Boekenplank:
Kies

Boeken van Tonke Dragt

Tonke Dragt werd geboren in Batavia (tegenwoordig Jakarta, de hoofdstad van Indonesië). Tijdens de Japanse bezetting in 1942 werd de hele familie Dragt in een kamp opgesloten. Na de oorlog verhuisde de familie naar Nederland. Dragt behaalde haar HBS diploma en volgde een opleiding aan de Academie voor de Beeldende Kunsten in Den Haag, waarna ze tekenlerares werd op een middelbare school in Rijswijk.

Omdat ze moeite had met orde houden vertelde ze haar leerlingen verhalen. Zo kreeg ze de leerlingen stil en verduidelijkte ze haar opdrachten. Al snel werden deze verhalen gepubliceerd in het kinderblad Kris Kras. In 1961 verscheen haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers. Het jaar daarop verscheen De brief voor de koning dat in 1963 tot kinderboek van het jaar werd uitgeroepen en in 2004 beloond werd met de Griffel der Griffels.

Meer over Tonke Dragt

Genres: Fantasy / SF, Roman

Geboren: 1930

Geboorteland: Indonesië


Overzicht

 • Aan de andere kant van de deur (Zeeën van tijd)
 • Als de sterren zingen
 • De blauwe boekanier
 • De blauwe maan
 • De blauwe maansteen
 • De robot van de rommelmarkt & Route Z
 • De strijd om de Hartenkoningin
 • De torens van februari
 • De trapeze
 • De zevensprong
 • De zilveren bekers van Talamoera
 • Het geheim van de klokkenmaker (De tijd zal het leren)
 • Ogen van tijgers
 • Torenhoog en mijlen breed
 • Verhalen van de tweelingbroers
 • Wat niemand weet
 • Water is gevaarlijk
 • Wie achter deze deur verdwaalt

Dagonaut en Unauwen

 1. De brief voor de koning
 2. Geheimen van het Wilde Woud
 3. Het gevaarlijke venster
 4. Het dansende licht

Dubbel uitgegeven titels

 • De goudsmid en de meesterdief
 • Dichtbij ver van hier - zie Aan de andere kant van de deur

gedetailleerd overzicht

OverzichtAan de andere kant van de deur (Zeeën van tijd)
Denk je wel eens na voordat je een deur opendoet? Je weet nooit echt wat er is aan de andere kant. Je denkt het te weten, maar zéker weet je het pas als je de deur hebt geopend. Ga eens je kamer uit door de deur te openen op de goede manier, op de juiste tijd, en zie waar je dan komt...

Dit leest Otto in een gehavend boekje dat hij op een geheimzinnige manier in handen heeft gekregen, en dat later op even mysterieuze wijze zoekraakt. Maar... dan heeft hij de weg naar de andere kant van de deur al gevonden.

Hij komt er voor verrassingen te staan en belandt zelfs in ijzingwekkende situaties, in een doolhof van een huis. Het grootste gevaar is dat zijn eigen wereld zal verdwijnen!
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025833442
Uitgever: Leopold
Als de sterren zingen
Een prins die zijn dromen geheim wil houden. Een prins voor wie geen raadsel te moeilijk is. Het geheim van de sterren die zingen...

Tonke Dragt neemt haar lezers mee in haar archief van bekende én niet eerder gepubliceerde verhalen. Voor het eerst brengt ze die op een persoonlijke manier bij elkaar, met een indeling die een inkijkje biedt in het wezen van haar schrijverschap: van sprookjes en sagen tot raadselverhalen, van spannende avonturen en sciencefiction tot betoverende nachtverhalen.

Alle beelden zijn van Tonke Dragt zelf: collages, illustraties en schilderijen uit een periode van ruim zestig jaar. Bij veel verhalen beschrijft ze bovendien de ontstaansgeschiedenis ervan. Zo vertelt dit boek niet alleen de verhalen, maar heeft het ook een beeld van de verhalen áchter de verhalen.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789025873745
Uitgever: Leopold
De blauwe boekanier
Als Joris Jas op een dag zijn voordeur uit komt, struikelt hij bijna over een blauwe fles die op de stoep staat. In de fles zit een papier waarop het volgende is geschreven: 'Immer, immer moet ik dolen met mijn schip over de zee. Goud, juwelen heb 'k gestolen - van de Fransen, de Spanjolen - en toch ben ik niet tevree.'

