Boekenplank:
Kies

Boeken van Yolanda Entius

Meer over Yolanda Entius

Genre: Roman

Website: Yolanda Entius


Overzicht

  • Alleen voor helden
  • De gelukkigen
  • Het kabinet van de familie Staal
  • Rakelings

gedetailleerd overzicht

OverzichtAlleen voor helden
Boris en Lucy zijn zestien, of bijna, als David bij hen op school komt. Hij nodigt ze uit de kerst door te brengen in het huis van zijn ouders in Frankrijk. Zo begint een hartstochtelijke vriendschap die jarenlang zal standhouden: samen rijden ze op hun solexen door de polders, samen halen ze hun eindexamen en samen verhuizen ze naar Amsterdam. Balancerend op de delicate grens tussen vrienschap, liefde en erotiek worden ze volwassen. Maar als ze de dertig gepasseerd zijn, doet Lucy wat ze had willen doen, lang geleden al, toen ze nog zestien was... Vanuit drie perspectieven schetst Entius een ontroerend portret van een vriendschap die onder druk komt te staan van heimelijke verlangens en te lang verzwegen verwijten.
Schrijver: Yolanda Entius
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 978-90-214-3356-1
Uitgever: Querido
De gelukkigen
In het voorjaar van 2002 wordt Broekmeer getroffen door een ramp. De bus waarin de F'jes van de voetbalclub op weg zijn naar Italië schiet in de Alpen door de vangrail. Eén van de jongetjes heeft het niet overleefd, maar wie precies is onbekend. Thuis in de voetbalkantine wachten de ouders op nieuws. Eén van hen zal door het lot getroffen worden; dertien van hen zullen, vooralsnog, worden ontzien. De gelukkigen is een even gewaagde als meeslepende roman over een zenuwslopende nacht, de aanloop ernaartoe en de nasleep ervan: de geboorte van kleine Moira, die in de nacht van het ongeluk verwekt wordt.
Schrijver: Yolanda Entius
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 978-90-214-3783-5
Uitgever: Querido
Het kabinet van de familie Staal
Kobe heeft zijn leven lang hard gewerkt, hij drinkt niet, hij gokt niet, hij gaat niet naar de hoeren. Dat, vindt Kobe, is van belang, de rest is flauwekul. Zijn jongste dochter Mees denkt dat er meer is: een buurjongen met een motor, hakken die knellen, een gestorven broertje, de tranen van moeder en haar waarschuwing dat zij niet weet waartoe Kobe allemaal in staat is. Nee, dat weet Mees niet, maar haar voorstellingsvermogen is zo langzamerhand grenzeloos. Soms, merkt zij, vervagen de grenzen tussen feit en fictie. Het kabinet van de familie Staal is een tedere en benauwende roman over een tirannieke vader, een moeder die er alles aan doet om zijn gezag te steunen, en de kinderen die proberen ongeschonden uit de strijd te komen. Met begrip, humor en precisie laat Yolanda Entius zien wat er gebeurt in een gezin als over de zere plekken niet gepraat, gefluisterd of zelfs maar gedacht mag worden.
Schrijver: Yolanda Entius
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 978-90-5936-306-9
Uitgever: Cossee
Rakelings
Niemand heeft Maria nodig. Ze is ontslagen, haar vriend is ervandoor, en zelfs de buurvrouw loopt met een grote boog om haar heen. Maar Maria laat het er niet bij zitten. Ze maakt voor haar leven een tijdschema en probeert zelf ook niets en niemand meer nodig te hebben. Dat lukt aardig, totdat ze op een dag verliefd wordt op Mark. Ze spreken op vrijdagavond af in café Het Plantsoen. Daar neemt het leven van Maria een noodlottige wending. Diezelfde avond verliest Douwe zijn zoontje bij een busongeluk in de Alpen. Zijn verdriet verlamt hem, hij sluit zich op in huis. Een halfjaar na dato valt zijn oog bij toeval op de achterkant van het krantenknipsel over de gebeurtenissen in de Alpen. 'Maria K. treft man met hamer in het plantsoen', leest hij. Eindelijk komt Douwe in beweging. Hij gaat op zoek naar Maria K., want zij heeft een bekentenis afgelegd, terwijl de Alpen blijvend zwijgen. Heeft zij een verklaring voor het toeval? Rakelings zit ingenieus in elkaar. We scheren rakelings langs personages, die steeds in een volgende episode een grotere rol krijgen. Wie eenmaal aan dit verhaal begint kan niet meer stoppen...
Schrijver: Yolanda Entius
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-214-6084-X
Uitgever: Querido

Gerelateerde schrijvers