Boekenplank:
Kies

Boeken van Patrick O'Brian

Meer over Patrick O'Brian

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Patrick Russ

Geboren: 1914 / Overleden: 2000

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Patrick O'Brian


Aubrey & Maturin

  1. De Sophie - Master and commander
  2. Aan lagerwal - Post captain
  3. De Surprise - H.M.S. Surprise
  4. Met vlag en wimpel - The Mauritius command
  5. Het verlaten eiland - Desolation island
  6. Het tij keert - The fortune of war
  7. De blauwe diamant - The surgeon's mate
  8. De Ionische missie - The Ionian mission
  9. Verraad - Treason's harbour
  10. De andere kant van de wereld - The far side of the world

Aubrey & Maturin

Aubrey & Maturin is een serie historische romans die Patrick O'Brian schreef over de vriendschap tussen Jack Aubrey en Stephen Maturin. Hij tekent op meesterlijke wijze en uiterst gedetailleerd het leven aan boord van een oorlogsschip, maar ook de ontdekking van nieuwe gebieden in de voetsporen van de grote reizigers van die tijd.

gedetailleerd overzicht

Aubrey & MaturinDe Sophie
Op 1 april 1800, tijdens een recital van Locatelli's kwartet ten huize van de gouverneur van Menorca, raken Stephen Maturin, een berooide Ierse medicus, en Jack Aubrey, een luitenant-ter-zee zonder schip, slaags.

De volgende dag wordt Aubrey gepromoveerd en krijgt hij het bevel over het snelle schip de Sophie. Hij legt de ruzie bij en benoemt Maturin tot scheepsdokter.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: Master and commander
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789025403195
Uitgever: Atlas Contact
Aan lagerwal
Kapitein-luitenant Jack Aubrey gebruikt de vrede van Amiens om zich samen met zijn vriend Stephen Maturin op het Engelse platteland te vestigen. Daar probeert hij betrekkingen aan te knopen met de dromerige Sophia en haar levenslustige nichtje Diana. Het enige wolkje aan de hemel is de onwil van de Admiraliteit om hem tot kapitein-ter-zee te bevorderen.

Maar dan gaat Aubreys financieel agent failliet en moet hij noodgedwongen het land verlaten. Wanneer er opnieuw oorlog met Frankrijk uitbreekt, keert hij met Maturin terug naar Engeland. Daar arriveert hij echter pas wanneer de beste schepen al vergeven zijn.

Bovendien komen de twee vrienden door de intriges van Diana ook nog tegenover elkaar te staan. Er zijn enkele spectaculaire gevechten voor nodig, maar dan komt alles toch nog tot een goed einde.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: Post captain
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789025414412
Uitgever: Atlas Contact
De Surprise
Kapitein Jack Aubrey accepteert de opdracht om een Britse ambassadeur naar India te brengen en vaart, samen met zijn vriend Stephen Maturin, naar de exotische kusten van de Britse Oost-Indische Compagnie.

Jack Aubrey zal daar al zijn inzicht, tactiek en zeemansverstand nodig hebben om de lokale vijand, de Fransen, te weerstaan. Want de Fransen wanen zich oppermachtig en genieten ervan dat duidelijk te maken.

Maar ergens in de archipel van de specerij-eilanden wacht een prijs die Aubrey in één klap schatrijk kan maken: de schepen die Napoleon stuurde om de Chinese vloot aan te vallen.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: H.M.S. Surprise
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789025408572
Uitgever: Atlas Contact
Met vlag en wimpel
Kapitein Jack Aubrey verblijft aan wal en heeft geen schip onder zijn commando. Dan arriveert zijn vriend Stephen Maturin met geheime orders. Aubrey moet een fregat naar Kaap de Goede Hoop brengen onder de vlag van een bevelhebber.

De koers wordt uitgezet, maar het uitvoeren van deze orders wordt bemoeilijkt door twee van zijn eigen kapiteins: Lord Clonfert, een op plezier gerichte dilettant, en kapitein Corbett, wiens harde hand zijn bemanning tot de rand van muiterij drijft.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: The Mauritius command
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789025421922
Uitgever: Atlas Contact
Het verlaten eiland
Met de opdracht om gouverneur Bligh te redden hebben kapitein Jack Aubrey en Stephen Maturin koers gezet naar Australië. Ze hebben een groep veroordeelde misdadigers aan boord, onder wie een mooie, maar gevaarlijke spionne.

