Boekenplank:
Kies
 • Home
 • W
 • Herbjørg Wassmo

Boeken van Herbjørg Wassmo

Herbjørg Wassmo is een uitzonderlijk vertelster. Haar boeken worden tot ver buiten Scandinavië bestsellers en zijn meerdere malen bekroond. Hoogtepunt was de toekenning van de Literatuurprijs van de Noordse Raad.

Meer over Herbjørg Wassmo

Genre: Roman

Geboren: 1942

Geboorteland: Noorwegen


Overzicht

 • De zevende ontmoeting - Det sjuende møte
 • Een glas melk - Et glass melk takk
 • Enkele ogenblikken - Disse øyeblikk
 • Het motief - Reiser
 • Honderd jaar - Hundre år
 • Sanne - Flukten fra Frank

Dina

 1. Het boek Dina - Dinas bok
 2. Het boek Benjamin - Lykkens sønn
 3. Het boek Karna - Karnas arv
 4. Dina's erfenis - Den som ser

Tora

 1. Het huis met de blinde serre - Huset med den blinde glassveranda
 2. De stille kamer - Det stumme rommet
 3. Huidloze hemel - Hundløs himmel

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe zevende ontmoeting
Het artistieke talent van Rut Nesset krijgt geen kans in de arme, geïsoleerde en zwaar godsdienstige gemeenschap waarin ze opgroeit. Na een bijzondere ontmoeting met een Engelse kunstenaar besluit Rut daarom haar verdere leven in eigen hand te nemen.

Ruts wereld is volkomen tegengesteld aan die van Gorm Grande, een rijkeluiszoon die zich plooit naar de wensen van zijn sterke vader. Als hij eenmaal getrouwd is, blijft hij een leegte voelen in zijn leven. En hij verbeeldt zich dat die leegte een meisje is dat hij ooit als negenjarige jongen ontmoette... Rut.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Det sjuende møte
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789044503067
Uitgever: De Geus
Een glas melk
Dorte, een meisje van vijftien, woont in een kleine stad in Litouwen en haar dromen voor de toekomst zijn eenvoudig en haalbaar. Als ze een aanbod krijgt om in Stockholm in een restaurant te gaan werken, is ze er zelf het meest verbaasd over dat ze erop ingaat.

In haar naïviteit heeft ze niet in de gaten dat ze het slachtoffer is van een doortrapte vrouwenhandelaar die haar als seksslavin verkoopt aan een pooier in Noorwegen. Dorte probeert te ontsnappen, maar ze is bang voor de politie en voor de schande als haar moeder te weten komt dat ze een hoer is. Gefingeerde gesprekken met haar gestorven vader houden haar op de been.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Et glass melk takk
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789044511376
Ebook: 9789044528930
Uitgever: De Geus
Enkele ogenblikken

Wassmo vertelt over haar leven en professionele carrière, over mannen en kinderen. Haar verhaal is, zoals het verhaal van elke moderne vrouw, een zoektocht naar zichzelf, waarin ze haar gevoeligheid, kwetsbaarheid en koppigheid durft te laten zien.

Ze was moedig genoeg om grote taboes te doorbreken en verwierf internationale faam met haar literaire bestsellers. Haar leven is als het Noord-Noorse landschap: zowel hard als overvloedig.

Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Disse øyeblikk
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789044532357
Ebook: 9789044532364
Uitgever: De Geus
Het motief
Wassmo vertelt de verhalen van vier vrouwen die op de drempel staan van een nieuwe fase in hun leven. Eenzaamheid, verraad, ziekte en dood bepalen hun bestaan. Ze hebben de keus: hun ervaringen verwerken of eraan tenonder gaan.

Zoals in het verhaal 'Het appartement'. Een vrouw die op het punt staat om te scheiden, bekijkt een andere woning. Tijdens de bezichtiging denkt ze terug aan een soortgelijke situatie met haar man. Ze probeert zich voor te stellen met welke overwegingen een jong stel dat ook aanwezig is, de ruimte bekijkt.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Reiser
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789052267814
Ebook: 9789044530834
Uitgever: De Geus
Honderd jaar
In Honderd jaar vertelt Herbjørg Wassmo het verhaal van haar overgrootmoeder Sara Susanne, haar grootmoeder Elida en haar moeder Hjørdis. Over hun levens, de mannen die ze wilden en de mannen die ze kregen, en over hun kinderen. Het is ook het verhaal van een meisje dat zich altijd moet verstoppen voor hem. Een meisje dat precies honderd jaar na de geboorte van haar sterke overgrootmoeder Sara Susanne ter wereld komt.

Herbjørg Wassmo heeft een grote schare vrouwelijke fans. In deze roman, die grotendeels is gebaseerd op haar eigen familiegeschiedenis, keert ze terug naar de stijl, tijd en thematiek uit Het boek Dina en de Tora-trilogie, haar best verkopende titels. Het is een hartverscheurend en uiterst persoonlijk verhaal over haar eigen jeugd, waarin ze werd misbruikt.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Hundre år
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789044516258
Ebook: 9789044524925
Uitgever: De Geus


Sanne
Sanne leeft teruggetrokken en schrijft romans die nauwelijks gelezen worden. Dan komt Frank in haar leven. Frank handelt in 'antiek', is gokverslaafd en rommelt verder wat aan. Maar hij kan ook gevoelig en zorgzaam zijn. Hij geeft Sanne de aandacht die ze altijd gemist heeft.

Er is één probleem: Frank heeft vrouw en kinderen. Als hij plotseling een groot bedrag wint op de renbaan en het geld op de rekening van Sanne wil parkeren, begint Sanne te begrijpen wat ze werkelijk voor hem betekent.

