Boekenplank:
Kies

Boeken van Amelie Nothomb

Amélie Nothomb is een Franstalige Belgische schrijfster, die afwisselend in Parijs en Brussel woont en werkt. Ze publiceert, volgens een vast ritme, ieder jaar een nieuwe roman. Deze grote productie ligt, zoals zij zelf zegt, aan het feit dat ze last heeft van de schrijfziekte.

Noot BBS: Er is nogal wat verwarring rondom zowel de geboorteplaats als het geboortejaar van Amélie Nothomb. De ene bron zegt dat ze is geboren in 1966 in Etterbeek, België, terwijl de andere bron zegt dat het 1967 in Kobe, Japan moet zijn. Ik ga uit van de informatie van de website van de schrijfster zelf en hou dus het tweede aan. Ik neem tenminste aan dat zij het zelf wel het beste weet...

Meer over Amelie Nothomb

Genre: Roman

Pseudoniem (van): Fabienne Claire Nothomb

Geboren: 1967

Geboorteland: Japan

Website: Amelie Nothomb


Overzicht

 • Antichrista - Antéchrista
 • Aanslag op de goede smaak - Attentat
 • Blauwbaard - Barbe bleue
 • Bloedlijn
 • Champagne! - Le Fait du Prince
 • Cosmetica van de vijand - Cosmétique de l’ennemi
 • Dagboek van Zwaluw - Journal d’Hirondelle
 • De hongerheldin - Biographie de la faim
 • De misdaad van graaf Neville - Le Crime du comte Neville
 • De spiegel van Mercurius - Mercure
 • De verloofde van Sado - Ni D'Eve Ni D'Adam
 • De winterreis - Le Voyage d'Hiver
 • Dorst - Soif
 • Een vorm van leven - Une Forme de vie
 • Filippica's - Les Catilinaires
 • Gods ingewanden - Métaphysique des tubes
 • Het doorboorde hart - Frappe-toi le cœur
 • Hygiëne van de moordenaar - Hygiène de l'assassin
 • Luchtschepen
 • Met angst en beven - Stupeur et tremblements
 • Nostalgie van het geluk - La nostalgie heureuse
 • Peplos - Péplum
 • Petronilla - Pétronille
 • Plectrude - Robert des noms propres
 • Riket met de kuif - Riquet à la houppe
 • Vadermoord - Tuer le père
 • Vuurwerk en ventilators - Le Sabotage amoureux
 • Wie liefheeft wint - Les prénoms épicènes
 • Zwavelzuur - Acide sulfurique

Diversen

 • Japanse romans - Omnibus
 • Menslievende verhalen zijn altijd oneerlijk - Légende un peu chinoise

gedetailleerd overzicht

OverzichtAntichrista

Wat begint als een veelbelovende vriendschap tussen de timide en enigszins kleurloze 16-jarige Blanche en de extraverte, zelfbewuste Christa, verandert algauw in een uitputtende strijd. Christa lijkt vastbesloten om Blanche te vernederen en te domineren. Blanche wordt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van haat en bewondering, teleurstelling en minachting. De intrigante Christa drijft zelfs een wig tussen Blanche en haar ouders. Op het dieptepunt van haar ellende besluit Blanche te handelen en haar kwelgeest te overrompelen.

De kindertijd is volgens Nothomb de enige periode waarin een mens volledig lééft. Wat volgt, is één en al hunkering naar die voorbije paradijselijke toestand. Als geen ander slaagt zij erin om de verrukkingen en verschrikkingen van de adolescentie bloot te leggen. Opnieuw paart deze bestsellerauteur een groot psychologisch inzicht aan een briljante stijl. Antichrista is de kroon op haar werk.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Antéchrista
Eerste uitgave: 2003
ISBN/EAN: 9789076682242
Uitgever: Manteau
Aanslag op de goede smaak

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Attentat
Eerste uitgave: 1997
ISBN/EAN: 9789022314739
Uitgever: Manteau
Blauwbaard

Parijs is vol. En de jonge, aantrekkelijke Saturnine is dringend op zoek naar een plek om te wonen. Op een mooie dag vindt ze een advertentie voor een ruime kamer in een appartement in een leuke Parijse wijk en ze stelt zich kandidaat. De eigenaar van het appartement laat zijn keuze op haar vallen. Maar dan blijkt er iets raars aan de hand: Saturnine is de enige kandidaat.

