Boekenplank:
Kies

Boeken van Beatrice Coogan

Meer over Beatrice Coogan

Genre: Roman

Geboren: 1905


Overzicht

De grote storm
In 1838 wordt Ierland getroffen door een niets en niemand ontziende storm, die overal dood en verderf zaait. Hele steden worden met de grond gelijk gemaakt; stukken land worden als veertjes weggeblazen en komen kilometers verder neer; branden kleuren de hemel boven het Ierse land rood, de storm dompelt heel Ierland in verbijstering, smart en rouw. Duizenden vinden de dood. Als het voorbij is en de tol aan de natuur is betaald, wordt de storm een mijlpaal in de geschiedenis, het begin van een nieuwe tijdrekening: De Grote Storm.

In deze nacht, waarin zoveel levens zonder onderscheid vernietigd worden, wordt in Tipperary op een groot kasteel, Keelsheelin, een kind geboren. Het is een meisje; men noemt haar Blaw-na-Sthirrin - Bloem van de Storm - en zij wordt bekend als Sterrin, de jongste telg van het edelengeslacht der O'Carrolls.

De eerste jaren van haar leven brengt Sterrin onbezorgd door aan de zijde van haar ouders, sir Roderick en lady Margaret O'Carroll. Ondanks de toch levendige en woelige tijd waarin Sterrin opgroeit is zij een erg eenzaam meisje, dat slechts vriendschap ondervindt van een van de kasteelbedienden, Jonge Thomas, de messenjongen. Hun kameraadschap verdiept zich in de lange uren die zij samen ronddolend op het landgoed doorbrengen, een broos geluk van samenzijn.

Dan, in de zomer van 1845, geselt de regen het Ierse land en de aardappeloogst verrot op de akkers. 'De honger is over mij', is de sombere, wanhopige schreeuw die tot in de verste uithoeken van Ierland weerklinkt. De hongerdood bedreigt de bevolking en slaat vooral zijn klauwen uit naar de armenhuizen en emigrantenschepen. Meer dan een miljoen mensen vinden de dood. Vrouwen verkopen hun haar, hun lichaam en al hun bezit om hun kinderen van de hongerdood te redden. Hulpprogramma's verzanden in bureaucratie.
In 1847 vindt de grote uittocht naar Amerika plaats. Later komt de pest...

Sterrin neemt de zorg voor haar vaders pachters op zich, Jonge Thomas wordt verbannen en sir Roderick vermoord.

Jaren gaan voorbij. Het vooruitzicht haar geliefde Kilsheelin te moeten opgeven dwingt Sterrin tot een vernederend huwelijk met een verbitterde, schatrijke edelman van gevorderde leeftijd. Dan ontdekt Sterrin dat haar echtgenoot talloze pachters gewoon op straat zet. Ze schaamt zich en walgt van het lijden dat zij overal om zich heen aantreft. Steeds meer kiest zij partij voor de ongelukkige schepsels en al spoedig raakt zij betrokken bij de illegale activiteiten van de Fenians, een ondergrondse verzetsbeweging.

Intussen maakt Jonge Thomas een schitterende toneelcarrière in Europa, en volgt dan zijn vrienden naar Amerika, waar de eerste schermutselingen van de Burgeroorlog reeds plaatsvinden. Bloederige, sinistere gebeurtenissen brengen Thomas uiteindelijk definitief terug naar Ierland, en de verbittering, de smart en de angst zijn voorbij, als hij zich eindelijk herenigt met Sterrin, in een golf van liefde en het zekere geloof dat zij hun toekomst samen zullen kunnen vinden.
Schrijver: Beatrice Coogan
Oorspronkelijke titel: The big wind
Eerste uitgave: 1969
Uitgever: Boekerij

Gerelateerde schrijvers