Boekenplank:
Kies

Boeken van Jerzy Kosinski


Overzicht

  • Aanwezig - Being there
  • Cockpit - Cockpit
  • De geverfde vogel - The painted bird
  • De kluizenaar van 69th Street - The hermit of 69th Street
  • De onbekende partner - Blind date
  • Duivelsboom - The devil tree
  • Passiespel - Passion play
  • Speelbal - Pinball
  • Stappen - Steps

Essays

  • Tijd van leven, tijd van kunst - The time of life, the time of art

gedetailleerd overzicht

OverzichtAanwezig
In Aanwezig is Chance is een zuiver voorbeeld van de anti-held, wiens leven geheel gevuld wordt met twee eenzame activiteiten: het verzorgen van een tuin en het kijken naar de televisie. Chance is een 'man zonder eigenschappen', een geconditioneerd menselijk wezen. Zijn identiteit wordt bepaald door wat hij op de tv van de wereld heeft gezien. Wanneer hij gedwongen wordt zijn tuin te verlaten en de woestenij van de moderne wereld in te trekken, en door toevallige omstandigheden in contact komt met staatslieden en geldmagnaten, worden zijn antwoorden op vragen betreffende wereldproblemen beschouwd als sluwe simplificaties of als opzienbarende oplossingen. De weerklank bij regeerders en volk is reusachtig; als persoon oefent hij grote aantrekkingskracht uit op vrouwen zowel als mannen.
Being There - 1979
Regisseur: Hal Ashby
Cast: Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, e.a.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: Being there
Eerste uitgave: 1971
ISBN/EAN: 90-234-0360-6
Uitgever: De Bezige Bij
Cockpit
Tarden, voortvluchtig geheim agent, is een manipulator van mensen en systemen. Onder vele vermommingen dringt hij binnen in de levens van mannen en vrouwen. Met gewelddadige actie en verbijsterende intriges redt hij zijn leven. Hij heeft geen illusies over vriendschap, liefde, seks, carrière. Cockpit is een spionageverhaal waarin de lezer zijn eigen geheim agent wordt, uitgestuurd op een levensgevaarlijke missie.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: Cockpit
Eerste uitgave: 1975
ISBN/EAN: 90-234-0508-0
Uitgever: De Bezige Bij
De geverfde vogel
De geverfde vogel verplaatst ons naar Oost-Europa tijdens de gruwelijke jaren 1939-1944. Bij het uitbreken van de oorlog wordt een jongetje van zes jaar uit veiligheidsoverwegingen door zijn ouders naar het platteland gestuurd. Toch zijn het niet in de eerste plaats oorlog en terreur die het boek een nachtmerrieachtig karakter verlenen, maar de volstrekt barbaarse levensgewoonten van de primitieve boeren waar het eenzaam rondzwervende kind door verpletterd dreigt te worden. De geverfde vogel is een visioen van de hel; de wereld van Dante en Goya verplaatst naar onze tijd.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: The painted bird
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-234-0194-8
Uitgever: De Bezige Bij
De kluizenaar van 69th Street
In 1982 beweerden twee journalisten van The Village Voice in New York dat Jerzy Kosinski zijn romans met behulp van anderen heeft geschreven. Ze verweten hem onder andere dat hij in zijn boeken zijn oorlogsverleden te gelde maakte en niet duidelijk was over bepaalde aspecten van zijn leven in Polen en zijn emigratie naar Amerika. In De kluizenaar van 69th Street, waaraan hij zes jaar heeft gewerkt, speelt Kosinski op sublieme wijze op deze beschuldigingen in. Hij verweeft in dit uiterst knap geconstrueerde 'autofictionele werk' fictie, werkelijkheid, citaten, voetnoten en commentaren tot een duizelingwekkend geheel. Seks, 69, kabbala, tantra yoga, het hedendaagse jodendom, aids, riooljournalistiek, zwemmen en drijven, vrijheid van meningsuiting en het schrijverschap zijn de voornaamste bestanddelen van deze 'roman à tease', die een bewijs is van Kosinski's overlevingskunst, zowel in de moerassen van Pripjat als in de jungle van New York.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: The hermit of 69th Street
Eerste uitgave: 1988
ISBN/EAN: 90-269-5179-5
Uitgever: Agathon
De onbekende partner
George Levanter kent het leefpatroon van Moskou, het dag- en nachtklimaat van New Vork, de vrouwen van Los Angeles, de dodelijke witte wereld van de Zwitserse Alpen. George Levanter, Oost-Europeaan van geboorte, breekt elk regime dat hem wordt opgelegd: als scholier, student en soldaat onder Stalin; als ideeënman in de Zwitserse zakenwereld; als speler en minnaar in de Verenigde Staten. De grens tussen gewelddaad en liefdesuiting vervaagt in seksuele handelingen die het uiterste aan menselijke mogelijkheden beproeven.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: Blind date
Eerste uitgave: 1977
ISBN/EAN: 90-234-0593-5
Uitgever: De Bezige Bij


Duivelsboom
Jonathan James Whalen is de belichaming van de Amerikaanse droom, die is omgeslagen in een gruwelijke nachtmerrie. Als jonge erfgenaam van een reusachtig fortuin is hij in staat zich vrij en onbelemmerd te bewegen van de hippiegemeenschappen in Nepal en de opiumbordelen in Birma naar de exclusieve psychiatrische klinieken in Europa en de luxueuze flats in Manhattan. Maar: Whalen's vrijheid bestaat alleen in de ogen van zijn vriendinnen, zijn bedienden en zijn vijanden. Naarmate zijn speurtocht naar zijn identiteit extremere vormen aanneemt, wordt de wurggreep waarin zijn herkomst en opvoeding hem gevangen houden steeds fataler. Zijn roekeloze experimenten op het gebied van drugs, seks, misdadigheid en groepstherapie voeren hem tot de conclusie dat zijn vluchtroute geen uitgang heeft: Jonathan Whalen's bewustwordingsproces blijkt een ontbindingsproces.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: The devil tree
Eerste uitgave: 1973
ISBN/EAN: 90-234-0439-4
Uitgever: De Bezige Bij
Passiespel
Fabian, de centrale figuur in Passiespel, si een moderne dolende ridder die zijn VanHome - stal voor zijn twee paarden en onderdak voor zichzelf - door het Amerikaanse landschap stuurt. Polo is zijn middel van bestaan. Niet de modieuze clubsport van miljonairs, maar het veel oudere man-tegen-man gevecht. Het gaat om meer dan geld en eer: om de gewaarwording het uiterste te hebben gevergd van lichaam en geest, man en paard. In een bestaan van uitersten - de rust van de weidse vlakten, intermezzi van seksuele heerszucht - leeft Fabian zijn gecompliceerde passies uit. Bevrediging van een onverzadigbare begeerte vereist zelfcontrole en onderwerping van iedereen die hij ontmoet. Het leidt tot duizelingwekkende erotische ontmoetingen.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: Passion play
Eerste uitgave: 1979
ISBN/EAN: 90-234-0711-3
Uitgever: De Bezige Bij
Speelbal
Speelbal is een roman over musici en muziek (rock en klassiek), met New York, Zuid-Californië en Mexico als achtergrond. Hoofdpersoon is de rock star Goddard, wiens roem die van Mick Jagger, John Lennon en Elvis Presley overtreft. Maar... Goddard is een ster die niemand ooit heeft gezien; een stem zonder gezicht. Is Goddards zorgvuldig beschermde onzichtbaarheid een truc van de grammofoonplatenmaatschappij? Wellicht een poging een crimineel verleden of een ander gruwelijk geheim te verbergen? Rond deze ongrijpbare ster met zijn magische zuigkracht ontwikkelt zich een spel van manipulatie en intrige. We lezen over de speurtocht van de eens beroemde, nu aan lager wal geraakte componist Patrick Domostroy, en twee jonge vrouwen, één zwart en één blank, beiden studentes aan de Juilliard School of Music. Eén van deze vrouwen zet haar leven op het spel om achter het geheim van de mysterieuze popster te komen. Maar tot op de laatste bladzijde wordt de lezer in spanning gehouden of zij Goddard haar liefde wil schenken, of zij hem wil redden, of hem wil vernietigen.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: Pinball
Eerste uitgave: 1982
ISBN/EAN: 90-234-2423-9
Uitgever: De Bezige Bij
Stappen
Stappen is een verslag van een ontdekkingstocht naar extreme menselijke verhoudingen, waarin door wreedheid de spankracht van de partners op de proef wordt gesteld. In een caleidoscopische compositie voegt de auteur een reeks ervaringsfragmenten aaneen, die tezamen een wrang beeld scheppen van het menselijk gedrag. In telkens wisselende omstandigheden - in de studentenwereld, in het leger, in een sanatorium, in een gesloten dorpsgemeenten, en dan ook nog achtereenvolgens in Amerika en in Oost-Europa - betrapt en ervaart de ik-figuur het ijle vlies tussen liefde en wreedheid, tussen verstand en perversie. Het totaalbeeld is schokkend en vaak ontluisterend; slechts op enkele momenten doorbreekt de humor de grimmige observatiedrang. Langs deze 'stappen' bereiken auteur en lezer een relativering van ons vermogen tot medemenselijkheid.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: Steps
Eerste uitgave: 1968
ISBN/EAN: 90-214-9740-9
Uitgever: Querido

EssaysTijd van leven, tijd van kunst
Tijd van leven, tijd van kunst bevat twee filosofische essays, waarin de Amerikaanse auteur van Poolse afkomst Jerzy Kosinski, zijn romans De geverfde vogel en Stappen aan een kritisch onderzoek onderwerpt.
Schrijver: Jerzy Kosinski
Oorspronkelijke titel: The time of life, the time of art
Eerste uitgave: 1965
ISBN/EAN: 90-234-0330-4
Uitgever: De Bezige Bij

Gerelateerde schrijvers