Boekenplank:
Kies

Boeken van Denis Johnson

Denis Johnson was een Amerikaanse auteur, dichter en toneelschrijver.

Meer over Denis Johnson

Genre: Roman

Geboren: 1949 / Overleden: 2017

Geboorteland: Duitsland


Overzicht

  • De gulheid van de zeemeermin - The largesse of the sea maiden
  • De lachende monsters - The laughing monsters
  • De naam van de wereld - The name of the world
  • Een zuil van rook - Tree of smoke
  • Engelen - Angels
  • Jezus' zoon - Jesus' son
  • Sta stil - Nobody move
  • Treindromen - Train dreams

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe gulheid van de zeemeermin

Vijfentwintig jaar geleden verscheen van Denis Johnson Jezus' zoon, dat door de pers met enige regelmaat wordt genoemd als de belangrijkste en invloedrijkste verhalenbundel van een hele generatie.

Vlak voor zijn dood in mei 2017 rondde Johnson de verhalen in De gulheid van de zeemeermin af. Na het schrijven van vele romans, betekende dit de terugkeer naar de vorm die hem een van de belangrijkste schrijvers van Amerika maakte. Hoewel de thematiek nieuw is - hij schrijft over vergankelijkheid en de onverwachte manieren waarop levens van koers kunnen veranderen - is de stijl nog altijd onmiskenbaar de zijne. Deze krachtige verhalen behoren zonder twijfel tot zijn allerbeste werk.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: The largesse of the sea maiden
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789403111407
Ebook: 9789403114002
Uitgever: De Bezige Bij
De lachende monsters

Ronald Nair noemt zichzelf Deens, maar reist met een Amerikaans paspoort. Na tien jaar afwezigheid keert hij terug naar Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Daar heeft hij afgesproken met zijn vriend Michael Adriko, met wie hij ooit grof geld heeft verdiend tijdens de burgeroorlog. Adriko is een Afrikaanse gelukszoeker die - naar eigen zeggen - heeft gestreden voor het Ghanese leger, de Koeweiti en de Amerikaanse groene baretten.

De reden voor hun ontmoeting - hoewel Nair weet dat er nog andere redenen moeten zijn - is Adriko's aanstaande huwelijk met de Amerikaanse studente Davidia. Gedrieën reizen ze af naar het grensgebied tussen Oeganda en Congo, alwaar het huwelijk zal worden voltrokken. Gevolgd door Interpol, de Mossad en de MI-6, bevindt Nair zich ineens in een web van lust en verraad, en in een landschap waar geweld aan de orde van de dag is.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: The laughing monsters
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789023487395
Ebook: 9789023488590
Uitgever: De Bezige Bij
De naam van de wereld

De naam van de wereld is een fascinerend portret van een hoogleraar aan een universiteit in het Midwesten van de Verenigde Staten die geduldig omgaat met zijn verdriet nadat zijn vrouw en kind zijn omgekomen bij een ongeluk.

Michael Reed leeft een postuum leven. Ondanks de uiterlijke schijn - hij bekleedt een respectabele positie bij de universiteit en is een welbespraakte en aantrekkelijke toevoeging aan het sociale leven - is hij meer dood dan levend.

Wanneer er onverhoopt een eind dreigt te komen aan zijn periode bij de universiteit ziet Reed zich gedwongen om zich te gedragen 'als iemand wie het niet koud liet wat er met hem gebeurde'. Aarzelend begint hij contact te zoeken met anderen in de kleine academische stad.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: The name of the world
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789492313898
Uitgever: Koppernik
Een zuil van rook

Een zuil van rook is het verhaal van Skip Sands, een spion-in-opleiding die in de Vietnamoorlog betrokken is bij de psychologische oorlogsvoering tegen de Vietcong, en daarnaast strijdt tegen de rampen die hem worden aangedaan door zijn beroemde oom, een oorlogsheld en in kringen van de Inlichtingendienst alleen bekend als ‘de kolonel’.

Het is ook het verhaal van de broers Bill en James Houston, die rechtstreeks vanuit de woestijn van Arizona midden in een oorlog belanden, en te maken krijgen met waanvoorstellingen en vele vormen van opzettelijke miscommunicatie.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: Tree of smoke
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789041409447
Ebook: 9789041419484
Uitgever: Ambo | Anthos
Engelen

Beschrijving niet beschikbaar.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: Angels
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789029523912
Uitgever: De Arbeiderspers


Jezus' zoon

De verteller in Jezus’ zoon is een jonge, naamloze man die door zijn verslaving aan heroïne en alcohol zowel verward als lucide overkomt. Tijdens zijn avonturen ontmoet hij overal mensen die even vervreemd en in de war zijn als hij: zondaars, zonderlingen, verstotenen en verdoemden.

Uit hun hopeloze en ogenschijnlijk willekeurige levens destilleert Denis Johnson een reeks moderne parabelen van een grimmige en vaak verwoestende schoonheid.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: Jesus' son
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789023494874
Ebook: 9789023495079
Uitgever: De Bezige Bij
Sta stil

Sexy, vol spanning en geweld, en bovenal buitengewoon vermakelijk - Denis Johnson betoont zich met Sta stil van zijn meest veelzijdige en toegankelijke kant. Met echo's van Raymond Chandler en Dashiell Hammett, en een vette knipoog naar Bonnie and Clyde, is Sta stil zowel een hommage aan als een parodie op een literair genre. Het boek is een ode aan de misdaadroman - een van de populairste romanvormen- en bevat een flinke dosis morbide humor en erotiek die alleen Johnson eigen is.

Sta stil is een compromisloze thriller, gesitueerd in het westen van de Verenigde Staten, die verhaalt een groepje derderangs gangsters in Bakersfield, Californië.

De gokverslaafde kleine crimineel Jimmy Luntz wordt achtervolgd door Ernest Gambol, een schuldeiser die behalve op geld ook uit is op persoonlijke wraak. Op zijn vlucht komt Luntz in aanraking met de mooie en boosaardige Anita Desilvera. Zij is de ex-vrouw van een officier van justitie, die haar voor veel geld heeft opgelicht. Luntz, Gambol en Desilvera, alle drie gewetenloos en schietgraag, raken verzeild in een gevaarlijk kat-en-muisspel vol seks en geweld.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: Nobody move
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789041414946
Ebook: 9789041418852
Uitgever: Ambo | Anthos
Treindromen

Dagloner Robert Granier is een gewone man in buitengewone tijden. Gebroken door het verlies van zijn vrouw en dochtertje worstelt hij om zijn weg te vinden in het snel veranderende Amerikaanse westen van het begin van de twintigste eeuw.

Denis Johnson heeft met Treindromen in nauwelijks honderd pagina’s een rijke literaire roman geschreven. Treindromen werd genomineerd voor de Pulitzerprijs 2012.

Schrijver: Denis Johnson
Oorspronkelijke titel: Train dreams
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789041421739
Ebook: 9789041423443
Uitgever: Ambo | Anthos

Gerelateerde schrijvers