Huisbaas don Elemirio Nibal y Milcar is even bizar als zijn naam doet vermoeden. Hij spreekt met nostalgie over de inquisitie en verbiedt haar de toegang tot die ene geheimzinnige donkere kamer in het appartement. Saturnine komt te weten dat don Elemirio is getrouwd met de vorige vrouwelijke huurders, die een voor een zijn verdwenen. Zal Saturnine aan haar lot ontsnappen?

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Barbe bleue
Eerste uitgave: 2012
ISBN/EAN: 9789085424482
Uitgever: De Bezige Bij
Bloedlijn

Met zowel lichtheid als diepgang vertelt Bloedlijn het verhaal van een jonge man die afwisselend opgroeit tussen weelde en vergane glorie, bij de rijke familie van zijn moeder en in het vervallen familiekasteel van zijn vader. Eenmaal volwassen wordt hij als diplomaat naar Congo gestuurd, waar een ingrijpende gebeurtenis de koers van zijn leven voorgoed zal veranderen.

Bloedlijn is Nothombs meest persoonlijke boek, ter ere van haar vaders leven. De briljante structuur, het puntige, humoristische proza en de schitterende dialogen tussen de familieleden maken dit tot een waar literair kleinood.

Schrijver: Amelie Nothomb
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789401617291
Ebook: 9789401617307
Uitgever: Xander
Champagne!

Wie heeft er nooit gedroomd om zijn banale, alledaagse realiteit te verruilen voor een avontuurlijk bestaan? Baptiste Bordave leidt een onbenullig leventje als kantoorpik, tot de dag dat een wildvreemde man in zijn appartement de laatste adem uitblaast. De overledene is de puissant rijke Olaf Sildur, trotse bezitter van een Jaguar, een luxe villa en een bloedmooie vrouw. Baptiste neemt de identiteit van de dode aan en hoopt zijn dagen te slijten in ledigheid, aan de zijde van de beeldschone weduwe, die daar volstrekt geen bezwaar tegen heeft. Zijn leven staat voortaan in het teken van vrijheid, schoonheid en dolce far niente.

Champagne! is een allesbehalve stichtelijk verhaal over een universele wensdroom. Dit exuberante sprookje voor volwassenen wordt voortgestuwd door halve waarheden en hele leugens, complotten, spionnen en een hoop geheimzinnigheid. De dronken makende paradoxen, de benevelende surrealistische wendingen en de bedwelmende verbale acrobatieën stijgen de lezer gegarandeerd naar het hoofd.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Le Fait du Prince
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789022323250
Uitgever: Manteau


Cosmetica van de vijand

De zenuwen van zakenman Jérôme Angust waren al tot het uiterste gespannen toen hij in de vertrekhal van de luchthaven geconfronteerd werd met een aanzienlijke vertraging van zijn vliegtuig. Tot overmaat van ramp klampt een buitengewoon opdringerige medereiziger zich aan hem vast. Geen enkel argument van Jérôme, geen enkele woedeaanval of bedreiging kunnen de ongewenste indringer ervan afbrengen zijn levensverhaal tot in de kleinste detail uit de doeken te doen aan onze vermoeide protagonist.

Dit walgelijke levensverhaal, dat begint met een onwaarschijnlijke verkrachting op een kerkhof en dat eindigt met een moord, wordt met een satanisch genoegen en een grote welsprekendheid verteld als was het een benijdenswaardig avontuur.

