Boekenplank:
Kies

Boeken van Othilie Bailly

Othilie Bailly was psycholoog en schrijver.

Meer over Othilie Bailly

Genre: Roman

Overleden: 2003

Geboorteland: Frankrijk


Overzicht

  • Alice, het meisje dat niet meer wilde eten - L'enfant qui se laissait mourir
  • Morgen mag ik uit de kast - L'Enfant dans le placard

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlice, het meisje dat niet meer wilde eten
'Ik ben bang voor alle vrouwen waarmee papa zou kunnen trouwen, nu hij gescheiden is. Bang dat hij meer van hen zal houden dan van mij. Ik wil niet meer eten, ik wil niet meer opstaan. Ik wil in bed blijven, slapen. Ik kom mijn kamer niet meer uit'.

Alice is acht jaar als haar idyllische jeugd op het mooie eiland Mallorca ruw wordt verstoord. Haar moeder verlaat het gezin voor een andere man en Alice blijft alleen met haar vader achter. De band tussen vader en dochter is zo sterk, dat Alice het gevoel heeft dat zij de plaats van haar moeder heeft ingenomen. Maar na verloop van tijd krijgt haar vader belangstelling voor andere vrouwen. Voor Alice, die haar vader aanbidt, is dit onverteerbaar. Ze sluit zich op in haar kamer en weigert een tijdlang te eten.

Dit is het begin van een lange lijdensweg. Maar de grootste klap in het jonge leven van Alice komt als haar geliefde vader omkomt bij een auto-ongeluk. Alice, die inmiddels op alle problemen in haar leven met eetstoornissen reageert, kan geen hap meer door haar keel krijgen en besluit voorgoed te stoppen met eten...

Alice, het meisje dat niet meer wilde eten is het op ware gebeurtenissen gebaseerde verhaal van een meisje dat lijdt aan anorexia nervosa.
Schrijver: Othilie Bailly
Oorspronkelijke titel: L'enfant qui se laissait mourir
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789041001498
Uitgever: Van Reemst
Morgen mag ik uit de kast
Kleine Jean is vijf jaar oud. Zijn vader is 'op reis gegaan' en nooit meer teruggekeerd. Nu woont hij met zijn moeder bij een vader die niet zijn eigen papa is. Een vader die hem haat, die hem mishandelt en hem opsluit in een kast waar hij niet meer uit mag. Zelfs zijn moeder is geen echte moeder meer voor hem; ze verwaarloost haar opgesloten kind en onderneemt niets om hem te redden, geterroriseerd door de man met wie zij nu haar leven deelt.

Helemaal alleen in het donker, met zijn teddybeertje in zijn armen geklemd, probeert kleine Jean braaf te zijn en zijn nieuwe papa niet meer boos te maken. Als hij nu heel stil is en mama helemaal geen last bezorgd, mag hij morgen misschien weer uit de kast.

Morgen mag ik uit de kast is het dramatische verhaal van een kleuter die tien maanden lang in het donker blijft opgesloten, weggestopt in een kast zonder licht of frisse lucht. Alleen de inzet en de wanhopige strijd van zijn oma, die niet wil geloven dat hij zo lang uit logeren is, kan misschien nog voorkomen dat hij door verwaarlozing om het leven komt.
Schrijver: Othilie Bailly
Oorspronkelijke titel: L'Enfant dans le placard
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789065904638
Uitgever: Aeropagus

Gerelateerde schrijvers