Boekenplank:
Kies

Boeken van Jan Kjaerstad

Jan Kjærstad wordt beschouwd als een van de grote hedendaagse Noorse auteurs.

Meer over Jan Kjaerstad

Genre: Roman

Geboren: 1953

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

  • Homo Falsus, of De perfecte moord - Homo Falsus, eller Det perfekte mord
  • Rand - Rand
  • Tekens tot liefde - Tegn til kjærlighet

Jonas Wergeland

  1. De verleider - Forføreren
  2. De veroveraar - Erobreren
  3. De ontdekker - Oppdageren

gedetailleerd overzicht

OverzichtHomo Falsus, of De perfecte moord
Er zijn twee vertellers aan het woord in deze modernistische roman, de auteur zelf en de vrouwelijke hoofdpersoon, die drie mannen in haar schoot laat verdwijnen. De drie slachtoffers ontvangen ieder op hun beurt brieven van deze anonieme vrouw. Brieven die uitdagen tot een erotisch avontuur. Wanneer de veroveraars worden uitgenodigd om de vrouw te ontmoeten in een nachtclub, worden zij doorverwezen naar een ander adres. De drie minnaars verkeren allen in een roes van alcohol en erotische verwachtingen.

De vrouw die zij na vele omzwervingen ontmoeten, noemt zich Greta, naar Greta Garbo. In feite speelt zij verschillende rollen uit het filmrepertoire van Garbo. De drie mannen zijn met recht uit het veld geslagen bij deze confrontatie, zeker wanneer Greta uiteindelijk een moderne metamorfose ondergaat. En dan volgt de schok: tijdens een hoog-erotisch liefdesspel blijkt dat Greta zich een oosterse sexuele meditatietechniek heeft eigen gemaakt. Zij is in staat haar minnaars in het niets te laten verdwijnen. Letterlijk spoorloos. Hieruit bestaat de perfecte moord.

Tenslotte dreigt de auteur zelf het slachtoffer te worden van zijn literaire creatie! Hij wijzigt het computerprogramma dat de Greta-figuur heeft geschapen. Op deze manier hoopt hij zelf buiten schot te blijven. Greta krijgt een geweten, in strijd met de intenties die de schrijver met zijn hoofdpersoon had. Het kille lijfsbehoud gaat voor. Het verraad aan zijn eigen idealen is een feit: de Homo Falsus heeft in zijn zoveelste gedaante zijn intrede gedaan.
Schrijver: Jan Kjaerstad
Oorspronkelijke titel: Homo Falsus, eller Det perfekte mord
Eerste uitgave: 1984
ISBN/EAN: 9789027405104
Uitgever: Flint
Rand
Oslo wordt opgeschrikt door een aantal lugubere moorden. Journalisten verdiepen zich in de achtergronden van de slachtoffers en speculeren over motieven. De politie tast volkomen in het duister.

De moordenaar zelf, een computerdeskundige, zoekt ook naar de samenhang in de schijnbaar toevallige gebeurtenissen. Uit zijn dagboek blijkt dat hij de moorden niet bewust pleegt, maar dat ze hem overkomen.

Als hij vanwege zijn expertise op het gebied van databeheer, de kans krijgt samen te werken met de leider van het politieonderzoek, wordt de moordenaar zijn eigen achtervolger...
Schrijver: Jan Kjaerstad
Oorspronkelijke titel: Rand
Eerste uitgave: 1990
ISBN/EAN: 9789052262611
Uitgever: De Geus
Tekens tot liefde
Cecilia is een grafisch ontwerpster met een passie voor het ontwerpen van letters. Haar droom is om een eigen alfabet te maken dat de bedoeling achter de woorden duidelijk maakt en de woorden tot leven wekt.

Na een aantal mislukte relaties voelt ze zich aangetrokken tot Arthur, een onbekende man die een ring draagt met de letter A. Hij redt haar na een verkeersongeval en ze krijgen een verhouding.

Arthur speelt cello, is bakker en zit vol betoverende verhalen. Hij geeft Cecilia alles wat een mens nodig heeft: brood, liefde, muziek en vertellingen. Zij is ervan overtuigd dat ze een alfabet en een liefde heeft gevonden die de dood kunnen trotseren.
Schrijver: Jan Kjaerstad
Oorspronkelijke titel: Tegn til kjærlighet
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789044503456
Uitgever: De Geus

Jonas WergelandDe verleider
Als iemand een spannend leven leidt is het Jonas Wergeland wel, een man die de kunst van het verleiden verstaat. Wergeland blinkt uit op sportief, artistiek, seksueel en intellectueel gebied. Wanneer hij op een dag thuiskomt van een reis, treft hij zijn vrouw dood aan. Ze is vermoord.

In een poging zijn gedachten te ordenen, flitsen de meest markante ervaringen uit zijn bijzondere leven als prachtige verhalen voorbij.
Schrijver: Jan Kjaerstad
Oorspronkelijke titel: Forføreren
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789052263885
Uitgever: De Geus
De veroveraar
Na Jonas Wergelands ontluisterende val krijgt een hoogleraar de opdracht de definitieve biografie te schrijven van deze levenskunstenaar. Hij wordt daarbij geholpen door een mysterieuze bezoekster, die nog niet vrijgegeven verhalen over het fenomeen Wergeland kent.

Haar relaas werpt een heel ander licht op de man die door zijn opmerkelijke tv-programma's een hele natie haar zelfvertrouwen teruggaf.
Schrijver: Jan Kjaerstad
Oorspronkelijke titel: Erobreren
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789052265391
Uitgever: De Geus
De ontdekker
Jonas Wergeland is net vrij nadat hij een aantal jaren heeft vastgezeten voor de (vermeende) moord op zijn vrouw. Hij is als secretaris toegevoegd aan een onderzoeksteam dat over de diepste en langste fjord ter wereld vaart: de Sognefjord. Ze brengen de steden, de natuur, de cultuur en de geschiedenis van de bevolking rond de fjord in kaart.

Tijdens de tocht heeft Jonas Wergeland de tijd om zijn eigen geschiedenis opnieuw te schrijven. Zijn belangrijkste ontdekking is dat hij een ander mens is dan hij dacht te zijn.
Schrijver: Jan Kjaerstad
Oorspronkelijke titel: Oppdageren
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789044500639
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers