Boekenplank:
Kies

Boeken van Betty Mahmoody


Betty Mahmoody

  1. In een sluier gevangen - Not without my daughter
  2. Uit liefde voor mijn kind - For the love of a child

gedetailleerd overzicht

Betty MahmoodyIn een sluier gevangen
De Amerikaanse Betty, de Iraanse Moody en hun vierjarig dochtertje Mahtob vormen een gelukkig gezin. Tot het moment dat ze voor een bezoek aan Moody's familie in Teheran aankomen.
Sinds de machtsovername in Iran door Khomeini zijn Moody's belangstelling en zijn verlangen om zijn familie te bezoeken sterk toegenomen. En hoewel Betty er weinig voor voelt, stemt ze ten slotte in met een bezoek.
Eenmaal in Teheran treft ze echter een wereld aan die haar ergste voorgevoelens te boven gaat; vreemd, dogmatisch, fanatiek en vijandig. Om conflicten te voorkomen voldoet ze zelfs aan het verzoek de chador - de grote zwarte sluier - te dragen; 'het is tenslotte maar voor twee weken'.
Maar Moody heeft andere plannen. Sinds de hereniging met zijn fanatiek sji'itische familie is hij een totaal ander mens geworden; grof, gewelddadig en vastbesloten zijn gezin voorgoed in Teheran te houden. Betty wordt letterlijk de gevangene van haar echtgenoot. En terwijl zij wordt opgesloten, geslagen en op alle mogelijke manieren gedwongen tot onderdanige gehoorzaamheid, krijgt haar dochter een 'heropvoeding'.
Zonder paspoort, zonder geld, zonder vrienden of bekenden zijn de ontsnappingskansen van Betty en haar dochter nihil. Maar ze blijven hopen en vechten. Met een bijna bovenmenselijke vasthoudendheid ziet Betty kans om in het diepste geheim enkele waardevolle contacten te leggen. Toch duurt het nog anderhalf jaar voordat ze iemand bereid vindt haar en haar dochtertje het land uit te smokkelen; het begin van een gevaarlijke tocht.
Not Without My Daughter - 1991
Regisseur: Brian Gilbert
Cast: Sally Field, Alfred Molina, Sheila Rosenthal, e.a.
Schrijver: Betty Mahmoody
Oorspronkelijke titel: Not without my daughter
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 90-659-0480-8
Uitgever: M & P
Uit liefde voor mijn kind
In Uit liefde voor mijn kind, het langverwachte vervolg op de internationale bestseller In een sluier gevangen, vertelt Betty Mahmoody wat er is gebeurd na haar dramatische vlucht uit Iran. Zij beschrijft de gebeurtenissen in de Amerikaanse ambassade in Turkije, haar aankomst in Amerika en hoe het daarna verder is gegaan. Zij geeft antwoord op de miljoenen vragen die de lezers van haar eerste boek bezighouden. Hoe heeft haar dochter Mahtob de gebeurtenissen verwerkt? Hoe denkt Mahtob over haar vader en hoe veilig zijn moeder en dochter op dit moment?
Ondanks de eeuwigdurende angst dat haar man zijn dreigementen zal uitvoeren haar te vermoorden en hun dochter Mahtob te ontvoeren naar Iran, probeert Betty aan haar toekomst te bouwen. Haar leven krijgt een nieuw doel als na het verschijnen van haar eerste boek wanhopige ouders met gelijksoortige ervaringen contact met haar zoeken. De verhalen die Betty te horen krijgt, zijn stuk voor stuk hartverscheurend.
In Uit liefde voor mijn kind komen ook deze ouders aan het woord. Ze beschrijven hun gevoelens van wanhoop, machteloosheid en woede, omdat hun kinderen de dupe dreigen te worden. Betty Mahmoody staat ze met raad en daad ter zijde en laat op aangrijpende wijze zien dat deze mensen - net als zij - bereid zijn tot het uiterste te gaan als de belangrijkste band in hun leven bedreigd wordt: de band tussen hen en hun kind.
Schrijver: Betty Mahmoody
Oorspronkelijke titel: For the love of a child
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 90-659-0587-1
Uitgever: M & P

Gerelateerde schrijvers