Boekenplank:
Kies

Boeken van Joseph Wambaugh

Meer over Joseph Wambaugh

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Geboren: 1937

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Joseph Wambaugh


Overzicht

  • De Delta Ster - The Delta Star
  • De glitter en de goot - The glitter dome
  • De Golden Orange - The Golden Orange
  • De nieuwe centurions - The new centurions
  • De obsessie - The black marble
  • Nachtpatrouille - The choirboys

Non-Fictie

  • Bloedspoor - The blooding
  • Het uienveld - The onion field

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe Delta Ster
Voor Mario Villalobos, verbonden aan de afdeling moordzaken van de Los Angeles Police Department, begint deze zaak zoals vele anderen: een dame van lichte zeden, Missy Moonbeam, wordt van het dak van een hotelletje van twijfelachtig allooi geduwd.

Het onderzoek leidt niet, zoals gebruikelijk, naar donkere steegjes en achteraf-kroegen, maar rechtstreeks naar een respectabele universiteit. Hier wordt achter een façade van wetenschappelijke onschendbaarheid geknokt voor erkenning, subsidies en het hoogst bereikbare: de Nobelprijs.

Bijgestaan door zijn collega's, die elk voor zich ook zo hun eigen problemen hebben, moet Villalobos verband zien te leggen tussen een aantal ongebruikelijke gebeurtenissen: met wie binnen de universiteit had Missy contact, hoe kwam een van de ruigste inspecteurs in het bezit van een credit card die aan een dode toebehoorde en wat is de relatie met de Russische onderzeeër die in oktober 1981 voor de Zweedse kust strandde?
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The Delta Star
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789020412123
Uitgever: Veen
De glitter en de goot
Na de moord op Nigel St.Clair, president-directeur van een Hollywoodse filmmaatschappij, worden vier doorgewinterde politiemannen aan de oplossing van de zaak gezet.

Al snel komt aan het licht dat het slachtoffer het leven van een bon vivant moet hebben geleid: de aanwijzingen leiden niet alleen naar een 17-jarige prostituee en een bookmaker van twijfelachtige reputatie, maar ook naar een aantrekkelijke pin-up van het mannelijk geslacht.

Zes politiemannen, gehard in een omgeving van ontucht, drugs, mishandeling en moord, banen zich - ieder op zijn eigen, onconventionele wijze - een weg door een wereld waar niets is wat het lijkt.
The Glitter Dome - 1984
Regisseur: Stuart Margolin
Cast: James Garner, Margot Kidder, John Lithgow, e.a.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The glitter dome
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789024507269
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De Golden Orange
De Golden Orange speelt zich af Newport Beach, een gebied dat bekend staat om de talrijke jachten die zelden de haven verlaten en om de talrijke miljonairs op wie gretig jacht wordt gemaakt door meervoudig gescheiden dames, die hun lichaam verrijken met plastische chirurgie en bijgevulde bikini's.

Winnie Farlowe is een 40 jaar oude ex-politieman met een drankprobleem. Sinds hij wegens een ernstige rugkwaal voor alle diensten is afgekeurd, heeft Winnie weinig meer gepresteerd en is hij aan lager wal geraakt. Zelfs zijn baantje als veerbootkapitein leidt tot een ramp en brengt hem in aanraking met justitie.

Maar de beruchtheid die daarvan het gevolg is brengt hem onder de aandacht van Tess Binder, een uiterst aantrekkelijke, vooruitstrevende, driemaal gescheiden vrouw met een onzekere toekomst. Zij zoekt hem op in zijn stamkroeg en voert hem binnen in een wereld van overvloed en luxe, om hem uiteindelijk te laten varen in de boot van zijn dromen.

Maar ook confronteert ze Winnie met de mysterieuze dood van haar vader en met haar angst voor haar eigen leven. En het duurt niet lang voordat iemand het op Winnie's leven heeft gemunt.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The Golden Orange
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789024648252
Uitgever: Bosch & Keuning
De nieuwe centurions
De nieuwe centurions is het verslag van drie politiemannen uit Los Angeles over hun opleidingsjaren, onderzoek, het bestrijden van prostitutie en onderwereldoorlogen en het sussen van familieruzies.
The New Centurions - 1972
Regisseur: Richard Fleischer
Cast: George C. Scott. Stacy Keach, Jane Alexander, e.a.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The new centurions
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789024502073
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
De obsessie
In deze roman speelt de liefde een grotere rol dan de misdaad en zijn honden soms belangrijker dan mensen...

