Boekenplank:
Kies

Boeken van Annie Proulx

Annie Proulx studeerde geschiedenis en begon haar carrière als journalist. Haar eerste publicaties waren korte verhalen, daarop volgde een verzamelbundel en in 1992 verscheen haar eerste roman (Ansichten).

Meer over Annie Proulx

Genre: Roman

Geboren: 1935

Geboorteland: Verenigde Staten


Overzicht

 • Accordeon misdaden - Accordeon crimes
 • Ansichten - Postcards
 • De laatste troef - That old ace in the hole
 • Klaaglied - Heart songs and other stories
 • Scheepsberichten - The shipping news
 • Schorshuiden - Barkskins
 • Steenstad - Stone City
 • Twee cowboys - Brokeback mountain

Wyoming Stories

 1. De gouverneurs van Wyoming - Close range
 2. Hels stof - Bad dirt
 3. Goed zoals het is - Fine just the way it is

Non-Fictie

 • Mijn leven op Bird Cloud Ranch - Bird Cloud

Dubbel uitgegeven titels

 • Brokeback Mountain en andere verhalen - zie De gouverneurs van Wyoming

gedetailleerd overzicht

OverzichtAccordeon misdaden
1890. In een Siciliaans gehucht droomt een accordeonbouwer ervan om in 'la Merica' een beter bestaan op te bouwen. Met zijn handgemaakte groene accordeon reist hij naar New Orleans, waar hij in een smeltkroes van culturen terechtkomt.

Als hij bij rassenrellen wordt vermoord, belandt de kleine accordeon in telkens andere handen. Het onschuldige instrument zaait, zo lijkt het, in diverse migrantengemeenschappen louter dood en verderf.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Accordeon crimes
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789044521962
Uitgever: De Geus
Ansichten
Nadat Loyal Blood in een vlaag van woede zijn vriendin heeft vermoord, beseft hij dat hij niet langer op de ouderlijke boerderij kan blijven. Nog onder het avondeten pakt hij zijn koffer en vertrekt.

De ansichten die de eenzame avonturier trouw naar huis blijft sturen, zijn momentopnames van een zwerftocht die tijdens de Tweede Wereldoorlog begon en kort geleden eindigde.

Het verslag van Loyals tocht, knap vermengd met de wederwaardigheden van de achterblijvers, is een magnifieke persiflage op de klassieke pioniersgeschiedenis, de trek van New England naar het westen.

Loyal Blood, ex-boer, pelsjager, uraniumzoeker, mijnwerker en bottenkenner, wordt het symbool van de vervreemding en frustratie achter de Amerikaanse droom.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Postcards
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789052269115
Uitgever: De Geus
De laatste troef
Bob Dollar wordt er door het bedrijf Global Pork Rind op uitgestuurd om in Oklahoma boerderijen en land op te kopen. Daar moeten grote, winstgevende varkensfokkerijen komen.

Omdat varkens en varkensfokkerijen in de streek niet geliefd zijn, doet Bob zich voor als een scout voor een makelaar. Hoe meer hij de streek en de mensen leert kennen, hoe meer begrip hij voor hun standpunten krijgt.

Maar het agressieve Global Pork Rind zet hem onder druk. Bob moet zijn voorzichtige werkwijze laten varen. Zeker als er concurrentie komt in de persoon van Evelyn Chine die veel directer te werk gaat en om haar doel te bereiken zelfs het bed in duikt met een grootgrondbezitter.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: That old ace in the hole
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044502954
Uitgever: De Geus
Klaaglied
Annie Proulx beschrijft in haar weergaloze stijl het harde leven van jagers, boeren en buitenlui in het ruige New England. Wraak, kwaadaardigheid, hebzucht en hartstocht zijn de drijfveren voor hun handelen in een omgeving zoals alleen Proulx die tot leven kan brengen. De verhalen in deze bundel zijn juweeltjes van Amerikaanse vertelkunst.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Heart songs and other stories
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 9789052264844
Uitgever: De Geus
Scheepsberichten
Quoyle, een onhandige derderangsjournalist, werkt voor een plaatselijke krant in het noorden van de staat New York. Nadat zijn vlinderachtige, overspelige echtgenote is verongelukt, weet zijn tante de verslagen Quoyle over te halen om met haar en zijn beide dochtertjes het verlaten voorouderlijk huis aan de kust van Newfoundland te betrekken.

