Boekenplank:
Kies
  • Home
  • V
  • Juan Gabriel Vasquez

Boeken van Juan Gabriel Vasquez

Juan Gabriel Vásquez studeerde enkele jaren aan de Sorbonne in Parijs en woonde jarenlang in Barcelona. Vásquez geldt als een van de meest originele en getalenteerde Latijns-Amerikaanse auteurs.

Meer over Juan Gabriel Vasquez

Genre: Roman

Geboren: 1973

Geboorteland: Colombia


Overzicht

  • De geheime geschiedenis van Costaguana - Historia secreta de Costaguana
  • De geliefden van allerheiligen - Los amantes de Todos los Santos
  • De informanten - Los informantes
  • De reputaties - Las reputaciones
  • De terugblik - Volver la vista atrás
  • De vorm van ruïnes - La forma de las ruinas
  • Het geluid van vallende dingen - El ruido de los cosas al caer

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe geheime geschiedenis van Costaguana

Londen, 1903. Joseph Conrad zit te worstelen met zijn nieuwe roman. De voortgang is traag en hij zou wel wat hulp kunnen gebruiken. Die hulp komt in de vorm van José Altamirano, Colombiaan van geboorte en net aangekomen in Londen. Hij vertelt Conrad zijn levensverhaal. José is getuige geweest van de meeste gruwelijke dingen die een mens meegemaakt kan hebben, en hij draagt op zijn schouders niet alleen de last van een schuldig geweten, maar ook een geschiedenis die bijna zijn einde betekende.

Wanner Nostromo van Conrad het jaar erop wordt gepubliceerd, is José woest om w at hij leest. De geheime geschiedenis van Costaguana is José Altamirano's vinnige antwoord aan Joseph Conrad. Een grootse roman, tragisch en wanhopig, komisch en vol inzicht tegelijkertijd, opgetekend door een verteller die een enorme rekening te vereffenen heeft.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: Historia secreta de Costaguana
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789056723248
Uitgever: Signatuur
De geliefden van allerheiligen

Een Colombiaanse auteur is getuige van een moord die hem voor altijd zal tekenen. Een vrouw zit alleen thuis, wachtend op haar man die twintig kilometer verderop in het bed van een andere vrouw ligt.

In zeven ontroerende verhalen verbindt Vásquez vloeiend de levens van zijn personages door bloedstollend verraad, een liefdesaffaire, moord en wraak. Als geen ander doorgrondt hij in deze fragmenten de mens, emoties en moraliteit tegen de beklemmende achtergrond van de mooie, maar verraderlijke Ardennen.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: Los amantes de Todos los Santos
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789056725662
Uitgever: Signatuur
De informanten

Bij het verschijnen van zijn eerste boek ontpopt de vader van journalist Gabriel Santoro zich als zijn grootste criticus. Het thema lijkt onschuldig: het leven van een Duitse vrouw die kort na de Tweede Wereldoorlog naar Colombia emigreerde. Maar de vader van Gabriel voelt zich verraden door het boek van zijn zoon. Blijkbaar bevat het meer dan Gabriel zelf beseft.

Langzamerhand begint hij te ontdekken wat dat is. Terwijl hij tot de kern van zijn vaders leven doordringt, stuit hij op nieuwe feiten: hoe de oorlog aan de andere kant van de oceaan het leven van de Colombianen binnendrong, en hoe de gebeurtenissen in de jaren veertig in Europa hele families in Colombia verscheurden, levens verwoestten en de toekomst verruïneerden.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: Los informantes
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789056722388
Uitgever: Signatuur
De reputaties

Javier Mallarino is de meest invloedrijke cartoonist van het land, een levende legende. Hij is de man die ervoor kon zorgen dat wetten werden herroepen, rechters hun vonnis herzagen, burgemeesters moesten aftreden en ministeries ernstig aan het wankelen werden gebracht, en dit alles slechts met behulp van papier en Oost-Indische inkt. Politici vrezen hem, de regering brengt hem een eerbetoon. Na een glanzende carrière van veertig jaar kan hij op zijn vijfenzestigste zeggen dat het land aan zijn voeten ligt.