Dan neemt de roman een verrassende wending. De vertelling van Textor Textel, zo heet de kwelgeest, fungeert als een eindeloze spiegel waarin het leven van Jérôme weerkaatst wordt, totdat de hallucinante waarheid tot hem doordringt en hij beseft dat zijn leven gevaar loopt. Een moderne parabel over waarheid en leugen, hypocrisie en geweten.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Cosmétique de l’ennemi
Eerste uitgave: 2001
ISBN/EAN: 9789076682167
Uitgever: Manteau
Dagboek van Zwaluw

Na een mislukte relatie wordt het dertigjarige hoofdpersonage van Dagboek van Zwaluw gevoelloos. Hij verliest zijn baan maar vindt al snel nieuw werk dat hem beter ligt: hij wordt huurmoordenaar. Geen gemoedstoestand hindert hem wanneer hij zijn doel in het vizier krijgt en de perfecte moord pleegt. Integendeel, moorden geeft hem een ongekende sensatie, een bijna goddelijke bevrediging.

Op een dag krijgt hij de opdracht een minister en zijn hele gezin uit te moorden. Hij moet de aktetas van de minister bezorgen aan zijn opdrachtgever. In deze tas vindt hij het dagboek van de dochter van de minister. Gedreven door nieuwsgierigheid leest hij erin. Hij begint zich onvoorspelbaar te gedragen en wanneer hij weer bij zinnen komt, voltrekt zich een metamorfose die hij zich zelf nooit had durven voorstellen.

Dit typische Nothomb-personage is een eenzame held, een mensenhater die ver van de dagelijkse realiteit staat en doordrongen is van zijn eigen logica. Deze misantroop kan geen onderscheid maken tussen goed en kwaad, maar komt door schade en schande tot de conclusie dat er een goed bestaat dat liefde heet.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Journal d’Hirondelle
Eerste uitgave: 2006
ISBN/EAN: 9789022321508
Uitgever: Manteau
De hongerheldin

In De hongerheldin vat Amélie Nothomb voor het eerst in haar tienjarige schrijversloopbaan haar leven op een systematische manier samen. Haar bestaan wordt gekenmerkt door een niet te stillen honger. Mensen die het hongergevoel niet kennen, worden lui en bewegen zich vaak doelloos door het leven: 'de afwezigheid van honger is een drama waarover nog niemand zich gebogen heeft'.

En Amélie Nothomb is weer vertrokken voor een amusante parabel over het hongergevoel in de geschiedenis en meer bepaald op Vanuatu, een eilandengroep in Oceanië. Honger niet alleen naar eten maar ook naar een volheid van het eigen ik, want waar geen volheid is, liggen de leegte en de leegheid op de loer! Honger geeft richting aan ons leven en streven.

In haar jonge jaren ziet Amélie alles zeer absoluut: haar vriendschappen doen bijna pijn, haar bewondering is grenzeloos en haar kritiek op de volwassenen en hun vreemde manier van leven is dodelijk. Haar lichaam wil ze plooien naar haar wil: de anorexia is een weloverwogen stap om haar anatomie te kennen en te bedwingen. Haar geest wil ze vormen via lectuur en haar geestdrift voor boeken kan het best als boulimie worden omschreven.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Biographie de la faim
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789076682303
Uitgever: Manteau
De misdaad van graaf Neville

Amélie Nothomb neemt ons mee naar haar thuisland België en in het bijzonder naar het aristocratische Belgische milieu. De wereld van graven en gravinnen, buitenhuizen, golftoernooien en extravagante feesten. Maar wat stelt een adellijke titel in de eenentwintigste eeuw nog voor?

Met oog voor detail toont Nothomb de tragiek van het gezin Neville, dat nog wel een titel heeft, maar geen geld. Ze moeten het prachtige familiekasteel verkopen. Nog eenmaal zullen zij, traditiegetrouw, een tuinfeest geven, waarbij de champagne rijkelijk zal vloeien. Maar als een waarzegster graaf Neville voorspelt dat hij op het feest één van zijn gasten zal vermoorden, komen de familieverhoudingen op scherp te staan. Zal de voorspelling uitkomen en zal de graaf als moordenaar de geschiedenis ingaan?

