Boekenplank:
Kies
 • Home
 • G
 • Catherine Gaskin

Boeken van Catherine Gaskin

Catherine Gaskin is geboren in Ierland, maar verhuisde als baby met haar familie naar Australië. Ze schreef haar eerste boek, This other Eden, toen ze pas 15 jaar oud was.

Meer over Catherine Gaskin

Genre: Roman

Geboren: 1929 / Overleden: 2009

Geboorteland: Ierland


Overzicht

 • Als het stille hart spreekt - The Ambassador's women
 • De boeien van de liefde - The property of a gentleman
 • De liefde van Emma Brown - I know my love
 • De Tilsit erfenis - The Tilsit inheritance
 • De zomer van de Spaanse markiezin - The summer of the Spanish woman
 • Een valk voor een koningin - A falcon for a queen
 • Een winter vol gevaren - The file on Devlin
 • Fiona - Fiona
 • Lady Brandon - Family affairs
 • Sara Dane - Sara Dane
 • Scherven brengen toch geluk - Edge of glass
 • Strijd en erfdeel - Blake's reach
 • Toen liefde nog echt was - Promises
 • Vrouwen aan de top - Corporation wife

Nicole Rainard

 • Nicoles wraak - This other Eden
 • Lynmara - The Lynmara legacy

Dubbel uitgegeven titels

 • Nicoles overwinning - zie Nicoles wraak

Nicole Rainard

Catherine Gaskin schreef Nicole's wraak toen ze 15 jaar oud was en het verhaal was volledig ontstaan uit haar fantasie. Dertig jaar later herschreef ze het verhaal met de nodige research en de kennis van een ervaren, volwassen vrouw en noemde het Lynmara

Dubbel uitgegeven titels

gedetailleerd overzicht

OverzichtAls het stille hart spreekt
Twee jonge vrouwen, beiden in de laatste weken van hun zwangerschap, ontmoeten elkaar in de herfst van het jaar 1930 op een brug in Londen. Voor Ginny Clayton en Dena Penrose is deze toevallige ontmoeting het begin van een levenslange, intense vriendschap die zal worden voortgezet door hun kinderen en zelfs hun kleinkinderen.

Ginny stamt af van een rijke, Amerikaanse familie. Haar huwelijk met Alex, zoon van een Russische prinses en een gevreesd zakenman, is een huwelijk uit liefde. Des te moeilijker wordt het voor Ginny als Alex op tragische wijze om het leven komt. Zal een andere man haar Alex ooit kunnen evenaren?

Dena is de echtgenote van een onbemiddelde Britse diplomaat. Trouw vergezelt zij haar man op zijn reizen naar het mondaine Parijs en het bitterkoude Moskou.

Samen met hun kinderen brengen Dena en Ginny vele harmonieuze zomervakanties door op een prachtig oud kasteel aan de ruige kust van Cornwall. Daar voegt het jonge weesmeisje Olivia zich bij hen en wordt door beide vrouwen als een dochter in hun hart gesloten.

Politieke beroering en persoonlijke tragedies blijven hun niet bespaard. Een duister schandaal dreigt de twee families in een wurgende greep te omhullen. Maar dan komt Olivia in actie...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: The Ambassador's women
Eerste uitgave: 1985
ISBN/EAN: 9789067901321
Uitgever: Kadmos
De boeien van de liefde
Er wonen merkwaardige mensen in het huis Thirlbeck: de egocentrische Lord Askew, de hautaine Spaanse Carlotta, een ondoorzichtige familie die als dienaren optreedt. Het eenzame eeuwenoude herenhuis verbergt echter ook nog onschatbare kostbaarheden, getuigen van een groots en geheimvol verleden.

Gefascineerd door de kunstschatten raakt de kunstexpert Joanne Roswell in de raadselachtige ban van het huis en zijn bewoners en ongewild brengt zij smeulende emoties tot ontvlammen.

