Boekenplank:
Kies

Boeken van Kamel Daoud

Kamel Daoud (Algerije) is schrijver en journalist. Daoud studeerde eerst wiskunde om vervolgens een master in literatuurwetenschappen te behalen. Vanaf 1994 werkte hij voor de krant Le Quotidien d'Oran waar hij ook acht jaar hoofdredacteur was. Daarnaast is hij een veel gelezen columnist.

Meer over Kamel Daoud

Genre: Roman

Geboren: 1970


Overzicht

  • Moussa of de dood van een Arabier - Meursault, contre-enquête
  • Zabor - Zabor ou les psaumes

Non-Fictie

  • De schilder die de vrouw verslindt - Le peintre dévorant la femme

gedetailleerd overzicht

Overzicht



Moussa of de dood van een Arabier
Haroen is de broer van 'de Arabier' uit Camus' iconische klassieker De vreemdeling. Hij wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer.

Boos op zowel de wereld als zijn eigen eindeloze eenzaamheid, besluit Haroen zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa's dood op een oogverblindend Algerijns strand.

Schrijver: Kamel Daoud
Oorspronkelijke titel: Meursault, contre-enquête
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789026332890
Ebook: 9789026332906
Uitgever: Ambo | Anthos
Zabor
Met een overleden moeder enerzijds en een vader die hem heeft verstoten anderzijds, neemt de jonge Algerijnse Zabor zijn toevlucht tot het lezen van boeken. Franse boeken, die niet alleen door de taal maar ook door de veelzijdige thema's een nieuwe wereld aan hem openbaren.

Zabor is er altijd van overtuigd geweest dat hij een gave heeft: zolang hij schrijft, kan hij de dood op afstand houden, zoals Sheherazade in Duizend-en-een-nacht. Zo ook op de avond dat hij aan het sterfbed van zijn vader zit.

Schrijver: Kamel Daoud
Oorspronkelijke titel: Zabor ou les psaumes
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789026341540
Ebook: 9789026341557
Uitgever: Ambo | Anthos

Non-Fictie



De schilder die de vrouw verslindt

De schilder die de vrouw verslindt van Kamel Daoud is een beschouwing over verlangen, naakt en de vrouw in de westerse en oriëntaalse wereld.

De nacht die Kamel Daoud mocht doorbrengen in het Picassomuseum in Parijs inspireerde hem tot het schrijven van een essay over het vrouwelijk naakt en hoe dat relateert aan de schilder en aan de jihadist. Volgens Picasso kon het vrouwelijk lichaam enkel als verlangen in erotische beelden gevangen worden. Voor de jihadist is het geschilderd vrouwelijk naakt een aanstootgevende verbeelding van wat hem te wachten staat in het paradijs, waardoor zij aanzet tot zonde.

Aan de hand van de schilderijen op de tentoonstelling 'Picasso 1932. Année érotique' overdenkt Daoud de houding van de westerse en oriëntaalse man ten aanzien van het vrouwelijk naakt. Het resultaat is een pamflet voor het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw, op de huid van de tijdgeest en meer dan urgent.

Schrijver: Kamel Daoud
Oorspronkelijke titel: Le peintre dévorant la femme
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789026347382
Ebook: 9789026347399
Uitgever: Ambo | Anthos

Gerelateerde schrijvers