De misdaad van graaf Neville is een moderne, literaire parel, die meteen aanvoelt als een classic: scherp, elegant en vol verbeeldingskracht.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Le Crime du comte Neville
Eerste uitgave: 2015
ISBN/EAN: 9789401605328
Uitgever: Xander
De spiegel van Mercurius

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Mercure
Eerste uitgave: 1998
ISBN/EAN: 9789022315149
Uitgever: Manteau


De verloofde van Sado

Tokio, 1989. Amélie Nothomb is tweeëntwintig jaar jong en is teruggekeerd naar haar geboorteland Japan, met het vaste voornemen zich daar definitief te vestigen. Op professioneel vlak staat haar een heuse hellevaart te wachten, maar op amoureus gebied zal het land van de rijzende zon een hemel op aarde blijken te zijn.

De jonge Belgische probeert aan de kost te komen door privélessen Frans te geven. Ze wordt geacht een knappe, steenrijke Japanner de taal van Molière bij te brengen. Haar leerling zal haar op zijn beurt inwijden in de finesses van de Japanse taal en cultuur. Samen doorlopen de twee jongelui de leerschool der liefde. Aan hun idylle komt een einde in 1991, wanneer zijn huwelijksaanzoek haar tot een overhaaste aftocht dwingt.

Het relaas van deze exotische romance, gekruid met veel zelfspot en surrealistische humor, biedt de lezer een onvergetelijke kennismaking met Japan en is een unieke hommage aan een land, zijn tradities, zijn keuken en zijn taal.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Ni D'Eve Ni D'Adam
Eerste uitgave: 2007
ISBN/EAN: 9789022322710
Uitgever: Manteau
De winterreis

Liefde overwint alles. Onbeantwoorde liefde vernietigt alles.

De winterreis is het verhaal van Zoïlus, een man bij wie de stoppen doorslaan als hij wordt afgewezen. Hij werkt in Parijs als consulent voor een groot energiebedrijf. Bij een van zijn huisbezoeken komt hij in contact met twee vrouwen, een van hen is de intrigerende schrijfster Aliénor Malèze. Zoïlus wordt verliefd.

Wat echter het begin kan zijn van een romantische verhouding, draait uit op een emotioneel schaakspel met een naar einde. Overweldigd door walging neemt Zoïlus een radicaal besluit.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Le Voyage d'Hiver
Eerste uitgave: 2009
ISBN/EAN: 9789085422167
Uitgever: De Bezige Bij
Dorst

‘Dit is mijn zeer persoonlijke Jezus. Ik kon het schrijven ervan niet langer uitstellen. Ik leek er lange tijd niet klaar voor, maar toen ik in de lente van 2018 bedacht dat ik al over de vijftig was, zei ik: Amélie, als je het nu niet doet, dan komt het er niet meer van. Vier maanden lang probeerde ik me in te beelden hoe het voelt om als Jezus aan het kruis te bungelen,’ aldus de auteur in De Morgen.

In Dorst laat Amélie Nothomb Jezus Christus aan het woord. Dorst is een aangrijpende en psychologische monologue intérieur van zijn laatste momenten, die Nothomb zonder enige vrees of schaamte naar haar hand zet. De kracht van fictie in al haar glorie.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Soif
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789401612319
Ebook: 9789401612326
Uitgever: Xander
Een vorm van leven

Moeten we het leven nemen zoals het is? Of mag het iets meer zijn?

De beroemde Belgische schrijfster Amélie Nothomb is een onverbeterlijke brievenschrijfster. Op een mooie decemberdag zit er een wel zeer vreemde brief tussen haar fanmail. Soldaat der tweede klasse Melvin Mapple vraagt haar vanuit Bagdad om begrip voor zijn lijden. Nothombs nieuwsgierigheid is zo groot dat ze haar reserves opzij schuift en een uitvoerige correspondentie begint met de opstandige Amerikaanse soldaat.