De ruige streek met zijn onherbergzame klimaat stelt de weduwnaar voor nieuwe uitdagingen: hij moet een oud huis bewoonbaar zien te maken en zich als verslaggever van de scheepsberichten bewijzen in de Gammy Bird, een bizarre krant die voornamelijk aandacht besteedt aan seksschandalen en auto-ongelukken.

De confrontatie van de trage, maar allesbehalve domme Quoyle met de woeste natuur en zijn contacten met de niet bepaald tamme Newfoundlanders worden met groot vakmanschap, veel vaart en een aanstekelijk gevoel voor humor beschreven.
The Shipping News - 2001
Regisseur: Lasse Hallström
Cast: Kevin Spacey, Julianne Moore, Judi Dench, e.a.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: The shipping news
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789044538434
Ebook: 9789044519532
Uitgever: De Geus


Schorshuiden
René en Charles, twee berooide jonge Fransen, emigreren in de zeventiende eeuw naar Nieuw-Frankrijk, op zoek naar een betere toekomst. Ze beginnen hun leven in Noord-Amerika, beiden als lijfeigenen en kappen de machtige bossen.

Al snel lopen hun levens uiteen. De zachtaardige René trouwt een indiaanse vrouw en gaat een arm, maar gelukkig bestaan tegemoet. De nietsontziende Charles daarentegen doet alles om een fortuin te vergaren - zelfs moorden. Hij trouwt een Nederlandse en weet een groot hout- en pelsimperium op te bouwen.

Terwijl hun kinderen, hun kindskinderen en de kinderen van hun bondgenoten en vijanden hun levens leiden, worden de Noord-Amerikaanse wouden steeds verder uitgedund.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Barkskins
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789044536805
Ebook: 9789044536812
Uitgever: De Geus
Steenstad

Als de hoofdpersoon, een fervent jager, in het Chopping-district komt wonen, stuit hij bij zijn jacht naar korhoenders toevallig op een verlaten en halfverwoeste boerderij: Steenstad. Op datzelfde ogenblik staat hij oog in oog met Banger.

Banger is een afstotelijke vijftiger, die alleen om zijn uitmuntende talent als jager en kenner van het jachtgebied door iedereen wordt gerespecteerd. Banger ontwijkt vragen over Steenstad. Toch krijgt de hoofdpersoon beetje bij beetje het gruwelijke verhaal over Steenstad en zijn bewoners te horen. Een verhaal dat sterk verbonden blijkt met Bangers leven.

Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Stone City
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 9789052264080
Uitgever: De Geus
Twee cowboys
Als Ennis en Jack, nog geen twintig jaar oud, schapen gaan hoeden op de ruige Brokeback Mountain in Wyoming, ontstaat er een passionele verhouding tussen beide cowboys. Aan het eind van het seizoen gaan ze uit elkaar en stichten elk een gezin.

In de twintig jaar die volgen, blijkt tijdens de sporadische heimelijke ontmoetingen dat de gevoelens voor elkaar steeds sterker worden. Als Ennis voor de keus wordt gesteld om zijn leven voorgoed met Jack te delen, durft hij de stap niet te wagen en volgt een tragische ontknoping.
Brokeback Mountain - 2005
Regisseur: Ang Lee
Cast: Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Randy Quaid, e.a.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Brokeback mountain
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789052266374
Uitgever: De Geus

Wyoming StoriesDe gouverneurs van Wyoming
Annie Proulx portretteert de streek in het noordwesten van de Verenigde Staten waar zij sinds 1995 woont: Wyoming. De cowboys, rodeohelden, reisleiders, dagloners en barvrouwen in haar verhalen leven in een eigen wereld met eigen codes, zonder te ontkomen aan de invloed van het moderne Amerika.

