Boekenplank:
Kies
  • Home
  • L
  • Hernán Rivera Letelier

Boeken van Hernán Rivera Letelier


Overzicht

  • De christus van Elqui - El arte de la resurrección
  • De filmvertelster - La contadora de películas

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe christus van Elqui
De hoofdpersoon in De christus van Elqui is gebaseerd op een figuur die echt bestaan heeft, Domingo Zárate Vega, ook wel bekend als de christus van Elqui. Hij was een prediker die als een soort nieuwe Christus door Chili zwierf - daarmee deed hij een belofte gestand aan zijn moeder, dat hij gedurende 20 jaar een zwervende prediker zou zijn.

Hernán Rivera Letelier, zelf de zoon van een amateurprediker - ‘Mijn vader was prediker en ik ben opgegroeid met een Bijbel onder mijn hoofdkussen’ - heeft dit gegeven gebruikt om er op zijn geheel eigen wijze een invulling aan te geven in opnieuw een prachtig portret van een gemeenschap op een van de meest extreme plekken op deze aarde, de Atacama-woestijn.
Schrijver: Hernán Rivera Letelier
Oorspronkelijke titel: El arte de la resurrección
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789056723880
Uitgever: Signatuur
De filmvertelster
De filmvertelster speelt zich af in de woestijn van Chili, de droogste ter wereld. Maria Margarita is de dochter van een invalide mijnwerker. Net als iedereen in het afgelegen dorp, is ook een van háár favoriete bezigheden om naar de enige bioscoop te gaan die het dorp rijk is, waar films worden vertoond met Marilyn Monroe, Gary Cooper, Charlton Heston, of Mexicaanse films vol liedjes.
Er is niet altijd geld om met het hele gezin te gaan, maar dat wordt opgelost door een van hen eropuit te sturen, en wel degene die het best de film kan navertellen. Dit is Maria Margarita, want na de wedstrijd waarin ieder kind aan de beurt komt, wordt zij de 'officiële' filmvertelster. Zó goed is ze, dat na verloop van tijd het hele dorp komt luisteren en verdient ze er zelfs wat geld mee voor de familie.
Totdat Maria Margarita als filmvertelster bij iemand thuis komt. Het bezoek betekent een noodlottig keerpunt in het bestaan van de familie en zelfs van het hele dorp.
De filmvertelster is een hartverscheurend, melancholisch verhaal vol uitzonderlijke personages, dat zich afspeelt tegen de indrukwekkende uitgestrektheid en leegte van de Atacama-woestijn.
Schrijver: Hernán Rivera Letelier
Oorspronkelijke titel: La contadora de películas
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 978-90-5672-350-7
Uitgever: Signatuur

Gerelateerde schrijvers