Boekenplank:
Kies
 • Home
 • Z
 • Annejet van der Zijl

Boeken van Annejet van der Zijl

Annejet van der Zijl studeerde massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een masterstudie International Journalism in Londen. Ze werkte tien jaar als journaliste bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten.

Meer over Annejet van der Zijl

Genres: Mysterie / Spanning / Thriller, Non-Fictie

Geboren: 1962

Geboorteland: Nederland

Website: Annejet van der Zijl


Annika S.

 1. De val van Annika S.
 2. Rijke mensen zijn anders

Non-Fictie

 • Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt
 • Bernhard, een verborgen geschiedenis
 • De Amerikaanse prinses
 • Een dag om nooit te vergeten
 • Fortuna's kinderen
 • Gerard Heineken
 • Het weeshuis voor verlaten verhalen
 • In de mist / Wat heb ik te vieren?
 • Jagtlust
 • Leon & Juliette
 • Moord in de Bloedstraat

Sonny Boy

 1. De dageraad
 2. Sonny Boy

gedetailleerd overzicht

Annika S.De val van Annika S.

De wereld van de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer stort in elkaar wanneer wordt onthuld dat ze heeft gelogen over haar verleden. Om aan de toorn van haar collega's en schoonfamilie te ontkomen slaat ze op de vlucht en reist ze naar Bergen aan Zee, naar het vakantiepark waar ze met haar grootouders vaak kwam.

Daar probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar al snel wordt duidelijk dat ze het verleden niet kan ontlopen. En niet alleen het hare...

* Eerder uitgebracht met dezelfde titel, maar onder de naam Simons & Van der Zijl.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789044367546
Ebook: 9789048841905
Uitgever: The House of Books
Rijke mensen zijn anders

De idyllische zomer die rechercheur Martin Twisk met de Duitse politica Annika beleeft wordt ruw verstoord als hij wordt opgetrommeld om een dubbele moord in een naburig miljonairsdorp op te lossen.

Bovendien aarzelt Annika, ondanks het feit dat ze een veilige haven gevonden lijkt te hebben bij Martin, geen moment als ze de kans krijgt wraak te nemen op haar voormalige partijgenoten, schoonfamilie en alle andere mensen die haar zo meedogenloos hebben laten vallen en vertrekt naar Berlijn.

Beiden komen ze vijanden tegen op hun pad, maar de meest gevaarlijke vinden ze in zichzelf.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2023
ISBN/EAN: 9789048842452
Ebook: 9789048842469
Uitgever: The House of Books

Non-FictieAnna, het leven van Annie M.G. Schmidt

Iedereen kent Annie M.G. Schmidt, misschien wel de populairste Nederlandse schrijfster aller tijden. Maar wie kent haar nu eigenlijk echt? Annejet van der Zijl reconstrueerde op basis van een schat aan materiaal de lotgevallen van de schrijfster: haar hardnekkige zoektocht naar liefde, de onstuimige opgang tot 's lands 'schaduwkoningin' en het roerige en soms inktzwarte persoonlijke leven achter de roem.

Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt is het inspirerende verhaal van een vrouw die in haar jeugd eigenlijk niets mee had, maar er dankzij haar humor en moed toch in slaagde om alles uit haar leven te halen.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021417240
Ebook: 9789021441726
Uitgever: Querido
Bernhard, een verborgen geschiedenis

Schurk of schavuit, opportunist of held – over weinig mensen lopen de meningen zo uiteen als over de in 2004 overleden prins Bernhard. Annejet van der Zijl ging op zoek naar het verhaal achter de mythe. Ze vond een astmatisch, gepest jongetje in een verloren land, dat zich door een unieke samenloop van omstandigheden kon transformeren in het tegendeel van wat hij tot dan toe was. Maar ze vond ook een oude man die een hoge prijs betaalde voor al zijn echte of vermeende grootheid en tot zijn dood werd achtervolgd door de demonen uit zijn Duitse verleden.

Bernhard, een verborgen geschiedenis is niet het stoere jongensboek waarmee het onderwerp zelf de geschiedenis had in willen gaan. Het is ook niet het inktzwarte scenario dat zijn tegenstrevers op zijn leven plakten. Het was allemaal veel toevalliger en vooral menselijker dan dat - en daarom, misschien wel voor het eerst, begrijpelijk.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789021421643
Ebook: 9789021441733
Uitgever: Querido
De Amerikaanse prinses

Op 13 april 1927 voer Allene Tew met de Mauretania de haven van New York uit. Ze liet een leven achter zich waarin ze alles had bereikt waar ze als plattelandsmeisje van had gedroomd - aanzien, fortuin, moederschap, haar grote liefde. En ze was het ook bijna allemaal weer kwijtgeraakt.