In plaats van een hongerstaking voert Mapple een eetprotest tegen de oorlog. Hij vreet zich zo vet dat hij voortdurend ruimere gevechtskledij nodig heeft. Nothomb weet zich geen raad met die XXXL-pacifist uit Baltimore en dus loopt de situatie vreselijk uit de hand. Voor ze het goed en wel beseft, bevindt Nothomb zich in een vliegtuig richting Melvin Mapple om hem te redden.

Maar bestaat hij echt? Of is het Nothomb zelf die probeert te ontsnappen aan de werkelijkheid door haar fantasie de vrije loop te laten?

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Une Forme de vie
Eerste uitgave: 2010
ISBN/EAN: 9789085422518
Uitgever: De Bezige Bij
Filippica's

In deze hilarische roman vestigt een gepensioneerd leraar zich in een droomhuis op het platteland. Hij hoopt er samen met zijn vrouw, Juliette, te genieten van een welverdiende rust. Dat is echter buiten de bizarre buurman gerekend, die het echtpaar teistert met zijn bezoekjes. De ongenode gast dient zich dagelijks aan om klokslag vier en verdwijnt weer om zes uur. Deze man van weinig woorden (zijn conversatie beperkt zich tot 'ja' en 'nee') drijft het echtpaar tot wanhoop. Bovendien is hij gezegend met een weerzinwekkende eega. De leraar is te welgemanierd om de kleefpleister de deur te wijzen. De gevolgen van deze zwakheid zijn echter niet te overzien.

Filippica's werd bekroond met de Franse Juryprijs Jean Giono en de Jean Edern's Clubprijs. Het gezaghebbende Franse literaire tijdschrift Lire plaatste Filippica's boven aan de lijst van de beste boeken van het jaar.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Les Catilinaires
Eerste uitgave: 1995
ISBN/EAN: 9789076682129
Uitgever: Manteau


Gods ingewanden

Beschrijving momenteel niet beschikbaar.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Métaphysique des tubes
Eerste uitgave: 2000
ISBN/EAN: 9789076682099
Uitgever: Manteau
Het doorboorde hart

Marie is het mooiste meisje van het dorp. Lang, slank en blond, door iedereen aanbeden. Als de knapste en slimste jongen ook nog smoorverliefd op haar wordt, kan ze haar geluk niet op. Ze trouwen en krijgen een dochter, Diane, die nog veel knapper is dan haar moeder. Marie is zo jaloers op Dianes schoonheid dat ze haar kind geen blik waardig gunt. Diane voelt zich afgedankt en wordt verscheurd door verdriet.

Het doorboorde hart is een pijnlijk en prachtig verhaal over een leven zonder moederliefde en hoe dit je voor het leven tekent. Vlijmscherp, humoristisch en treffend, zoals alleen Nothomb dat kan.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Frappe-toi le cœur
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789401608541
Uitgever: Xander
Hygiëne van de moordenaar

Een drieëntachtigjarige auteur, bekroond met de Nobelprijs voor Literatuur, heeft nog maar twee maanden te leven. Journalisten verdringen zich voor een laatste interview. De bejaarde schrijver staat uiteindelijk vijf journalisten een gesprek toe. Een twijfelachtige eer, want de schrijver weet - cynisch en meedogenloos - de rollen om te draaien: de geïnterviewde onderwerpt de journalisten aan een verbale foltering.

Alleen een jonge, doortastende vrouw weet hem tegenspel te bieden. Zij is de enige die zijn werk écht gelezen en geanalyseerd heeft. Zij heeft begrepen dat de ongenaakbaarheid van de oude man slechts dient om een geheim te verbergen. Op haar beurt daagt zij de schrijver uit, en ontdekt een duistere, gruwelijke waarheid - een ontdekking die een hoge tol zal eisen van zowel de journaliste als de auteur...

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Hygiène de l'assassin
Eerste uitgave: 1992
ISBN/EAN: 9789065511508
Uitgever: Manteau
Luchtschepen

In lichte, sprankelende zinnen beschrijft Luchtschepen het verhaal van Ange, die haar bijlesleerling Donate op een bijzonder verfrissende wijze de liefde voor de literatuur bijbrengt.

