Boekenplank:
Kies

Boeken van Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro is een Britse schrijver van Japanse afkomst. Hij studeerde Engels en filosofie aan de University of Kent en creatief schrijven aan de University of East Anglia. Ishiguro won met zijn boeken vele prestigieuze prijzen, waaronder de Nobel Prijs voor Literatuur in 2017. In 2019 werd hij geridderd wegens zijn bijdrage aan de literatuur en sindsdien mag hij zich Sir Ishiguro noemen.

Meer over Kazuo Ishiguro

Genre: Roman

Geboren: 1954

Geboorteland: Japan


Overzicht

 • De rest van de dag - The remains of the day
 • De troostelozen - The unconsoled
 • Een kunstenaar van het vlietende leven - An artist of the floating world
 • Klara en de Zon - Klara and the Sun
 • Laat me nooit alleen - Never let me go
 • Nocturnes - Nocturnes
 • Toen wij wezen waren - When we were orphans
 • Vergeten reus - The buried giant
 • Versluierde heuvels - A pale view of hills

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe rest van de dag

Mr. Stevens, een ouder wordende Engelse butler, kijkt terug op de tijd dat hij in dienst was van lord Darlington, in de jaren dertig en veertig. Zijn leven lang heeft hij zijn waardigheid afgemeten aan die van zijn werkgever, maar achteraf blijkt dat hij de ware aard van de gebeurtenissen verkeerd heeft ingeschat.

The Remains of the Day - 1993
Regisseur: James Ivory
Cast: Anthony Hopkins, Emma Thompson, John Haycraft, e.a.
Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: The remains of the day
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789025452476
Ebook: 9789025442385
Uitgever: Atlas Contact
De troostelozen

De wereldberoemde pianist Ryder arriveert in een hotel in een stad in Midden-Europa, waar hij kennelijk heeft toegezegd om een concert te geven. Hoewel hij zich aanvankelijk een vreemdeling voelt in de stad, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat hij er eerder is geweest. Hij begint zich te realiseren dat hij waarschijnlijk voor de belangrijkste opvoering van zijn leven staat.

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: The unconsoled
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789025452513
Uitgever: Atlas Contact
Een kunstenaar van het vlietende leven

Het is oktober 1948. Japan heeft de oorlog verloren. De Amerikanen hebben Japan bezet en gedragsnormen zijn radicaal veranderd. De jeugd noemt hen die Japan tot de afgrond hebben gebracht verraders. Sommigen van hen plegen zelfmoord om boete te doen.

Masuji Ono is een invloedrijk kunstenaar geweest. Zijn vrouw en zoon zijn in de oorlog omgekomen. De oude schilder heeft zijn schilderijen weggezet. Hij vertelt in dit boek vergoelijkend over zijn jeugdig idealisme, over zijn leermeesters en leerlingen; over zijn aandeel in de oorlog toen hij zich leende voor propagandistische doeleinden waardoor veel jonge mannen de dood in werden gejaagd.

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: An artist of the floating world
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789025452537
Ebook: 9789025452568
Uitgever: Atlas Contact
Klara en de Zon

Klara is een zogenaamde Kunstmatige Vriendin met een uitstekend waarnemingsvermogen, die vanaf haar plek in de winkel nauwkeurig het gedrag beschouwt van de kinderen die binnenkomen om rond te neuzen met hun ouders. Klara blijft hopen dat een kind haar zal kiezen.

Wanneer dat eindelijk gebeurt, en haar bestaan voorgoed lijkt te veranderen, krijgt ze bij haar vertrek naar haar nieuwe gezin de waarschuwing dat ze niet al te veel waarde moet hechten aan de beloften van mensen. Maar Klara houdt haar eigen ideeën erop na.

Klara en de Zon is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: Klara and the Sun
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789025470029
Uitgever: Atlas Contact
Laat me nooit alleen

Engeland, eind twintigste eeuw. Kathy is eenendertig en werkt op het platteland in een revalidatiekliniek. Ze heeft haar vriendschap met Ruth na jaren weer op kunnen pakken toen ze haar verzorger werd na een orgaandonatie. Ook haar oude jeugdliefde Tommy komt terug in haar leven.

Gaandeweg wordt duidelijk dat de vrienden door hun gemeenschappelijke lot en afkomst een bijzondere band hebben - en dat achter hun idyllische jeugd een donkere werkelijkheid schuilgaat.

Never Let Me Go - 2010
Regisseur: Mark Romanek
Cast: Keira Knightley, Carey Mulligan, Andrew Garfield
Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: Never let me go
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789025452483
Ebook: 9789025442415
Uitgever: Atlas Contact


Nocturnes

In Nocturnes speelt Kazuo Ishiguro met ideeën over liefde, muziek en het verstrijken van de tijd. De lezer wordt meegevoerd van piazza’s in Italië naar de Malvern Hills in Engeland, van een flat in Londen naar een exclusief hotel in Hollywood, en ontmoet de meest uiteenlopende personages, van jonge dromers tot cafémuzikanten en uitgerangeerde sterren.

De vijf verhalen zijn geestig, intiem en ingetogen en hebben als steeds terugkerend thema: onze behoefte aan romantiek, die ondanks het verstrijken der jaren en het uiteenvallen van relaties altijd blijft bestaan.

Nocturnes bevat de volgende vijf korte verhalen:

 1. Crooner
 2. Come rain or come shine
 3. Malvern Hills
 4. Nocturne
 5. Cellisten

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: Nocturnes
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789025452506
Ebook: 9789025442408
Uitgever: Atlas Contact
Toen wij wezen waren

We schrijven 1930. Christopher Banks is Engelands meest gevierde detective; de zaken die hij behandelt, zijn in Londen het gesprek van de dag. Maar één onopgeloste misdaad blijft de ogenschijnlijk afstandelijke Banks achtervolgen: de geheimzinnige verdwijning van zijn ouders in het oude Sjanghai, toen hij nog klein was.

Toen wij wezen waren speelt zich afwisselend af in Londen en Sjanghai tijdens het interbellum. Het is een verhaal van herinneringen, intriges en de behoefte om terug te keren.

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: When we were orphans
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789025452490
Uitgever: Atlas Contact
Vergeten reus

Een oud echtpaar onderneemt een tocht door een woest landschap van mist en regen, op zoek naar een zoon die ze in geen jaren hebben gezien. Steeds opnieuw wordt hun reis onderbroken en steeds opnieuw worden ze op de proef gesteld. Het enige wat hen overeind houdt is datgene waarvan ze - nagenoeg - zeker zijn: hun ware, nooit aflatende liefde voor elkaar.

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: The buried giant
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789025444129
Ebook: 9789025444846
Uitgever: Atlas Contact
Versluierde heuvels

Na de zelfmoord van haar dochter blijft Etsuko, een Japanse weduwe die in Engeland woont, alleen achter met haar herinneringen. Deze voeren haar terug naar een warme zomer in Nagasaki en de strijd van haar en haar familie om na de oorlog een nieuw bestaan op te bouwen.

Als haar herinneringen zich concentreren rond haar vreemde vriendschap met Sachiko - een rijke vrouw die tot armoede is vervallen - en haar dochter Mariko, nemen zij een macabere wending. Heden en verleden worden vermengd in een verhaal van een aangrijpende ontroering.

Schrijver: Kazuo Ishiguro
Oorspronkelijke titel: A pale view of hills
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 9789025452544
Ebook: 9789025452551
Uitgever: Atlas Contact

Gerelateerde schrijvers