Boekenplank:
Kies
 • Home
 • O
 • Thomas Olde Heuvelt

Boeken van Thomas Olde Heuvelt

Thomas Olde Heuvelt is schrijver van romans en verhalen in de fantastische sfeer. Zijn werk valt in te delen onder magisch realisme, fantasy, moderne horror en spanning, en heeft vaak een humoristische en emotionele inslag.

Meer over Thomas Olde Heuvelt

Genres: Fantasy / SF, Roman

Geboren: 1983

Geboorteland: Nederland

Website: Thomas Olde Heuvelt


Overzicht

 • De onvoorziene
 • Echo
 • Harten Sara
 • Leerling tovenaar vader & zoon
 • November
 • Om nooit te vergeten
 • Phantasamnesia

Robert Grim

 1. Hex
 2. Orakel

Korte Verhalen

 • De inktlezers van Doi Saket
 • De jongen die geen schaduw wierp
 • De vis in de fles

E-books

 • Dolores Dolly Poppedijn
 • Gebroken spiegels
Robert Grim

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe onvoorziene

De regels zijn simpel. Iemand vertelt een griezelverhaal, zo eng en zo gruwelijk mogelijk. Er wordt geloot en degene die wordt uitgekozen moet geblinddoekt, op de tast, vijftig stappen het bos in lopen. Hij die bang wordt en zijn zaklamp aanknipt of zijn blinddoek afdoet, valt af.

Vier jongens spelen dit spel 's nachts als ze gaan kamperen bij een afgelegen, verlaten meer in de bossen. Geen van hen voorziet echter de angst die deze huiveringwekkende beproeving met zich meebrengt. Wanneer de gruwelen uit de duistere hoeken van hun geest weten los te breken raken ze algauw verweven in een levensgevaarlijk spel met een nietsontziend kwaad, waarin de grens tussen fantasie en werkelijkheid geen betekenis meer heeft...

'Zie je dat?' fluisterde Chris.
'Ik kan het moeilijk missen', fluisterde Alex terug.
'Wat is dat, denk je?'
'Dit is het centrum van de aarde, Chris,' zei hij ademloos. 'Ik denk dat hier nog nooit eerder enig mens is geweest.'
'Wat doen wij hier dan in Godsnaam?'

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789080624658
Uitgever: Intes International
Echo

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.

Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt...

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2019
ISBN/EAN: 9789024567942
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Harten Sara

Sara is negentien jaar en heeft Asperger. Ze is een dromer die er grote moeite mee heeft werkelijkheid en fantasie gescheiden te houden. Sem is een talentvolle illusionist die op een doorbraak wacht, en hij is ontzettend verliefd op Sara.

Maar Sara is vooralsnog meer onder de indruk van Beesje, een imaginair wezentje dat door Sem is bedacht. De rol die Beesje in hun relatie speelt, dwingt beiden een weg te volgen waarvan het eindpunt onzeker is, een weg die bepaald niet zonder gevaren is...

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789024532360
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Leerling tovenaar vader & zoon

Ooit sloeg de nabijheid van de dood een gat in het leven van de jonge Travis Lauper. Een zonderlinge vreemdeling die Travis bij toeval op het strand ontmoette, leerde hem evenwel de dood te aanvaarden en maakte van hem een gevierd surfkampioen.

Nu, twintig jaar later, ziet Travis opnieuw zijn einde naderen. Pas dan beseft hij indertijd bestolen te zijn - in een pact met de spreekwoordelijke duivel - van iets wezenlijks, waardoor zijn lotsbestemming voorgoed veranderde.

Op zijn sterfbed besluit hij koste wat kost zijn zoon het leed te besparen dat hemzelf tot een gemankeerd mens maakte. Daarvoor moet hij op zoek gaan naar zijn oude leermeester, een indiaanse medicijnman die zou weten hoe de mens de dood voor kan blijven. Maar voordat Travis het goed en wel beseft, is hij verwikkeld in een strijd met de dood zelf en met wezens die niet van deze wereld zijn. En veel tijd heeft hij niet meer tot zijn beschikking...