In een ode aan Brussel - het Jubelpark, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, de Zuidkermis en het Zoniënwoud komen allemaal voorbij - vertelt Nothomb een prachtig liefdesverhaal waarin levendige dialogen worden afgewisseld met absurdistische humor en verrassende oneliners.

Schrijver: Amelie Nothomb
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789401613910
Ebook: 9789401613927
Uitgever: Xander
Met angst en beven

In 1990 begeeft Amélie san zich op de Japanse arbeidsmarkt. Ze vindt een baan als tolk in Tokyo en maakt kennis met een meedogenloze bedrijfscultuur. Bij Yumimoto, een firma met een onwrikbare hiërarchie, wordt van de werknemers een kadaverdiscipline verwacht.

Haar superieuren beschouwen de westerse dadendrang en ondernemingslust van Amélie san als het toppunt van subversie. Ze slaagt er niet in zich te plooien naar de absurde logica van het Japanse bedrijfsleven, wordt herhaaldelijk weggepromoveerd en eindigt haar carrière twaalf hilarische maanden later als toiletjuffrouw.

Amélie Nothomb werd geboren in het Japanse Kobe. In deze roman keert ze terug naar haar geboorteland en beschrijft ze de hellevaart van een westerlinge in een oosterse multinational. Dit onweerstaanbaar komische relaas over loonslaven en hun beulen wordt algemeen als Nothoms sterkste boek beschouwd. Met angst en beven werd genomineerd voor alle belangrijke literatuurprijzen en bekroond met de Grote Prijs van de Académie Francaise.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Stupeur et tremblements
Eerste uitgave: 1999
ISBN/EAN: 9789076682310
Uitgever: Manteau


Nostalgie van het geluk

Een wonderlijk autobiografisch reisverhaal van Amélie Nothomb 'Alles waar men van houdt wordt fictie. Mijn eerste liefde is Japan.'

Voor het eerst in vijftien jaar reist Amélie Nothomb terug naar Japan, het land waar ze geboren werd, als twintiger woonde en zelfs bijna trouwde. Een televisieploegje van France 5 maakt een reportage over haar verblijf, maar dan gebeurt iets onverwachts: na ontmoetingen met enkele oude bekenden, onder wie haar ex-verloofde, komen onnoemelijke emoties bovendrijven. Terwijl de romancière probeert om te gaan met de gevolgen van de beslissingen die ze ooit maakte, draaien de opdringerige camera's.

In dit absurde reisverhaal waarin fictie en non-fictie haasje-over doen, neemt de koningin van de literaire fantasie ons mee op een geladen trip door Japan.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: La nostalgie heureuse
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789085425489
Uitgever: De Bezige Bij
Peplos

In deze doldwaze en meedogenloze roman komt de schrijfster A.N. erachter dat de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus geen toeval was, maar het werk van zesentwintigste-eeuwse wetenschappers uit de verre toekomst, die zo Pompeï voor het nageslacht hebben willen bewaren.

Deze geniale ingeving wordt haar niet in dank afgenomen. Celsius, de dader, bezorgt de visionaire schrijfster prompt een enkele reis naar het jaar 2580. Een vergissing, zo blijkt, want met haar onuitputtelijke arsenaal van doldrieste ongerijmdheden, paradoxen en anachronismen drijft A.N. hem algauw tot het uiterste.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Péplum
Eerste uitgave: 1996
ISBN/EAN: 9789029060554
Uitgever: Meulenhoff / Manteau
Petronilla

Een goede champagne drink je niet met om het even wie. Pas als een gezel aan verscheidene strenge criteria voldoet, kun je je samen in de alcohol storten en elkaar echt leren kennen.

