Boekenplank:
Kies
  • Home
  • L
  • Charles Lewinsky

Boeken van Charles Lewinsky

Meer over Charles Lewinsky

Genre: Roman

Website: http://www.lewinsky.ch/charles

Overzicht

  • Alleen maar helden - Kastelau
  • Andersen - Andersen
  • De verborgen geschiedenis van Courtillon - Johannistag
  • Het lot van de familie Meijer - Melnitz
  • Terugkeer ongewenst - Gerron
  • Tien-en-één-nacht - Zehnundeine Nacht

gedetailleerd overzicht

Overzicht

Alleen maar helden
Winter 1944. De Beierse Alpen vormen - nog wel - een vredige omgeving. Een ideale plek om het bedreigde Berlijn te ontvluchten. Een kleine filmploeg strijkt neer in Kastelau om daar een vurige propagandafilm te draaien, een hart onder de riem voor het Duitse volk. Althans, dat is wat de dorpsbewoners moeten geloven. Het belangrijkste is dat het er overtuigend uitziet! Alleen zo kunnen ze de oorlog overleven en bovendien hun latere carrière redden.

Maar de komende nederlaag van de Duitsers begint zich steeds scherper af te tekenen, waardoor ook het karakter van de film verandert. In plaats van een propagandafilm wordt het een verzetsfilm tegen de nazi's. Uit telkens nieuwe leugens en uitvluchten ontstaat een web van intriges en onverwachte gebeurtenissen. Zelfs het leven van de filmmakers komt op het spel te staan.
Schrijver: Charles Lewinsky
Oorspronkelijke titel: Kastelau
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789048821495
Uitgever: Meridiaan
Andersen
In Andersen krijgt een mens een tweede kans. Hij wordt opnieuw geboren. Als Jonas. Maar met dat tweede leven kan hij niets beginnen. De man werd ook al eens in 1898 geboren. Vrijwillig nam hij deel aan de Eerste Wereldoorlog en hij folterde later mensen in de Tweede Wereldoorlog, althans, dat geeft hij meerdere malen aan. Boven alles heeft hij zich goed van zijn taken gekweten en anderen er met geweld toe gebracht ook hún functie te vervullen.

Jonas is een vreemd, soms onuitstaanbaar kind. Want Jonas denkt als een volwassene, maar is gevangen in het lichaam van een kind - dat hij natuurlijk zo snel mogelijk achter zich wil laten. Op zijn twaalfde verdwijnt hij. Jonas is een hoofdfiguur die eigenlijk niet goed raad weet met zichzelf en er slechts van kan dromen zijn schuld te ontvluchten.
Schrijver: Charles Lewinsky
Oorspronkelijke titel: Andersen
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789025449636
Uitgever: Atlas Contact
De verborgen geschiedenis van Courtillon
Een vreemdeling arriveert in Courtillon, een slaperig dorpje in de Franse provincie. Het lijkt er vredig en de tijd is er stil blijven staan. Precies de juiste plek voor de vreemdeling, die in stilte een ongelukkige liefdesaffaire wil verwerken. Hij besluit te blijven.
Hoe langer hij echter de schijnbaar intacte wereld van zijn buren gadeslaat, des te meer scheurtjes worden er zichtbaar. De dorpsbewoners lijken allemaal een onaangenaam geheim te bewaren, waarvan de oorsprong decennia oud is. Zelfs als er sprake is van brandstichting en moord, wordt geprobeerd de sporen naar een nooit bestrafte misdaad uit te wissen.
Meer en meer merkt de vreemdeling hoe hij zelf deelnemer en medeschuldige wordt aan deze omineuze samenzwering.
Schrijver: Charles Lewinsky
Oorspronkelijke titel: Johannistag
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 978-90-5672-321-7
Uitgever: Signatuur
Het lot van de familie Meijer
Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact.
Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid - de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers - en een stoffenwinkel in Baden.
Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.
Schrijver: Charles Lewinsky
Oorspronkelijke titel: Melnitz
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 978-90-5672-260-9
Uitgever: Signatuur
Terugkeer ongewenst
'Ik heb leren leven zonder vrijheid, zonder hoop. Waarom vind ik het dan verdomme zo moeilijk om te leven zonder geweten?'

Terugkeer ongewenst is het deels waargebeurde, deels fictieve levensverhaal van de Joodse acteur, entertainer en regisseur Kurt Gerron, die in de jaren twintig en dertig grote triomfen vierde in Berlijn.

In 1933 vlucht hij voor de nazi's en belandt via Wenen en Parijs in Nederland, waar hij onder andere optreedt in de Joodsche Schouwburg in Amsterdam en meewerkt aan verschillende Nederlandse speelfilms. Samen met zijn vrouw Olga wordt hij in 1943 geïnterneerd in Westerbork en van daar gedeporteerd naar Theresienstadt, waar de SS hem vraagt een film te maken waarin het vernederende gettobestaan wordt voorgesteld als een paradijs. Weigeren betekent transport naar Auschwitz, meewerken betekent verraad aan zichzelf en aan zijn kunst.

Dit duivelse dilemma vormt de kern van Terugkeer ongewenst, dat tevens een betoverende en tegelijk tragische liefdesgeschiedenis is.

Schrijver: Charles Lewinsky
Oorspronkelijke titel: Gerron
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056724108
Uitgever: Signatuur
Tien-en-één-nacht
In het vervallen Palace Hotel bezoekt een ordinaire schurk een wat oudere prostituee om haar verhalen te laten vertellen. Dat kan ze namelijk uitstekend.

Tien-en-een verhalen vertelt deze moderne Sheherazade aan haar klant. Over een zelfmoordenaar die helemaal niet blij is met zijn redding; over iemand die al gestorven is maar dat zelf nog niet doorheeft; over een man met twee hoofden die ongewone gesprekken voeren. Wat je zoal vertelt om een klant in een goed humeur te houden.

En allemaal cirkelen ze om de vraag: wat maakt een mensenleven - en waarom is het verzinsel vaak waarachtiger dan de werkelijkheid? Komisch en vol leedvermaak, sarcastisch en melancholisch, en vooral verrassend.

Schrijver: Charles Lewinsky
Oorspronkelijke titel: Zehnundeine Nacht
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789056723927
Uitgever: Signatuur