Boekenplank:
Kies

Boeken van Charles Whiting

Meer over Charles Whiting

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Oorlog

Pseudoniem (van): Duncan Harding, Ian Harding, John Kerrigan, Leo Kessler, Klaus Konrad

Geboren: 1926 / Overleden: 2007

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk


Overzicht

 • Helden tot het laatste uur - Orders to kill
 • Ondergang van een divisie - Death of a division

Non-Fictie

 • Ardennen 1944: De geheime oorlog - Ardennes: The secret war
 • De Siegfriedlinie - Siegfried
 • De strijd om het Ruhrgebied - Battle of the Ruhrpocket
 • Gedoemd te sterven - First blood
 • Operatie Nordwind - Operation Northwind
 • George S. Patton - Patton
 • Skorzeny - Skorzeny

The Destroyers

 1. Operatie Afrika - Operation Afrika
 2. Operatie Stalag - Operation Stalag
 3. Operatie Ike - Operation Kill Ike

gedetailleerd overzicht

OverzichtHelden tot het laatste uur
In iedere oorlog zijn er mensen die vechten voor vrijheid en mensen die vechten omdat zij er genoegen aan beleven. Sergeant Hartmann, lid van de Duitse SS, behoorde tot de laatste categorie. Vermomd als Amerikaans soldaat kreeg Hartmann het commando over een buitgemaakte Sherman-tank en met drie andere Engelssprekende officieren maakte hij deel uit van een ingenieus plan om de geallieerde gelederen te infiltreren en de grote mannen aan het hoofd van alle vijandelijke operaties te vermoorden. De niet meer zo jonge generaal Patton zou Hartmanns doelwit zijn. Op 16 december 1944 brak de tank door de vijandelijke linies en vervolgde zijn weg naar zijn slachtoffer, een bloedig spoor van zinloos doden achterlatend. Dit alles werd veroorzaakt door één man die afgrijselijke voldoening schiep in geweld en die bereid was met kille vastberadenheid het doden op bevel uit te voeren.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Orders to kill
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-6045-471-5
Uitgever: Hollandia
Ondergang van een divisie
Ondergang van een divisie is het verhaal over de Amerikaanse 106e Divisie Infanterie in de nacht van 10 december 1944; een gebeurtenis die door de officiële geschiedschrijvers beschreven is als 'de zwaarste nederlaag van de Amerikaanse strijdkrachten tijdens de operaties van 1944-1945 op het Europese strijdtoneel'. De oorlogscorrespondent van de Divisie schreef realistisch: 'De paniek, een volkomen redeloze paniek duurde de hele dag, tot diep in de nacht. Het was alsof iedereen, met of zonder excuus, die dag naar het westen vluchtte'. Charles Whiting beschrijft op briljante wijze de ijzige hel van de Sneeuw Eifel, die de laatste rustplaats van zoveel jonge Amerikaanse soldaten zou worden in die laatste decembermaand van de oorlog. Het is een wanhopig verhaal waarin heldendaden zeldzaam zijn. Onontkoombaar houdt het dramatische verloop de lezer vast. De schrijver gaat uitvoerig in op de reden waarom de Amerikanen zo bereid waren de mythe van het Alpenoffensief voor zoete koek te slikken. Als de Duitsers nog steeds aan een dergelijke aanval konden beginnen, wat zouden ze dan nog achter de hand kunnen hebben...? * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De dood van een divisie.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Death of a division
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 90-6045-392-1
Uitgever: Hollandia