Als zij begint het sinds generaties verzwegen geheim van het huis Askew te ontraadselen heeft zij er nog geen idee van dat het tragische noodlot van Lord Askew zich op verrassende wijze met het hare zal verbinden...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: The property of a gentleman
Eerste uitgave: 1974
ISBN/EAN: 9789026120893
Uitgever: De Fontein
De liefde van Emma Brown

De hoofdfiguur van deze romantische geschiedenis is Emma Brown, zoals het meisje zichzelf is gaan noemen nadat ze de man ontvlucht is in wiens handen zij na haar aankomst in Australië was gevallen. Zij staat alleen op de wereld en zoekt haar toevlucht bij de Maguires, die op weg zijn naar de goudvelden.

Rose, even oud als Emma, wordt haar vriendin. En hoe groot die vriendschap ook zal worden, zij is tevens de oorsprong van een tragedie. Want Rose houdt hartstochtelijk veel van Adam Langley. Deze trouwt evenwel uit een gevoel van ridderlijkheid met Emma Brown, omdat zij hem het leven heeft gered. Emma weet dat Adam verliefd is op Rose, zij weet ook dat haar vriendin knapper, geestrijker en voor een man aantrekkelijker moet zijn dan zijzelf. Maar met beide handen aanvaardt zij haar kans op geluk.

Uit spijt trouwt Rose nu met een ander, maar zoals te verwachten viel wordt dit een ongelukkig huwelijk. Zij blijft het wankele geluk van Emma bedreigen. En in het nieuwe Australië, waar mensen worstelen en vechten om zich een plaats te veroveren, levert Emma haar eenzaam gevecht om de liefde van haar man te behouden. Een strijd die bij voorbaat verloren lijkt...

Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: I know my love
Eerste uitgave: 1962
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Fontein
De Tilsit erfenis
Negentien jaar oud en zeer bekoorlijk is Ginny Tilsit als ze het eiland St. Nicolaas verlaat om na een mislukte liefdesaffaire in Amerika op adem te komen. Ze reist naar New York, maar al na korte tijd bereikt haar het bericht dat haar vader en tante zijn overleden en zij de enige erfgename is van het immense Tilsit-fortuin.

Bij de afwikkeling van het testament komt Ginny Tilsit echter tot de schokkende ontdekking dat zij naast geld nog iets anders heeft geërfd: het besmette, inktzwarte verleden van de Tilsits. Ook is al bepaald - ter bescherming van het familiekapitaal - met wie ze moet trouwen. De onervaren jonge vrouw staat dan voor de belangrijkste beslissing van haar leven...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: The Tilsit inheritance
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 9789020401813
Uitgever: Veen
De zomer van de Spaanse markiezin
Charlotte - in de wandeling Charlie - is de kleindochter van een Ierse graaf. Deze raakt omstreeks de eeuwwisseling verslingerd aan een rijke, heerszuchtige Spaanse. Hij dingt naar haar hand en samen steken ze over naar Ierland. Charlie's leven staat in de schaduw van deze noodlottige liefde. Als haar grootvader sterft, erven zij en haar moeder, Lady Pat, niets dan een huis in Jerez en een paar aandelen in een van de grote sherry-bodega's.

Vanaf 1909, het jaar waarin Charlie de graaf die haar grootvader opvolgde ontmoet, tot aan het drama van de Spaanse Burgeroorlog in 1936, ontrolt zich een verhaal vol hartstochten, geweld en intrige. Dat alles tegen de achtergrond van het Andalusische landschap - de witommuurde steden en kastelen, de glooiende wijngaarden, de uitgestrekte weiden van de stierenfokkers, de exotische pracht van vrouwen en paarden, en niet te vergeten de roemruchte sherry.

Hier in Jerez raken Charlie en haar eerste echtgenoot verstrikt in het web van familie- en zakenleven. Hun huwelijk is uiterst onstuimig, maar van korte duur. Hier ook vindt Lady Pat, die het slachtoffer is van haar eigen dweepzucht, een zekere voldoening in het fokken en africhten van paarden.

