Boekenplank:
Kies
 • Home
 • S
 • Yrsa Sigurdardottir

Boeken van Yrsa Sigurdardottir

Yrsa Sigurðardóttir is waterbouwkundig ingenieur. Ze schrijft zowel thrillers als jeugdboeken.

Meer over Yrsa Sigurdardottir

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1963

Geboorteland: IJsland


Overzicht

 • De prooi - Bráðin
 • Ik vergeet je niet - Ég man thig

Huldar & Freyja

 1. DNA - DNA
 2. Vortex - Sogið
 3. RIP - Aflausn
 4. Lava - Gatið
 5. De pop - Bruðan
 6. Stilte - Þögn

Thora Gudmundsdottir

 1. Het laatste ritueel - Þriðja Táknið
 2. Neem mijn ziel - Sér grefur gröf
 3. Smeulend vuur - Aska
 4. De donkere dag - Auðnin
 5. Stuurloos - Brakið

Zwart IJs / Karólína & Týr

 1. Ik zie je - Lok, lok og læs
 2. Blijf hier niet - Gættu þinna handa
Zwart IJs / Karólína & Týr

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe prooi

Tijdens de koudste dagen van het jaar is een reddingsteam op de afgelegen hoogvlakten van IJsland op zoek naar een groep vermiste mensen. Wat bezielde deze groep om midden in een sneeuwstorm, bij extreme kou, op pad te gaan? Waarom verlieten ze de eenvoudige hut waar ze verbleven, totaal onvoorbereid op de barre weersomstandigheden?

Ondertussen vinden er op het schiereiland Stokksnes mysterieuze gebeurtenissen plaats. Er wordt een onverklaarbare plas bloed gevonden in de sneeuw, een kinderschoen duikt op tientallen jaren nadat die begraven was en in de rotskust bij de zee ontstaat een groot zwart gat, dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de mensen lijkt te hebben.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Bráðin
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789403152516
Uitgever: Cargo
Ik vergeet je niet

In een geïsoleerd dorpje op de IJslandse Westfjorden beginnen drie vrienden aan de renovatie van hun vakantiehuis. Al snel blijkt dat ze niet alleen zijn - iets of iemand wil dat ze het fjord verlaten en jaagt hen op met zijn mysterieuze aanwezigheid.

Aan de andere kant van het fjord onderzoekt de jonge dokter Freyr samen met agente Dagný de zelfmoord van een vrouw. Tot hun schrik bleek de vrouw geobsedeerd te zijn door de verdwijning van Freyrs zoon, een aantal jaar eerder. Als deze twee verhalen in elkaar grijpen wordt een angstaanjagende waarheid aan het licht gebracht.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Ég man thig
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044338881
Uitgever: The House of Books

Huldar & FreyjaDNA

In Reykjavik wordt een jonge vrouw op gruwelijke wijze vermoord. Haar zevenjarige dochter verstopt zich onder haar bed en is de enige getuige. Wanneer niet veel later een tweede vrouw op eenzelfde manier ter dood wordt gebracht, staat de politie voor een raadsel: wat is het verband tussen de twee vrouwen?

Voor commissaris Huldar is het de eerste zaak in zijn nieuwe functie. Hij moet daarbij samenwerken met psychologe Freyja, die het getraumatiseerde meisje onder haar hoede heeft. De samenwerking wordt extra gecompliceerd door hun onenightstand, waarbij Huldar Freyja voorloog over zijn leven.

Ondertussen ontvangt een radioamateur gecodeerde berichten die de slachtoffers met elkaar in verband brengen, maar niemand gelooft hem en hij besluit zelf op onderzoek uit te gaan.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: DNA
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789403107004
Uitgever: Cargo
Vortex

In Reykjavik wordt een tijdcapsule gevonden met daarin brieven van dertienjarige schoolkinderen die voorspellen hoe hun leven er in 2016 uit zal zien. Tussen de brieven bevindt zich ook een lijst met initialen van mensen die vermoord zullen worden. Hoewel de brief niet serieus wordt genomen, roept politieman Huldar de hulp in van kinderpsychologe Freyja bij de ondervraging van het kind dat deze boodschap schreef.

De gevonden brief wordt echter urgent wanneer verschillende lichaamsdelen opduiken in de stad, gevolgd door de moord op een man wiens initialen op de lijst voorkomen. Huldar en Freyja zullen de schrijver en de moordenaar moeten vinden, voordat die alle slachtoffers op de lijst heeft vermoord.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Sogið
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789403147505
Uitgever: Cargo
RIP

Een tienermeisje wordt op afschuwelijke wijze aangevallen in de bioscoop waar ze werkt. Even later ontvangen haar vrienden via Snapchat filmpjes waarop ze doodsbang om vergeving smeekt. Als haar dode lichaam eindelijk wordt gevonden, is het gemerkt met een ‘2’. Een tienerjongen wordt enkele dagen daarna op gelijke wijze omgebracht. Zijn levenloze lichaam is voorzien van een ‘3’.

Politiecommissaris Huldar wordt op het moordonderzoek gezet. Hij moet daarbij opnieuw samenwerken met Freyja, die wordt opgeroepen om de pubers te ondervragen. Samen gaan ze op zoek naar lichaam nummer ‘1’, dat hopelijk meer licht op de zaak zal werpen. Freyja is ervan overtuigd dat de moordenaar het slachtoffer is geweest van pesterijen, en nu wraak neemt. Zoals ze dat ooit zelf ook wilde doen.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Aflausn
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403177502
Uitgever: Cargo
Lava

Op een verweerd en somber lavaveld net buiten Reykjavik staat de Gallow Rock. Het is een plek waar ooit misdadigers werden geëxecuteerd, maar het is nu een toeristische bezienswaardigheid. Tot het moment dat er opnieuw een lichaam wordt gevonden, hangend aan de rots. De spijker in de borst van de man bewijst dat het geen zelfmoord is, en van het briefje dat met de spijker op het lichaam was gespietst is nog slechts een snipper papier overgebleven.

Wanneer de politie het appartement van de man bezoekt, wacht hun nog een raadsel: een vierjarige jongen is er moederziel alleen achtergelaten. Hij weet niet waarom hij daar is, lijkt geen verband te hebben met het slachtoffer, zijn ouders zijn spoorloos verdwenen, en zijn tekeningen laten zien dat hij getuige is geweest van iets vreselijks.

Terwijl rechercheur Huldar op de moordenaar jaagt en kinderpsycholoog Freyja op zoek gaat naar de ouders van de jongen, ontvouwt zich langzaam een verhaal van geweld en wraak.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Gatið
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789403197500
Uitgever: Cargo
De pop

Wanneer er een oude verweerde pop wordt gevonden in de netten van een vissersboot, neemt een vrouw die mee naar huis voor haar jonge dochter. Dit vriendelijke gebaar heeft echter grote gevolgen, en vijf jaar later worden in dezelfde oceaan de resten van een onbekend menselijk skelet gevonden. Maar in een land waar zowat iedereen elkaar kent lijkt het onmogelijk dat niemand weet van wie dit skelet kan zijn.

Terwijl de zoektocht naar de identiteit voortduurt, doet Huldar onderzoek naar de moord op een dakloze drugsverslaafde en houdt Freyja zich bezig met een vermeende kindermishandeling in een pleeggezin. Er is een getuige die de zaken met elkaar zou kunnen verbinden, maar zij is onvindbaar: het meisje dat jaren geleden de pop cadeau kreeg.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Bruðan
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403122212
Uitgever: Cargo


Stilte

Op een koude dag in Reykjavik verdwijnt een baby uit een kinderwagen. Op haar plek vindt de vader het lijkje van een ander kind. Het onderzoek naar de vermiste baby leidt al snel naar de draagmoeder. De dader van de verdwijning wordt echter niet gevonden, en de baby blijft spoorloos.

Elf jaar later overlijdt een meisje aan het mazelenvirus. Haar vader gaat op zoek naar de drager van het virus om wraak te nemen voor de dood van zijn dochter. Ondertussen wordt in een ander deel van de stad in een verlaten auto het lichaam van een vrouw gevonden.

Politieagent Huldar en kinderpsycholoog Freyja worden geconfronteerd met drie heel verschillende zaken, die met een onzichtbare draad met elkaar verbonden lijken te zijn. En alle drie de zaken worden omringd door een hoge muur van stilte.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Þögn
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789403122410
Uitgever: Cargo

Thora GudmundsdottirHet laatste ritueel
Op de universiteit van Reykjavik wordt het verminkte lijk van de Duitse geschiedenisstudent Harald Guntlieb aangetroffen. Ontevreden over het politieonderzoek, schakelt de rijke familie van Harald een plaatselijke juriste in. Zij ontdekt dat Harald in het bezit was gekomen van oude manuscripten over geheimzinnige rituelen uit de IJslandse historie. Kort daarop stuit ze op een kunsthandelaar die evenals Harald op zoek was naar een uniek eeuwenoud document.

Tegelijkertijd duiken er duistere verhalen uit Haralds verleden op. Het gerucht gaat dat hij lid was van een groep IJslanders die zich bezighoudt met historisch gewortelde martelingen en executies. Wie heeft deze student verminkt en vermoord en wat hebben de oude manuscripten daarmee te maken?

De zoektocht leidt van Reykjavik naar de onherbergzame noordwestelijke kuststreek van IJsland, die berucht is vanwege de heksenvervolgingen in de Middeleeuwen.
Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Þriðja Táknið
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9026122438
Uitgever: De Fontein
Neem mijn ziel
Op het schiereiland Snaefellsness wordt dicht bij een wellnesscentrum, waar in het verleden onverklaarbare dingen zijn gebeurd, een vrouw dood op het strand aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt?

Advocaat Thóra Gudmundsdóttir wordt erbij geroepen door de eigenaar van het wellnesscentrum - tevens hoofdverdachte in deze moordzaak - om hem te verdedigen. Thóra's naspeuringen brengen enkele zeer verontrustende gebeurtenissen aan het licht die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Is Thóra op een afschuwelijk familiegeheim gestuit?
Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Sér grefur gröf
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044330052
Uitgever: The House of Books
Smeulend vuur
Bij opgravingen worden drie lijken en een afgehakt hoofd gevonden. Ze liggen in de kelder van Markús Magnússons ouderlijk huis, dat meer dan dertig jaar geleden bij een vulkaanuitbarsting werd bedolven.

Omdat Markús de opgravingen tot elke prijs wilde voorkomen, rust de verdenking van de moorden op hem. Heeft hij als tiener drie mensen om het leven gebracht? Hij huurt advocaat Thóra Gudmundsdóttir in om hem te verdedigen.

Maar wanneer zijn grote jeugdliefde wordt vermoord, begint de zaak er steeds problematischer voor hem uit te zien. En de plaatselijke bevolking is merkwaardig genoeg niet geneigd hem te steunen...
Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Aska
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789044333756
Uitgever: The House of Books
De donkere dag
Advocate Thóra Gudmundsdóttir onderzoekt een mysterieuze verdwijningszaak op Groenland. Alles verloopt moeizaam: Thóra stuit op veel verzet bij de lokale bevolking en door zware sneeuwstormen kan het onderzoeksteam niet weg.

De oplopende spanning brengt geheimen aan het licht die beter in de donkere nacht bewaard hadden kunnen blijven.
Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Auðnin
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044343854
Ebook: 9789044343861
Uitgever: The House of Books
Stuurloos
'Mama is dood.' Het hoge stemmetje van het kind was ongemakkelijk helder. 'Papa is dood.' Het werd erger. 'Adda is dood. Bygga is dood.' Het kind zuchtte diep en klemde zich om het been van haar oma. 'Allemaal dood.'

Een jacht arriveert in de haven van Reykjavik, zonder passagiers aan boord. Wat is er gebeurd met de bemanning en de familie die zich op het schip bevonden toen het vertrok uit Lissabon?

Als er een eerste lijk aanspoelt, duikt advocate Thóra Guðmundsdóttir duikt op de zaak in een poging te ontrafelen wat er zich aan boord heeft afgespeeld.
Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Brakið
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044346312
Uitgever: The House of Books

Zwart IJs / Karólína & TýrIk zie je

Op een koude winteravond klopt een verontruste buurman aan bij een huis aan het afgelegen fjord Hvalfjörður. Hij heeft al meer dan een week niets gezien of gehoord van het gezin dat daar woont, telefoontjes worden niet beantwoord. Zijn angst wordt werkelijkheid als hij de deur weet te openen en binnen een gruwelijk tafereel aantreft.

Politieman Týr en forensisch patholoog Idunn leiden het onderzoek naar de moord op de gezinsleden, waarbij al snel duidelijk wordt dat de familie vreselijke geheimen met zich meedroeg. Met hulp van de jonge politievrouw Karólina wordt een doos van Pandora geopend, die hen ook confronteert met zaken uit hun eigen verleden.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Lok, lok og læs
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789403104225
Uitgever: Cargo
Blijf hier niet

Midden in de winter reist een groep studievrienden af naar de Vestmannaeyjar, een eilandengroep voor de kust van IJsland. Ze zijn op weg naar de begrafenis van een gezamenlijke vriendin, en toch verheugen ze zich ook om sinds lange tijd weer eens samen te zijn. Maar al op de veerboot vinden ze een briefje achter de ruitenwisser van hun auto: Blijf hier niet.

Iemand lijkt niet blij te zijn met hun komst. De vrienden brengen de nacht door in het oude vuurtorenwachtershuis, waar ze herinneringen ophalen aan een noodlottige gebeurtenis van zeven jaar geleden. Een gebeurtenis die ook nu nog slachtoffers zal maken.

Schrijver: Yrsa Sigurdardottir
Oorspronkelijke titel: Gættu þinna handa
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789403104324
Ebook: 9789403133393
Uitgever: Cargo

Gerelateerde schrijvers