‘De rijkste en verdrietigste weduwe van de stad’, zoals Allene door societyrubrieken werd genoemd, had die dag echter ook nog veel vóór zich, zoals een nieuw gezin en een toekomst als officiële prinses, als Russische gravin en als peetmoeder van de latere koningin Beatrix.

De Amerikaanse prinses is een reconstructie van een weids en fascinerend leven, dat zich afspeelt tegen het decor van Amerika en Europa, de victoriaanse en de moderne tijd, de industriële en Russische revolutie en de twee wereldoorlogen. Maar het is bovenal het verhaal van een uitzonderlijke vrouw die de moed had om, tot het bittere eind, haar eigen, onnavolgbare weg te gaan.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789021408453
Ebook: 9789021400747
Uitgever: Querido
Een dag om nooit te vergeten

30 april 1980 de stad, de krakers en de koningin...

Het was misschien wel de meest gewelddadige dag in Nederland sinds de oorlog: 30 april 1980. Wat een feestelijke inhuldigingsdag van koningin Beatrix had moeten worden, liep uit op een complete stadsoorlog. Beelden van het brandende Amsterdam gingen de hele wereld over; foto s van vechtende hordes en bloedende slachtoffers staan in het collectieve geheugen geëtst.

Aan de hand van interviews en geheime politierapporten maakte Annejet van der Zijl tien jaar later een even spannende als minutieuze reconstructie van de gebeurtenissen. Met als belangrijkste vraag: wie was eigenlijk het meesterbrein achter de rellen? En hoe kon het allemaal zo verschrikkelijk uit de hand lopen?

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789021448015
Ebook: 9789021448954
Uitgever: Querido
Fortuna's kinderen

Een trans-Atlantische familiekroniek...

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle Boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789048862412
Ebook: 9789048858972
Uitgever: Hollands Diep


Gerard Heineken

Hij was de kern van de kleurrijke Heineken-geschiedenis, maar tegelijkertijd een grijze vlek: Gerard Adriaan Heineken, stichter van het gelijknamige bierimperium, aanjager van Amsterdams economische wederopstanding in de negentiende eeuw en grootvader van Freddy Heineken. Toch was er zo goed als niets over hem bekend. Wie was deze man? En waarom werd hij tot de vergetelheid veroordeeld?

Annejet van der Zijl kreeg toegang tot de familiearchieven en reconstrueerde het inspirerende en uiteindelijk ook dramatische levensverhaal van een van de grootste industriëlen in de Nederlandse geschiedenis. Ze ontdekte een negentiende-eeuwsesuccess story vol lef, daadkracht en passie, maar ook de schaduwzijden van al die voorspoed: afgunst, chantagepogingen en een schandaal dat zo heftig was dat het zelfs in 2014, toen dit boek verscheen, nog de voorpagina’s haalde.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789021455563
Ebook: 9789021455570
Uitgever: Querido
Het weeshuis voor verlaten verhalen

Het weeshuis voor verlaten verhalen bevat dertien korte verhalen over wat de Fransen zo mooi ‘petites histoires’ noemen: bijzondere belevenissen van mensen die de moeite waard zijn om er even bij stil te staan, maar ook weer net niet bijzonder genoeg om er een boek van te maken. Annejet komt veel mensen tegen die haar zo’n verhaal toevertrouwen, soms zelfs met een doos brieven of foto’s erbij.

In het Historisch Nieuwsblad heeft Annejet een tijdje een column gehad waar ze in zo’n 500 woorden per keer zo’n ‘petit histoire’ kon vertellen. Bijvoorbeeld 500 woorden voor Leon Herkenrath die begin 19de eeuw naar Amerika vertrok en een succesvol zakenman was, maar verliefd werd op een zwarte dame en zijn huwelijk geheim moest houden. Uiteindelijk werd het hem teveel en smokkelde hij zijn gezin naar Nederland.

Vijfhonderd woorden voor haar eigen overgrootvader die zijn hele kapitaal in de Russische spoorlijnen investeerde en door de Russische Revolutie alles verloor. “Het enige wat herinnerde aan de verdampte rijkdommen van de familie waren de waardeloze aandelenbriefjes, die door mijn vader keurig netjes ingelijst bij ons thuis aan de muur hingen.”