Dat is althans de mening van Amélie Nothomb, die haar kompaan vindt in de jongensachtige Franse schrijfster Petronilla Fonta. De vriendschap die zich tussen de twee vrouwen ontplooit, is een feest van vrolijke dronkenschap, een aaneenschakeling van waanzinnige avonturen.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Pétronille
Eerste uitgave: 2014
ISBN/EAN: 9789085425786
Uitgever: De Bezige Bij
Plectrude

Een jonge vrouw vermoordt haar man, omdat hij haar ongeboren kind een alledaagse voornaam wil geven. In de gevangenis bevalt ze van een dochter en pleegt ze zelfmoord. Wat moet er van het kind worden?

Behalve een onmogelijke voornaam torst de kleine Plectrude een loodzware erfenis. Het meisje wordt liefdevol opgenomen door haar tante en ontpopt zich als de meest veelbelovende danseres van haar generatie. Het sprookje is echter van korte duur. Anorexia nervosa transformeert de florissante jongedame in een wandelend geraamte en brengt haar aan de rand van het graf.

Amélie Nothomb beschrijft de wereld van het ballet op een genadeloze wijze: wie de top wil bereiken moet er zelfs zijn gezondheid voor opofferen. Plectrude gaat over een prinsesje dat droomt van het absolute, maar onverhoopt in de grote boze wereld van de volwassenen terechtkomt. Een hedendaags sprookje over moorddadige prinsessen en verstikkende stiefmoeders, met hilarische dialogen, ijzersterke mazimes, surrealistische wendingen en een verrassend happy end.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Robert des noms propres
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789076682228
Uitgever: Manteau
Riket met de kuif

Déodat kan al praten als hij nog in de wieg ligt. Hij is een waar genie, maar wel één met een gebrek: hij is afzichtelijk lelijk. Trémière daarentegen is adembenemend mooi. Alle mannen worden op slag verliefd op haar. Tot ze haar mond opendoet: er komt niets intelligents uit. Het onmogelijke gebeurt: de twee buitenbeentjes vallen als een blok voor elkaar. Wat de een tekort komt, heeft de ander te over.

Amélie Nothomb laat zien dat liefde in de literatuur niet altijd gedoemd is te mislukken. Gebaseerd op het klassieke verhaal Riket met de kuif van Charles Perrault, schreef Nothomb een modern literair sprookje: geestig, scherp en vol humor.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Riquet à la houppe
Eerste uitgave: 2016
ISBN/EAN: 9789401606516
Uitgever: Xander


Vadermoord

Joe Whip is jong, getalenteerd en roekeloos. Als verloren zoon waagt hij zijn kans als goochelaar in het broeierige Nevada. Daar ontmoet hij de charismatische Norman Terence, die hem valsspeeltrucs leert. Norman wordt zijn mentor en een vaderfiguur voor hem.

De band tussen de twee mannen lijkt onvoorwaardelijk, tot Joe zijn gevoelens voor Normans sensuele vriendin, de vuurdanseres Christina, niet langer kan onderdrukken. Het conflict tussen vaders en hun zonen is eeuwenoud, maar de strijd werd nog nooit zo onthutsend beslecht.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Tuer le père
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789085423294
Uitgever: De Bezige Bij
Vuurwerk en ventilators

In het begin van de jaren zeventig woonde Amélie Nothomb als jong meisje drie jaar in China. In het 'getto' van San Li Tun in Peking, waar het Corps Diplomatique is ondergebracht, woedt de tweede wereldoorlog onverminderd voort in het denken en doen van de diplomatenkinderen.

De gemeenheden en kwellingen van deze 'oorlog' worden door Amélie in alle toonaarden bezongen totdat zij verlamd raakt door de liefde voor Elena. Deze ongenaakbare Italiaanse leert haar de listen en lagen van de liefde kennen. Al gauw ontdekt de zevenjarige Amélie dat liefde synoniem is met lijden en oorlog.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Le Sabotage amoureux
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789065511485
Uitgever: Manteau
Wie liefheeft wint

Dominique woont samen met haar man in Parijs. Claude is een hebzuchtig type dat er alles aan doet om zijn omgeving te imponeren. Dominique probeert hem op haar beurt gelukkig te maken, maar hij maakt het haar met zijn grenzeloze bemoeizucht niet makkelijk.