Aangemoedigd door Frida, een vrouw die ze toevallig tegen het lijf loopt, besluit Sanne het geld op te nemen en haar woning te verkopen. Met Frida trekt ze door Europa. Weg van Frank, om eindelijk zichzelf te vinden.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Flukten fra Frank
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789044505467
Ebook: 9789044524062
Uitgever: De Geus

DinaHet boek Dina
Dina's leven speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw, in het barre noorden van Noorwegen. Daar veroorzaakt Dina, als onschuldig kind van vijf, haar moeders dood. Na een eenzame jeugd wordt de verwilderde Dina, vijftien jaar oud, uitgehuwelijkt aan de vijftigjarige Jacob Grønelv, om na diens onopgehelderde dood de scepter over zijn landgoed Reinsnes te zwaaien.

Dina's ongeremde sensualiteit heeft op de mannen in haar omgeving een even betoverend als verwoestend effect. Dina zet iedereen naar haar hand totdat de geheimzinnige Zjukovsky haar leven binnenstapt. Zal hij ontkomen aan Dina's grillige gevoel voor rechtvaardigheid?
I Am Dina - 2002
Regisseur: Ole Bornedal
Cast: Maria Bonnevie, Gérard Depardieu, Christopher Eccleston, e.a.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Dinas bok
Eerste uitgave: 1989
ISBN/EAN: 9789044517040
Ebook: 9789044528916
Uitgever: De Geus
Het boek Benjamin
Benjamin is elf jaar als hij getuige is van een moord: zijn moeder Dina schiet haar geliefde dood. Vanaf dat moment wordt de jongen achtervolgd door de vraag of een getuige ook schuldig is.

Als Benjamin in Tromsø en later als student in Kopenhagen kennismaakt met de liefde, is het steeds Dina naar wie hij op zoek is. Weet zij het antwoord op de vragen die hem obsederen?
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Lykkens sønn
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789044517057
Ebook: 9789044528947
Uitgever: De Geus
Het boek Karna
Dina's zoon Benjamin keert met zijn jonge dochter Karna terug naar het Noord-Noorse landgoed Reinsnes. De negentiende eeuw loopt ten einde en de wereld is volop in beweging. Het merendeel van die veranderingen gaat aan het hoge noorden voorbij.

Reinsnes is in verval geraakt, maar als de sterke Dina terugkeert uit Berlijn zorgt zij met haar vermogen en zakelijke inzicht voor een kordate ommekeer.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Karnas arv
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789044517064
Ebook: 9789044528923
Uitgever: De Geus
Dina's erfenis

1890. Bij een brand die de herenboerderij Reinsnes in de as heeft gelegd, is Dina Grønelv omgekomen. Op haar begrafenis leest kleindochter Karna een nagelaten brief voor waarin Dina de moord bekent op haar echtgenoot Jacob en haar minnaar Leo.

Karna weigert na deze gebeurtenis te praten. Om haar van het trauma te genezen, neemt stiefmoeder Anna haar mee naar een inrichting in Kopenhagen. Daar raakt Karna echter steeds dieper in haar wanen verstrikt.

De erfenis van Dina drukt niet alleen op de schouders van Karna. Voor Anna is de vrijgevochten, wilskrachtige Dina het voorbeeld van hoe een vrouw haar zelfstandigheid kan opeisen.

Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Den som ser
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789044540673
Ebook: 9789044540680
Uitgever: De Geus

ToraHet huis met de blinde serre
De twaalfjarige Tora woont met haar moeder in een Noors vissersdorpje. De oorlog is al lang voorbij, maar voor de kleine gemeenschap blijft het meisje een `moffenjong'.

Thuis wordt zij, als haar moeder nachtdienst heeft, door haar stiefvader seksueel misbruikt. Tora, beladen met schuldgevoelens, zwijgt en verliest alle contact met haar omgeving. Tot de resolute tante Rakel openlijk partij kiest voor het meisje en haar moeder.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Huset med den blinde glassveranda
Eerste uitgave: 1981
ISBN/EAN: 9789044511321
Ebook: 9789044528978
Uitgever: De Geus
De stille kamer
Het meisje Tora woont met haar moeder en stiefvader in een vissersdorpje in het noorden van Noorwegen. De stille, gevoelige Tora wordt al sinds jaar en dag door haar stiefvader seksueel misbruikt. Nu probeert ze zich van die relatie te bevrijden.

Maar ook na haar vertrek uit het dorp weet het verleden haar weer in zijn greep te krijgen. Tora raakt zwanger en wacht in alle eenzaamheid de loop der gebeurtenissen af.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Det stumme rommet
Eerste uitgave: 1983
ISBN/EAN: 9789044511338
Ebook: 9789044528961
Uitgever: De Geus
Huidloze hemel
Het meisje Tora wordt door haar stiefvader Henrik seksueel misbruikt. Ook als ze het huis ontvlucht, blijft Henrik haar achtervolgen: een ongewenste zwangerschap brengt Tora's moeizaam herwonnen evenwicht in gevaar.

Gesteund door haar sterke, onconventionele tante Rakel bouwt Tora voorzichtig haar leven weer op en ze durft zelfs Henrik te confronteren met zijn daden. Maar dan sterft de onmisbare Rakel.
Schrijver: Herbjørg Wassmo
Oorspronkelijke titel: Hundløs himmel
Eerste uitgave: 1986
ISBN/EAN: 9789044511345
Ebook: 9789044528954
Uitgever: De Geus

Gerelateerde schrijvers