Een tweede, gelukkig, maar weer veel te kort huwelijk, schenkt Charlie meer kinderen. Evenals haar vorige zijn ze gedoemd mee te dingen naar het inmiddels gigantische familiefortuin. Al deze jaren door bewaart Charlie in haar hart de liefde voor de man met wie ze nooit zal kunnen trouwen.

Maar het leven gaat door, in een voortdurende worsteling om overeind te blijven tegenover de heerszuchtige figuur van Marquesa - de legendarische Spaanse markiezin die haar grootvader, nu alweer zoveel zomers geleden, meenam naar Ierland.
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: The summer of the Spanish woman
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 9789026120954
Uitgever: De Fontein


Een valk voor een koningin
Als gevolg van een paar woorden, haastig neergekrabbeld in verward mandarijnenschrift, de laatste woorden van haar broer, reist Kirsty Howard Macdonald zo vlug mogelijk van China naar het hartje van de Schotse Hooglanden.

Ze gaat naar het graf van haar broer William en naar Cluain, de beroemde Schotse whiskystokerij waar ze vandaan komt. Daar wacht haar de confrontatie met haar oude stijfkoppige grootvader, het hoofd van de Macdonald-clan.

De oude Angus Macdonald ziet na de dood van William geen toekomst meer voor Cluain. De eeuwenoude vete tussen de Macdonalds en de clan van de Campbells wordt op moderne en vaak heel wat ingenieuzere wijze uitgevochten dan met het aloude zwaard van voorbije eeuwen.

Er staat Kirsty Macdonald heel wat aan mysteries en spanning te wachten voor het oude erfgoed herenigd is en zij aan de wensen van haar hart gehoor kan geven...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: A falcon for a queen
Eerste uitgave: 1972
ISBN/EAN: 9789022917770
Uitgever: Bruna
Een winter vol gevaren

Nobelprijswinnaar vermist... Onder deze kop brengt de wereldpers het bericht van de verdwijning van Lawrence Devlin. Het vliegtuig waar hij in zat, is het laatst gesignaleerd boven Afghanistan, vlakbij de Russische grens. Velen denken aan een tragisch ongeluk, maar de Britse Geheime Dienst vermoedt dat er meer achter zit.

Josh Canfield wil er 'als journalist' het zijne van weten en schaduwt Devlin's dochter Sally. Al spoedig toont hij voor haar grotere belangstelling dan voor het onderzoek strikt noodzakelijk is. Een winter vol gevaren ligt voor hen. Zal hun bezoek aan het geheimzinnige kasteel in Zwitserland hen dochter bij de oplossing brengen?

Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: The file on Devlin
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Fontein
Fiona
Het tweede gezicht, noemen de Schotten het. Sommige mensen beschouwen het als een vloek, anderen zien het als een soort geschenk des hemels. Ik bezit deze gave, en diep in mijn hart vind ik het een vloek, iets dat ik wellicht niet verdien en toch heb, zoals een moedervlek of een misvormd lichaam. Sinds ik mij er voor het eerst van bewust werd heb ik niet alleen mijn gemoedsrust verloren maar ook drie betrekkingen als gouvernante, die voor de dochter van een verarmde Schotse predikant al moeilijk genoeg te vinden zijn...

De Schotse Fiona McIntyre reist naar het West-Indische eiland San Christobal om daar als gouvernante te fungeren voor haar achtjarige neefje. Haar oom Andrew Maxwell bezit op het eiland een grote suikerplantage. Maxwell is een oude cynische man, verslaafd aan alcohol en marihuana.

Zijn mooie jonge Spaanse vrouw, Maria Medina, is alleen met hem getrouwd om de plantage in handen te kunnen krijgen. Zodra de oude Andrew Maxwell gestorven is wil zij trouwen met zijn knappe onwettige zoon Fergus.