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2008
ISBN/EAN: 9789024528189
Ebook: 9789024529247
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
November

Welkom in Lock Haven, Washington, thuisplaats van de gelukkigste straat ter wereld. Een wandeling door Bird Street zal niet merkwaardig aanvoelen, behalve dat je zou zien dat het alle bewoners voor de wind gaat. Er staan kasten van huizen, en onder sommige carports zie je mooie auto’s. Als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières of doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen. Maar er is meer: ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende, ontwikkelde en - de meeste van hen althans - ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is een talent. Een belofte. Ja... je zou kunnen zeggen dat het met de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.

Tot het november wordt. Dan breekt de Zwarte Winter aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Zij wonen in het meest bescheiden van de vijf huizen. November is ieder jaar het moment dat hun geluk omslaat en ze worden overvallen door pech. Daar zijn de pijntjes, de ongelukjes, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Zwarte Winter kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier trekt het voorbij en zal het geluk terugkeren... maar alleen tegen een prijs. En elk jaar vragen Luana en Ralph zich af of die prijs niet veel te hoog is.

Hoeveel is een mensenleven waard voor een leven lang geluk?

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789022591116
Ebook: 9789402319965
Uitgever: Boekerij


Om nooit te vergeten

Om nooit te vergeten is een bundel korte verhalen van Nederlands talent Thomas Olde Heuvelt, die eerder internationaal doorbrak met Hex. Stephen King noemde zijn werk 'briljant en volstrekt origineel'.

Voor het eerst zijn nu vijf van zijn verhalen gebundeld. Twee ervan werden nooit eerder gepubliceerd. De verhalen delen thema's over leven en dood, verlies of liefde. De meeste spelen zich af op het grensgebied van het magisch-realistische. Sommige verhalen zijn schitterend, andere griezelig en volstrekt onweerstaanbaar. Maar allemaal zijn het verhalen om nooit te vergeten.

Om nooit te vergeten bevat de volgende verhalen:

 1. Je weet hoe dit verhaal gaat
 2. De jongen die geen schaduw wierp
 3. De inktlezers van Doi Saket
 4. De vis in de fles
 5. Hertenhart en gembertimbaaltjes

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2017
ISBN/EAN: 9789024578627
Ebook: 9789024579051
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Phantasamnesia

Michael Franklin wordt wakker in Distinction, USA, en lijkt zijn totale geheugen kwijt te zijn. Dokters vertellen hem dat hij lijdt aan phantasamnesia, een geestelijke aandoening waarbij zijn fantasie de gaten in zijn herinneringen aanvult met onwerkelijkheden.

Maar Mike twijfelt aan hun oordeel, zeker als hij een aantal uiterst merkwaardige ontdekkingen doet over de dorpelingen. Is hij wel degene die aan deze ziekte lijdt? En als een heel stadje bestaat uit krankzinnigen... wat doet Mike dan temidden van hen?

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2004
ISBN/EAN: 9789077226087
Uitgever: Intes International

Robert GrimHex

Wie er wordt geboren is gedoemd er tot zijn dood te blijven. Wie er zich vestigt komt er nooit meer weg.

Het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek is in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw met dichtgenaaide mond en ogen. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed, Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend.

Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken...

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789024573349
Ebook: 9789024575312
Uitgever: Luitingh-Sijthoff
Orakel

Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar ooit nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achterna gaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, heeft hem bang gemaakt...

Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgesloten van de wereld vastgehouden in een beveiligde instelling en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden getrokken om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, ontdekt men dat het schip een voorbode is van iets onheilspellends. Iets dat ons aller toekomst op het spel zet.

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2021
ISBN/EAN: 9789022591109
Ebook: 9789402315943
Uitgever: Boekerij

Korte VerhalenDe inktlezers van Doi Saket

In het Thaise dorpje Doi Saket aan de rivier de Mae Ping arriveren elk jaar duizenden wensen, drijvend op de rivier, geschreven op rijstpapier en gevat in plastic lelies, krathongs genaamd. Dit is het seizoen van Loi Krathong, de twaalfde maand van de volle maan.