Hun bijzondere, begaafde dochter Epicene heeft een hekel aan haar vader, en die haat is wederzijds. Als op een dag Dominique een bijzondere vriendschap sluit, verslechteren de verhoudingen in het gezin en komen er wrede leugens boven tafel.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Les prénoms épicènes
Eerste uitgave: 2018
ISBN/EAN: 9789401611060
Ebook: 9789401611084
Uitgever: Xander
Zwavelzuur

In Zwavelzuur is een concentratiekamp de setting van een realityprogramma. De slachtoffers worden door de programmamakers van de straat geplukt, de kapo's zorgvuldig geselecteerd op brutaliteit en meedogenloosheid.

De twee hoofdpersonages in het programma zijn elkaars tegenpolen: Zdena, een lelijk meisje uit een lager milieu, heeft geen vrienden en krijgt in haar leven geen kansen; ze wordt als de meest opvallende kapo door de camera's op de voet gevolgd. Pannonique is een 'engel', een mooi meisje, welopgevoed, intelligent. Als gevangene wordt ze het mikpunt van de spot, de haat én de liefde van Zdena. Het publiek krijgt er niet genoeg van, want de relatie tussen deze twee meisjes, die elkaar anders nooit zouden hebben ontmoet, wordt een bepalende factor in het succes van deze realityshow.

Amélie Nothomb beschrijft met haar gebruikelijke gruwelijke humor de macabere spelletjes van deze hedendaagse kermis van vermaak.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Acide sulfurique
Eerste uitgave: 2005
ISBN/EAN: 9789076682358
Uitgever: Manteau

DiversenJapanse romans

'Mijn boek is helemaal autobiografisch. Ik beschrijf de bureaucratische absurditeit die ik in Japan aan den lijve heb ondervonden. In Europa bestaat die net zo goed. Wij werken wat minder, maken minder lange dagen, maar ik denk dat het boek zo'n succes heeft omdat mensen zich erin herkennen. Hoeveel mensen worden er niet door hun werkgevers verpletterd?' - Amélie Nothomb

Koningin van de literaire fantasie, meesteres van het licht absurde genre, chroniqueur van de menselijke verwarring, Amélie Nothomb is het allemaal. De verhalen in dit boek spelen zich af in Japan, het land van discipline en belofte, waar Nothomb als Belgische diplomatendochter is geboren.

Japanse romans bevat de volgende boeken:

 1. Gods ingewanden - Métaphysique des tubes (2000)
 2. Met angst en beven - Stupeur et tremblements (1999)
 3. De verloofde van Sado - Ni D'Eve Ni D'Adam (2007)

In Gods ingewanden vertelt ze haar leven in Japan van haar geboorte tot haar derde levensjaar. Na haar jeugd keert ze terug naar Japan om er te werken, wat ze beschrijft in Met angst en beven. Ze vindt een baan als tolk in Tokio en maakt kennis met een meedogenloze bedrijfscultuur. Ze wordt herhaaldelijk weggepromoveerd en eindigt haar carrière twaalf hilarische maanden later als toiletjuffrouw. Tijdens die woelige periode is ze ook verliefd op een jonge Japanner. En die relatie vormt de inspiratie voor de liefdesroman De verloofde van Sado.

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Omnibus
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789085422938
Uitgever: De Bezige Bij
Menslievende verhalen zijn altijd oneerlijk

Dit ca. 48 pagina's tellende boekje was het Boekenweekgeschenk van Vlaanderen 1998.

Menslievende verhalen zijn altijd oneerlijk bevat de verhalen:

 1. Een misschien wat vergezochte Chinese legende - Légende peut-être un peu Chinoise
 2. Filippica's - Les Catilinaires
 3. De spiegel van Mercurius - Mercure

Schrijver: Amelie Nothomb
Oorspronkelijke titel: Légende un peu chinoise
Eerste uitgave: 1993
ISBN/EAN: 9789072144041
Uitgever: Manteau

Gerelateerde schrijvers