Dit rijm is geschreven door de Blauwe Boekanier, de beruchtste van alle zeerovers, die rondzwerft met de Zeezweep, het schip dat eigendom is van Joris' oom, kapitein Pieter Jas.

En dan begint het avontuur van Joris, die als scheepsjongen uitvaart... om de Blauwe Boekanier te vinden en zijn oom de Zeezweep terug te bezorgen.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1964
ISBN/EAN: 9789025833114
Uitgever: Leopold
De blauwe maan

De blauwe maan is een serie leesboeken voor het basisonderwijs bestaande uit 8 delen.

De laatste drie delen zijn later uitgebracht onder de titel De blauwe maansteen.

Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 9789003013606
Uitgever: Thieme
De blauwe maansteen
'Ik kom van onder de aarde, Magog, Magog, Magoggeltje' zingen de kinderen op het schoolplein. En dan ... komen de tegels omhoog en rijst een gedaante uit de grond op!

Joost durft het lied verder te zingen: 'wat hebt ge voor mij meegebracht?'. Het antwoord is: 'een blinkend blauwe maansteen.'

Om die te krijgen moet hij het voetspoor volgen, tot aan de diepe vijver in het bos, waar de koning van de Onderwereld heerst. Gelukkig is hij niet alleen: zijn vriend Jan gaat mee. Ze ontmoeten ook prins I-an, die een belofte aan de koning moet inlossen.

Joost en I-an lopen vele gevaren, maar gelukkig krijgen ze hulp van onverwacht zijde...

* De blauwe maansteen is een herziene versie van de delen 6, 7 en 8 van de serie leesboeken voor het basisonderwijs 'De blauwe maan'.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789025846206
Uitgever: Leopold


De robot van de rommelmarkt & Route Z
De robot van de rommelmarkt & Route Z bevat twee toekomstverhalen.

Edu's huiswerkrobot is oververmoeid. Hij moet nodig in de rivisie. Wat nu? Edu heeft geen geld om een nieuwe te kopen. Hij bedenkt dat er misschien wel tweedehands robots zijn op de rommelmarkt. Hij vindt een heel bijzonder exemplaar...

In dezelfde stad waagt Bart zich een paar jaar later in de nieuwste kermisattractie: een projectie van een verkeersweg uit de twintigste eeuw. 'Als u route Z rijdt, bent u niet verzekerd tegen welke schade dan ook,' zegt de robot bij het loket.

* De robot van de rommelmarkt is ook verschenen als afzonderlijke uitgave bij uitgeverij Wolters-Noordhoff.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789025830380
Uitgever: Leopold
De strijd om de Hartenkoningin

Niet eerder gepubliceerd werk van Griffel der Griffels-winnaar Tonke Dragt. Met full colour illustraties van Dragt, geïnspireerd op een kaartspel. Voor alle leeftijden.

Tijdens een vakantie in 1955 schrijft en tekent de dan 25-jarige en nog onbekende Tonke Dragt een novelle. Net afgestudeerd aan de kunstacademie in Den Haag brengt ze de figuren van het kaartspel tot leven. En zij spelen hun eigen spel: wie heeft de Hartenkoning vermoord en wie krijgt de Hartenkoningin?

Een humoristisch avontuur over gloeiende harten, list en bedrog, diepe kerkers en een tweegevecht - alles volgens de regels van het kaartspel.

'Wie vermoordde de Hartenkoning, op zijn bruiloft, in eigen woning?' 'IK WEET HET!' riep de Schoppenboer, de Kroonprins van het machtige Schoppenrijk, en hij zei: 'Hij, die het gedaan heeft, bemint de koningin der Harten... uit jaloezie is de koning vermoord!'

Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025881467
Uitgever: Leopold
De torens van februari
Ik vroeg: 'Welke dag is het vandaag?'
'Dertig februari,' zei de oude man.
Plotseling zag ik de zee...
Zee, strand, schelpen, voetsporen in het zand... Hoe kom ik hier? Wat doe ik hier? Ik weet niet wie ik ben...

Dit zijn regels uit een dagboek. De schrijver ervan is zijn geheugen kwijtgeraakt, al roepen enkele dingen vage herinneringen op: 'Ik zag de torens, grote blokken... bijna lichtend tegen de sombere lucht. Ik ken die torens, ik ken ze. Maar alleen een woord kwam in me op en dat woord hoorde bij de torens: februari'.

De jongen die dit dagboek bijhoudt, gaat op zoek naar zijn vergeten verleden. Een ontdekkingsreis in een vreemde wereld waar alles nieuw is. Of lijkt dat maar zo? Wie kan hij vertrouwen? En zal hij vinden wat hij zoekt?
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 9789025864927
Uitgever: Leopold
De trapeze
De trapeze is een bundel met vier verhalen en een aantal gedichten van Tonke Dragt en Han. G. Hoekstra.

De bonte pijper is het verhaal van een moderne rattenvanger van Hamelen, die in plaats van ratten auto's met zich meelokt. De kinderen willen hem echter niet volgen: ze zitten allemaal aan hun televisie gekluisterd.

De robot van de rommelmarkt vertelt het verhaal van Edu, wiens huiswerkrobot kapot is. Als hij op de markt een oude robot vindt, besluit hij die te repareren en hem zelf alles te leren - maar als de robot volleerd is, merkt Edu dat hij geen huiswerkrobot meer nodig heeft: hij weet zelf al alles.

De tijd zal het leren is het verhaal van een klokkenmaker die een tijdmachine gebouwd heeft waarmee je tien minuten in de toekomst kan reizen - als je er tien minuten in gaat zitten.

In Waar wouden zijn... vliegt Edu, die intussen ruimtevaarder geworden is, over de planeet Venus, met zijn gevaarlijke wouden. Hij kan zich niet inhouden en landt op de planeet, om ze van dichtbij te onderzoeken...
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Noordhoff
De zevensprong
Frans van der Steg is de meester van de vijfde klas. Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar ze luisteren vol spanning.

Op een dag kan Frans niets verzinnen. Daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En 's avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien!

Is het een grap van de kinderen?
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1966
ISBN/EAN: 9789025844394
Uitgever: Leopold


De zilveren bekers van Talamoera
'Je doet het dus?' vroeg Jannos. 'Ja,' zei Jiacomo. Hij wilde niet meer stelen, maar de verlokking van het avontuur en de uitdaging waren hem te machtig. Als de heer van Talamoera dertien bekers bezet, kon hij er best één missen. Bovendien vond Jiacomo dat hij wel iets moest doen voor Jannos, die zoveel voor hem had gedaan zonder ooit betaling te verlangen.

De dief glimlachte tegen hem. 'Je bent een jongen naar mijn hart,' zei hij. 'En ik wens je veel geluk. Dit is een echte meesterproef, waarbij het allereerst op slimheid aankomt.'

* Dit verhaal is eerder verschenen in de bundel Verhalen van de tweelingbroers.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789027649287
Uitgever: Zwijsen
Het geheim van de klokkenmaker (De tijd zal het leren)
Student Jan studeert geschiedenis aan de universiteit. In het huis van de klokkenmaker heeft hij een kamer gehuurd, en hij komt vaak bij hem in de werkplaats. De vreemde hypermoderne klok in een hoek van de werkplaats trekt de aandacht van de student. Deze heeft geen wijzerplaat en maakt geen enkel geluid.

De klokkenmaker vertelt hem dat het wel degelijk een klok is - een klok die hij zelf heeft ontworpen, niet meer en niet minder dan het Einde van alle klokken. Met deze klok kan in de tijd worden gereisd. De student heeft zijn examen over Middeleeuwse steden slecht voorbereid en kan niet langer wachten op de uitslag. Hij besluit met behulp van de klok naar de volgende dag te reizen. De tijd zal hem leren...