Als er een dodelijke ziekte uitbreekt die de bemanning decimeert en Aubrey vervolgens met zijn onderbemande schip bij Antarctica in een wilde achtervolging betrokken raakt, moet hij alle zeilen bijzetten om zijn opdracht te vervullen.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: Desolation island
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789025423384
Uitgever: Atlas Contact


Het tij keert
Als kapitein Jack Aubrey in Nederlands-Indië aankomt, hoort hij dat hij de gezagvoerder wordt van het snelste en best bewapende fregat van de Britse oorlogsvloot. Samen met zijn vriend Stephen Maturin zet hij koers naar Engeland.

Terwijl ze onderweg zijn, breekt in 1812 de oorlog uit. Door deze onverwachte ontwikkeling komen zij in nieuwe, heikele situaties terecht, waarin Stephens verleden als geheim agent hen blijft achtervolgen.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: The fortune of war
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789045002187
Uitgever: Atlas Contact
De blauwe diamant
Jack Aubrey en Stephen Maturin worden naar Engeland teruggehaald om het nieuws van hun laatste overwinning persoonlijk te komen toelichten. Maturin wordt echter in de gaten gehouden sinds hij een geheim Frans netwerk in Amerika heeft opgerold, en deze aandacht van twee kapers wordt al snel bedreigend.

De daaropvolgende achtervolging door de mist en lage wateren eindigt in een schipbreuk en een onverwacht en hachelijk bezoek aan de Franse Tempelgevangenis. Daar verschijnt de ravissante Diana Villiers ten tonele en dan nemen de gebeurtenissen een verrassende wending.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: The surgeon's mate
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789045003702
Uitgever: Atlas Contact
De Ionische missie
Na vele omzwervingen op de wereldzeeën, keren Jack Aubrey en Stephen Maturin terug naar de wateren bij Griekenland, waar zij beiden als scheepsmaatjes hun carrière zijn begonnen. Jack voert nu het bevel over een oorlogsschip dat uitgestuurd is om de blokkade van de Franse stad Toulon te ondersteunen.

Dan nemen de gebeurtenissen een dramatische wending en moeten de gezworen kameraden een gevaarlijke missie op de Griekse eilanden vervullen. De vaardigheden die Aubrey en Maturin gedurende de jaren hebben opgebouwd zijn hierbij hard nodig.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: The Ionian mission
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789045005713
Uitgever: Atlas Contact
Verraad
Het schip van Jack Aubrey moet in de haven van Malta een aantal reparaties ondergaan. Tijd voor ontspanning is er niet: het eiland zit vol geheime agenten van Napoleon. In het netwerk van de admiraliteit lijkt zich een verrader op te houden.

Aubreys vriend Stephen Maturin stelt alles in het werk om sabotage te voorkomen zodat het schip veilig de haven kan verlaten. Bovendien wemelt het in de gevaarlijke wateren van de Rode Zee, waar Aubrey zijn missie moet uitvoeren, van de piraten...
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: Treason's harbour
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789045008295
Uitgever: Atlas Contact
De andere kant van de wereld
Kapitein Jack Aubrey hijst de zeilen voor een reis naar Kaap Hoorn. Hij zal een Amerikaans fregat moeten onderscheppen dat de Britse walvisjacht dreigt te verstoren. Zijn vriend Stephen Maturin is als altijd zijn trouwe reisgenoot, al heeft Aubrey geen idee van de geheime instructies die Maturin heeft gekregen.

Deze reis voert hen langs de Zuid-Amerikaanse kust en via de Galapagoseilanden de Grote Oceaan op, waar Aubrey en Maturin onder meer te maken krijgen met een krijgslustig volk van Polynesische mannenhaatsters. De achtervolging bereikt haar hoogtepunt in een bloedstollende confrontatie met de Amerikanen.
Master and Commander: The Far Side of the World - 2003
Regisseur: Peter Weir
Cast: Russell Crowe, Paul Bettany, James D'Arcy, e.a.
Schrijver: Patrick O'Brian
Oorspronkelijke titel: The far side of the world
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789045009582
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers