Boekenplank:
Kies

Boeken van Thea Beckman

Thea Beckman was schrijfster van (historische) boeken en verhalen voor kinderen en jongeren.

Thea Beckman vertelt: In 1987 wilde de Hoogenveense uitgeverij Rest Boek BV een verzamelbundel korte verhalen uitgeven onder de titel 'Thea Beckman vertelt'. Thea Beckman spande een kort geding aan tegen het bedrijf en eiste de vernietiging van de gehele oplage. Niet alleen vond ze de oplage armoedig uitgegeven, ze was het ook niet eens met de gekozen verhalen omdat deze oud en gedateerd waren. Er was zelfs een verhaal van haar dochter in de bundel terecht gekomen. Beckman werd door de rechtbank in het gelijk gesteld en de uitgeverij werd verboden om de bundel uit te geven.

Meer over Thea Beckman

Genres: Diversen, Young Adult

Pseudoniem (van): Theodora Beckmann-Petie

Geboren: 1923 / Overleden: 2004

Geboorteland: Nederland


Overzicht

 • Anjers voor Adèle
 • Bertus en het wonderkrijtje
 • De doge-ring van Venetië
 • De gouden dolk
 • De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder
 • De Stomme van Kampen
 • De val van de Vredeborch
 • Een bos vol spoken
 • Gekaapt!
 • Hasse Simonsdochter
 • Heremijntijd... wat een lastpost!
 • Het geheim van Rotterdam
 • Het wonder van Frieswijck
 • Kruistocht in spijkerbroek
 • Micky en de vreemde rovers
 • Mijn vader woont in Brazilië
 • Saartje Tadema
 • Stad in de storm
 • Vrijgevochten
 • Wij zijn wegwerpkinderen
 • Wonderkinderen
 • Zwerftocht met Korilu

Honderdjarige Oorlog Trilogie

 1. Geef me de ruimte!
 2. Triomf van de verschroeide aarde
 3. Het rad van fortuin

Mickey

 1. Mickey en de Fiebeldewiebels
 2. De verloren schat

Thule

 1. Kinderen van Moeder Aarde
 2. Het helse paradijs
 3. Het Gulden Vlies van Thule

Dubbel uitgegeven titels

 • Met Korilu de griemel rond - zie Zwerftocht met Korilu
Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAnjers voor Adèle

Op het ogenblik dat een reusachtig boeket anjers wordt bezorgd bij de familie Spatel in het rustige villadorp, begint een reeks verwikkelingen, die de lezer van begin tot einde meeslepen. De anjers betekenen een paniek, want zij zijn de voorbode van een bezoeker voor Adèle....

Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Strengholt
Bertus en het wonderkrijtje
Bertus Potlood en Marietje doen een grote ontdekking in de schilderskist van Bertus' grootvader. Er zit een dubbele bodem in waar een krijtje in verstopt zit.

Het is geen gewoon krijtje, want alles wat Bertus ermee tekent wordt echt. Zijn eerste tekening is een hoge hoed. Geen gewone hoed, maar een hoed die kan praten.

Dan komt er een vreemde man die zorgt voor de nodige problemen. Hij heet meneer Guldemond, althans, hij heeft diverse namen.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Kris Kras
De doge-ring van Venetië
Thomas is novice in een klein, arm klooster in de Kempen. De abt stuurt hem samen met Matthias, een monnik met een zeer duister verleden, naar Venetië om daar een mooi relikwie te kopen.

Op twee nukkige ezeltjes gaan ze op pad. Het is een lange, gevaarlijke tocht, door eenzame landstreken waar struikrovers op de loer liggen, over hoge bergen met verraderlijke ravijnen. Zal het hen lukken om de stad Venetië te bereiken en hun opdracht te volbrengen?
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1994
ISBN/EAN: 9789060699539
Uitgever: Lemniscaat
De gouden dolk
Een oude vrouw voorspelt Jiri, een eenvoudige smidszoon, dat hij eens de eigenaar zal zijn van de beroemde Gouden Dolk. Al heel jong had Jiri van zijn grootvader verhalen over die dolk gehoord die in het bezit is van de heerser van Aleppo, de geweldenaar Nour-ed-Din. Maar hoe zal hij die dolk ooit kunnen bemachtigen? Moet hij daarvoor meegaan met de kruistocht tegen de Saracenen, juist tegen Nour-ed-Din, die de christelijke vorstendommen in Palestina bedreigt?

Na grote inspanningen bereikt Jiri eindelijk het Heilige Land. Hij komt zelfs tegenover Nour-ed-Din te staan; maar niet als de christenheld, zoals hij had gedroomd. Hij staat er geboeid als krijgsgevangene, klaar om op de slavenmarkt verkocht te worden. Is die voorspelling dan toch een grote vergissing?
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789056378479
Uitgever: Lemniscaat
De ongelooflijke avonturen van Tim en Holderdebolder
Tim, een klein jongetje en het geitje Holderdebolder beleven allerlei spannende verhalen. Het jongetje vindt drie gedroogde peultjes die toverkracht bezitten.

De eerste peul maakt van Tim een reus, de tweede een kabouter en de derde geeft hem zijn normale lengte weer terug, maar niet voordat Tim en Holderdebolder vele ongelooflijke avonturen hebben beleefd.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1957
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Ploegsma


De Stomme van Kampen
1587. Hendrick Avercamp, de oudste zoon inn een apothekersgezin, wordt doofstom geboren. In de zestiende eeuw betekent dat dat je niet meetelde in de maatschappij, maar legt Hendricks moeder zich niet bij neer. Ze leert haar zoon met een zelfbedachte methode lezen en schrijven. Als blijkt dat de kleine Hendrick tekentalent heeft, stuurt zijn moeder hem op schilderles bij 'de Kladde'. Bij hem leert Hendrick het vak.

Als in de winter de IJssel bevroren is, kijkt Hendrick gefascineerd naar de kleurig aangeklede schaatsers. 's Avonds probeert hij de taferelen die hij overdag heeft gadegeslagen, vast te leggen op papier.

Thea Beckman beschrijft in dit boek het levensverhaal van de schilder Hendrick Avercamp, van wie de winterlandschappen nu in musea overal ter wereld hangen.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789047701699
Uitgever: Lemniscaat
De val van de Vredeborch
1548. Jan van Leemputte is verbannen uit zijn geboortestad Antwerpen en komt terecht in Utrecht, waar hij werk vindt in een brouwerij. Hij trouwt met het meisje Catharina en samen maken ze van de brouwerij een bloeiend bedrijf.

Maar de beeldenstorm, de inquisitie en de Spaanse overheersing gaan ook aan Utrecht niet voorbij. De hertog van Alva stuurt zijn leger naar de stad en de troepenmacht op de Vredeborch wordt versterkt. Soldaten worden bij burgers ingekwartierd en ook de familie Van Leemputte krijgt een aantal Spanjaarden in huis. De situatie verslechtert steeds verder en het ziet er niet naar uit dat de Vredeborch ooit zal vallen.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789056379384
Uitgever: Lemniscaat
Een bos vol spoken
Als Juultje 's avonds naar bed wil gaan, hoort ze een stem. Op het balkon staat een raar klein mannetje, Troekel. Hij vertelt haar dat zijn kat Senta is gestolen door de vierarmige prins en nu gevangen wordt gehouden in het bos. Troekel vraagt of Juultje meegaat om zijn kat te redden, want in zijn eentje heeft hij geen schijn van kans!

Juultje wil niet, want ze mag van haar moeder niet met vreemde mannen meegaan. Wanneer Troekel verschrikkelijk hard begint te huilen, krijgt ze medelijden. Gewapend met een grote soeplepel vertrekken ze naar het spookachtig donkere bos. En wie ze daar allemaal tegenkomen...
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789060696736
Uitgever: Lemniscaat
Gekaapt!
Kampen 1399. Gerlof, de enige zoon van koopman Pieter Eekhout, monstert aan op de Sint-Anna voor zijn eerste handelsreis over zee, samen met zijn oom Josef. De reis verloopt echter heel anders dan Gerlof had verwacht, als ze op volle zee de bende van Godeke Michaels en Claus Stortebeker tegenkomen, de beruchtste piraten van de Westerzee.

Gerlof en zijn oom worden als gijzelaars meegenomen en pas losgelaten als Gerlofs vader een flinke som losgeld heeft betaald. Gerlof is diep verontwaardigd - die piraten stelen en misdragen zich maar, zonder dat er iemand ingrijpt. Zoveel onrecht vraagt om een vergeldingsactie! Tegen de wil van zijn vader in besluit hij zich aan te sluiten bij de oorlogsvloot die op strafexpeditie gaat om wraak te nemen op de kapers...

De belevenissen van Gerlof worden afgewisseld met het verhaal van Gerlofs zusje Gese. Haar liefde voor de koopman Simon van Utrecht wordt door Pieter Eekhout streng verboden. Gese is echter koppig en weigert zich bij het besluit van haar vader neer te leggen. De Kampense koopman heeft op die manier niet alleen heel wat te stellen met zijn vrijgevochten zoon, maar ook met zijn eigenzinnige oudste dochter.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789056375164
Uitgever: Lemniscaat
Hasse Simonsdochter
In de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten is Kampen een belangrijke handelsstad, maar de vijftienjarige Hasse vindt het er maar druk en benauwd. Ze trekt er liever op uit met haar zelfgemaakte pijl en boog. Haar ouders zien haar het liefst getrouwd met een mattenvlechter, maar Hasse beslist anders.

Ze redt Jan van Schaffelaar van het schavot door ter plekke met hem te trouwen. Samen trekken ze naar de Veluwe, waar hij als aanvoerder van een troep huurlingen de belangen van de hertog van Gelre behartigt. Hasse geniet van het vrije leven, maar Van Schaffelaar en zijn mannen zijn niet overal geliefd en van verschillende kanten dreigt gevaar.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789056376871
Uitgever: Lemniscaat


Heremijntijd... wat een lastpost!
Heremijntijd is het onhandigste én ondeugendste engeltje dat in de hemel leeft, en dat daarom eigenlijk de beruchte B voor haar naam verdient. Zo belandt zij via een manestraal voor het eerst op aarde, waar zij als kerstengel dé reclamestunt wordt in een speelgoedwinkel.

Zo weet ze samen met Wham!, een uitzonderlijk lief duiveltje, de klusjesklas om te toveren in een krocht (gruwelhol). Zo bestrooit ze de besneeuwde bergen aan De Achterkant met "superchlorideperoxiacidkobaltxaal" met de bedoeling haarzelf én haar mede-engeltjes voor een poosje van het sneeuwpoetsen te verlossen, maar tot haar grote ontzetting wordt de sneeuw niet stralend wit, maar verandert in één grote watermassa...
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789026910500
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Het geheim van Rotterdam
Het is Driekoningen, 6 januari 1473. Truitje Blasius vindt op de hoek van de Botersloot en de Vrouwensteeg een pasgeboren baby, gewikkeld in wat jute. Truitje en haar man, de meester-kuiper Jan Blasius, nemen de baby liefdevol in huis op. Ze noemen hem Caspar, naar één van de Drie Koningen.

Rotterdam wordt in die periode bezet door jonker Frans van Brederode. De stad is voor hen een goede uitvalsbasis voor zijn veroverings- en strooptochten in de rijke omgeving. Dit betekent dat voor de poorters Van Rotterdam het voedsel schaars wordt nu zij geen handel meer kunnen drijven met het hen omringende gebied.

Als Caspar tien jaar is ontmoet hij Grietje, de dochter van chirurgijn Melchior. Via meester Melchior raakt hij betrokken in allerlei geheimzinnige activiteiten. Zijn leven verandert.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789056376895
Uitgever: Lemniscaat
Het wonder van Frieswijck
Kampen, augustus 1470. Om haar trouwe vriend Tieske te redden, moet de schependochter Alijt Kuinretorf op bedevaart naar Frieswijck. Na een spannende reis met een aantal merkwaardige reisgenoten, komt ze uiteindelijk in het dorpje aan. En dan gebeurt er iets wonderbaarlijks...

* Het wonder van Frieswijck is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Kinderboekenweek 1991.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 9789070066925
Uitgever: CPNB
Kruistocht in spijkerbroek
De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter terug geflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen.

Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om terug geflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...
Crusade in Jeans - 2006
Regisseur: Ben Sombogaart
Cast: Joe Flynn, Jan Decleir, Michael Culkin, e.a.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789060691670
Uitgever: Lemniscaat
Micky en de vreemde rovers
Dit is een wild verhaal maar het begint heel tam. Het begint met een moeder die zesmaal achtereen riep: 'Micky, Micky, leg dat boek nu eens weg en ga naar bed!'
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Kris Kras


Mijn vader woont in Brazilië
Monique woont alleen met haar moeder. Haar vader heeft ze nog nooit gezien, ze weet alleen dat hij in Brazilië woont. Monique en haar moeder redden het prima samen, maar dat is voor een heleboel mensen moeilijk te begrijpen. Die vinden het raar dat Moniques moeder niet getrouwd is. Zelfs zo raar, dat sommige kinderen van hun ouders niet met Monique mogen omgaan.

Maar plotseling duikt haar vader op en hij wil ook nog met haar moeder trouwen. Wordt nu alles anders?
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789060692141
Uitgever: Lemniscaat
Saartje Tadema
1712. De zevenjarige Saartje Tadema komt met haar broer terecht in het Burgerweeshuis aan de Kalverstraat in Amsterdam. Saartje is een slim meisje, dat dol is op lezen, maar in het weeshuis zijn nauwelijks boeken te vinden en als ze erom vraagt krijgt ze te horen dat ze dankbaar en gehoorzaam moet zijn en vooral niet moet zeuren. Zo worstelt Saartje zich door een aantal moeizame jaren heen, reikhalzend uitziend naar het moment dat ze het weeshuis mag verlaten.

Als ze op een dag even weg mag voor een boodschap grijpt Saartje haar kans; ze weet een baantje te bemachtigen als dienstmeisje in de ‘Herberg-op-het-IJ’, een stadsherberg waar veel zeelui komen. Vanaf dat moment verandert Saartjes leven.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789056376918
Uitgever: Lemniscaat
Stad in de storm
1672. Utrecht is bezet door de Fransen en de stadbewoners beleven spannende tijden. Hans werkt in de drukkerij van zijn vader. Om het moreel van de bevolking hoog te houden drukken ze 's nachts in het geheim pamfletten met nieuws dat de belegerde stad in is gesmokkeld. En nieuws is er!

De Hollandse waterlinie wordt voortdurend bestookt, de Engelsen worden voor Kijkduin door Michiel de Ruyter verslagen en ondertussen worden de gebroeders De Witt door het gepeupel vermoord, tot afgrijzen van vriend en vijand. Als de Fransen eindelijk wegtrekken, krijgt Utrecht een klap die misschien nog wel zwaarder is dan alle vorige...
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789056376864
Uitgever: Lemniscaat
Vrijgevochten
Zierikzee begin achttiende eeuw. Jasper droomt van varen over de wereldzeeën en vreemde landen zien, maar als hij aanmonstert op de Anne-Maria blijkt de werkelijkheid heel anders te zijn. Het schip wordt gekaapt en binnen enkele weken staat hij geketend op de kade van Tunis om als slaaf verkocht te worden.

Jasper ziet de toekomst somber in. Zal hij moeten werken op de galeien? Of misschien in de mijnen? Of wordt hij 'gewoon' verkocht om de rest van zijn leven te worden afgebeuld?

Hij hoeft er niet op te hopen dat hij wordt vrijgekocht - dat gebeurt misschien met de kapitein en de stuurman, maar om gewone bemanningsleden bekommert niemand zich. Jasper vraagt zich af of hij ooit zal terugkeren naar Zierikzee...
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789056379377
Uitgever: Lemniscaat
Wij zijn wegwerpkinderen
Yvonne, Marcus en Benito worden van het ene tehuis naar het andere gesleept. De 'vaders' en 'moeders' daar doen wat ze kunnen en de groepsleiders ook. Soms is het best een gezellige boel in zo'n tehuis... maar toch! En gelukkig is daar ook nog oma.

Maar op een dag besluiten ze hun vader en moeder te gaan opsporen. Eerst vinden ze hun moeder. Nu hun vader nog...
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789060694497
Uitgever: Lemniscaat


Wonderkinderen
Pas tien jaar zijn Tom en Wijntje als ze naar de brugklas gaan. 'Wonderkinderen' worden ze genoemd. Ze leren ook zo gemakkelijk. Altijd hebben ze alles samen gedaan, maar dat gaat nu veranderen. Wijntje gaat naar het gymnasium, maar Tom moet naar de lts. Zijn ouders vinden al dat studeren maar onzin. Het is veel belangrijker dat je een vak leert, dan kun je overal aan de slag.

Tom wil ook naar het gymnasium, en daarna naar de universiteit. Samen met Wijntje verzint hij van alles om zijn ouders over te halen, maar niets helpt. Wanhopig waagt Tom zich aan een levensgevaarlijke onderneming. Als het nu nóg niet lukt zijn ouders te overtuigen...
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789060695685
Uitgever: Lemniscaat
Zwerftocht met Korilu
Wat moet je nog op school als je het slimste jongetje van Amsterdam bent? Jasper gaat maar op een bankje in het park zitten en verveelt zich. Hij weet toch alles al!

Dan ontmoet hij Korilu, die hem uitmaakt voor Kroet, een domoor die nog niets van de wereld weet. Eerst is Jasper boos, wat denkt die Korilu wel! Dan wordt hij nieuwsgierig, wie is Korilu eigenlijk?

Jasper gaat met hem mee en zonder een cent op zak reizen ze samen de wereld door. Ze overleven een schipbreuk, binden de strijd aan met slavenhandelaren, trekken met een groep goudzoekers de woestijn in, komen op een smokkelschip terecht en beleven nog veel meer fantastische avonturen.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789060694602
Uitgever: Lemniscaat

Honderdjarige Oorlog TrilogieGeef me de ruimte!
Marije is vijftien als ze Brugge ontvlucht om aan haar verachte verloofde te ontkomen. Op haar gevaarlijke tocht naar het Zuiden ontmoet ze de jongen van haar leven, een zanger, met wie ze door het rumoerige Frankrijk trekt. Al jaren woedt daar de Honderdjarige oorlog met Engeland.

Maar de tijden veranderen: tegenover schitterende ridders die van toernooien dromen, komen steeds meer boeren en stedelingen te staan, goed geoefend voetvolk, bekwame boogschutters. De steden gaan zichzelf beschermen, bewapenen hun burgers; een nieuwe onafhankelijkheid wordt geboren, een andere tijd breekt aan.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1976
ISBN/EAN: 9789056377298
Uitgever: Lemniscaat
Triomf van de verschroeide aarde
Matthis is met z’n zestien jaar niet zo’n geweldige soldaat; maar als heraut en secretaris van de ongeletterde held van Bretagne, Bertrand du Guesclin, staat hij zijn mannetje. Veel durf, maar ook veel humor komt boven bij dit moedige verzet van de Bretons tegen de Engelse overheersing.

Dan moet Matthis naar Parijs om geld te halen voor het verzet in Bretagne. In Parijs is de eerste burgerlijke revolutie in volle gang; een tijd vol spanning en voor Matthis, die er een dubbele rol in moet spelen, vaak levensgevaarlijk.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789056377304
Uitgever: Lemniscaat
Het rad van fortuin
‘Kleine Robert’ is de tweede pleegzoon van Marie-Claire, de zangeres. Hij is weinig groter dan een dwerg, maar bang voor niets en van plan een held te worden. Hij kan zich praktisch onzichtbaar maken en is een feilloos messenwerper, die op een afstand van 5 meter met zijn mes een vlieg kan raken.

Du Guesclin, de held van Bretagne, ziet iets in de kleine Robert en maakt hem tot zijn meesterspion. De veldheer moet Frankrijk bevrijden van de rovende en plunderende benden, die het land onveilig maken.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1978
ISBN/EAN: 9789056379346
Uitgever: Lemniscaat

MickeyMickey en de Fiebeldewiebels
Als Mickey, die zich met haar dertien jaar al erg groot voelt, geld wil inzamelen voor een noodlijdende kunstenaar, gebeuren er onverwachte dingen: het kleine stadje waar ze woont, blijkt niet één, maar vele noodlijdende kunstenaars te herbergen en bovendien een beatgroep rijk te zijn die nog niet heeft opgetreden.

Mickey trekt met deze grote jongens op en het lukt haar met veel moeite - maar ook met veel lachen - allen te helpen die het nodig hebben; ondertussen merkt ze dat het leven kleurrijker is dan ze had gedroomd.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789060691274
Uitgever: Lemniscaat
De verloren schat
De dertienjarige Mickey verveelt zich. Het is paasvakantie en er is niet veel te doen in de stad. Dan krijgt ze Arnold in het oog, die leuke nieuwe jongen die sinds een week bij haar op school zit. Hoe kan ze zijn aandacht trekken?

Als Mickey een vreemde advertentie in de krant ziet, van twee geleerde mannen die informatie zoeken over de verloren gewaande schat van een oude adellijke familie, krijgt ze Arnold zo ver om samen met haar op onderzoek uit te gaan. En dan wordt die paasvakantie ineens heel spannend!
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789060699010
Uitgever: Lemniscaat

Thule

Kinderen van Moeder Aarde
Zes eeuwen na de Derde Wereldoorlog. De aarde is door een kernoorlog gekanteld en bijna verwoest...

Het ijs op het vroegere Groenland, nu Thule geheten, is gesmolten en het land heeft een heerlijk klimaat. Het land wordt door vrouwen geregeerd, zonder leger, zonder wapens. Christian is het enige kind van de Konega van Thule die samen met de Vrouwenraad Thule bestuurt. Op een dag ontmoet hij Thura, een gewoon meisje, dochter van een bouwer van vissersschepen en in opleiding op de zeevaartschool, en hij kan haar maar niet vergeten.

Dan verschijnt er een onbekend schip in de fjord. Het komt uit het Badense Rijk; de opvarenden hebben als enig doel Thule te veroveren, zoals ze al met heel Europa hebben gedaan. Wanneer ze erachter komen dat het land geen wapens heeft en geregeerd wordt door vrouwen, zijn ze ervan overtuigd dat dit niet moeilijk zal zijn. Maar de Badeners stuiten op onverwachte tegenstand, waarbij Christian en Thura een belangrijke rol spelen.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789060696125
Uitgever: Lemniscaat
Het helse paradijs
Vanuit het Badense Rijk wordt opnieuw een expeditie uitgezonden om Thule, het vroegere Groenland, te veroveren. De eerste twee boten die naar Thule zijn gestuurd, zijn nooit teruggekomen. Ditmaal stuurt de Egon vijf oorlogsschepen met militairen. Aan boord is ook Kilian Werfel, een taalkundige die de uitgestorven taal Brits beheerst, die in Thule wordt gesproken. Hij zal als tolk optreden.

In Thule heeft men zich echter goed voorbereid op een mogelijke nieuwe aanval van de Badeners. De Badeners zetten hun zwaar bewapende militairen aan land. Ondertussen hebben de Thulenen zich teruggetrokken in het binnenland. Als vervolgens de schepen van de Badeners door een storm ernstig worden beschadigd, besluiten ze te voet dwars door het land naar de hoofdstad te trekken. Kilian ontmoet op deze tocht vol ontberingen Christian en Thura en begint anders over de Thulenen te denken.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1987
ISBN/EAN: 9789060696668
Uitgever: Lemniscaat
Het Gulden Vlies van Thule
De Badeners, belust op buit en bodemschatten, zijn er tenslotte in geslaagd de Thuleense hoofdstad Gothab en enkele andere kustplaatsen te veroveren. Immigranten vanuit het Badense rijk stromen toe. Zo komt ook Elvira naar Thule als dochter van de ondergouverneur van Upernavik, een kustplaats in het noorden. Het valt haar op dat er nergens een Thuleen te bekennen is. Ze zijn allemaal gevlucht. ‘s Nachts worden de Badeners echter steeds weer opgeschrikt door sabotagedaden. Legereenheden die het land worden ingestuurd om de terroristen uit te roeien, keren niet meer terug.

De kolonisatie stagneert. Toch komt niemand op het idee om contact te leggen met de Thulenen. Als Elvira oppert om Thuleens te leren wordt ze voor gek versleten, maar ze zet door. Kort daarop komt ze een Thuleense vrouw tegen die haar helpt. Dan volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Elvira’s vader wordt op expeditie gestuurd en keert niet terug. Elvira besluit hem te gaan zoeken.
Schrijver: Thea Beckman
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789060697535
Uitgever: Lemniscaat

Dubbel uitgegeven titels

Met Korilu de griemel rond

Zie voor de beschrijving van dit boek: Zwerftocht met Korilu.

Schrijver: Thea Beckman
Oorspronkelijke titel: zie Zwerftocht met Korilu
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789060690048
Uitgever: Lemniscaat

Gerelateerde schrijvers