* Ook bekend onder de titel De tijd zal het leren.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789025833329
Uitgever: Leopold
Ogen van tijgers
Jock Martijn is ontslagen als planeetonderzoeker op Venus. Nu is hij kunstschilder op de Aarde en voelt zich een gevangene. Hij ziet overal ogen - ook de onzichtbare van machthebbers die hem bespieden.
Want de Aarde is één grote stad, getemd door techniek. De tijgers zijn uitgestorven.

Dan komt zijn vroegere collega Edu terug van Venus, met belangrijk nieuws over die geheimzinnige zusterplaneet.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789025832506
Uitgever: Leopold
Torenhoog en mijlen breed
Naar wouden heeft Edu zijn hele leven al verlangd. Op aarde zijn de bossen inmiddels verdwenen, en daarom is hij planeetonderzoeker geworden. Hij wil naar Venus, waar nog wel wouden zijn.

Op Venus hebben de mensen zich echter teruggetrokken onder een veilige koepel. Ze zijn bang voor alles wat met de natuur te maken heeft. En de gevaarlijke wouden zijn verboden toegang voor iedereen!

Daar verzet Edu zich tegen. Hij wil zelf ervaren wat volgens de computers zo gevaarlijk zou zijn en gaat wandelen in het woud. Het gevaar blijkt heel anders te zijn dan hij ooit had kunnen vermoeden...

* Torenhoog en mijlen breed werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs en in 1990 door NRC Handelsblad uitverkoren als een van de allermooiste jeugdboeken.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1969
ISBN/EAN: 9789025830335
Uitgever: Leopold
Verhalen van de tweelingbroers
Jiacomo is de helft van een tweeling. Hij lijkt als twee druppels water op zijn broer Laurenzo, maar die is anders dan hij.

Laurenzo wil graag mooie dingen maken en wordt edelsmid. Jiacomo houdt van reizen en van avontuur en hij is handig genoeg om een uitstekende dief te worden...

Een edelsmid en een meesterdief, die zoveel op elkaar lijken dat ze gemakkelijk verwisseld kunnen worden - daarover zijn vele verhalen te vertellen!
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789025833947
Uitgever: Leopold


Wat niemand weet
Dat het zou gaan regenen en regenen en dat er een Grote Vloed zou komen, was voor de mensen een geheim. Behalve voor Noach. En Noach bouwde een boot. Ook voor de dieren was het een geheim, behalve voor de Eenhoorns...

* Wat niemand weet is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ten gevolge van de Kinderboekenweek 2007.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 99789059650596
Uitgever: CPNB
Water is gevaarlijk
Water is gevaarlijk is een bundel met lange en korte verhalen waarin water en de wezens die erin leven een centrale rol spelen.

Griezelverhalen over water dat uit het niks lijkt te verschijnen, schippers die tot in de eeuwigheid over de zeven zeeën moeten dwalen en beangstigende beelden van lang gestorven mensen die door het water weerspiegeld worden.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789025832582
Uitgever: Leopold
Wie achter deze deur verdwaalt

Een dichte deur. Een verborgen wereld. Wie durft naar binnen?

De verlegen Laurenzo mag op bezoek bij een beroemde schrijfster. In haar huis ontdekt hij een deur die op slot zit. Volgens de schrijfster wachten achter die deur onbekende landen, die je alleen kunt betreden met een visum dat goedgekeurd moet worden door de ambassadeur. Laurenzo en zijn klasgenoten twijfelen: wie is die geheimzinnige ambassadeur? Wat wacht er achter die deur? Er is maar één manier om daarachter te komen...

* Geschreven door Tonke Dragt & Rindert Kromhout.

Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025881818
Ebook: 9789025881788
Uitgever: Leopold

Dagonaut en UnauwenDe brief voor de koning
Tiuri ging rechtop zitten en keek naar het raam. Hij zag niets - geen schaduw - zodat hij zou kunnen denken dat hij het zich had verbeeld. Was dat maar zo!