De keiharde humor en de stille tragiek zijn in overvloed aanwezig in De obsessie, maar Joseph Wambaugh brengt nog veel meer te berde dan de politie en haar werkzaamheden - hij geeft een prachtig, rijkgeschakeerd beeld van het leven in het rijke Zuid-Californië.

Als een rode draad door het verhaal zien we de dames van de high society, die countryclubs bezoeken en modeshows en... hondenshows, waar de meest excentrieke dames hun zo mogelijk nog extravaganter hondjes tentoonstellen. Totdat kidnapping en chantage een eind maken aan deze dure liefhebberij...
The Black Marble - 1980
Regisseur: Harold Becker
Cast: Robert Foxworth, Paula Prentiss, Harry Dean Stanton, e.a.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The black marble
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789024506002
Uitgever: Luitingh-Sijthoff


Nachtpatrouille
De leden van de surveillanceteams in de nachtdienst van het Los Angeles Police Department lijken in niets op elkaar. Toch zijn ze door de aard van hun werk sterk op elkaar aangewezen. Ze weten dat ze op elkaar kunnen vertrouwen. Hun onderlinge band wordt nog versterkt door hun nachtelijke bijeenkomsten die zij hun 'koorrepetities' noemen. Dat zijn de momenten waarop ze zich laten gaan in drinkgelagen en seksorgiën.

Hun ontspanning lijkt in geen enkel opzicht op dat van de burgerman, net zomin als hun bestaan erop lijkt. De koorrepetities betekenen voor hen een tijdelijke bevrijding van de verschrikkingen van de nachtdienst, een poging om te vergeten wat zij hebben meegemaakt.

De herinneringen en de nachtmerries blijven hen echter achtervolgen. En hun leven wordt meer in gevaar gebracht door hun vrijetijdsbesteding dan door hun nachtpatrouilles.
The Choirboys - 1977
Regisseur: Robert Aldrich
Cast: James Woods, Louis Gossett Jr., Perry King, e.a.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The choirboys
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789024503902
Uitgever: Skarabee

Non-FictieBloedspoor
Bloedspoor is het ware verhaal van een spectaculaire moordzaak. Het is het verhaal van de eerste moordenaar die door middel van zijn DNA werd gearresteerd en veroordeeld.

Het meesterschap van Joseph Wambaugh - gevierd schrijver van politieromans en ware misdaadverhalen - staat borg voor een even authentieke als bloedstollende reconstructie. Wambaugh, bestsellerauteur van The Onion Field, The Choirboys en Echoes in the Darkness bewijst met Bloedspoor weer eens dat ware misdaadverhalen boeiender en spannender zijn dan welke thriller dan ook.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The blooding
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789024646968
Uitgever: Bosch & Keuning
Het uienveld
Joseph Wambaugh, zelf politieagent, zet met deze feitenroman over wat de langdurigste en meest spectaculaire zaak in de misdaadgeschiedenis van Californië wordt genoemd, de traditie van Truman Capote's In cold blood voort. Meer dan Capote heeft hij echter aandacht voor de reconstructie van de karakters, en dat maakt Wambaugh's boek tot een nog boeiender leesboek.

De zaak waar het om gaat, is een politiemoord. Op een maartnacht in 1973 werden twee politiemannen ontvoerd door twee 'kleine' misdadigers: ze werden naar een afgelegen uienveld gereden, waar de ene politieman - uiterst zinloos - werd vermoord, terwijl de andere wist te ontsnappen.

De misdadigers werden gepakt - en er begon een hele reeks van onderzoeken, verhoren en processen, waarbij de rechterlijke macht uitgroeide tot een parodie op zichzelf.

Wat op zich niet in het minst door de slopende uitwerking die de zaak op de in leven gebleven politieman heeft, een tragische zaak is, ontaardt in een absurde komedie - en een kritiek op het systeem waarin deze misdadigers hun straf kunnen ontlopen.
The Onion Field - 1979
Regisseur: Harold Becker
Cast: John Savage, James Woods, Ted Danson, e.a.
Schrijver: Joseph Wambaugh
Oorspronkelijke titel: The onion field
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789029003803
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers