Boekenplank:
Kies

Boeken van Walker Percy

Meer over Walker Percy

Genres: Fantasy / SF, Roman

Geboren: 1916 / Overleden: 1990

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

  • Liefde tussen de ruïnes - Love in the ruins
  • Vorst der duisternis - The Thanatos syndrome

gedetailleerd overzicht

OverzichtLiefde tussen de ruïnes
In deze gevreesde laatste dagen van de vertrouwde, bandeloze, geliefde Verenigde Staten en van de Christus verloochenende, van Christus bezeten, doodzaaiende Westerse wereld, knapte ik weer een beetje op in een bosje pijnbomen en de vraag drong zich aan me op: is het dan eindelijk gebeurd? Nog twee uur, en ik zal het weten. Of het een of het ander. Ofwel ik heb gelijk en er gaat zich een catastrofe voltrekken, ofwel die blijft uit en dan ben ik gek. Het vooruitzicht is niet bijster vrolijk, hoe je het ook bekijkt.

Deze eerste alinea's luiden een wervelstorm in van gebeurtenissen, tragische en komische, rond de hoofdfiguur van het verhaal, dr. Thomas More, verre afstammeling van de heilige, een vreemde mengeling van arts en patiënt, alcoholist en uitvinder, minnaar en filosoof.

De kalender wijst 1983 en alles wat leeft in het Amerika van heden aan problematiek op maatschappelijk, politiek en medisch gebied wordt op een onvergelijkbaar satirische wijze tot zijn genadeloze consequenties gevoerd.
Schrijver: Walker Percy
Oorspronkelijke titel: Love in the ruins
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 9789026120633
Uitgever: De Fontein
Vorst der duisternis
Dr. Tom More is zojuist teruggekeerd naar Feliciana (Louisiana), naar zijn vrouw Ellen, zijn twee kinderen Margaret en Tommy en zijn psychiatrische praktijk. De afgelopen twee jaar heeft hij doorgebracht in de gevangenis wegens drugsverkoop aan vrachtwagenchauffeurs. Aanpassing aan het normale leven zou voor iedereen moeilijk zijn geweest, maar voor Tom wordt dit nog verstrekt door de vreemde veranderingen die zijn vrouw heeft ondergaan. Ellen heeft zich ontpopt tot een geniaal bridgespeelster met een angstwekkend goed geheugen.

Ook zijn vroegere patiënten zijn veranderd. Zij lijken bevrijd van al hun angsten en gedragen zich met een vreemd soort wezenloosheid. Deze 'probleemloze' patiënten hebben eveneens een computerachtig fotografisch geheugen en vertonen een primitief seksueel gedrag.

Met de hulp van een epidemiologe ontdekt Tom een experiment dat de gedragspatronen van de bevolking wil verbeteren door toevoeging van chemische stoffen aan het drinkwater. Het drinken hiervan zou de functies van de hersenschors zodanig beperken dat de gebruiker passief wordt, angstloos en mentaal zou hij terugkeren tot de oervormen van het menselijke ras.

Hoewel een dergelijk plan veel maatschappelijke problemen zou oplossen: criminaliteit, psychoses, agressie, aids, zou het ook beroving van de vrije wil betekenen en de schepping van een aapachtige, sterk vereenvoudigde samenleving.

Tom More, die alles op alles zet om de voortschrijding van dit experiment te saboteren, stuit daarbij op een groep gewetenloze fatsoensrakkers die hun droombeeld van de maatschappij trachten te verwezenlijken, maar die tegelijkertijd zelf schaamteloos jonge kinderen misbruiken.

Vorst der duisternis kan met het grootste gemak en genoegen worden gelezen als een thriller of een satire, maar in feite is het een diepgaande ideeënroman waarin grote bezorgdheid doorklinkt over de invloed van de technologie op de mens en de maatschappij.
Schrijver: Walker Percy
Oorspronkelijke titel: The Thanatos syndrome
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789027418401
Uitgever: Spectrum

Gerelateerde schrijvers