De bewoners van het dorp proberen de wensen zo goed mogelijk proberen te vervullen - maar ook van duistere priesters die uit zijn op geldelijk gewin. Uiteindelijk zal het goede - in de vorm van de riviergodin Phra Mae Khongka - zegevieren, al zal de jongen Tangmo daar - helaas, een tragisch verhaal - dat niet meer meemaken.

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789462321298
Uitgever: Link
De jongen die geen schaduw wierp

Smoel is speciaal. Smoel werd namelijk geboren zonder schaduw. Natuurkundigen noemen hem een evolutionair wonder, maar weten eigenlijk niet wat er precies met hem aan de hand is. Het heeft in elk geval een beroemdheid van hem gemaakt, maar dat laat hem koud. Het enige dat hij zou willen is een keer zijn eigen spiegelbeeld zien, zodat hij weet hoe hij eruitziet. Hij trekt zich steeds verder terug, totdat hij geen vrienden meer over heeft.

Dan ontmoet hij Splinter Rozenberg, de jongen van glas. Splinter is nog specialer dan hij en de twee sluiten al snel een hechte vriendschap. Dan gaan ze op reis, stiekem, om het echte leven te proeven - een gevaarlijk besluit, want Splinter kan bij het kleinste ongelukje al in duizend stukken uiteen barsten...

Met De jongen die geen schaduw wierp won Thomas Olde Heuvelt niet alleen de Paul Harland Prijs 2009, het kreeg tevens een Honorable Mention bij de Science Fiction & Fantasy Translation Awards en werd als eerste Nederlandse schrijver beloond met een nominatie voor de prestigieuze Hugo Award.

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789462321274
Uitgever: Link
De vis in de fles

Op een dag draait de zwaartekracht op aarde zich ineens om. Onder is boven en boven is onder. Iedereen die zich niet op een of andere manier kan vasthouden, verdwijnt schreeuwend de ruimte in. Een aantal gelukkigen weet zich aan de aarde vast te klampen. Tobi is een van hen.

Op het moment dat het leven op aarde letterlijk op zijn kop kwam te staan, lag hij te huilen op de bank met een kussen op zijn gezicht omdat zijn lief hem had verlaten. Gewapend met zijn goudvis - die hij zo lang in een fles met water bewaart - begint hij aan de gevaarlijke tocht om zijn geliefde terug te vinden. Het wordt een avontuur met verrassende wendingen...

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2013
ISBN/EAN: 9789462321250
Ebook: 9789462321267
Uitgever: Link

E-booksDolores Dolly Poppedijn

Na de dood van haar baby Dolores glijdt Charlotte steeds verder af in het diepgewortelde verlangen haar perfecte baby te herscheppen. Vervreemd van haar man en haar omgeving brengt ze al haar tijd door in haar zelfgeschapen poppenkabinet, waar de aanwezigheid van Dolores maar al te reëel is.

Tot ze ontdekt dat het gezin verderop in de straat een nieuwe baby heeft...

* Dolores Dolly Poppedijn is een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Spannende Boekenweken  2019.

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2019
Ebook: 9789059654914
Uitgever: CPNB
Gebroken spiegels

Gebroken spiegels bevat het Hugo Award-winnende verhaal De vis in de fles (The Day the World Turned Upside Down), waarmee Olde Heuvelt als eerste niet-Amerikaan ooit een Hugo Award won voor beste korte verhaal. En verder in de bundel het voor een Hugo Award genomineerde De jongen die geen schaduw wierp, en het verhaal De Inktlezers van Doi Saket, waarmee hij werd genomineerd voor een World Fantasy Award. Exclusief in deze bundel eveneens het nog niet eerder gepubliceerde verhaal Hertenhart en gembertimbaaltjes, een ode aan Harten Sara.

Gebroken spiegels bevat de volgende verhalen:

 1. De jongen die geen schaduw wierp
 2. De Inktlezers van Doi Saket
 3. De vis in de fles
 4. Hertenhart en gembertimbaaltjes

Schrijver: Thomas Olde Heuvelt
Eerste uitgave: 2019
Ebook: 9789024572540
Uitgever: Luitingh-Sijthoff

Gerelateerde schrijvers