Als Fergus verliefd wordt op Fiona, dreigen Maria's sluwe berekeningen schipbreuk te lijden en zij stelt dan ook alles in het werk om zich van Fiona te ontdoen...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Fiona
Eerste uitgave: 1970
ISBN/EAN: 9789022917701
Uitgever: Bruna
Lady Brandon
In Ierland zonder vader en tijdens de crisis geboren, leek Kelly Anderson slechts uitzicht te hebben op armoede en schande. Twee zaken veranderden dat uitzicht.

De eerste was Pentland, het uitgestrekte en luxueuze landgoed van de familie Merton, waar de moeder van Kelly huishoudster was. De tweede was Kelly zelf - haar eerlijkheid, onbaatzuchtigheid en haar vermogen tot liefde.

Greg Merton merkte, toen hij terugkwam uit de oorlog, dat hij niet zonder Kelly kon. Hij schonk haar een stiefdochter en een fortuin, maar zijn hoge ambities betekenden in luttele jaren zijn ondergang.

Spoedig echter komt er een andere man in haar leven: Sir Charles Brandon, hoofd van één van Engelands oudste geslachten. Als Lady Brandon betreedt Kelly dan een kleine uitgelezen wereld vol voorrechten, macht en invloed op alle gebied.

Maar macht en succes maken kwetsbaar. Op het moment dat een ramp dreigt, die een tragedie als een sterfgeval verre overtreft, is het Kelly die de Brandons bij elkaar houdt, en, misschien voor het eerst in haar leven, een man ontmoet die haar niet alleen nodig heeft, maar die haar ook liefheeft.
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Family affairs
Eerste uitgave: 1980
ISBN/EAN: 9789022953020
Uitgever: Bruna
Sara Dane
Sara Dane is het romantische en kleurrijke levensverhaal van een jonge, zelfbewuste vrouw die in 1792, onschuldig veroordeeld, naar Australië wordt verbannen.

Gedurende de barre overtocht wordt ze geconfronteerd met allerlei problemen, maar door haar enorme doorzettingsvermogen en sterke persoonlijkheid weet ze het te brengen tot kinderverzorgster bij de beter gesitueerde passagiers.

Bij aankomst is ze vastbesloten een geheel nieuw bestaan op te bouwen, samen met de stuurman Andrew Maclay die haar hart veroverd heeft. Ze werkt zich op tot succesvol zakenvrouw en grootgrondbezitster, maar steeds blijft er iets aan haar geluk ontbreken.

Na Andrews dood hertrouwt ze met een rijke Fransman, maar ook hij kan Sara haar eerste grote liefde, de man door wiens toedoen ze verbannen werd, niet doen vergeten.

Uiteindelijk besluit Sara aan haar gevoelens toe te geven en terug te keren naar Londen, maar niet voorgoed...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Sara Dane
Eerste uitgave: 1955
ISBN/EAN: 9789022952382
Uitgever: Bruna


Scherven brengen toch geluk
Maura d'Arcy krijgt op een dag een vreemde bezoeker in haar moeders antiekzaak, die haar danig in verwarring brengt. Wanneer de man weg is, ontdekt ze dat mèt hem het meest waardevolle stuk antiek verdwenen is.

De dader, Brendan Carroll, belt Maura op en vertelt haar dat hij zijn buit meeneemt naar Ierland, waar het kunststuk thuishoort.

In een opwelling laat Maura al haar toekomstplannen varen en vertrekt eveneens naar Ierland, waar ze wordt meegesleept door gebeurtenissen die haar uiteindelijk dwingen een beslissende keuze te maken.
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Edge of glass
Eerste uitgave: 1967
ISBN/EAN: 9789026100208
Uitgever: Bruna
Strijd en erfdeel
Jane, de mooie en voortvarende erfgename van Blake's domein, voert een verbeten strijd tussen haar liefde voor Paul Fletcher en het behoud van het verwaarloosde landgoed.

Ze heeft dringend geld nodig en schrikt er zelfs niet voor terug zich aan te sluiten bij een bende smokkelaars...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Blake's reach
Eerste uitgave: 1958
ISBN/EAN: 9789044920802
Uitgever: Bruna
Toen liefde nog echt was
De dag die zo tragisch had kunnen eindigen voor het naamloze armoedige weesmeisje, dat zonder uit te kijken de weg overstak, werd de gelukkigste in haar leven. Ze raakte onder de vier wielen van een koets en werd wakker in een warm bed, in een schitterend huis. Op dat moment nam haar leven een totaal andere wending.

De rijke, maar in zijn hart diep ongelukkige, Black Jack Pollack nam het in vodden gehulde bleekneusje mee naar zijn landhuis op Yorkshire Moors en noemde haar Lally. Lally groeit nu op in een beschermde, luxueuze omgeving en haar leventje is een groot feest. Totdat de Eerste Wereldoorlog een abrupt einde maakt aan haar rimpelloze bestaan.

De jonge mannen van Engeland voeren een hopeloze strijd in de loopgraven van België en Frankrijk en Lally voelt dat zij niet werkeloos kan toekijken. Zij vertrekt als vrijwillig verpleegster naar het front.

Daar ontmoet ze Brock Weynmouth, de donkere vreemdeling die een vitale rol gaat spelen in haar leven en dat van Black Jack Pollack en zijn dochter Margareth...
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Promises
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789022954232
Uitgever: Bruna
Vrouwen aan de top
Vrouwen aan de top vertelt over de vrouwen die getrouwd zijn met de managers van grote ondernemingen en daardoor zelf ook vrijwel in ieder opzicht aan die firma's gebonden zijn. Zij worden gedwongen te handelen zoals 'de zaak' van hen verwacht, omdat zij anders de promotiekansen van hun man in de weg staan.

Vrouwen aan de top beschrijft hoe een grote chemische onderneming, Amtec, zich in een klein Amerikaans stadje vestigt en welke invloed dat heeft op de privé-levens van vier vrouwen.
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: Corporation wife
Eerste uitgave: 1960
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: De Fontein

Nicole RainardNicoles wraak
Brooklyn is nu niet bepaalde het beste gedeelte van New York. Zeker niet voor een jong meisje. Daarom vond Gradda Rainard het nodig, al moest ze zich daarvoor grote opofferingen getroosten, haar dochter Nicole naar een kostschool te sturen. Dit te meer daar zij en haar overleden man geen New-Yorkers waren.

Overigens wist Gredda niet veel van haar overleden man af. Hun huwelijk was, althans van haar kant, een daad van rebellie geweest, nadat zij in Londen om redenen van standsverschil door haar verloofde, maar meer nog door diens moeder, was verstoten. Haar gewonde trots zou ervoor waken, dat haar dochter niet eenzelfde lot kon treffen. Alles liep echter heel anders dan Gredda had verwacht.

Door het overlijden van haar schoonvader, die een welgesteld man blijkt geweest te zijn, wordt zij erfgename van een groot kapitaal. Zij voert een hevige strijd of zij het geld al dan niet moet aannemen. Zij hoeft echter niet te beslissen, een ongeluk op straat doet dat voor haar en maakt haar dochter Nicole, een ontluikende, intelligente schoonheid van zeventien jaar, tot een meisje van welstand.

Nicole aanvaardt de uitnodiging van haar oom en tante om naar Londen te komen en binnen enkele jaren is zij daar een der meest gevierde jonge vrouwen. Onder de vele jongemannen die om haar gunst dingen, is er een, de Amerikaanse arts Lloyd Fenton, aan wie zij haar hart schenkt. Maar dan komt zij plotseling tegenover de zoon van de vroegere verloofde van haar moeder te staan. Is het hysterie of zijn het wraakgevoelens, die haar ertoe brengen David op haar verliefd te maken? Natuurlijk vraagt hij haar ten huwelijk en met even grote vanzelfsprekendheid stemt zij toe, zonder hem lief te hebben.

Een der dramatische hoogtepunten van deze roman wordt gevormd door de ontmoeting met Davis vader, Roger Manstone, op het landgoed Lynmara. Op het laatste nippertje gaat Nicoles huwelijk met David echter niet door, omdat haar gezond verstand en haar liefde voor Lloyd zegevieren. Om aan het geroddel te ontsnappen steken zij en Lloyd in stilte de oceaan over.

In Amerika beleven zij een intens huiselijk geluk. Dan verklaart Engeland de oorlog aan Duitsland. Lloyd voelt zich tegenover het land, dat hem zo lang gastvrijheid verleende, verplicht in militaire dienst te treden en met vrouw en kind keert hij naar Londen terug. Bij een bombardement komt hij om het leven.

Lange tijd is Nicole ontroostbaar en opstandig, tot zij door een bezoek van Roger, die haar komt mededelen dat zijn zoon David in dezelfde ziekenhuiszaal als Lloyd om het leven kwam, uit haar indolentie wordt opgewekt.

Tijdens de brand van Lynmara, dat door de Duitsers gebombardeerd is, komt er in het leven van Nicole een onverwachte wending, waardoor zij weer duidelijk haar levensweg voor zich afgetekend ziet. Haar leven, dat sedert Lloyds overlijden leeg en doelloos leek, krijgt op dat moment weer nieuwe inhoud en betekenis.
 

* Dit boek is ook uitgegeven onder een andere titel (zie dubbel uitgegeven titels).

Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: This other Eden
Eerste uitgave: 1947
ISBN/EAN: Kennemerserie nummer 54
Uitgever: De Spaarnestad
Lynmara
1931. Nicole Reinard, wier vader al jaren geleden is gestorven, is zeventien. Ze verblijft op een kostschool omdat haar moeder, die op een wat mysterieuze wijze het levensonderhoud voor hen beiden verdient, haar een zo goed mogelijke opvoeding wil geven.

Door een zonderlinge, hardvochtige bepaling in het testament van haar grootvader, die overigens alle contact met zijn schoondochter had verbroken, wordt Nicole gedwongen haar moeder in Amerika te verlaten en naar Engeland te gaan.

Daar begint voor haar een nieuw leven, temidden van de Engelse adel. Aanvankelijk droomt zij ervan concertpianiste te worden, maar haar tante, aan wier zorg zij is toevertrouwd, zorgt ervoor dat zij gaat deelnemen aan het gezelschapsleven.

Zij is gevierd en verschillende jongemannen, in de ogen van haar tante goede partijen, vragen haar ten huwelijk. Nicole kiest evenwel voor de jonge Amerikaanse arts Lloyd Fenton met wie zij naar Amerika terugkeert.

Wanneer in 1939 de oorlog uitbreekt, is het echtpaar voor een langdurig bezoek in Engeland. Lloyd besluit er te blijven om als arts zijn bijdrage te leveren in de strijd op leven en dood die Engeland tegen Duitsland te leveren heeft.

Tijdens een bombardement komt Lloyd om. Nicole moet nu samen met haar kinderen de oorlog zien door te komen. Zij vindt daartoe de kracht op het landgoed Lynmara dat - naar zij zal inzien - van beslissende betekenis voor haar leven is geweest.
Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: The Lynmara legacy
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 9789026120947
Uitgever: De Fontein

Dubbel uitgegeven titelsNicoles overwinning

Zie voor de beschrijving van dit boek: Nicoles wraak.

Schrijver: Catherine Gaskin
Oorspronkelijke titel: zie Nicoles wraak
Eerste uitgave: 1947
ISBN/EAN: Nvt
Uitgever: Publiboek

Gerelateerde schrijvers