De gouverneurs van Wyoming bevat de verhalen:
 1. Het half gevilde stierkalf
 2. De modder onder je
 3. Curriculum vitae
 4. De roodbruine vos
 5. Mensen in de hel willen slechts een slokje water
 6. De zwenkgrasrand van de wereld
 7. Een paar sporen
 8. De eenzame kust
 9. De gouveneurs van Wyoming
 10. 55 mijl naar de benzinepomp
 11. Twee cowboys
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Close range
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789052267401
Uitgever: De Geus
Hels stof
In het vliegtuig keek ze voor het laatst naar Wyoming, met zijn zwarte bergketens, de toppen bedekt en besmeurd met sneeuw, zijn wegen als de zigzagdraden van uitgehaald breiwerk. Vanaf deze hoogte leek het land nauwelijks beroerd door menselijke geometrie. Je zag een paar wegen en hier en daar een afgedamd meer.

Maar het meeste daarbeneden bestond uit enorme bruine en rode rondingen, uitgesleten keteldalen, diepe kloven met een wisselend waterpeil, geschulpte rotsen met bleke lagen die op kant leken, geërodeerde hellingen die door een monsterlijk stuk tuingereedschap leken te zijn omgewoeld. De paar auto's op de smalle weg onder haar waren zo groot als speldenknoppen, kruipende vlooien.

Was dit wat Mitchell zag als hij die lange autoritten maakte, de reductie van het zelf, een fysieke verkleining tot een enkele mug, afgezonderd van de grote zwerm? De absurditeit van het leven dat ze leidden.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Bad dirt
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789044506075
Uitgever: De Geus
Goed zoals het is
Catlin trekt na een knetterende ruzie met Mare alleen de bergen van Wyoming in. Ze geniet aanvankelijk van haar pasverworven vrijheid, totdat ze één kleine onachtzaamheid later de eenzaamste mens op aarde is.

Ook tienermoeder Dakotah, boerenknecht Ray Forkenbrock en een jong en straatarm koppel kolonisten worstelen met hun lot en krijgen te maken met onverwachte problemen, maar dwingen zichzelf om door te gaan.

Annie Proulx' personages zijn tegen de achtergrond van het magnifieke en meedogenloze Wyoming nietig, kwetsbaar en onbegrijpelijk vasthoudend. Het zijn allemaal kleurrijke figuren die als geen ander de strijd illustreren tussen wat is en kan zijn, en tussen natuurlijk gegeven en menselijk streven.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Fine just the way it is
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789044513103
Uitgever: De Geus

Non-FictieMijn leven op Bird Cloud Ranch
Annie Proulx heeft iets met de grond waarop ze staat, het stuk land dat ze bewoont. De winnares van de Pulitzer Prize schreef memoires over haar Wyoming vanuit haar bijzondere gevoel voor plaats. Het Wyoming waar ook haar twee cowboys van Brokeback Mountain hun liefde voor elkaar ontdekten.

Proulx, die in haar verhalen spaarzaam en weloverwogen met taal omspringt, vertelt in dit boek genereus over haar vele omzwervingen en persoonlijke avonturen. Deels autobiografie en deels geschiedenis biedt Mijn leven op Bird Cloud Ranch het betoverende verhaal van Proulx' Wyoming en huis, compleet met zwart-witschetsen van eigen hand.
Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: Bird Cloud
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789044518184
Ebook: 9789044528909
Uitgever: De Geus

Dubbel uitgegeven titelsBrokeback Mountain en andere verhalen

Zie voor de beschrijving van dit boek: De gouverneurs van Wyoming.

Schrijver: Annie Proulx
Oorspronkelijke titel: zie De gouverneurs van Wyoming
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044538472
Ebook: 9789044540215
Uitgever: De Geus