Boekenplank:
Kies

Boeken van Gaute Heivoll

Gaute Heivoll (Finsland, Noorwegen) is schrijver van kinderboeken, toneelstukken en romans. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Oslo, psychologie aan de Universiteit van Bergen en volgde een hogere opleiding voor literaire schrijvers aan de Hogeschool Telemark,

Meer over Gaute Heivoll

Genre: Roman

Geboren: 1978


Overzicht

  • De malloten van Stavanger - Over det kinesiske hav
  • Voordat ik brand - Før jeg brenner ned

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe malloten van Stavanger

Net voor de Tweede Wereldoorlog opent een echtpaar een kliniek voor verstandelijk gehandicapten. Behalve door hun eigen kleine gezin - dat bestaat uit ouders, zoon en dochter - worden de kamers algauw bewoond door patiënten: de religieuze piekeraar Christian Jensen, de stille Matiassen, die zijn dagen heen en weer schommelend op een stoel doorbrengt, en oom Josef, een van de best belezen mensen in de wijde omtrek.

Na verloop van tijd neemt ook een groep van vijf broers en zussen zijn intrek in het huis. Zij worden door Josef simpelweg 'de malloten van Stavanger' genoemd, maar niettemin worden ze snel in dit bonte gezelschap opgenomen. Wanneer de oorlog voorbij is, kunnen degenen die in het 'gekkenhuis' wonen niet lang van de vrede genieten - het huis wordt getroffen door een tragedie die de betrokkenen voor de rest van hun leven blijft achtervolgen.

Met dit op feiten gebaseerd verhaal heeft Gaute Heivoll een diep humanistische roman geschreven over weerloze individuen, de band tussen broers en zussen en de levenslange liefde van een moeder voor haar kind.

Schrijver: Gaute Heivoll
Oorspronkelijke titel: Over det kinesiske hav
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044628173
Uitgever: Prometheus
Voordat ik brand

Zondag, 4 januari 1978. Een pyromaan gaat tekeer in Finsland, een dorp vlak bij de Noorse kuststad Kristiansand, en laat de lokale gemeenschap in angst en ellende achter. De recherche zit erbovenop, de dader laat zich echter niet vangen. De inwoners zijn waakzaam, maar kunnen niet voorkomen dat er opnieuw brand uitbreekt.

Diezelfde dag wordt een jongen gedoopt in de lokale kerk: Gaute Heivoll. Verbonden door dit toeval reconstrueert Voordat ik brand de bizarre gebeurtenissen, misschien wel de meest dramatische brandstichtingen in Noorwegen ooit. Wie was deze gek? Waarom stichtte hij brand? En hoe zit het met de jongen die op die onheilsdag werd gedoopt, wiens hele jeugd in het teken van deze pyromanie heeft gestaan?

Voordat ik brand is een unieke roman over de krankzinnigheid van de mens, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Op ontroerende en choquerende wijze sleurt Heivoll de lezer mee in zijn leven, en legt hij de vlammen bloot die in ons aller bestaan op de loer liggen.

Schrijver: Gaute Heivoll
Oorspronkelijke titel: Før jeg brenner ned
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789044626643
Uitgever: Prometheus

Gerelateerde schrijvers