Boekenplank:
Kies
 • Home
 • H
 • Kathryn Harrison

Boeken van Kathryn Harrison

Meer over Kathryn Harrison

Genre: Roman

Geboren: 1961

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Kathryn Harrison


Overzicht

 • Afgunst - Envy
 • Betovering - Enchantments
 • De robbenvrouw - The seal wife
 • Een bezoek van het Genootschap voor de rechten van voeten - The binding chair or, A visit from the Foot Emancipation Society
 • Geschonden - Exposure
 • Gif - Poison
 • In de eerste graad - Thicker than water

Non-Fictie

 • De weg naar Santiago de Compostela - The road to Santiago
 • Terwijl ze sliepen - While they slept
 • Verleiding - The kiss

gedetailleerd overzicht

OverzichtAfgunst
Sinds de dood van zijn enige zoon, nu drie jaar geleden, wordt Will geplaagd door seksuele verlangens. Hij fantaseert over alle vrouwen, wat zijn integriteit als psychiater - maar ook als vader en echtgenoot - in gevaar brengt. Als hij op een reünie zijn jeugdliefde tegen het lijf loopt, onthult zij een schokkend geheim over hun verleden. Dan ontaart de kennismaking met een mooie jonge patiënte in een nachtmerrie. Die nachtmerrie voert Will naar de bron van zijn obsessie en naar de oosprong van een groot verraad. 'Afgunst' is een roman over seksuele verlangens en een duister familiegeheim, maar ook een portret van de ziel van verraad.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: Envy
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 90-234-1809-3
Uitgever: Cargo, De Bezige Bij
Betovering
Sint-Petersburg, 1917. Nadat Raspoetins lichaam uit de rivier de Neva is gehaald, wordt zijn achttienjarige dochter Masja naar het tsaristische paleis gestuurd. De tsaar hoopt dat zij de helende krachten van haar vader heeft geërfd en daarmee zijn zieke, aan bed gekluisterde zoon Aljosja kan genezen. Twee maanden nadat Masja aan het hof is aangekomen, plaatsen de bosjewieken de tsarenfamilie onder huisarrest. Terwijl Rusland zich voorbereidt op een burgeroorlog zoeken Masja en prins Aljosja troost bij elkaar. Om de eenzaamheid te verdrijven vertellen ze verhalen over hun ouders en hun jeugd. In deze fantasiewereld worden legenden werkelijkheid en lijkt een gedroomde toekomst opeens binnen handbereik.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: Enchantments
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789023477150
Uitgever: Cargo
De robbenvrouw
Ze rookt, en hij kijkt hoe ze rookt. Hij gelooft dat haar mond misschien wel het mooiste aan haar is - niet rood, niet bruin of mauve of roze, maar een kleur waar hij geen naam voor heeft. Haar bovenlip is fijn getekend, bijna streng; de onderlip is vol, met een gleufje in het midden. In 1915 gaat Bigelow Greene naar Alaska om voor de Amerikaanse overheid een weerstation te bouwen in Anchorage. Daar vestigt hij zich te midden van tweeduizend mannen en enkele vrouwen - op een plek waar de nachten twintig uur duren en het vrijwel altijd bitter koud is. De jonge wetenschapper wordt verliefd op een Aleoet-vrouw, een vrouw die nooit spreekt, hem niet lijkt te verstaan en weigert haar naam te onthullen. Langzamerhand raakt Bigelow geobsedeerd door deze vrouw, die door haar mysterieuze zwijgzaamheid de macht bezit om zijn leven voor altijd te vernietigen. * Dit boek is ook uitgebracht onder de titel De zeehondvrouw.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: The seal wife
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-290-7211-3
Uitgever: Meulenhoff
Een bezoek van het Genootschap voor de rechten van voeten
May is vijf en heet nog Tsjao-ting als haar voeten worden gebonden, en ze is veertien als ze wordt uitgehuwelijkt aan een zijdehandelaar. Ze is volwassen, beeldschoon, charismatisch en destructief als ze haar wrede echtgenoot en het Chinese platteland ontvlucht en een nieuw leven begint als prostituee in een bordeel in Sjanghai. Daar ontmoet May in 1899 de Australier Arthur, wiens filantropische activiteiten hem van de ene netelige situatie in de andere brengen. Hij wordt onmiddellijk en hopeloos verliefd bij de aanblik van haar gebonden voeten. Arthur en May trouwen. Ze trekken in bij Arthurs zuster Dolly, haar man Dick en hun twee dochters Alice en Cecily. Voor May maakt de band met Alice het verlies van het kind dat ze ooit verloor goed. Kathryn Harrison vertelt een verbijsterend, afwisselend shockerend en hilarisch verhaal van vluchten en reizen, van het verlangen naar een thuis en de drang om daaraan te ontsnappen.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: The binding chair or, A visit from the Foot Emancipation Society
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 90-290-6670-9
Uitgever: Meulenhoff
Geschonden
Ann Rogers leidt ogenschijnlijk een gelukkig leven, maar achter de façade vertoont ze dwangmatig gedrag: ze steelt en gebruikt speed. Een tentoonstelling met controversiële foto’s van haar overleden vader, waarvoor Ann als tiener model stond, vormt een directe confrontatie met haar onverwerkte verleden.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: Exposure
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 90-461-3018-5
Uitgever: Pockethuis


Gif
Francisca de Luarca, dochter van een Spaanse zijdeteler, en Maria Luisa, de nicht van Lodewijk XIV die aan het Spaanse hof terechtkomt, zijn de hoofdpersonen in deze roman. Francisca en Maria, die op dezelfde dag geboren zijn, zullen elkaar nooit ontmoeten, maar hun levens lopen op een merkwaardige manier parallel. Beiden worden onherroepelijk betrokken zij het soort kwaadwillige intriges waar Spanje tijdens de inquisitie bekend om stond.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: Poison
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 90-290-6681-4
Uitgever: Meulenhoff
In de eerste graad
'Ik moet vijf jaar zijn geweest toen ze het huis uitging, en tot mijn elfde, toen ze ons drieën, Mom-mom, Opa en mij, op Thanksgiving Day in haar appartement te eten vroeg - een historische gebeurtenis waarvoor ik geen verklaring heb - heb ik niet geweten waar mijn moeder woonde. Ik zag haar dagelijks, maar ze was bang haar privacy, haar broze illusie van vrijheid, te verliezen, dat het jaren duurde voor ze haar adres of zelfs maar haar telefoonnummer prijs durfde te geven.' Aldus Isabel, de ik-figuur in de debuutroman van Kathryn Harrison, over de strijd van een dochter die zich ontworstelt aan de knellende banden van familie en bloed.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: Thicker than water
Eerste uitgave: 1991
ISBN/EAN: 90-290-5575-8
Uitgever: Meulenhoff

Non-FictieDe weg naar Santiago de Compostela
Al honderden jaren hebben vrome pelgrims lopend de 640 kilometer afgelegd van St. Jean-Pied-de-Port in Frankrijk naar de heilige plaats waar zich de tombe van de apostel Jacobus bevindt. Tienduizenden mensen komen jaarlijks de Pyreneeën over en beginnen aan hun trage tocht dwars door het prachtige, maar vaak ook ongenaakbare landschap van Noord-Spanje. Twee keer eerder al heeft Kathryn Harrison delen van deze zware pelgrimstocht afgelegd. Lopend in haar eentje had ze uren de tijd om na te denken over de christelijke moraal, haar familie, de bevrijdende kracht van bedevaarten en de innerlijke vrede die ze ervoer bij iedere stap die ze zette. Nu is ze weer terug op de pelgrimsroute - dit keer met haar twaalfjarige dochter - om opnieuw twee weken door te brengen in een tijdloze wereld. Kathryn Harrison geeft niet alleen een levendige beschrijving van de dorpen en het landschap waar ze doorheen trekken en van de mensen die ze ontmoeten, ze verkent daarbij ook de geschiedenis, de sagen en legendes van deze eeuwenoude pelgrimsroute. Dit is stap voor stap, bladzij voor bladzij, Kathryn Harrisons persoonlijke bedevaartstocht - vanuit haar eigen verleden naar het heden en naar de toekomst.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: The road to Santiago
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-5831-342-5
Uitgever: Sirene i.s.m. National Geographic
Terwijl ze sliepen
Op een vroege ochtend in april vermoordt de achttienjarige Billy Gilley zijn ouders in hun slaap. Ook zijn jongste zusje Becky, die op het lawaai afkomt, wordt gedood. Hij loopt naar boven, naar de slaapkamer van Jody, zijn andere zus, en zegt haar: 'Nu zijn we vrij.' Maar kun je ooit werkelijk vrij zijn na een dergelijke misdaad? Met de moord kwam een einde aan de jarenlange mishandeling van Billy en Jody, maar ze moesten beiden opnieuw beginnen met hun leven. De een als levenslang veroordeelde, de ander als wees. Kathryn Harrison schetst op aangrijpende wijze een beeld van het drama van mishandeling en geweld binnen een gezin. Hiervoor won ze het vertrouwen van Jody en Billy en sprak ze met vrienden, politie en therapeuten die bij deze zaak betrokken waren. Terwijl ze sliepen is Kathryn Harrisons persoonlijke zoektocht naar de grenzen aan de veerkracht van jonge mensen na een grote tragedie, waarbij ze haar eigen ervaringen spiegelt aan die van de Gilleys.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: While they slept
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 978-90-234-2928-9
Uitgever: Cargo
Verleiding
Met Verleiding verbrak Kathryn Harrison haar jarenlange stilzwijgen en onthulde ze het grootste geheim van haar leven: de verhouding die ze op twintigjarige leeftijd begon met haar vader en die ze pas vier jaar later, na de dood van haar moeder, beëindigde. Op een beklemmende heldere en trefzekere manier beschrijft Harrison de incestueze relatie en de complexe driehoeksverhouding tussen haar vader, haar moeder en haarzelf die daaruit voortvloeit. Het resultaat is een onthullende autobiografie, geschreven met moed en schroom.
Schrijver: Kathryn Harrison
Oorspronkelijke titel: The kiss
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 90-290-5425-5
Uitgever: Meulenhoff

Gerelateerde schrijvers