Non-FictieArdennen 1944: De geheime oorlog
In de ochtend van 16 december 1944 voerde een enorme Duitse legermacht van 600.000 man een verwoestende aanval uit op de nietsvermoedende Amerikaanse troepen die het front bezet hielden in de met sneeuw bedekte heuvels van de Belgische Ardennen. De aanval kwam als een volkomen verrassing, en niemand had de vernietigende gevolgen ervan kunnen voorzien: de feitelijke ineenstorting van het oppercommando van de westelijke geallieerde troepen. Het was een Europese herhaling van Pearl Harbour, de grootste blunder van de geallieerde inlichtingendiensten, en in het bijzonder de Amerikaanse inlichtingendienst, sinds die historische zondag van 7 december 1941 waarop Amerika betrokken raakte bij de Tweede Wereldoorlog. De 'geheime' oorlog was één van de grootste schandalen van de Tweede Wereldoorlog en kostte de Amerikanen 80.000 en de Britten 1500 gesneuvelden - negenmaal zoveel als op D-day. Charles Whiting schetst voor ons een nieuw, onthullend beeld van de personen en gebeurtenissen in deze opzienbarende episode, waarin een handvol Duitse specialisten bijna onder de ogen van de geallieerde inlichtingendiensten een offensief voorbereidde dat de Duitsers alsnog de overwinning moest bezorgen. En dat terwijl de geallieerde militaire top voorspelde dat de oorlog tegen Kerstmis voorbij zou zijn.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Ardennes: The secret war
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-604-5542-8
Uitgever: Hollandia
De Siegfriedlinie
Op 11 september 1944 overschreden de eerste geallieerde troepen de grenzen van Nazi-Duitsland. Er was echter nog één gigantische barrière te nemen: de Siegfriedlinie of Westwall, een ononderbroken reeks van verdedigingswerken. Het aanvankelijke geallieerde optimisme verdween als sneeuw voor de zon, toen in oktober 1944 de Amerikanen in de meest verbitterde gevechten verwikkeld raakten sinds D-day. Drie Amerikaanse divisies werden in de groene hel van de Ardennen verpletterend verslagen. Vanuit de Siegfriedlinie lanceerden de Nazi's ook het beruchte Ardennenoffensief, dat de geallieerde generaals nachtmerries bezorgde. Pas in februari 1945 konden de geallieerden door de Duitse verdedigingslinies heenbreken, ten koste van ontelbare slachtoffers en een zee van bloed.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Siegfried
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-679-0006-0
Uitgever: Kadmos
De strijd om het Ruhrgebied
In de steden van het Ruhrgebied werden de straten versperd door bergen puin; verbogen lantaarnpalen tekenden zich af tegen een hemel vol rook en smook. Ondanks het vrolijke lentezonnetje bood het Ruhrgebied een trieste aanblik, na de totale ineenstorting van Hitlers Wehrmacht. De strijd om het Ruhrgebied was afgelopen. Duitslands "smidse" lag in puin...
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Battle of the Ruhrpocket
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 90-02-12788-X
Uitgever: Standaard Uitgeverij
Gedoemd te sterven
In februari 1943 stonden 30.000 onervaren Amerikanen bij Kasserine, in Frans Tunesie, tegenover de geharde troepen van Rommels Afrika-korps. Hun taak was de Duitsers uit Noord-Afrika te verdrijven, om vervolgens de vesting Europa binnen te vallen. De eerste confrontatie tussen Amerikanen en Duitsers in Afrika liep echter uit op een dramatische nederlaag voor de geallieerden. In de slag bij Kasserine lieten ruim 16.000 Amerikanen het leven. Deze verbijsterende nederlaag veroorzaakte niet alleen een golf van kritiek op de geallieerde bevelhebbers ter plaatse - onder wie Eisenhower en Patton - ze zaaide ook twijfel over het vermogen van de Amerikanen om Europa te bevrijden.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: First blood
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 90-449-2556-3
Uitgever: Bruna
Operatie Nordwind
Iedereen heeft gehoord van het Ardennenoffensief, de laatste grote verrassingsaanval van de Duitsers in de Belgische Ardennen in december 1944. Maar wie hoorde iets over het 'tweede' Ardennenoffensief, dat de Amerikanen en hun Franse bondgenoten bijna net zoveel slachtoffers kostte en bijna een breuk veroorzaakte tussen de geallieerden? Het gaat hier om Operatie Nordwind, uitgedacht door de Führer in eigen persoon, waarin acht Duitse divisies, waaronder drie SS-divisies, werden ingezet tegen de spaarzaam bezette Amerikaanse linies in het gebied Elzas-Lotharingen. Hoewel het Amerikaanse opperbevel van tevoren gewaarschuwd was door de 'Ultra'-mensen in het Engelse plaatsje Bletchley, bleek de druk van de Duitsers te groot. De Amerikanen waren gedwongen zich terug te trekken. Voor het eerst tijdens zijn campagne is West-Europa gaf Eisenhower zijn troepen bevel om het terrein dat zij met zoveel bloedverlies hadden gewonnen, weer op te geven. Hij gad orders dat Straatsburg, dat in de harten van zowel de Fransen als de Duitsers een bijzondere plaats innam, geëvacueerd moest worden. De Gaulle protesteerde. Hij zou zijn eigen Franse troepen bevel geven de stad over te nemen en te verdedigen. Eisenhower dreigde de levering van munitie voorraden stop te zetten. De Gaulle hield voet bij stuk. Een paar dagen later in die januariemaand van 1945, waarin Amerikaanse soldaten vochten voor hun leven in de besneeuwde heuvels van Elzas-Lotharingen, zag het ernaar uit dat de Frans-Amerikaanse alliantie uiteen zou vallen en Frankrijk in een soort revolutie zou worden gestort. Uiteindelijk suste Winton Churchill de gemoederen en kon de strijd doorgaan. De Duitsers werden door de geallieerden verslagen, maar dat ging ten koste van vele levens van jonge mannen, zowel Franse als Amerikaanse. Operatie Nordwind, een boek vol snelle actie, gezien door de ogen van de mannen die zich in het heetst van de strijd bevonden, vult een groot hiaat in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hierin wordt het verhaal verteld van een onbekende strijd, een strijd die de loop van de Europese geschiedenis een andere wending had kunnen geven en dat ook deed...
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Operation Northwind
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 90-6045-588-6
Uitgever: Hollandia


George S. Patton
De honderdduizenden mannen die kort of lang onder hem gediend hebben, begonnen meestal met een hekel te hebben aan hun op publiciteit azende, te opvallend geklede, opschepperige generaal, en eindigden meestal met hem te respecteren. De nuchtere militaire reden daarvoor was dat zijn harde discipline en zijn bekwame tactiek velen van hen het leven redde. Zijn meedogenloosheid, misschien zelfs zijn oneerlijkheid als mens (voor zover dat doordruppelde naar zijn troepen), bezorgde hem zijn charisma als soldaat. * Dit boek is ook uitgegeven onder de titel Patton.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Patton
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 978-90-778-9556-6
Uitgever: Just Publishers
Skorzeny
De Amerikanen noemden hem 'de gevaarlijkste man van Europa'. Zijn grootste stunt was de bevrijding van Mussolini. De belangrijkste 'wapenfeiten' van Skorzeny zijn onder meer de spectaculaire reddingsactie in september 1943 van Mussolini te Gran Sasso nadat die op 25 juli in 1943 ten val was gebracht door de Badoglio-regering. Later werd Skorzeny onder meer belast met de opdracht om de Joegoslavische partizanenleider Tito gevangen te nemen, maar Tito wist te ontkomen. Met Kerstmis 1944 neemt Skorzeny deel aan Operation Greif, beter bekend als de Slag om de Ardennen, Hitler's laatste wanhopige poging om de oprukkende geallieerde eenheden te verslaan. Duitse soldaten worden door Skorzeny in het uniform van Amerikanen en Engelsen gestoken om de geallieerden te misleiden. Eind december 1944 is het Ardennenoffensief al voorbij en blazen de Duitsers de aftocht. Skorzeny wordt na de oorlog betrokken in de mysterieuze organisatie Odessa (Organisation der ehemaligen SS-Angehörigen), de geheime door Otto Skorzeny opgerichte broederband van de SS die oorlogsmisdadigers uit Duitsland smokkelde.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Skorzeny
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-02-13060-0
Uitgever: Standaard

The DestroyersOperatie Afrika
In de zomer van 1942 waren de Engelsen hard toe aan een overwinning in de Libische woestijn. Maar veldmaarschalk Rommel, commandant van het Afrika Korps, had nog een troef achter de hand. De woestijnvos had alleen geen rekening gehouden met de éénogige luitenant Crooke, VC, de meedogenloze bevelvoerend officier van de Desperado's; Gippo, de halfbloed koppelaar; Stevens, de zwarthandelaar; Yank, de genadeloze moordenaar uit Texas; Peters, de gardeman, de gewezen sergeant-majoor; en Thaelmann, de taaie Duitse communist. Crookes Desperado's waren de enigen die tussen Rommel en de uiteindelijke overwinning in Egypte stonden. Onder Crookes leiderschap vertrokken ze op één van de meest bizarre missies uit de oorlog, stortten zich in de woestijn om de Rode Oase te gaan zoeken en de vermiste stafchef van het Egyptische leger, de man die zij moesten vinden voordat Rommel bij hem kwam.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Operation Afrika
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-6045-081-7
Uitgever: Hollandia
Operatie Stalag
Eind 1942 leverden agenten van de Nederlandse verzetsbeweging bij de Engelsen een krankzinnig geworden jonge RAF-piloot af - de enige overlevende van honderd anderen uit Stalag IIIB, die allemaal in koelen bloede waren neergeschoten. Maar door wie en waarom? Churchill vermoedde een enorme chantage waarbij honderdduizend geallieerde krijgsgevangenen in Duitse kampen betrokken waren en die een eind aan de invasie van Europa kon maken. Daarom bracht de Britse inlichtingendienst zijn keur-commandoteam in actie. Onder leiding van de meedogenloze, éénogige luitenant Crooke, begonnen ze aan een gezamenlijke missie naar Nazi-Duitsland om de onbekende Gestapo-moordenaar te zoeken.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Operation Stalag
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 90-604-5902-4
Uitgever: Hollandia
Operatie Ike
Operatie Ike is het verhaal van de poging van een fanatieke SS-man om achter de Amerikaanse linies te komen tijdens het Ardennenoffensief 1944, teneinde generaal Eisenhower te vermoorden. Luitenant Crooke en zijn commando weten dit op het laatste moment te voorkomen.
Schrijver: Charles Whiting
Oorspronkelijke titel: Operation Kill Ike
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-6045-220-8
Uitgever: Hollandia

Gerelateerde schrijvers