Dit alles verandert echter wanneer hij onverwacht bezoek krijgt. Hij wordt gedwongen terug te denken aan een lang vervlogen nacht en wat er daarna gebeurde. Had hij schuld aan het drama dat zich ontvouwde? Reikte zijn invloed echt zo ver? Mallarino zal zijn hele leven in een nieuw daglicht moeten plaatsen en zijn positie in deze wereld in twijfel moeten trekken.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: Las reputaciones
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789056725020
Uitgever: Signatuur
De terugblik

Hij dacht dat herinneringen onzichtbaar waren zoals licht, en dat net zoals rook licht zichtbaar maakt, er iets moest zijn om herinneringen te kunnen zien...

De Colombiaanse filmregisseur Sergio Cabrera is in Barcelona voor een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Tijdens een paar intense dagen waarin zijn films worden getoond, blikt hij terug op zijn ongewone leven.

Door de ideologie van zijn ouders groeide Sergio gedeeltelijk op in China tijdens Mao’s Culturele Revolutie en werd hij in Colombia opgeleid tot guerrillastrijder. Getekend voor het leven verlaat Sergio na een aantal jaren de guerrilla, om met zijn ouders en zus naar China terug te keren.

Hoewel hij zich er aanvankelijk weer thuis voelt, lukt het hem maar niet om zijn eigen weg te vinden en onder het juk van zijn vader uit te komen. Uiteindelijk zal hij, na tussenkomst van de Nederlandse regisseur Jorens Ivens, gaan studeren aan de London Film School.

De terugblik is gebaseerd op het leven van beroemde Colombiaanse filmregisseur Sergio Cabrera.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: Volver la vista atrás
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789056727062
Ebook: 9789044933437
Uitgever: Signatuur


De vorm van ruïnes

Juan Gabriel Vásquez besluit na jaren terug te keren naar Colombia. Al die tijd had hij zijn vaderland ontzien, de chaos en terreur achter zich gelaten. Maar bij terugkomst merkt hij dat Colombia's verleden springlevend is. Hij wordt geconfronteerd met allerlei samenzweringstheorieën rond de moord op Jorge Eliécer Gaitán in 1948, die het startschot was voor jaren van onrust en geweld en waarvan het motief altijd een vraagteken gebleven is.

Vásquez verdiept zich in dit keerpunt in de Colombiaanse geschiedenis. Want die moord begrijpen is niet alleen Colombia vandaag begrijpen, maar ook zijn eigen lot en dat van zijn kinderen.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: La forma de las ruinas
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789056725655
Uitgever: Signatuur
Het geluid van vallende dingen

Een mysterieuze man, een moord, en de obsessie om de waarheid te achterhalen...

Zodra de jonge Antonio Yammara een zekere Ricardo Laverde leert kennen, begrijpt hij dat zijn nieuwe vriend een geheim met zich meedraagt. Zijn fascinatie voor het mysterieuze leven van Laverde verandert in een ware obsessie als Laverde wordt vermoord. Hij heeft het idee dat de oplossing van het mysterie ook inzicht zal geven in de keuzes in zijn eigen leven. Yammara begint een onderzoek dat teruggaat tot de jaren zeventig, toen een complete generatie noodgedwongen opgroeide onder de constante dreiging van datgene wat Colombia uiteindelijk naar de rand van de afgrond zou brengen, de drugshandel.

Het geluid van vallende dingen is het verhaal van een onderbroken vriendschap. Het is een dubbele liefdesgeschiedenis in weinig gunstige tijden, een onderzoek vol suspense naar het verleden van een man en een land, en een röntgenfoto van een generatie gevangen in angst.

Schrijver: Juan Gabriel Vasquez
Oorspronkelijke titel: El ruido de los cosas al caer
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789056724382
Uitgever: Signatuur

Gerelateerde schrijvers