Boekenplank:
Kies

Boeken van Lucy Adlington

Meer over Lucy Adlington

Genres: Non-Fictie, Oorlog, Roman

Geboren: 1970

Geboorteland: Verenigd Koninkrijk

Website: Lucy Adlington


Overzicht

  • De kleermaaksters van Auschwitz - The dressmakers of Auschwitz
  • Het rode lint - The red ribbon

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe kleermaaksters van Auschwitz

Het ongelofelijke, nog onbekende verhaal van een groep vrouwen die in Auschwitz-Birkenau in het kledingatelier moest werken om, onder erbarmelijke omstandigheden, de meest chique kleren te maken voor de vrouwen van de kampcommandanten...

In het beruchte concentratiekamp Auschwitz-Birkenau hadden vijfentwintig Joodse vrouwen en meisjes de taak om luxe kleding te maken voor de nazi-elite. De kledingwerkplaats, genaamd de Obere Nähstube (de hoogste naaikamer) werd opgericht door Hedwig Hüss, de vrouw van de hoogste commandant van het kamp. In deze salon stuurden zij en andere SS-vrouwen de kledingmakers aan om kledingstukken te ontwerpen voor sociale gelegenheden van de nazitop in Auschwitz.

Op basis van een veelvoud aan bronnen, waaronder gesprekken met de laatst overlevende naaister, volgt De kleermaaksters van Auschwitz het lot van deze moedige vrouwen. Hun onderlinge hechte band hielp hen niet alleen het kamp te doorstaan, maar maakte het voor de kleermakers ook mogelijk om bij te dragen aan het verzet achter het prikkeldraad.

Lucy Adlington verweeft deze buitengewone ervaringen met nieuwe onthullingen over de hebzucht, wreedheid en schijnheiligheid binnen het Derde Rijk en schijnt zo haar licht op een nog onbekend hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog.

Schrijver: Lucy Adlington
Oorspronkelijke titel: The dressmakers of Auschwitz
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789022590744
Ebook: 9789402317244
Uitgever: Boekerij
Het rode lint

We waren met z'n vieren: Rose, Ella, Mina en Carla. In een ander leven waren we misschien vriendinnen geweest. Maar dit was Berkenwoud... Auschwitz-Birkenau.

De veertienjarige Ella werkt in het naaiatelier van Auschwitz-Birkenau, onder de gevangenen ook wel Berkenwoud genoemd. Daar maakt ze de mooiste jurken voor de vrouwen van hooggeplaatste nazi’s. Elke jurk die ze maakt kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Het leven in het kamp is zwaar, maar dan ontmoet Ella de dromerige Rose. Kan ze haar vertrouwen? En lukt het de meisjes hoop te houden in een wereld die niet gemaakt is om te overleven?

Het rode lint is een krachtig, hoopvol verhaal over vriendschap en overleven in de meest barre omgeving die je je kunt voorstellen.

Schrijver: Lucy Adlington
Oorspronkelijke titel: The red ribbon
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026623691
Ebook: 9789026623707
Uitgever: Kok

Gerelateerde schrijvers