Vijfhonderd woorden om een vergeten geschiedenis te vertellen, in Het weeshuis voor verlaten verhalen kregen ze een plaats.

* Het weeshuis voor verlaten verhalen verscheen ter gelegenheid van de tweede Nederlandse Independent Bookstore Day op 14 april 2018.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789021412207
Uitgever: Querido
In de mist / Wat heb ik te vieren?

Voorafgaand aan de Nationale Herdenking op 4 mei 2017 op de Dam in Amsterdam spreekt Annejet van der Zijl in De Nieuwe Kerk de 4 mei-voordracht uit, getiteld In de mist.

Als startschot voor de Nationale Viering van de Bevrijding vindt een dag later in Haarlem een bijeenkomst plaats waaraan Nasrdin Dchar een bijdrage levert met de voordracht Wat heb ik te vieren?

* In de mist / Wat heb ik te vieren? is een uitgave in keerdruk ter gelegenheid van de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding 2017.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789059654211
Uitgever: Nationaal Comité 4 en 5 mei
Jagtlust

Iedereen sprak erover en wilde ernaartoe: het Gooise buitenhuis Jagtlust, waar jonge kunstenaars als Remco Campert, Fritzi ten Harmsen van der Beek, Gerard Reve en Peter Vos samen met rijkeluisjongeren de verbeelding aan de macht brachten. Alles gebeurde wat in het Nederland van voor '68 nog niet door de beugel kon. En dat met superieure stijl, creativiteit en een onstuitbare levenslust: ‘Je stampte met je voet op de grond en het was feest,’ aldus Remco Campert.

Toen Annejet van der Zijl op zoek ging naar de geschiedenis achter deze mythe, ontdekte ze dat ook de prachtige chaos die Jagtlust heette, een donkere keerzijde had.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789021400822
Ebook: 9789021441740
Uitgever: Querido
Leon & Juliette

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht - zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze...

* Leon & Juliette is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Boekenweek 2020.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2020
ISBN/EAN: 9789059655133
Ebook: 9789059655140
Uitgever: CPNB


Moord in de Bloedstraat

Voordat ze boeken ging schrijven, werkte Annejet vijf jaar lang als misdaadverslaggeefster. Geïnspireerd door Amerikaanse voorbeelden als Truman Capote en Dominick Dunne zocht ze naar de menselijke verhalen achter de kleine krantenberichten. Met hetzelfde invoelingsvermogen en literaire talent die haar latere werk kenmerken, reconstrueerde ze zowel verloren levens aan de zelfkant van de samenleving als de onvermoede gewelddadigheid van ‘normale’ burgers: een café-eigenaar die niet langer tegen het getreiter van een klant kon, de bollenkweker die zijn vrouw langzaam met gif vermoordde.

Veel van deze artikelen werden klassiekers. In het kader van de Maand van het Spannende Boek 2013 selecteerde en bewerkte Annejet van der Zijl de mooiste verhalen uit wat ze zelf noemt haar ‘misdaadcarrière’.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789021446837
Ebook: 9789021446844
Uitgever: Querido

Sonny BoyDe dageraad

'Het begon allemaal bij de zee, waar het wit van de katoenpluizen helder afstak tegen het blauw van de oceaan en de zwarte armen die ze plukten. Hier werd in 1836 een meisje geboren.'

Zo begint De dageraad, het verhaal van zomaar een plantage in Suriname. Het is ook het verhaal van de voorouders van Waldemar Nods, de hoofdpersoon van de bestseller Sonny Boy.

Het verhaal van deze plantage kan gelezen worden als een treurig hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis, omdat het tijdens de slaventijd speelt. Maar het kan ook gezien worden als een optimistisch verhaal: het toont hoe mensen, van allerlei standen en rassen afkomstig uit alle windstreken, zich uiteindelijk gezamenlijk gingen inzetten voor het behoud van hun kleine leefgemeenschap aan de oceaan.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789021406138
Uitgever: Querido
Sonny Boy

Herfst 1928: een jonge Surinaamse student trekt in den Haag als kostganger in bij een gescheiden Hollandse vrouw met vier kinderen. Als ze een halfjaar later zwanger van hem blijkt, is het schandaal niet te overzien.

Maar ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen in een gelukkig bestaan op te bouwen met hun zoontje Waldy, alias Sonny Boy. Dan breekt de tweede Wereldoorlog uit, en besluiten ze joden in huis te nemen - met alle consequenties van dien.

Schrijver: Annejet van der Zijl
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789021441702
Ebook: 9789021441757
Uitgever: Querido

Gerelateerde schrijvers