardigheden, ze zijn moeilijk te doorgronden. Doet zij net of ze klaarkomt om gauw van die vent af te zijn? Of om hem niet teleur te stellen? Is het liefdeslust of een hormonenpleister die haar in de armen van haar minnaars drijft? In deze bundel scherpzinnige observaties beschrijft Yvonne Kroonenberg wat er zoal kan gebeuren tussen mensen die zich ooit vast hadden voorgenomen lang en gelukkig samen te leven.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9025424767
Uitgever: Atlas Contact
Hoe komen we de feestdagen door?
'Wat doe je met de feestdagen?' In sommige families valt die vraag al in augustus. Wordt het dit jaar weer de sinterklaashel, het eetfestijn op maar liefst vier kerstdagen? Ontploft er op oudejaar vuurwerk of was je het zelf? Voor dit vrolijke kleine boekje deed Yvonne Kroonenberg onderzoek onder de feestvierders.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789045022147
Uitgever: Atlas Contact


Kan ik hem nog ruilen?
Onder de grote vragen van het leven - vanwaar, waarom, waarheen - schuilt ook de beroemde vraag van Freud: 'Was will das Weib?' Yvonne Kroonenberg heeft daarop een eenvoudig antwoord: de vrouw wil een huis. Maar na dat antwoord beginnen de moeilijkheden pas. 'Zoals de man, achter zijn penis aan, zijn ondergang tegemoet wandelt, metselt de vrouw haar vrijheid in achter de muren van haar woning.' Soms zet ze in dat huis dan een man. En wanneer die niet voldoet zou ze tegen de muren willen roepen: Kan ik hem nog ruilen? Ook deze bundel verzamelde columns bevat geestige en scherpe observaties over mannen en vrouwen en de manieren waarop ze met elkaar omgaan.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9025469477
Uitgever: Atlas Contact
Meneer als ik u zie heb ik zo'n zin in ruzie
Yvonne Kroonenberg laat ons in deze verhalenbundel zien hoe groot de verschillen en gelijkenissen tussen beide seksen zijn. Met haar ironische kijk op de wereld van man en vrouw maakt ze ons duidelijk dat de bekende vooroordelen misschien wel clichés zijn, maar nog lang niet passé. Wat is het geheim van de clitoris? Waarom verbouwen sommige mannen hun huizen en alle vrouwen hun man? Hoe jaag je een man in de gordijnen? Yvonne Kroonenberg geeft in deze verhalenbundel antwoord op al deze vragen. Niet alleen mannen krijgen ervan langs, ook op vrouwen heeft de schrijfster het een en ander aan te merken.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9025462111
Uitgever: Atlas Contact
Monogamie voor beginners
Sommige mensen gaan bijna terloops vreemd. Ze vergeten even dat ze al iemand hebben. Het hoeft niet eens te betekenen dat ze niet meer van hun eigen geliefde houden. Ze denken dat een goed huwelijk niet kapot kan. Maar zo is het niet. Alles kan kapot. Betekent overspel altijd een duurzame ontwrichting van een relatie of kan het geliefden dichter bij elkaar brengen, zoals een felle ruzie soms verlichting brengt. Zijn we door de natuur ontworpen voor de monogamie, zijn mannen nu eenmaal jagers en vrouwen niet te vertrouwen? In Monogamie voor beginners behandelt Kroonenberg alle aspecten van de verboden liefde. Ze beschrijft en overdenkt de vele vormen van vreemdgaan die er zijn, van de maîtresse die jarenlang een schaduwbestaan leidt tot cyberseks via internet. Kroonenberg raadpleegt biologen, antropologen, sociologen en andere ervaringsdeskundigen en zoekt tot op de bodem uit waar de drang tot overspel vandaan komt. En bewijst overtuigend dat serieuze non-fictie ook leuk kan zijn. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel Trouw.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9025425054
Uitgever: Atlas Contact
Nee, dan die van mij
De man is een ondoorgrondelijk diersoort. Maar ook de vrouw is een gesloten boek. Yvonne Kroonenberg is een van de zeldzame schrijvers die in staat zijn om het wezen van mannen en vrouwen bloot te leggen. In scherpe observaties en rake typeringen toont ze hun drijfveren. Hoe gaan ze met elkaar om, waarom werken ze elkaar op de zenuwen, welke pogingen doen ze om een relatie in stand te houden en waar gaat het mis? Deze bundel bevat een selectie uit de eerder verschenen bundels: Alle mannen willen maar één ding, Volmaakte benen, Alles went behalve een vent, Kan ik hem nog ruilen?, Zij houdt van hem, hij ook en Het zit op de bank en zapt. Het boek geeft antwoord op al die vragen die bepalend zijn voor een gelukkig huwelijk of voor het mooie bestaan als vrijgezel.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9025411983
Uitgever: Atlas Contact
Nog één man om het af te leren
Messcherpe observaties en rake typeringen kenmerken de verhalen van Yvonne Kroonenberg. Geestig en met niet-aflatende humor beschrijft zij de komische, onhandige, onverwachte en dubbelzinnige manier waarop mannen en vrouwen met elkaar omgaan. Het eeuwige en onoplosbare raadsel man is steeds weer het uitgangspunt voor minzame spotlust in een onverbloemde en humoristische stijl.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9025417159
Uitgever: Pandora


