Boekenplank:
Kies

Boeken van Susan Albert

Meer over Susan Albert

Genre: Mysterie / Spanning / Thriller

Website: Susan Albert


China Bayles

  1. Monnikskap - Witches' bane
  2. Kattekruid - Hangman's root
  3. Rozemarijn - Rosemary remembered
  4. Wijnruit - Rueful death
  5. Kattestaart - Love lies bleeding
  6. Chilipeper - Chile death

gedetailleerd overzicht

China BaylesMonnikskap
Vroeger meende men dat monnikskap (Aconitum) een uitvinding was van Hecate, de godin van de onderwereld. Door de eeuwen heen werd deze plant over de gehele wereld gebruikt om wolven en tijgers te doden, om bronnen te vergiftigen en om misdadigers mee te doden. De dikke wortel van monnikskap wordt soms – helaas met fatale afloop – verward met mierikswortel.
Nuchter – maar diep in haar hart toch wel erg benieuwd – neemt China Bayles op aanraden van haar goede vriendin en collega Ruby Wilcox deel aan een Halloween-viering van 'Witte Heksen'.
Kort daarna wordt een van de deelneemsters dood aangetroffen in haar woning, vermoord met het rituele mes van Ruby, dat kortgeleden werd gestolen uit haar New Age-winkel. Onder het slachtoffer vindt de politie tevens enkele tarotkaarten, waaronder die van De Dood. En ook die kaarten zijn van Ruby...
China zou China niet zijn als ze zich niet op de moordzaak zou storten om de échte dader te vinden. Haar vriendin is natuurlijk onschuldig, maar kwaadaardige krachten roeren zich in het anders zo vreedzame stadje Pecan Springs, Texas. Kruisen worden in brand gestoken en de pui van China's kruidenwinkel Thyme and Seasons beklad met lasterlijke teksten.
Het is aan China om de identiteit van de moordenaar te onthullen...
Schrijver: Susan Albert
Oorspronkelijke titel: Witches' bane
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-225-2644-5
Uitgever: Boekerij
Kattekruid
Kattekruid (Nepeta) kan worden gebruikt om thee van te trekken om zo verlichting te brengen bij hoest en maagpijn, en om te ontspannen voor het slapengaan. Volgens oud volksgeloof kan de wortel ervan boosheid en agressie oproepen, reden waarom zeventiende-eeuwse beulen er vlak voor een terechtstelling op kauwden.
Een prominente proefdier-onderzoeker wordt dood aangetroffen in zijn kantoor. Vrijwel direct valt de verdenking op de 'Kattenvrouw', een plaatselijke biologiedocente die op bijna obsessieve wijze de zwerfkatten van het stadje Pecan Springs, Texas, opvangt en al meerdere malen een aanvaring heeft gehad met de vermoorde onderzoeker.
China Bayles, eigenaresse van kruidenwinkel Thyme and Seasons, denkt daar héél anders over: de 'Kattenvrouw' – Dottie Riddle – is een goede vriendin van haar die heel ver gaat in de bescherming van haar zwervers, maar niet zover als moord...
En dus stort China, die zich nu eenmaal moeilijk afzijdig kan houden van onrecht en moord, zich in een gewaagd avontuur dat bevolkt wordt door antidierproef-fanatici, op geld beluste wetenschappers en een onverwacht familielid van haar collega en buurvrouw Ruby Wilcox.
Schrijver: Susan Albert
Oorspronkelijke titel: Hangman's root
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 90-225-2643-7
Uitgever: Boekerij
Rozemarijn
Rondom rozemarijn (Rosmarinus officinalis) zijn meer legendes gesponnen dan om welk ander kruid ook. Eeuwenlang is het medicinaal gebruikt en werden gerechten ermee op smaak gebracht. Het staat bekend als het kruid van herinnering. Op begrafenissen werden takjes rozemarijn op de graven gelegd om te symboliseren dat de overledene niet zou worden vergeten.
China Bayles, eigenaresse van kruidenwinkel Thyme and Seasons, wordt geconfronteerd met een moord op een zakenrelatie. Haar accountant Rosemary Robbins wordt dood aangetroffen in de truck van China's geliefde Tom. Er is geen tekort aan verdachten, want Rosemary had te kampen met een agressieve ex-man en diverse ex-cliënten die haar liever dood dan levend zagen.
China stort zich op de moordzaak – als voormalig strafrechtadvocate kruipt het bloed immers waar het niet gaan kan – en ontdekt algauw dat passie en hebzucht aan de basis liggen van Rosemary's dood.
Voeg daarbij een vrijgelaten moordenaar die ooit door Tom berecht werd en nu wraak wil, en alle ingrediënten voor een gekruid avontuur zijn wederom aanwezig!
Schrijver: Susan Albert
Oorspronkelijke titel: Rosemary remembered
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-225-2786-7
Uitgever: Boekerij
Wijnruit
Wijnruit (Ruta graveolens) – door Shakespeare ook wel het 'kruid der gratie' genoemd – werd door de vroeg-katholieke kerk toegepast om demonen en het kwaad te verjagen. Ook gebruikte men het als tegengif bij vergiftigingen. In het middeleeuwse Europa dacht men er heksen mee te kunnen aanwijzen. In onze huidige tijd wordt wijnruit geassocieerd met berouw.
Hard aan rust toe besluit China Bayles, eigenaresse van kruidenwinkel Thyme and Seasons, er een paar weken tussenuit te gaan. Haar vriendin Maggie, een ex-non en thans eigenaresse van een restaurant, stelt voor om gezamenlijk in haar voormalige klooster in retraite te gaan.
Bij aankomst in het klooster blijkt dat er de laatste tijd mysterieuze dingen gebeuren. Er zijn branden gesticht en dreigbrieven rondgestuurd. En ook de dood van zuster Hilaria zou wel eens geen toeval kunnen zijn.
Kortom: China is in een slangenkuil terecht te zijn gekomen, waarin de machtsstrijd om de toekomst van het klooster een strijd op leven en dood lijkt te worden...
Schrijver: Susan Albert
Oorspronkelijke titel: Rueful death
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 90-225-2787-5
Uitgever: Boekerij
Kattestaart
In middeleeuwse tijden vertegenwoordigden de bloedrode pluimvormige bloemen van kattestaart (Amaranthus hypochondriacus) integerheid en onkreukbaarheid. Ze werden door ridders en helden gedragen als teken van deugd en perfectie.
Net als China Bayles, eigenaresse van kruidenwinkel Thyme and Seasons, besluit 'ja' te zeggen op een van de vele huwelijksaanzoeken die haar minnaar McQuaid haar regelmatig doet, trekt de voormalige politieman zich terug achter een façade. Wanneer ze dan ook nog per ongeluk een telefoongesprek afluistert, weet ze het zeker: hij bedriegt haar.
Alsof dat nog niet genoeg is, wordt China door de weduwe van een Texas Ranger gevraagd zijn 'zelfmoord' te onderzoeken.
Terwijl China zich, gekwetst en verdrietig, op de zaak stort, gaat haar relatie met McQuaid bergafwaarts. En komen ze niet alleen op persoonlijk, maar ook op zakelijk vlak lijnrecht tegenover elkaar te staan...
Schrijver: Susan Albert
Oorspronkelijke titel: Love lies bleeding
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-225-2842-1
Uitgever: Boekerij


Chilipeper
De geschreven historie van de soort Capsicum begint bij Columbus die op ontdekkingsreis ging, op zoek naar onder meer zwarte peper, de meest waardevolle Oosterse specerij. Columbus vond niet wat hij zocht, maar beet – naar de mening van vele tijdgenoten – in iets véél beters: hij was de eerste Europeaan die een blaar op zijn tong kreeg na het eten van een hete peper.
China Bayles, eigenaresse van kruidenwinkel Thyme and Seasons, is vastbesloten sterk te zijn als haar geliefde – Mike McQuaid – bij een undercoveroperatie neergeschoten wordt en verlamd in een rolstoel beland. Ze wil koste wat kost aan zijn zijde blijven, wat er ook gebeurt.
Het leven gaat immers door... en dat vindt China's moeder Leatha ook. Zij trekt bij het stel in en neemt het huishouden over, tot grote ergernis van China.
De jaarlijkse chili-kookwedstrijd lijkt een goede manier om alle stress even te ontvluchten en dus begeleidt China McQuaid naar het evenement. Maar ook hier slaat het noodlot toe: een van de juryleden zakt dood neer als gevolg van een heftige allergische reactie... op een pinda. En iedereen weet dat pinda's niet thuishoren in Texas-chili.
Terwijl de geruchten door McQuaids ziekenhuiskamer gonzen, gaat China op onderzoek uit.
Schrijver: Susan Albert
Oorspronkelijke titel: Chile death
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-225-2843-X
Uitgever: Boekerij

Gerelateerde schrijvers