Boekenplank:
Kies

Boeken van Robert Mawson


Overzicht

  • De wolkenjagers - Under an English heaven
  • Lazaruskind - The Lazarus child
  • Zeetijdingen - Upon dark waters

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe wolkenjagers
1943. De rust in het dorpje Bedenham wordt wreed verstoord met de komst van ruim drieduizend Amerikaanse soldaten. Iedere ochtend, nog voor zonsopgang, vertrekken honderden van hen in bommenwerpers richting Duitsland. Velen keren nooit terug. De bewoners gedragen zich wantrouwig tegenover de vreemdelingen. Behalve Billy, een jonge evacué uit Londen, die niets liever doet dan rondhangen bij de Amerikanen, en alles weet over de vliegtuigen en hun bemanning.
Heather, Billy's lerares, wacht al anderhalf jaar op bericht van haar man die met zijn legeronderdeel naar Azië is gestuurd. Het is zeer de vraag of hij nog leeft. Heather put kracht uit haar werk, maar thuis wachten haar eenzame, lange avonden.
Totdat ze John Hooper ontmoet, een getraumatiseerde Amerikaanse piloot die bij een ongeluk zijn complete bemanning verloor en zelf op miraculeuze wijze overleefde. Hooper wordt verteerd door schuldgevoelens. Wat er destijds gebeurd is, kan hij zich niet meer herinneren en hij weet dus niet of hij verantwoordelijk was voor het drama. Hij wil maar één ding: zijn taak in de oorlog eervol volbrengen.
Tussen Heather en John groeit meer dan vriendschap. Hun liefde vormt het enige lichtpuntje in de duisternis van de oorlog. Maar beiden zijn zich ervan bewust dat deze liefde ook een keerzijde heeft...
Schrijver: Robert Mawson
Oorspronkelijke titel: Under an English heaven
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 90-225-2424-8
Uitgever: Boekerij
Lazaruskind
In de periode waarin het bergafwaarts gaat met zowel hun huwelijk als hun bedrijf, beleven Jack en Alison Heywood de ultieme nachtmerrie van elke ouder. Hun twee kinderen zijn betrokken bij een verkeersongeluk waardoor hun zevenjarig dochtertje Frankie in coma raakt. Vanaf dat moment verandert de wat oudere Ben, getraumatiseerd en beladen met schuldgevoelens, in een teruggetrokken en haast onbereikbaar kind.
Na drie uitzichtloze maanden is Frankie voor het verplegend personeel nog slechts het coma-geval van de vijfde verdieping, kamer vier. Als haar 'bestaan' nog veel langer duurt, zou dit voor Ben, die zich in een andere wereld lijkt te hebben teruggetrokken, vreselijke gevolgen kunnen hebben. Jack en Alison staan voor een gruwelijk dilemma. Dan, als alle hoop verloren lijkt, horen ze van een experimentele kliniek in Amerika, die geleid wordt door de briljante neuroloog Elizabeth Chase.
Elizabeth Chase weet wat het is om als jong kind afgesloten te zijn van de werkelijkheid. Daarin ligt haar motivatie om dit risicovolle werk te doen, ook al beweegt ze zich daarmee aan de rand van de medische ethiek en ondervindt ze veel kritiek en tegenwerking. Aan Elizabeth Chase zullen de Heywoods uiteindelijk het leven van hun kinderen toevertrouwen.
Schrijver: Robert Mawson
Oorspronkelijke titel: The Lazarus child
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 90-225-2424-8
Uitgever: Boekerij
Zeetijdingen
31 december 1942. Midden op de Atlantische oceaan vaart een konvooi oorlogsschepen van Amerika naar Groot-Brittannië. In het holst van de nacht wordt het nieuwe jaar ingeluid met een witte flits aan de horizon: een Duitse torpedo. Er volgt een nacht die de overlevers niet snel zullen vergeten. Voor Michael Villiers is het slechts één hoofdstuk in een opmerkelijk leven.
Michael Villiers is de zoon van een Britse diplomaat en een mooie rijke Uruguayaanse. Als kind heeft hij een zwakke gezondheid en om aan te sterken wordt hij naar Sombreado gestuurd, de ranch van zijn moeders familie midden op de pampa's van Uruguay. Daar wordt hij liefdevol opgenomen in het gezin. Hij leert paardrijden als een echte ranchero en er ontstaat een onafscheidelijke band tussen hem en Maria, de mooie dochter van het gezin.
Maar op zijn negende vindt zijn vader dat het tijd wordt dat hij een goede opleiding krijgt en samen met zijn ouders gaat hij naar Engeland. In het koude, mistige Londen kan hij moeilijk aarden. Net als zijn warmbloedige moeder, hunkert hij naar de warmte en het licht van Zuid-Amerika. Michael weet dat hij ooit terug zal keren naar Sombreado – en naar Maria.
Als Michael in 1939 eindelijk terugkeert naar Montevideo kruist zijn schip een Duitse oorlogsbodem, een onheilspellende voorbode van wat er komen gaat. En hoewel Uruguay neutraal zal blijven kan Michael zich dat zelf niet veroorloven. In een oorlog moet iedereen partij kiezen en zijn loyaliteit zal tot het uiterste op de proef worden gesteld.
Schrijver: Robert Mawson
Oorspronkelijke titel: Upon dark waters
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 90-225-3798-6
Uitgever: Boekerij

Gerelateerde schrijvers