Hij kon toch niet doen wat die stem had gevraagd, al had het nog zo dringend geklonken. Hij verborg zijn gezicht in zijn handen en probeerde alle gedachten uit te bannen uit zijn geest. Maar nogmaals hoorde hij de stem, heel duidelijk, al was het niet meer dan een gefluister: 'In Godsnaam, doe open!'

Tiuri verbreekt de regels, die bepalen dat hij met niemand mag praten in de nacht voordat hij tot ridder zal worden geslagen. Hij opent de deur.

Het verzoek dat hem wordt gedaan blijkt een heel gevaarlijke opdracht. Tiuri wordt achtervolgd door boosaardige Rode Ruiters, die hem met de dood bedreigen. Maar hij is vast van plan de uiterst belangrijke brief bij koning Unauwen te bezorgen. De Zwarte Ridder met het Witte Schild heeft niet voor niets zijn leven gegeven...

* Tonke Dragt ontving de Griffel der Griffels 1955-2004 voor De brief voor de koning.
De brief voor de koning - 2008
Regisseur: Pieter Verhoeff
Cast: Yannick van de Velde, Quinten Schram, Rüdiger Vogler, e.a.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: 9789025846336
Uitgever: Leopold
Geheimen van het Wilde Woud
Langzaam liep ridder Ristridin verder. De sneeuw kraakte onder zijn voeten en nu en dan braken er takjes af. Verder geen geluid. Hij voelde zich als een reiziger in het Land van de Dood.

Dit was het Wilde Woud, waar Dagonaut koning was, al had hij het nooit betreden en wist hij niet welke geheimen het verborg.
En ik? dacht Ristridin. Ik die ze ontraadseld heb, zal ik er ooit levend uitkomen om te vertellen wat ik weet?

Ridder Tiuri en zijn vriend Piak gaan op zoek naar ridder Ristridin, want hij is nooit teruggekeerd in zijn kasteel.

Er worden vreemde verhalen verteld over het Wilde Woud: van ruwe rovers en bosgeesten, van doodlopende dwaalwegen en ruïnes, en van mysterieuze Mannen in het Groen...
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789025833930
Uitgever: Leopold
Het gevaarlijke venster
Het Gevaarlijke Venster, een sage in het Rijk van Koning Unauwen...

Ridder Marwen wil een burcht bouwen op de reusachtige rots aan de westkust, ten noorden van de Witte Baai in het land van Unauwen. Op de rots bleek echter niets te bouwen. Elke steen bij dag opgestapeld rolde 's nachts weer van de rots af.

Op een avond spreekt ridder Marwen de Geest van Rots, welke hij als de duivel herkent. Toch sluit hij een pact met de Geest. Deze bouwt een kasteel dat de eeuwen zal kunnen trotseren, maar plaatst één venster voor hem zelf, en zal de ziel mogen opeisen van de eerste persoon die er een blik door werpt...
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789025895617
Uitgever: Leopold
Het dansende licht
Deze bundel bevat zes verhalen: langere en kortere, deels eerder gepubliceerd in verzamelbundels en tijdschriften, andere nog nooit in boekvorm verschenen.

Als je op de kaart kijkt van het Rijk van Unauwen, zie je ten noorden van de westelijke Havenstad de burcht Iduna. Ten zuiden van die stad, bij een uitmonding van de Witte Rivier, kun je een vuurtoren zien, de enige die op oude kaarten staat...

Zo begint 'Het dansende licht', het titelverhaal van dit boek, over de vuurtorenwachter die niet dansen kon.
Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025842277
Uitgever: Leopold

Dubbel uitgegeven titelsDe goudsmid en de meesterdief

Zie voor de beschrijving van dit boek: Verhalen van de tweelingbroers.

Schrijver: Tonke Dragt
Eerste uitgave: 1961
ISBN/EAN: 9789025875244
Ebook: 9789025875732
Uitgever: Leopold
Dichtbij ver van hier
Zie voor de beschrijving van dit boek: Aan de andere kant van de deur.
Schrijver: Tonke Dragt
Oorspronkelijke titel: zie Aan de andere kant van de deur
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789025854997
Ebook: 9789025866334
Uitgever: Leopold

Gerelateerde schrijvers