Boekenplank:
Kies

Boeken van Julie Otsuka

Meer over Julie Otsuka

Genre: Roman

Geboren: 1962

Geboorteland: Verenigde Staten

Website: Julie Otsuka


Overzicht

  • De zwemmers - The swimmers
  • Toen de keizer nog god was - When the emperor was divine
  • Waarvan wij droomden - The buddha in the attic

gedetailleerd overzicht

OverzichtDe zwemmers

Een groep zwemmers wordt opgeschrikt door een barst in de bodem van hun lokale zwembad. Deze zwemmers zijn onbekenden voor elkaar; ze delen alleen een zwembaan (de snelle, langzame of gemiddelde) en de troost die ze ieder uit hun ochtend- of middagbaantjes halen.

Een van deze zwemmers is Alice, die langzaam haar geheugen verliest. Voor Alice was het zwembad een laatste redmiddel tegen de duisternis van haar steeds erger wordende dementie. Zonder het gezelschap van haar medezwemmers en de regelmaat van haar dagelijkse baantjes, wordt ze ondergedompeld in verwarring en chaos, en meegesleurd in herinneringen uit haar kindertijd en het Japans-Amerikaanse interneringskamp waarin zij de oorlog doorbracht. Alice' vervreemde dochter, die te laat in het leven van haar moeder terugkeert, is getuige van haar verwoestende aftakeling.

Schrijver: Julie Otsuka
Oorspronkelijke titel: The swimmers
Eerste uitgave: 2022
ISBN/EAN: 9789048863747
Ebook: 9789048863754
Uitgever: Lebowski
Toen de keizer nog god was
Na de aanslag op Pearl Harbour moeten alle Amerikanen met Japanse voorouders zich melden voor evacuatie naar een interneringskamp. Een Japanse vrouw en haar twee in Californië geboren en getogen kinderen treffen voorbereidingen voor hun vertrek. Het zilver wordt begraven en de oude, zieke hond moet eigenhandig worden afgemaakt. Haar man is al eerder door de FBI van zijn bed gelicht en op zijn slippers afgevoerd naar een ander kamp.

Op indringende wijze beschrijft Julie Otsuka het lot van deze familie en hun verblijf in het interneringskamp in de onherbergzame woestijn van Utah. Alle gezinsleden verlangen hevig naar huis, maar als ze na drie jaar in Californië terugkeren, blijkt dat niets meer is zoals het was.
Schrijver: Julie Otsuka
Oorspronkelijke titel: When the emperor was divine
Eerste uitgave: 2002
ISBN/EAN: 9789023404323
Uitgever: De Bezige Bij
Waarvan wij droomden
Waarvan wij droomden vertelt het verhaal van een groep jonge vrouwen die bijna een eeuw geleden als picture brides per schip van Japan naar San Francisco werd gebracht.

De slopende boottocht verbindt de vrouwen in zowel ervaring als verwachting. De onzekerheid over hun leven in Amerika geeft hun een collectieve stem, een gezamenlijke identiteit. Vanaf hun aankomst in Californië zullen ze alleen zijn in een totaal vreemde wereld. Daar ontmoeten ze hun mannen, die vreemdelingen voor hen zijn, baren ze kinderen die Amerikaans zullen zijn en moeten ze zich redden in een taal die ze niet spreken.

En juist als ze zich na jaren thuis beginnen te voelen in Amerika volgt de aanval van Japan op Pearl Harbour.
Schrijver: Julie Otsuka
Oorspronkelijke titel: The buddha in the attic
Eerste uitgave: 2011
ISBN/EAN: 9789048818112
Uitgever: Mistral

Gerelateerde schrijvers