Van je familie moet je het hebben
Vrienden kunnen je in de steek laten, familie blijft altijd familie... Iedereen heeft wel een zwart schaap in de familie, een opdringerige tante, een toegeeflijke grootvader en een lastige oom die op verjaardagen altijd te veel drinkt. Je bent onlosmakelijk verbonden met je ouders, je broers en zussen, hoe je ook over ze denkt. Kroonenberg noemt dit 'familieblues'; het melangolieke besef een band te hebben met mensen met wie je niets gemeen hebt. Yvonne Kroonenberg schrijft met haar scherpe, analytische en geestige pen over familiebanden, haar eigen - maar ook die van anderen. Zo brengt ze dé familie in beeld: een ontroerend portret van de broer, een ontluisterend beeld van de moeder, een hilarische visie op de schoonmoeder en meer familieleden.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789025436827
Uitgever: Atlas Contact
Volmaakte benen
'Gisteren zag ik haar rijden: Rooms Katholiek, 19 jaar, Volmaakte Benen. Dat is geen persoonsbeschrijving, maar het nummerbord van een auto.' Uit haar columns, die hier verzameld zijn, blijkt dat Yvonne Kroonenberg de wereld precies zo ziet en ervaart als haar lezers. Maar zij beschrijft nu juist die dingen die wij vergeten of waarvoor wij ons schamen. Wie zit, opgesloten in een file, niet te spelen met die vreemde letter- en cijfercombinaties van nummerborden? Yvonne Kroonenbergs oog voor het betekenisvolle detail is echter maar één aspect van haar talent. De exacte en vrolijke stijl maken haar stukjes over staatssecretarissen, cafégangers, dierentuinbezoekers, kindernamen, kunstgebitten en al het andere dat los en vast zit tot een volmaakt genoegen.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9025466974
Uitgever: Atlas Contact
Was hij in de aanbieding?
Yvonne Kroonenberg begrijpt mannen zoals niet één vrouw dat doet. Maar dat maakt haar niet milder in haar oordeel over hen. In deze bundel legt zij opnieuw uit hoe mannen denken, waarom ze maar zo zelden doen wat vrouwen leuk vinden en zich eindeloos kunnen bezighouden met zaken die voor een vrouw doodsaai zijn. 'Vrouwen denken dat het stikgezellig wordt als je samen op de sofa zit. Maar een man heeft het gevoel dat hij dan iets belangrijks mist. Hij wil wel thuiskomen, maar liever na gedane zaken. Als hij zeker is dat er niets meer gebeurt in de wereld, waar hij bij had moeten zijn. Als er geen andere kerels staan te pronken, die hij op hun plaats had moeten zetten. Als hij voldoende heeft laten weten wat hij van de voetbalwedstrijd vond.'
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025431754
Uitgever: Atlas Contact
Wat rijmt er op huwelijk?
Mannen, relaties en seks vormen opnieuw de hoofdthema's in deze bundel bijtende humor van Yvonne Kroonenberg. Van enige mildheid door de jaren heen is geen sprake. Kerels krijgen ervan langs, maar ook op vrouwen is het nodige aan te merken. Mannen stellen zich vaak te onverschillig op: 'Het gaat niet goed met het huwelijk van Marja. Dat huwelijk is eigenlijk ook van haar man, maar daar trekt hij zich de laatste tijd weinig van aan.' Van vrouwen kent de betutteling geen grenzen: 'Ik ken een vrouw die haar man uitsluitend als decor gebruikt. Zij koopt de pyjama's van haar man in de kleuren van de dekbedhoes. Hij mag wel zelf zijn nachtgoed uit de kast halen, maar als hij de verkeerde pyjama kiest, een met een streep of een figuurtje dat niet bij de overtrek past, stuurt ze hem terug: ga maar wat anders uitzoeken'.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9025425615
Uitgever: Atlas Contact
Wees blij dat je ze nog hebt
We worden tegenwoordig oud. Heel oud. En tegen de tijd dat we hulpbehoevend zijn is er geen luxe bejaardenflat meer waar we welkom zijn en vertroeteld worden tot aan een zachte dood. Mantelzorgers moeten het werk doen. Dat zijn meestal kinderen en kleinkinderen: zij geven liefde en zorg zo goed ze kunnen. En zijn ouders daar dankbaar voor? Niet altijd. In dit boek laat Yvonne Kroonenberg mensen aan het woord die met deze omstandigheden te maken hebben: wanhopige, opofferende, boze en blije mantelzorgers, dankbare en ondankbare senioren, verpleeghuisbewoners, kinderen en kleinkinderen van alle leeftijden. Ze sprak deskundigen en liep mee in een verpleeghuis. Wees blij dat je ze nog hebt is een bemoedigend boek over een ingewikkelde levensfase voor ouderen en hun dierbaren.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789045026190
Uitgever: Atlas Contact


Zij houdt van hem. Hij ook
Vrouwen houden van mannen. Telkens weer vallen we voor de brede schouders, die jongensachtige lach, de belofte van liefde. Het is maar de vraag in hoeverre mannen van vrouwen houden. In Zij houdt van hem. Hij ook onderzoekt Yvonne Kroonenberg de innige relatie die de Nederlandse man met zijn eigen ego onderhoudt.
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9025416128
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers