Boekenplank:
Kies

Boeken van Salwa Bakr

Meer over Salwa Bakr

Genre: Roman

Geboren: 1949

Geboorteland: Egypte


Overzicht

  • De gouden hemelwagen - al-Araba ad-dzahabiyya la tas 'ud ila as-sama
  • Wachten op de zon - Verhalenbundel

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe gouden hemelwagen
Dit verhaal voert ons binnen in een cel van de vrouwengevangenis even buiten Cairo. Daar zit Aziza, een oudere vrouw die haar stiefvader heeft vermoord. Als de celdeur voor de nacht op slot is, droomt ze van haar reis in een gouden wagen naar het paradijs, waar al haar wensen zullen worden vervuld. Er is plaats voor meerdere vrouwen in die hemelwagen en Aziza wikt en weegt wie de eer te beurt zal vallen met haar mee te mogen.

Dit gegeven loopt als een rode draad door het boek, waarmee de levens van vijftien vrouwen aan en in elkaar worden geweven. Hun misdaden variëren van bedelen tot moord; sommige vrouwen zitten levenslang voor de misdaad begaan door een zoon of een broer. Door de verhalen van de vrouwen heen, krijgen we steeds even zicht op gewoonten en wetten van de Egyptische maatschappij. Een samenleving die in wezen niet zo erg veel verschilt van die in de vrouwengevangenis: een door mannen geleide samenleving waar de vrouwen moeten gehoorzamen en een dienende taak hebben.

Toch is De gouden hemelwagen niet alleen maar een aanklacht tegen het onrechtvaardige lot van de Egyptische vrouw. Daarvoor zit er te veel poëzie en schoonheid in de roman. Het is eerder een melancholisch verhaal over de stand van zaken - vooral onder vrouwen - zoals die nu eenmaal is.
Schrijver: Salwa Bakr
Oorspronkelijke titel: al-Araba ad-dzahabiyya la tas 'ud ila as-sama
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789038905778
Uitgever: Goossens
Wachten op de zon
In deze intrigerende verhalen van de Egyptische schrijfster Salwa Bakr zijn de personages bijna altijd vrouwen (en soms dieren), die machteloos zijn of aan wie een steekje los lijkt te zitten.

Zo ontdekt in het verhaal Een prachtige stem van binnen een eenzame, afgesloofde huisvrouw op een dag dat ze prachtig kan zingen. Ze bloeit op. Haar man twijfelt echter aan haar geestelijke vermogens en neemt haar mee naar een psychiater, die tranquillizers voorschrijft. Thuisgekomen merkt ze dat ze haar prachtige zangstem kwijt is en alles weer wordt zoals vroeger. Ze lijkt echter niet in haar lot te berusten en spoelt de pillen door de gootsteen.

Salwa Bakr, die in de Arabische wereld een van de bekendste schrijfsters is, zegt over haar boeken: 'Ik groeide op tussen vrouwen en heb lange tijd alleen maar vrouwen ontmoet. Ik zou niet weten hoe ik de gevoelens van mannen moet beschrijven.' En: 'In onze achterlijke maatschappij moet vrouwenliteratuur een positieve rol spelen in de bevrijding van de vrouw, maar ook van de man.' 

De personages van Salwa Bakr vallen op door hun onaangepaste gedrag, hun kwetsbare positie en het uiteindelijke onvermogen daarin verandering te brengen. Haar verhalen bezitten zeggingskracht, humor en melancholie.
Schrijver: Salwa Bakr
Oorspronkelijke titel: Verhalenbundel
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789054600145
Uitgever: Bulaaq

Gerelateerde schrijvers